BAGAIMANA PEMAJU MAMPU BAYAR RM500 JUTA KEPADA FELDA? KENAPA FELDA PILIH SYNERGY PROMENADE SEDANGKAN IA ADA ENCORP BERHAD?

Saya meneliti jawapan-jawapan yang cuba diberikan oleh Tan Sri Shahrir Samad apabila saya membangkitkan beberapa persoalan utama mengenai kedudukan dan kepentingan Felda berhubung tanah-tanah di Jalan Semarak:

1) Bagaimana Tan Sri Shahrir Samad boleh mengatakan Felda telah mendapatkan kembali hakmilik ke atas tanah itu sedangkan hakmilik akan bertukar kepada hakmilik strata yang akan dijual kepada pembeli?

2) Jika Felda meneruskan juga pembangunan Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) di atas tanah-tanah itu seperti yang ditandatangani dengan pemaju Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) yang ditandatangani dalam tahun 2014, itu bermakna Felda akan hilang tanah itu untuk selama-lamanya?

Dalam temuramah dengan media yang dilaporkan semalam, Tan Sri Shahrir Samad dengan terbuka mengakui bahawa hakmilik tanah itu memang akan bertukar menjadi hakmilik strata yang akan dimiliki oleh pembeli unit-unit hartanah yang dibangunkan SPSB di atas tanah itu.

Fakta yang paling asas yang perlu diketahui oleh peneroka Felda dan rakyat Malaysia:

Tan Sri Shahrir mengakui bahawa “apabila tanah itu dibangunkan menjadi unit terbina, pemilikan unit terbina ini adalah dengan pembeli. Semua orang tahu, kan? Jadi perdebatan itu tentang apa? Apa yang ada mahu didebatkan?”

Sebenarnya ada banyak perkara yang wajib didebatkan mengenai skandal ini, apatah lagi kerana ia ditimbulkan sendiri oleh Tan Sri Shahrir Samad sebagai Pengerusi Felda.

Kita wajar bermula dengan dua perkara pokok yang perlu dijawab oleh Tan Sri Shahrir Samad:

i. Setelah Tan Sri Shahrir mengakui sendiri bahawa pemilikan tanah ini akhirnya akan bertukar tangan kepada pembeli unit-unit hartanah, berapakah keuntungan yang akan diperolehi Felda dengan memberikan tanah ini kepada pemaju Synergy Promenade Sdn Bhd?

ii. Kalau pun Felda mahu memajukan tanah ini untuk mendapat keuntungan, kenapa tanah ini diberikan kepada syarikat pemaju swasta sedangkan anak syarikat Felda iaitu Encorp Berhad adalah sebuah pemaju yang berpuluh kali ganda lebih besar dan berpengalaman?

Untuk memahami kenapa skandal ini perlu terus diberikan tumpuan untuk mendapatkan penyelesaian yang melindungi kepentingan rakyat, saya sertakan keratan akhbar oleh New Straits Times bertarikh 13 Mei 2014:

Dalam tahun 2014, Felda membayar RM239.7 juta untuk menjadi pemegang saham majoriti di dalam Encorp Berhad, iaitu sebuah syarikat pemaju yang disenaraikan di Bursa Kuala Lumpur. Ini dilaporkan oleh The Edge bertarikh 7 Mei 2014 iaitu seminggu sebelum berita mengenai pembangunan semula tanah-tanah Felda di Jalan Semarak.

Menurut Laporan Tahunan Encorp Berhad 2016 yang dikeluarkan pada 28 April 2017, pegangan Felda di dalam Encorp Berhad adalah sebanyak 70.82%.

Mengambil kira tawaran umum (general mandatory offer) yang dibuat oleh Felda untuk membeli saham-saham yang belum dimilikinya pada 31 Mac 2017 pada harga RM1.55 sesaham, saya menganggarkan jumlah keseluruhan yang dibayar oleh Felda untuk menguasai 70.81% saham Encorp Berhad adalah RM316 juta.

(Rujuk laporan media di bawah mengenai tawaran Felda untuk membeli saham-saham berbaki pada harga RM1.55 sesaham. Peningkatan saham dari 49.45% sebelum tawaran kepada 70.81% selepas tawaran bermakna Felda membeli 47.6 juta saham pada harga RM1.55 sesaham, sebagai tambahan kepada bayaran RM239.7 juta yang dibayar untuk membeli 49.45% saham).

Saya ingin menyuburkan kembali ingatan Tan Sri Shahrir Samad bahawa salah satu sebab utama Felda membayar sedemikian harga (RM316 juta) untuk membeli Encorp Berhad ialah supaya anak syarikat Felda sendiri membangunkan tanah-tanah miliknya, termasuklah tanah-tanah bernilai di Jalan Semarak yang potensinya dianggarkan mencecah RM1 bilion.

Sebab itu seminggu selepas membayar RM240 juta membeli Encorp dalam tahun 2014, berita-berita milik Umno sendiri melaporkan rancangan Felda menggunakan Encorp untuk membangunkan tanah-tanah tersebut.

Maka, isu paling penting yang saya ingin debatkan dengan Tan Sri Shahrir Samad:

Kenapa Felda mengubah pendirian dari melantik anak syarikatnya sendiri iaitu Encorp Berhad untuk membangunkan tanah-tanah tersebut, sebaliknya menyerahkan tanah itu kepada syarikat pemaju yang tidak dikenali iaitu Synergy Promenade Sdn Bhd?

Perkara kedua yang paling penting yang saya ingin debatkan ialah mengenai pulangan kewangan kepada Felda setelah menyerahkan tanah itu kepada SPSB?

Menurut Tan Sri Shahrir, pemaju itu perlu membayar RM500 juta tunai atau RM10% dari jumlah kasar pembangunan (gross development value, GDV) yang mana lebih tinggi kepada Felda, seperti laporan BERNAMA bertarikh 15 Januari 2018:

Soalan yang ingin saya debatkan dengan Tan Sri Shahrir mengenai perkara ini ialah:

i. Bagaimana SPSB hendak membayar RM500 juta kepada Felda sedangkan ia tidak mempunyai sebarang sumber kewangan lain dan tiada aktiviti lain?

ii. Apa kemampuan kewangan SPSB apabila ia terpaksa berhutang RM100 juta dari bank dengan memberi jaminan harta peribadi pengarah-pengarah?

iii. Adakah SPSB menukar hakmilik lalu dicagarkan kepada bank untuk mendapat RM100 juta pinjaman itu?

iv. Jika benar tanah-tanah Felda dicagarkan, bukankah lebih baik ia diberikan kepada Encorp kerana sekurang-kurangnya tanah-tanah itu kekal di dalam syarikat Felda dan bukannya diserahkan kepada pemaju swasta yang tidak ada rekod?

Saya akan terus menunggu jawapan dari Tan Sri Shahrir dan terus berdebat dengan beliau melalui media sehinggalah tanah-tanah itu kembali sepenuhnya kepada Felda, bukannya sandiwara yang dimainkan setakat ini.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:59 pm

140
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
AnonymousFan TunOthaman AhmadRamly AhmadZack Armstrong Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

PROJEK DATUM JELATEK PUN BERSTRATA
DIHUNI ORANG MISKIN DIHALAU SI ASSMIN
TANAH PKNS TERGADAI MILIK ORANG KAYA
KENAPA RAFIZI TAK PULAK BISING BISING..?

DATUP JELATEK DULI DIHUNI OLEH ORANG MISKIN 1 BILIK DAN 2 BILIK SAHAJA… TANAH STRATRGIK 6 EKAR PKNS DIGADAI ASSMIN OLEH OEMBELI TAIWAN SINGAPORK DAN CHINA… PRNGHUNI ASAL PERNAH MENYUARAKAN BANTAHAN DAN DEMONSTRASI TAPI DIHALAU ASSMIN MACAM ANJING….. KENAPA SOTONG BANGANG TAK BISING BISING..?

JUALAN BERSTRATA DAN INDIVIDU TITLE AKAN DIMIK OLEH ORANG ASING…. PEMAJU BERMASALAH DILANTIK HANYA DISEBABKAN KRONI ASSMIN…. KENAPA SOTONG TAK BISING…SUMAN BANGANG.. JON DOE.. RAMAN JPC DAN.POMEN BAWAH TANAH JADI BODOSSSS BISU…

KIKIKIKI… BERAMBOSSSSSS….!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Semua kawasan2 yg di senaraian di bawah ini adalah TIDAK selamat untukk PH:-

P135 ALOR GAJAH
P003 ARAU
P025 BACHOK
P058 BAGAN SERAI
P016 BALING
P033 BESUT
P054 GRIK
P032 GUA MUSANG
P038 HULU TGANU
P030 JELI
P127 JEMPO
P012 JERAI
P081 JERANTUT
P005 JERLUN
P026 KETEREH
P156 KOTA TINGGI
P067 KUALA KANGSAR
P087 KUALA KRAU
P129 KUALA PILAH
P006 KUBANG PASU
P004 LANGKAWI
P056 LARUT
P055 LENGGONG
P079 LIPIS
P029 MACHANG
P086 MARAN
P134 MASJID TANAH
P154 MERSING
P146 MUAR
P001 PADANG BESAR
P143 PAGOH
P028 PASIR PUTEH
P073 PASIR SALA
P084 PAYA BESAR
P085 PEKAN
P011 PENDANG
P157 PENGERANG
P164 PONTIAN
P125 PUTRAJAYA
P092 SABAK BERNAM
P034 SETIU
P093 SG BESAR
P149 SRI GADING
P063 TAMBUN
P095 TANJUNG KARANG
P165 TANJUNG PIAI
P072 TAPAH
P042 TASIK GELUGUR
P155 TENGGARA
P119 TITIWANGSA
P019 TUMPAT

Anonymous
Guest
Anonymous

NFA – Najib Failed Again

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Siapa cakap pantun tak ada
Ramai disini pun dah reka
Hanya rangkap harus berpada
Carut marut orang tak suka..

nampak senyap dah kurang samseng
Cai gundah hati dah runsing
Klepto sendiri dah jadi gasing
Beritahu emdibi ada dipusing!

Bukan saja tanah Semarak
Segala benda anak beranak
Sahabat, taulan semua diarak
Kroni,balaci,cai diternak!

Titik peluh pakcik di Felda
Senang saja dibawa keluar
Saham dulu kini tak ada
Habis buah disapu kelawar!

Felda parah apa cerita
Macam sudah disampuk puaka
Sebab Ameno masih bertahta
Letak orang songlapnya suka..

Tiada jalan cumalah satu
Sokong Pakatan, sokong Bersatu
Ayuh singkir segala hantu
Agar negara kembali jitu!

Anonymous
Guest
Anonymous

Bonus hari raya untuk peneroka2 akan di tambahkan kerana keuntungan yg dijanakan projek vertical city di tanah felda ,jln semarak…

T/K DS Najib
T/K TS Isa Samad,
T/K TS Shahril

Jangan lupa besyukur, Allah akan tambahkan lagi rezeki tuan2/puan2 adik kakak sekelian.
Salam.

Jangan lupa
#vote4BN

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 06:53

Bonus hari raya tu tahun bila baru bayar????

Kalau tahun 2050 baru bayar, tak payah nak komen berulang kalilah…. Naik menyampah aku membacanya???

Soalan tambahan

Vertical City tu dah siap ke????

Berapa ramai pembeli yang dah bayar deposit????

Dah renegotiate perjanjian ke belum????

Hasil siasatan polis dan odit forensik tu kena OSA ke tak????

Penilai bebas menganggarkan tanah tu nilainya mencecah 1 bilion. Mengapa letak harga 270 juta je????

Tolong jawab!!!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari pada macai berok Kudin sibuk pasal FELDA lebih buat ko siasat kes terowong gila Lim Gone End 6.3 billion yang makin dahsyat skandal..!!

Apa pasla Kutty Penyangak Diam? Mokhzani dah nak jadi PM pulak ke??

kah…kah…kah..

Daddy tak harap lag kpd si BOTAK Ceng Bengap.. useless.. apa pun tarak..anak keling kerala!

kekekeke

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWT……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Azmin Masih Berharap Pada PASChah | January 25, 2018 MUNGKINKAH Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan berani menentang arahan DAP yang mengetuai Pakatan Harapan dengan terus berusaha memujuk parti PAS untuk bersekongkol dengan beliau? Rakyat Selangor tahu betapa bencinya DAP terhadap parti PAS. Orang Melayu tahu bahawa DAP mengunakan apa sahaja kesempatan yang ada untuk memperlekehkan agama Islam secara langsung atau pun tidak langsung selagi ianya mampu merendahkan mertabat agama Allah s.w.t ini. Dalam beberapa pilihan raya yang lalu DAP boleh bekerjasama dengan PAS memandangkan ketika itu mereka sanggup bertolak ansur dalam isu negara Islam. PAS menukar… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWT……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Bonus hari raya untuk peneroka2 akan di tambahkan kerana keuntungan yg dijanakan projek vertical city di tanah felda ,jln semarak…

T/K DS Najib
T/K TS Isa Samad,
T/K TS Shahril

Jangan lupa besyukur, Allah akan tambahkan lagi rezeki tuan2/puan2 adik kakak sekelian.
Salam.

Jangan lupa
#vote4BN

Anonymous
Guest
Anonymous

Mr j MBA sekolah pondok sila komen….ada kaaa orang buat bisnes cam ni?

Anonymous
Guest
Anonymous

ada…ko pi tanya sama Lim Guan End….

Anonymous
Guest
Anonymous

Skandal dahsyat terowong Gone Eng bakal membenamkan DAPiG.. kaw2..punya..

jual tanah yang masih laut billion2.. waowww… ini ultra penyamun punya.. hari2 lu bising UMNO rasuah bla2… rupanya lu mau tutup taik sendiri!!

Lanc**!! Keling Penyangak Kutty bisu mcm mayat!

INIKALILAH!!

kah..kah…kah..

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib kata, tak perlu cerdik tapi perlu yang setia.

KJ kata, c&p supaya nampak bijak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Rapuji pondan Sotong….Sotong ni kalau digoreng buat sambal pun sodappppp!!!!

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Wak…Apa rasa hisap rokok john?

Anonymous
Guest
Anonymous

Z Tokey BABI pasar borong Chow kit balik lewat niaga malam nih…manyak untung ini hali…

diny yusof
Guest
diny yusof

Syed Mohamed resigns as Encorp chairman TheStar Mon, Jan 22, 2018 – KUALA LUMPUR: Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim has resigned as chairman of property development and construction company Encorp Bhd with effect on Monday. According to a filing to Bursa Malaysia, Syed Mohamed, 59, had resigned due to personal reasons. Federal Land Development Authority owns a 70.82% stake in Encorp. Syed Mohamed is currently the executive director of Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd. He is presently the chairman of Felda Investment Corporation Sdn Bhd and Prasarana Integrated Development Sdn Bhd. He was also a director of I & P… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

…saya tak ingat…

…saya tak tahu…

…saya tak ambik tahu…

Nukilan:Mamak Matdey

Anonymous
Guest
Anonymous

MALAM NI TAK BRRSELERA BERPANTUN
ENTRY BODOH UNTUK DI CANANG BANGANG
DATUM JELATIK UNTUK PENGHUNI MISKIN
JUAL STRATA SI PRNGHUNI ASAL DITERAJANG

JANGAN TUNJUK BODOH TU SANGAT
SIMPAN SIKIT BODOH TUA RENTUNG
MALAM NI PANTUN TAK MRNYENGAT
LAYAN SI BODOH BONGOK BINGUNG

BERAMBOSSSSSS..

diny yusof
Guest
diny yusof

Probe into Felda Jalan Semarak land deal far from over, says Attorney-General New Straits Times KHAIRAH N. KARIM, KUALA LUMPUR: Despite police handing in the investigation papers (IP) over its probe into the Felda Jalan Semarak land deal, there is more to be done. Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali confirmed that the IP had indeed been handed over to the A-G’s Chambers. However, he said the investigations were not done yet. “I must correct the wrong perception that the investigations into the matter by the police have been completed. It is far from it,” he told the New Straits… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bakal Sampah!!!

diny yusof
Guest
diny yusof

Jikalau saya bakal sampah …

Kamu tu bakal BANGKAI NAJIS !

Anonymous
Guest
Anonymous

ko tu bangkai najis BABI!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

saya suka ayat

Najib Fuck All !!! ####

kikikikiiiiiiii

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

yes bro..Najibn FUCK ALL!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

RAFIZI DAN BODIN SAMA BANGANG… MEMANG SEMUA PENBANGUNAN AKAN ADA PENJUALAN STRATA ATAU INDIVIDU TITLE …. APA GUNA PEMBANGUNAN KALAU STARATA TAK DIKELUARKAN… APA MASALAH DENGAN TANAH FELDA SEMUA PEMBANGUNAN MEMANG BERSIGAT JUAL BELI DAN TITLE/ STRATA DI KELUARKAN… KENAPA RAFIZI TAK PERSOALKAN PROJEK JELATEKDATUM DI DATUK KERAMAT… TANAH PKNS LEBUR DAN JUALAN UNIT PUN GUNA STRATA DAN PEGANGAN TANAH BERALIH PADA PEMBELI.. SO WHAT'S THE PROBLEMS… DAN HARTA YG DI BELI UTK STRATA MILIK INDIVIDU DAN KERAJAAN AKAN DEPAT REVENEW DARI CUKAI PINTU… CUKAI TANAH… SEWAAN…SERVUS CHARJE DLL LAGI… APA YANG MELALUT SI BANGANG RAFIZI…?DATUM PROJEK TANAH MILIK PKNS… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

stratat stratat pantat

start pantat

#berambosssumnopork

Anonymous
Guest
Anonymous

Woii…apa mencarut nih…kurang asuhanke?

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Dia pun keluar ikut lubang tu jugak

Anonymous
Guest
Anonymous

memang ler …tak kan lubang taik Matdey pulak!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWT……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Bonus hari raya untuk peneroka2 akan di tambahkan kerana keuntungan yg dijanakan projek vertical city di tanah felda ,jln semarak…

T/K DS Najib
T/K TS Isa Samad,
T/K TS Shahril

Jangan lupa besyukur, Allah akan tambahkan lagi rezeki tuan2/puan2 adik kakak sekelian.
Salam.

Jangan lupa
#vote4BN

Anonymous
Guest
Anonymous

Siasatla encorpberhad kaitanya dengan najib? Mestilah ada hubungan kait?

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Tahniah kepada DSNR kerana telh berjaya meletakkan negara di aats landasan ekonomi yang betul. Buktinya, ringgit semakin mengukuh ke paras tertinggi sejak 2016 iaitu rm 3.85 berbanding 1 USD.Ini menunjukkan segala langakah2 kerajaan untuk menstrukturkan dan merasionalisasikan sektor ekonomi dan kewangan Msia telah menunjukkan hasil yang aamt2 positif. Apatah lagi dengan permergian DSNR ke India atas jemputan kerajaannya pasti dapat menarik pelabur dari sana dan menandatangani pelbagai MOU dengan syarikat2 besar negara tersebut dalam pelbagai bidang pastinya akan merancakkan pertumbuhan ekonomi Msia.Rakyat boleh menarik nafas lega kerana zaman kemelesetan ekonomi negara yang diwarisi dari Madey akan berakhir tak lama lagi.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Saya rase bonus hari raya untuk peneroka2 akan di tambahkan kerana keuntungan yg dijanakan projek vertical city di tanah felda ,jln semarak…

Jangan lupa besyukur, Allah akan tambahkan lagi rezeki tuan2/puan2 adik kakak sekelian.
Salam.

Jangan lupa
#vote4BN

dad
Guest
dad

geng najib banyakan la membaca. kalau najib tu dah bodoh, jangan la ikut dia jadi bodoh.

"Traders continued to dump the dollar on Thursday, with a key index for the buck sinking to a fresh three-year low after U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin attempted to clarify his comments made on Wednesday implying that he welcomed a weaker currency."

us dollar melemah dengan hampir semua major currency. bukan sebab najib ye….steve mnuchin!

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa? Vote 4 Badak Najib (BN)???

Kau je la vote Badak Najib tu..

Kah kah kah

diny yusof
Guest
diny yusof

US dollar crashes to 3yr lows against major currencies January 25, 2018 The greenback has touched the lowest level against major global currencies since 2015. This comes after the US treasury secretary announced that Washington favors a weak dollar in trade. Addressing the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Steven Mnuchin said that a weaker dollar “is good for us as it relates to trade and opportunities.” The ICE US Dollar Index, which measures the American currency against a basket of six rival currencies, dropped 1 percent to 89.245 on his speech, falling below 90 for the first time since… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bakal sampah!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

bonus hari raya duit curi

sampai kastam pun kena bakor sibuk nak kolek gst.

kah kaha kaha kah..

bonus hasil bakor kereta kastam . kesiaaaan….

tapi kera-jaan tetap bodoh

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWT……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Mak oi byk nya harta pengarah2 tuu,dicagarkan kp bank utk dpt pinjaman 100j,sape le pengarah2 tu ya?,anak2 raja ke,atau menteri2 …
Mana dtg harta2 yg bertimbun2 tu…….
Tentu cite ni mcm cite mdp,berbelit2 babak dan skrip nya……kasihanya mak cik dan pak cik felda,mana waris2 mereka yg berpelajaran?….

Anonymous
Guest
Anonymous

Woooi ….. isa, mana kau menyuruk.
Ramai tunggu kau diluar ni.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Cabai juboq dia tu kalau jumpa

Anonymous
Guest
Anonymous

Felda dah hilang tanah
berharga di Jalan Semarak
buat selama-lamanya.
Aku tak dengar apa-apa
komen pun dari pucuk pimpinan Pas.
Agaknya mereka dah mati kutu.
Atau banyak sangat disuap dedak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Elok le korang nak gila talak BN taik kucing
PAS memang layak tempat BN kasi kencing
Mmg berat le PRU, undi korang nak pancing
Kemenangan pasti untuk PH, bye bye dacing

mampospasumnobn mampospasumnobn mamposlah

Anonymous
Guest
Anonymous

APA DAH JADI HAJI AZWAN ALI

BETUL KER PERGI MUKAH UTK IBADA

DI MUKAH PUN ADA PORT BAPOK

YA SAMBIL TASBIH MAIN KUNYIT

TAPI DIVA AA TAK BUAT MCM TU

DIA TARAF WALI

MUKA TEBAL KALAH KULIT BABI

TAHNIAH HAJI AZWAN BUAT REPOT TERHADAP ABG SENDIRI…

DIVA AA NI TARAF ULAMAK MUKTABAR

BIBIR PUN MERAH MCM GINCU

AAAAAAW AAAAAAAAW AAAAAAW

JOM SOKONG ARTIS LGBT CARA UMNO

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak lama lagi MELINGKOP lah si Assmin MB Jamban tu!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kah kah kah ki ki ki
Ini sajakah Wak Kengkang komen otak selut kau. Kau ni lulusan pra sekolah saja kah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Isu tanah Felda ni memang berat. Apa kata kita lantik Muhammad Azwan Haji Ali yang berkelulusan Sarjana Muda Undang Undang Universiti Malaya 1991 untuk memberi pandangan.
Dia sememangnya hebat dalam segala galaaaanya.

diny yusof
Guest
diny yusof

Dia sibuk dengan skandal seks abang dia (kata dialah ).

Maklum sajalah , dia tu ada kekurangan didalam bab2 itu …

Anonymous
Guest
Anonymous

he..he…ko tu bongok…atau buat2 tak tahu macam Mamak Matdey!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

TOLONG JANGAN SEBUT SPeRMa

nama pun air mani

ketua pun kerja mancut air dalam burit rakyat marhaen kebanyakan

SPeRMa TUTUP LAH KEDAI

BUAT MALU JER

SATU HABUK KES TAK MENANG MAHKAMAH

BODO PUNYA PENGUAPERKOSA

ENTOT

ENTOT

ENTOT

itulah SPeRMa

DNA UMNO BODOOOO

kikiiikiiii

Anonymous
Guest
Anonymous

PAS BAKAL TERKUBUR PRU 14

SEJAK HADI HISAP TELOR NAJIB DAN MEMJILAT BUNTUT BIJAN SAMPAI LICIN

PAS BERPECAH TERUK

SAMPAI 50% AHLI KELUAR PARTY

PAS DAH MACAM TULANG TANPA DAGING

KENAPA HADI SANGGUP PAS BERPECAH DEMI MENJILAT BUNTUT NAJIB?

KENAPA PAS HANCUR HAJI HADI WOIII???

APA HAJI HADI DAH BUAT KPD PAS????

Anonymous
Guest
Anonymous

Elok le korang nak gila talak, BN taik kucing
PAS memang layak tempat BN kasi kencing
Mmg berat le PRU undi korang nak pancing
Kemenangan pasti untuk PH, bye bye dacing

mampospasumnobn mampospasumnobn mamposlah

Anonymous
Guest
Anonymous

Mana perginya Sprm?
Kalau tak mampu nak siasat,
(jangan tak ada kes saja)
minta Rafizi tolong tunjukkan
cara bagaimana nak siasat.
Ketuanya, Dzulkifli, kalau etot
bini orang di Bali pandai pula dia.
Kan teloq dah kena pegang.
Senyap dan sunyi, Azam yang ke depan.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Depa tak berminat dgn ikan besar dah. Depa lebih minat dgn ikan bilis saja.

diny yusof
Guest
diny yusof

Itu sudah semestinya bro Zack …

Ikan tenggiri baru RM38/kg .

Ikan bilis RM60/kg.

Anonymous
Guest
Anonymous

BENGAP…

Anonymous
Guest
Anonymous

pemaju ni kilang buat wallpaper

apa ke pantat interior designer buat bangunan

ini cara umno curi duit

otak org melayu umno ni hanya pikir nak mencuri

pemaju bangang kena gadai tanah felda nak pinjam duit buat bangunan

CONFIRM TERBENGKALAI PROJEK TELORCITY

menetas telor telor najib di JALAN SEMARAK

kikikiiiiiiiii

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

20.30…Alaaaaaah..apa nak herankan beb. Tu haah kat Penang..syarikat fesyen boleh dapat tender buat terowong bawah laut tu apa citer??? Nsib baiklah aad orang dalam kat pejabat LGE yang bocorkan projek tu..kalau tidak, mesti masyuk bagussss punya bhai!!!!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

BODOHNYA KAPLA BUTOH NAJIB YG DAPAT PROJEK ADALAH ZENITH SYARIKAT VOIR PUBLIC LISTED BURSA MALAYSIA PAID UP CAPITAL 1BILLION HANYA MENJADI PELABUR 18% DALAM ZENITH. ADA LAGI PELABUR LAIN 72% APA KA BODOH NAJIB TAK LULUS EKONOMI U.K BERCAKAP MCM TAKDE HOTAK INI KES FELDA DUIT TAKDE TERUS NEGO DAPAT PROJEK LEPASTU GADAI . DAPAT PROJEK SBG SYARIKAT KILANG WALLPAPER KAH KAH KAH KAH VOIR BUKAN MASUK TENDER DAPAT PROJEK TAPI JADI PELABUR DALAM ZENITH INI BEZA NYER BODOH NAJIB GENGSTER LANUN BUGIS VOIT SYARIKAT PLC BURSA MALAYSIA TAPI PANTAT FAILEDAA APA PUNYA LISTING ADA LAAA LISTING BERGAYUT D NENEN… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

betul tu 2323

bodoh bebal betul anak didik dato seri..

"syarikat fesyen boleh dapat tender" baik baik sikit dato seri kalau tak nak kena saman

sebab yg dapat tender adalah zenith..bukan syarikat lain…

jaga kebodohan dato seri

malu siapa yg bagi darjah ni nanti..mcm "parit kamel"

maaf ya dato seri..

sekali lagi

dato seri memang bodoooh

diny yusof
Guest
diny yusof

That's the reason I labelled them idiots .

They cannot differentiate between investor and executor !

Anonymous
Guest
Anonymous

TAHINAH RAFIZI

KENAPA UMNO TAKDE MP MACAM RAFIZI

DAH MONOPAUSE KER UMNO

BEBAL APA YG ADA DALAM UMNO?

MASLAN BADUT

TAJUDIN MAFIA

SALLEH KETUAK BUSYUK

INI SAJA YG UMNO ADA

OOOOO ITU BUDAK SABAH BENGONG RAHMAN SYOK SENDIRI GENIUS

RUPENYER KALAH DEBAT

RAHMAN TAK PERNAH MEMBELA HAK RAKYAT SABAH

LAGI JAHANAM ADALAH

SAMPAI RAKYAT SABAH DTG JB CARI KERJA

SUDAHNYA PUAK KADAZAN JADI JEMBALANG DI NEGERI ORG..

HABIS TU NAK KERJA APA.

MAI SINI KENGKANG SAMA SUGAR DEDDY

KESIAAAAAN… INI CARA UMNO MEMBELA PRIBUMI…. KENGKANG…

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Woii wak
Ada job tu
Pi lah service.

Anonymous
Guest
Anonymous

wak singapok lama hilang. mamyak makan pok setan ni..

dedak sangkut …

mana mat singapok

ada job nih

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa aktiviti encorp selama ni…. ada bawa keuntungan pd felda ke.

Atau encorp pun hanya dummy utk perabih duit felda kpd pihak tertentu?

Mungkin testing encorp berjaya.. sekrang SPSB pula dicipta utk modes operandi yg sama.. alat utk sapu lg duit felda.

Penguin penguin apa nk jadi kau ni jht membukan la.

Anonymous
Guest
Anonymous

Go on YB Rafizi Ramli. Harapan agar seorang lawyer bertitle Tan Sri tidak menjadi seorang yang bacul dan dayus untuk tegakkan kebenaran jika YB Rafizi dipihak yang salah. Andai Tan Sri lawyer berdolak dalih untuk terima cabaran ini, maka rakyat berhak untuk beranggapan bahawa kejaan pimpinan Najib Razak serta UMNO BN telah mengkhianati hak hak majoriti Melayu/bumiputra hanya untuk kepentingan peribadi dan kelompok sendiri. Rakyat tidak lupa bagaimana Bankbumiputra yg suatu ketika dulu adalah bank no wahid di Malaysia tapi punah kerana elit2 politik UMNO. Dan hari ni Melayu elit UMNO cuba melingkupkan hak melayu/bumiputra, juga utk kepentingan kelompok mereka.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Si Pondan Rapuji Sotong…Sotong ni…kalau di goreng topung pun sodappppp!!!

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Sodapppp ker hisap rokok John?

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Hisap rokok john rasa lagu mana wak?

Anonymous
Guest
Anonymous

Z Tokey BABI pasar borong Chow Kit…baru balik niaga…manyak untung ini hali….

Anonymous
Guest
Anonymous

Talak untung. Manyak lugi. Itu satu ekoq babi pungkoq ala cap Wak Kengkang sula lali ikut Banglaman. Aiya lia manyak suka itu john.

jamil
Guest
jamil

Cuba letak Mat Maslan pula ganti Shahril tu.

Anonymous
Guest
Anonymous

sejak najib jadi tpm dan pm

macam macam bala datang

atatoya kena bunoh

ekonomi jahanam

majority BN hilang

MH 370 MH 17 boleh hilang mcm tu jer

memang BALA betul sokong NAJIB

PUAK UMNO LAGI BODOOO

PENYOKONG TEGAR TAPI MELAYU UMNO KHIANAT

UMNO CILAKA !!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

betul ker najib lulusan ekonomi

cara urus 1MDB pun macam budak spm baru belajar berniaga

cara urus FGV macam pantat sawit dah busuk

najib ni ada OTAK ke tak?

bodohnya presiden umno

dah takde yg cerdik sikit ker

Anonymous
Guest
Anonymous

sejak felda di bawah najib

macak haram jadah jadi

saham FGV macam pantat

siapa yg cadang tubuh FGV

BANGANG BETUL OTAK MELAYU UMNO

SAPA NAK UNDI UMNO KALAU OTAK UMNO ASYIK

FAILEDAAA

SPM PUN UMNO FAIL

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Lepas ni najib nak sogok apa lagi kpd peneroka Felda?

Kalau aku jadi pm aku akan serahkan isa ketot tu kpd peneroka Felda…

Anonymous
Guest
Anonymous

ketot ni pandai buat magic

hilang dari nyata

masuk sprm pun macam pergi hotel 5star

wei cucuk pokok sawit kat bontot doraemon… apa magic pulak di nak buat

yg lantik ketot tidak lain tidak bukan kepala bapak bugis

tak nak tanggungjawab ker najib oiii????

Anonymous
Guest
Anonymous

najb razak

mengakulah kamu ni bangang

apa punya pm cakap U -TURN

buat malu bugis jer

jgn lah nampak mcm penyamun. dah lah bugis terkenal dgn lanun

Anonymous
Guest
Anonymous

tahniah rafizi ramli

kalau semua mp macam rafizi kan bagus

Anonymous
Guest
Anonymous

Alhamdulillah…. Msia masih mempunyai ahli politik di kalangan cerdik pandai yg berani & sgt bertanggungjawab spt Rafizi Ramli. Bukan jenis yg angguk2 geleng2 mengikut skrip semata2 demi dedak agar dpt terus disumbatkan ke tembolok masing2. Realitinya sudah lama sesama mrk menghidu kebusukan aroma bangkai dlm negara. Selagi daya mrk akan terus cuba 'membodohkan rakyat' dgn mencipta alasan demi alasan bertaraf bangang. Nama baik Msia telah hancur dikerjakan puak2 kononnya 'aristokrat' ini walhal mrk tidak ubah spt ahli perniagaan buloh kasap, hujung dah lama hilang…. yg tinggal kini hanyalah pangkal yg akan lesap selama2nya jika bn masih terus memerintah!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib baik ada
Rafizi Ramli dan Mazlan Aliman.
Kalau tidak seluruh rakyat
Malaysia terutama warga Felda
(ada juga tidak sedarkan diri)
kena kencing oleh Najib Razak
dan Shahrir Samad.
Lagi pun kalau MH370 boleh hilang
apa mahu diherankan tanah Felda
di Jalan Semarak itu boleh hilang.
Bukankah Malaysia Boleh!
Kah… kah… kah…

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

Boleh sangat la tu..kapal terbang,tanah pon boleh hilang cam yang dibuat oleh magician yang terkenal iaitu dajib kepitfil.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Dgn kreativiti wak kojola kengkang rokok John pun boleh telan …

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWY……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau dah kantoi tu…janganlah cuba cover sahrir oooi.

Hang tengoklah kisah najib dan 1mdb dia tu..last2 mengaku jugak 1mdb tu gagal !!! Baru terkedu himpit telo macai2 bangang dia..

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Aku tak sangka Melayu mcm shahrir ni sanggup jadi penipu.

Woii shahrir hang ingat hang sorang saja ka yg pi sekolah?

Anonymous
Guest
Anonymous

Zack, shahrir ni 1 dpd 3++ jota melayu `SHIT` umno mcm Benjol Mercibai selalu sebut tu…..kan benjol?

eh, benjol lama tak mai……hang pi mana , pi mana , pi mana…….

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Dia balik France makan kenduri .

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bonus hari raya untuk peneroka2 akan di tambahkan kerana keuntungan yg dijanakan projek vertical city di tanah felda ,jln semarak…

T/K DS Najib
T/K TS Isa Samad,
T/K TS Shahril

Jangan lupa besyukur, Allah akan tambahkan lagi rezeki tuan2/puan2 adik kakak sekelian.
Salam.

Jangan lupa
#vote4BN

Anonymous
Guest
Anonymous

Tan Sri..oh..Tan Sri

Anonymous
Guest
Anonymous

BAGAIMANA PEMAJU MAMPU BAYAR RM500 JUTA KEPADA FELDA?

Mu gi tanya sendiri kat pemaju…

Anonymous
Guest
Anonymous

ni sekor lagi.. kat sekolah tak nak belajar…

i. Bagaimana SPSB hendak membayar RM500 juta kepada Felda sedangkan ia tidak mempunyai sebarang sumber kewangan lain dan tiada aktiviti lain?

paham ke tak? takde sumber dgn takde activiti – memang tak boleh bayor lah.. dah tu nape urusan dgn die sedangkan ade Encorp yg Felda punya…

Anonymous
Guest
Anonymous

Lepas tu…dapat loan bank dgn mencagar harta peribadi pengarah2???

Hmmmm..sape pengarah2 tersebut? Banyak sangat ke aset depa? Ke depa gunakan tanah felda tu sbg cagaran??? Jeng jeng jeng

Anonymous
Guest
Anonymous

Setakat 500 juta mana bank pun boleh bagi pinjam dg cagaran bangunan yg didirikan itu.

2. Kalo pemaju tak juga bolh bayar, saman le dia, sitakan bangunan2 yg dia buat tu. Tak cara ini aku kena ajar ko??

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Woii anon 1955 kalau hang pandai sgt hang pi lah buat projek tu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Satu lagi aktiviti membodohkan rakyat oleh umno bn pas.

hebat kan?

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWY……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Felda tak bagi kpd anak2 syarikatnya mungkin kerana anak syarikat hanya mampu memberi pulangan kurang dp 500 juta.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Woiii..anon 1905 hang ni faham bahasa Melayu ka tidak?

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWY……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Felda tak bagi kpd anak2 syarikatnya mungkin kerana anak syarikat hanya mampu memberi pulangan kurang dp 500 juta.

Anonymous
Guest
Anonymous

ni sekor lagi.. tak baca, main spam

i. Bagaimana SPSB hendak membayar RM500 juta kepada Felda sedangkan ia tidak mempunyai sebarang sumber kewangan lain dan tiada aktiviti lain?

Anonymous
Guest
Anonymous

1905,

mungkin, kalaulah, khabarnya suma tu tak main ok! tolong la!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos.Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata. Dah… Read more »

osman hashim
Guest
osman hashim

BANGI, 8 Jamadilawal 1439H, Khamis – Desakan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) supaya kerajaan membina lagi sekolah rendah Cina amat keterlaluan. Lebih melampau permintaan itu dibuat tatkala Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) hampir tiba, kata Ketua Biro Latihan Kepimpinan Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ir Muhammad Lukman Al Hakim Muhammad. Jelas beliau, sikap Dong Zong ini sebenarnya membuktikan warna sebenar mereka yang sangat opportunis dan suka menangguk di air keruh. “Segala permintaan mereka mahu dituruti, namun, mereka tidak sedikitpun pernah menghormati hasrat kerajaan terhadap mereka. Sebagai contoh untuk memperkasakan pembelajaran Bahasa Melayu di SRJKC seluruh negara “Buktinya lihatlah sendiri… Read more »

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Man

Kalau hang teringin sgt nak komen tengoklah tajuk tu dulu ya!!!

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Lagi pun Budin tulis dlm bahasa Melayu.

diny yusof
Guest
diny yusof

Tak ngapa Zack ,

Ahjib Gor ada …..

Tambahan sdra Osman itu membawa berita yang mungkin ramai antara kita yang tidak sedar apa yang berlaku sekeliling kita .
Terutamanya para walaunta yang sentiasa menidakkan perkara yang benar !

Keep it up Osman ….

Anonymous
Guest
Anonymous

Perak utk saya!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalo filda mendapat 500 juta Dari spsb bermakna felda membuat keuntungan sebanyak 240 juta, kerana nilai tanah tersebut cuma 260 juta sahaja.

Anonymous
Guest
Anonymous

tak baca rupenya…

i. Bagaimana SPSB hendak membayar RM500 juta kepada Felda sedangkan ia tidak mempunyai sebarang sumber kewangan lain dan tiada aktiviti lain?

Anonymous
Guest
Anonymous

1924, dia bukan tak baca, tapi buat2 tak nampak
atau
ini bukti macai2 umno memang bodoh2 belaka.

butul lah kata mak badak umno, dia memang pilih macai2 bodoh jadi caiterompah pwrbnk bateri pasir bedengong dua butir kena kepit bibir pink dimond pon pink sepasang badak malaya yg dah tak laku tuuuuuuuuu………..

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Shahrir Samad berlagak jadi 'pak dalang' untuk 'wayang kulit berjudul kelicikan ketua lanun bugis bernama Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone'. Sharir 3 minggu lepas bagai nak rak kata felda akan ambil semula tanah yg hilang dan akan memberhentikan projek KL Vertical City (KLVC). Alih2 kini Shahrir boleh pulak klentong projek KLVC akan diteruskan pembinaannya dan tanah felda itu dah dikembalikan tanpa sebarang kos. Bukankah ini lawak bodoh dan cerita kartun…..?? Shahrir ni buat malukan orang JB saja. Dia telah menyerlahkan kebodohannya.Kalau dah diteruskan juga projek KLVC ni dan dijual kpd org ramai, automatik tanah tu betukar menjadi hak milik strata.… Read more »

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

CONFIRMED…..Najib dah sedekahkan tanah felda di Jalan Merbok kpd sykt keciput (kroninya) untuk dimajukan dgn pembinaan bangunan KLVC ug bakal ada menara mengalahkan KL Twin Tower.

Syarikat keciput yg tidak ada modal, hanya berbekalkan pinjaman bank. Siapa yg ada kuasa untuk memberi 'power of attorney' terhadap tanah felda tersebut, melainkan si penyamun Najib sorang sebagai PM. Yg lebih kartun, Sharir boleh kata tanah felda itu sekarang "selamat" berkat do'a Najib & Rosmah di Mekah.

Sekarang kita fikir2kan….
Wajarkah kerja haram mencuri dapat berkat dari Allah SWY……??

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak lamo layi,

Kabut, sengajakah engkau mewakili pikiranku
Pekat, katamu peralat menyelimuti matahari
Aku dan semua yang ada di sekelilingku
Merangkak menggapai dalam kelam

Mendung, benarkah pertanda akan segera turun hujan
Deras, agar semua basah yang ada di muka bumi
Siramilah juga jiwa kami semua
Yang tengah dirundung kehalauan

Roda jaman menggilas kita
Terseret tertatih-tatih
Sungguh hidup sangat diburu
Berpacu dengan waktu

Tak ada yang dapat menolong
Selain yang di sana
Tak ada yang dapat membantu
Selain yang di sana

Dialah Tuhan
Dialah Tuhan
Oh, oh, oh Tuhan
Hmm, hmm, hmm Tuhan

ted manoff
Guest
ted manoff

2..ziana zain..🎤🎵🎶

ted manoff
Guest
ted manoff

1..isa samad..😆😊😅😀😁

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalo filda mendapat 500 juta Dari spsb bermakna felda membuat keuntungan sebanyak 240 juta, kerana nilai tanah tersebut cuma 260 juta sahaja.

Anonymous
Guest
Anonymous

Semua yang najib buat..FAILED. Ini pemimpin low class. Berucap pun meneran. Diajak berdebat, sakit perut katanya.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Najib failed!!!
FELDA failed!!!

Jadi bagaimana dgn semua peneroka felda yg dipaksa membeli saham FGV sebelum ini?
Saham pula terpaksa dibeli secara berhutang dgn pihak bank.

Bagaimana nasib yg bakal menimpa para peneroka ini?

Mestikah mereka terus menjadi serupa bangau menunggu ikan yg dah pasti tidak akan timbul timbul?

Anonymous
Guest
Anonymous

Untung mudah, serah tanah dapat komisen. Beli saham dan kuasai syarikat dapat komisen. Peneroka felda dapat air liur percuma, telinga dengar berita hebat sedunia. Nanti jawab sharir, syarikat pemaju tu nak bina rumah utk gen 2 3 4 peneroka. Ada kisah pasal negara jika jual negara dapat duit beratus juta tak habis cicit piut joli.

Anonymous
Guest
Anonymous

apa pendapat tuang punasihat MO1 tentang isu ini? apa kah ini fitnah dan campurtangan kuasa asing?
perlu 4 saksi juga ke??????

Anonymous
Guest
Anonymous

Rosmah mansur lagi faillllll….

Kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

HADI AWANG WAJIB BACA KENYATAAN MUFTI PERLIS & PERLU MALU PADA DIRI SENDIRI KENYATAAN MUFTI PERLIS USTAZ ASRI ZAINAL ABIDIN DITUJUKAN PADA HADI AWANG DAN KUNCU-KUNCUNYA. Apakah Yang Mengelirukan?Pemimpin parti politik tertentu sensitif apabila saya menyebut bahawa jangan fikir keindahan Islam itu hanyalah apabila dipotong tangan pencuri, direjam dengan batu penzina, dipancung orang yang dituduh murtad. Semua hukuman itu memerlukan suasana, syarat dan ijtihad yang lebih luas. Nabi s.a.w dalam sirah baginda mendahului kebaikan rakyat sebelum hukuman. Jangan hanya nanti sibuk hendak memotong tangan pencuri basikal tetapi membisu pabila orang yang mencuri berjuta-juta harta awam.Keindahan Islam itu lahir dari keindahan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

kasihan…Pas dah cerai Talak Tiga!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Woi!!! Geng Najis(erkk busuknya), Mat Jho Jahanam (lulusan pondok), Wak Kejora Kengkang(PHD hisap John)
bila nak minta balik duit Aabar BVI ciplak tu dan duit SRC dari Kepala Bapak kamu orang tu? Pttuuiii

Anonymous
Guest
Anonymous

Maaf komen saya diatas keluar tajuk tapi saya rasa perlu supaya cai2 umngok tahu yang rakyat tidak lupa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Saudara tidak keluar tajuk 2:49, selagi ianya bekisar segala masalah yg MO1 Najib lakukan, kerosakan `FAIL DA` ini juga berkait rapat dgn MO1 PM Najib tun razak ,1MDB, jho lo, arul kanda, Aabar asli , aabar palsu , Good star Ltd , Gandingan Mentari, Ehsan Perdana, Khadim Alqubaishi, rosmah mansor, SRC , BVI, Caymen island, Nagjdni , Kevin Morais, Reza aziz, DOJ , SR, HJ hadi Awang , RwaCastle Brown, Shafiee Afdal, AG Gani Patail, Gabenor BNM Zaty, Apundek AG baru, Muhyidin Yasin, DZul entot SPRM, PAC, Nur jazlan, Tan seng Giaw , Tuan ibrahim PAS, FALCON Bank Spore, Khairuddin… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Ketika Berita Harian menyiarkan artikel penyelewengan tanah Vertican City (oopp!! salah Vertical City) Jalan Semarak Kuala Lumpur aku sudah tahu jantan betinanya. Najib dan Shahrir ingat Rafizi dan Mazlan bodoh dan bangang macam mereka. Rakyat kini dah tahu prngkhianatan mereka. Apabila PH menang nanti tahulah mereka di rumah mana mereka akan berada. Tunggu, tak sampai pun 100 hari lagi…

Anonymous
Guest
Anonymous

Org felda ok sj dgn apa yg najib nazak buat. Biar papa kedana asal nnt blh dpt brim woooo. Hidup najib.
Begitu lah setia org felda kpd najib nazak. Aku pun x kisah dgn masyarakat felda. Depa semua org bijak pandai.