Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SEMUA INI KERANA MENTERINYA SALLEH SAID KERUAK!!!

Kenapa internet 4G di Malaysia paling lembab di dunia?
Dilaporkan bahawa purata kelajuan internet 4G di negara ini ialah 14.83 megabit sesaat dan ia merupakan antara yang terendah di kalangan 88 negara yang dikaji.
Tidak itu saja, kelajuan yang dicatatkan itu juga menunjukkan ia jauh tertinggal berbanding negara-negara jiran seperti Singapura, Vietnam, Brunei dan Myanmar.
Kalau tertinggal dengan Singapura mungkin boleh difahami keadaannya, tetapi macam tak masuk akal kalau dengan Vietnam dan Myanmar pun Malaysia boleh kalah juga.
Tak malukah kita?
Bagi sesiapa yang pernah pergi ke Vietnam misalnya, bukan saja internetnya laju, malah banyak kedai tidak kedekut meletakkan “password” di merata-rata tempat untuk kemudahan pelanggan menggunakan kemudahan itu.
Kenapakah semua itu tidak berlaku di Malaysia?
Mungkin ada sebab-sebab yang lain, tetapi punca paling utama mengapa internet 4G negara kita masih perlahan, selain kadarnya yang mahal ialah kerana menteri yang bertanggungjawab mengenainya ialah Salleh Said Keruak.
Lihat dan perhati apa yang dilakukannya sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia selama ini.
Apakah beliau sebenarnya banyak bekerja untuk rakyat dan pembayar cukai atau lebih menumpukan seluruh jiwa raganya  mengampu serta membodek Najib Razak sekeluarga?
Berbanding membodek dan mengampu Najib, berapa kali Salleh pernah bercakap tentang tahap kelajuan, mutu internet dan dunia komunikasi serta multimedia?
Kalau ada pun, yang paling diingati tentunya kenyataan beliau tidak lama sebelum ini bahawa rakyat Malaysia lebih suka internet perlahan berbanding laju.
Logikkah kenyataan seperti itu?
Kenapa Salleh tidak terlihat bersungguh-sungguh memajukan dunia internet melalui jawatan menteri yang disandangnya sebagaimana menteri-menteri lain dengan bidang kuasa masing-masing mereka?
Apa pun, jika bukan Salleh jadi menterinya atau setidak-tidaknya tumpuan beliau tidak terlalu mengampu dan membodek Najib, internet 4G negara kita sekarang ini mungkin lebih baik keadaannya. (ShahbudinHusin 21/02/2018).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

94 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
94
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x