Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

ALHAMDULILLAH….

 Setelah menyatakan pencalonan Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri merupakan tawaran terbaik oleh Pakatan Harapan kepada rakyat Malaysia dalam PRU 14 akan datang, Azmin Ali semalam menawarkan pula kerusi Parlimen Gombak untuk ditandingi oleh Pengerusi gabungan pembangkang itu.
Kenyataan yang diikuti tawaran itu secara tidak langsung menggambarkan keakuran Menteri Besar Selangor tentang tiada tokoh lain yang lebih baik untuk menumbangkan Najib Razak, UMNO dan BN, sekaligus menyelamatkan masa depan negara.
Apa lagi yang dapat diucapkan melalui tindakan Azmin ini selain ucapan Alhamdulillah dan tentunya semua penyokong serta macai UMNO terus dirundung rasa kecewa dibuatnya.
Cuma, jika Gombak diserahkan kepada Tun Mahathir, di manakah pula Azmin akan bertanding?
Baik Tun Mahathir atau Azmin, di mana pun mereka bertanding, mereka tiada pilihan selain harus mencari kawasan yang boleh menang kerana kedua-duanya adalah watak penting sebaik Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan nanti.
Azmin nampaknya mula sedar hakikat perlunya semua pihak dalam Pakatan Harapan bersatu hati memberi sokongan yang padu kepada Tun Mahathir.
Jika Najib, UMNO serta BN tidak ditumbangkan dan Tun Mahathir tidak dijadikan  Perdana Menteri terlebih dahulu, bukan saja negara ini tidak dapat diselamatkan, bahkan masa depan politik Azmin sendiri akan jadi tidak menentu.
Oleh yang demikian, dengan kenyataan Azmin mengenai Tun Mahathir dan tawaran Parlimen Gombak itu, diharapkan para penyokong Menteri Besar Selangor itu tidak lagi mengeluarkan sebarang kenyataan yang boleh mengeruhkan keadaan dan kecelaruan dalam Pakatan Harapan.
Azmin juga harus menasihatkan mereka agar bertenang dan menerima keputusan yang sudah dibuat oleh Pakatan Harapan.
Dalam masa yang sama, Azmin juga harus sedar bahawa tindakan sesetengah pihak seperti bekas Naib Presiden Bersatu, Hamidah Osman yang menyokongnya sebagai lebih layak dinamakan sebagai calon Perdana Menteri adalah sokongan membawa rebah semata-mata.
Pihak ini tidak ikhlas dalam menyatakan sokongan dan hanya ingin mengeruhkan lagi keadaan, sedangkan yang diinginkan mereka kekal ialah Najib, UMNO dan BN.
Mereka sanggup keluar Bersatu, meskipun dulunya merekalah yang lantang mendesak pengunduran Najib.
Jika bukan niat untuk mengekalkan Najib, sudah tentu mereka akan kekal dalam perjuangan bersama-sama Pakatan Harapan sehingga sekarang.
Diharap Azmin tidak terpedaya dengan sokongan bawa rebah itu kerana yang sebenarnya seperti kata Tun Mahathir, mereka adalah sampah yang tidak perlu dilayan oleh sesiapa. (ShahbudinHusin 14/01/2018)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

230 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
230
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x