Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BAGAIMANA NAJIB MAHU MENANDINGI TUN MAHATHIR?

Dengan sahnya Tun Mahathir Mohamad dipilih sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, cabaran paling besar bagi Najib Razak dalam PRU 14 akan datang ialah bagaimana mahu menandingi lelaki berusia 93 tahun itu.

Dari segi pemikiran, kecerdikan, kewibawaan, penerimaan dunia, rekod kecemerlangan dalam pentadbiran, kemampuan berhujah, malah sehingga kepada kesihatan dan struktur bentuk tubuh badan, segala-segalanya jelas memihak kepada Tun Mahathir walaupun usianya jauh melebihi Najib yang berumur 65 tahun.

Satu-satunya yang Najib lebih ke depan hanyalah dalam akaun bank peribadinya terbukti pernah ada wang beribu-ribu juta ringgit lebih banyak berbanding Tun Mahathir.

Menjelang tempoh beberapa bulan akan datang sebelum pilihanraya umum diadakan, mahu tidak mahu, Najib harus menerima hakikat akan wujudnya perbandingan antara beliau dengan Tun Mahathir.

Oleh kerana Tun Mahathir kembali bersaing untuk menjadi Perdana Menteri dan dalam masa yang sama mahu menyingkirkan Najib, pertaruhan beliau sudah tentu rekod-rekod lama kejayaannya dalam mentadbir negara selama ini.

Meskipun Najib akan cuba menyingkap sejarah hitam atau yang sengaja dihitamkan, tetapi rakyat sudah tentu menilai berdasarkan apa yang mereka rasa dan nikmati.

Di sebalik Tun Mahathir dituduh banyak membazir dan menggunakan wang negara untuk kroni, hakikat yang nyata rakyat tidak menerima apa-apa kesan buruk daripada segala dakwaan itu.

Tiada cukai GST, tiada barang mahal, tiada minyak naik tiap minggu, kakitangan awam tetap dapat sebulan bonus dan pelbagai nikmat yang lain yang patut dinikmati rakyat tidak pernah disekat.

Lebih daripada itu, banyak projek pembangunan dan mercu tanda yang membanggakan negara terus terpacak dengan rancaknya.

Bagi yang boleh berfikir, mereka pasti akan bertanya, di mana membazir dan di mana logiknya ada wang negara yang hilang ketika Tun Mahathir berkuasa sedangkan pembangunan berjalan dengan laju, tiada yang disusahkan dan kehidupan rakyat sentiasa baik?

Berbeza dengan sekarang, di sebalik gembar-gembur ekonomi berkembang baik, rakyat terasa dibebankan dengan GST, subsidi banyak barangan ditarik, peluang pekerjaan terhad, bantuan rakyat dicatu, perbelanjaan kementerian dipotong dan ramai yang mengeluh kesusahan.

Dalam hal ini, bagaimanakah Najib mahu menandingi rekod-rekod kejayaan Tun Mahathir?

Dengan rekod kejayaan itu, tidak sukar rakyat mempercayai jika Tun Mahathir berkuasa sekali lagi, sudah tentu tidak sukar baginya memulihkan negara dan memberi kesejahteraan kepada rakyat semula kerana beliau sudah ada rekod baik mengenainya serta terbukti mampu melakukannya.

Najib pula, yang menjadi ketakutan rakyat ialah berkuasanya lagi beliau selepas PRU 14 akan datang, kemungkinan lebih banyak siri tindakan yang menyusah dan membebankan rakyat akan dilaksanakan bagi menampung perbelanjaan negara, tambahan lagi ketika itu cabaran politik paling sengit bagi UMNO dan BN tidak lagi menghantuinya.

Mampukah Najib meyakinkan rakyat bahawa beliau tidak lebih buruk daripada Tun Mahathir? (ShahbudinHusin 23/01/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

430 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
430
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x