KAWAN ISA SAMAD ATAU KENALAN NAJIB?

Di sebalik Felda sudah kehilangan hak milik tanahnya di Jalan Semarak kepada sebuah syarikat swasta secara percuma gara-gara diberikan “surat kuasa penuh” oleh agensi tersebut,  dua persoalan kini menjadi tanda-tanya ramai.

Pertama, siapakah yang mahukan atau mengarahkan “surat kuasa penuh”  itu diberikan dan siapa pula yang menandatangani surat tersebut?

Pelbagai khabar berlegar mengenainya, antaranya mengatakan ia adalah dengan kehendak Pengerusi Felda ketika iaitu Isa Samad dan diluluskan oleh Lembaga Pengarah dengan tujuan agar syarikat yang memajukan Kuala Lumpur Vertical City itu tidak menghadapi kesukaran mendapatkan pinjaman dengan mencagarkan tanah yang sedang dimajukan itu kepada bank.
Ada juga yang mengatakan Isa hanya sebagai pelaksana semata-mata dan beliau dikatakan tidak mungkin berani melakukannya secara sendirian.

Dalam hal ini, difahamkan “surat kuasa penuh” itu ditandatangani oleh seseorang yang penting dalam Felda ketika itu di mana individu berkenaan juga ada terbabit dalam satu kes lain di mahkamah sekarang ini.

Soalnya, adakah tanah ini sudah dicagarkan kepada mana-mana bank dan Najib tidak tahu-menahu langsung mengenai “surat kuasa penuh” itu, sedangkan wakil JPM dan Kementerian Kewangan ada dalam Lembaga Pengarah Felda?

Jika sudah dicagarkan, mungkin ada beberapa kesukaran untuk Felda mendapatkan semula tanah itu berbanding sekiranya ia belum dicagarkan lagi.

Kedua, siapakah pemilik syarikat tersebut?

Meksipun di media sosial nama individu yang didakwa pemilik syarikat tersebut sudah tersebar luas, pertanyaan lain ialah sama ada beliau kawan kepada Isa Samad atau kenalan Najib Razak?

Ramai yang memperkatakan beliau adalah kawan Isa Samad dan dikatakan kerana hubungannya yang rapat dengan bekas Pengerusi Felda itulah beliau berjaya mendapatkan kontrak membangunkan Kuala Lumpur Vertical City itu.

Namun, jangan kita lupa bahawa Felda adalah adalah dibawah pengawasan Najib sejak beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi.

Oleh itu, tidak mustahil untuk mana-mana syarikat mendapatkan sebarang kontrak besar daripada Felda, mereka bukan saja perlu rapat dengan Isa, tetapi juga harus mempunyai hubungan yang baik dengan Najib.

Tentunya lebih afdal jika baik dan rapat dengan kedua-duanya sekali.

Dalam hal ini, meskipun lebih ramai yang mengatakan individu berkenaan adalah kawan baik Isa, tetapi sebagaimana yang pernah dilaporkan oleh sebuah portal berita, individu terbabit pada 2016 pernah memandu sendiri keretanya ke Pekan untuk menyerahkan wang zakat sebanyak RM100 ribu kepada Najib.

Kalau tidak cukup rapat, bolehkah seseorang menyerahkan wang kepada Perdana Menteri?

Berita itu dengan sendirinya mengesahkan bahawa beliau, selain rapat dengan Isa, dalam waktu yang sama juga adalah kenalan dan baik dengan Najib.

Persoalannya, apakah peranan serta penglibatan Najib, bukan saja dalam pemilihan syarikat individu berkenaan sebagai kontraktor untuk memajukan Kuala Lumpur Vertical City, tetapi juga berkaitan pengeluaran “surat kuasa penuh”  itu?

Atau mungkinkah segala-segalanya dilakukan oleh orang-orang tertentu di Felda sahaja tanpa diberitahu dan dimaklumkan kepada Perdana Menteri?
Sekali lagi, siapa wakil JPM dan Kementerian Kewangan dalam Lembaga Pengarah Felda?

Terlanjur sudah ditubuhkan pasukan petugas khas dan ada juga yang mahukan siasatan dilakukan hingga ke akar umbi, maka siasatan tidak harus terhad kepada Felda semata-mata, sebaliknya wajib hingga ke Perdana Putra dan Seri Perdana. (ShahbudinHusin 23/12/2017)

Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:57 pm

103
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
john doeAnonymousRamly AhmadHBMBakal peguam negara Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Jawapan Najib mudah,sepertimana beliau akhirnya mengaku 2.6 billion masuk dalam akaun peribadi,namun itu semua berlaku tanpa pengetahuannya.Mungkin ada orang yang suka memberi zakat kepada Najib.Hasil daripada berbaik dengan Najib,maka Hadi pun turut sama menerima duit zakat.Hari ini keseluruhan para pemimpin UMNO dan PAS bergelumang dengan duit zakat ini.Hukum hakam Islam yang palsu berada di tangan mereka.Duit zakat ini bertukar tangan antara mereka sehingga lah ke peringkat ketua cawangan.Mereka menjual Tanah Melayu secara pukal untuk menjana pendapatan luar biasa.Malaysia perlu merdeka yang sebenar-benarnya.

lamanreformasi
Guest
lamanreformasi

woi john bodoe

kalau najib sumpah laknat kata tak mencuri ko pecaya ker.

sama la mcm geng najis bersumpah kata tak makan dedak

ko john bodoe dan geng najis ni dari unit cyber umno jugak korang berdua.

sedap nak halalkan kata kata geng najis

memang ostad bo doe ko ni

Anonymous
Guest
Anonymous

najib pernah sumpah kata tak kenal perempuan itu

dan juga

bersumpah tiada kemasukan dana ke akaunnya.

ustaz john doe yg kami hormati usahlah ustaz turut sama terbelit ikut dgn daya tipu puak penipu. nanti uztaz juga org tuduh penipu.

salam

unit risikan HARAPAN

john doe
Guest
john doe

Terima kasih sdr berdua di atas pandangan.

Walaubagaimanapun saya lebih percaya Allah itu Maha Adil berbanding 1001 pandangan manusia yang berbeza-beza.

Kita bukan berbicara mengenai sumpah biasa yang selalu dianggar tetapi tentang sumpah laknat.

Sekiranya ia di atas perkara bohong maka lambat laun ia tetap akan memakan yang bersumpah itu.

Sumpah saya dan GN telah masukkan kalimah serta-merta supaya 'lambat laun' itu menjadi 'segera' sekiranya ia tidak benar.

Bersangka baik kpd GN dan bersangka baik kepada Allah swt.

Melainkan 'dibuktikan sebaliknya' saya akan percaya bahawa GN bukan seorang pendedak.

Salam Perjuangan
Guest
Salam Perjuangan

Ada 3 karektor cybertrooper najib dalam blog ini. 1. Mr J dengan hujah agamanya sesat hanya untuk menakutkan orang melayu muslim bodoh 2. GN yang hanya berkeupayaan berhujah dengan auta basi dan ingat semua melayu muslim dah bangsat tanpa ada lagi maruah 3. Anonymous yang hanya tahu memghima, menyumpah melempar kata2 kesat dan auta yang sahaja.. semua nanti adalah salah Dap…anti melayu, anti islam, pro lgbt, liberal tanpa memahami apa apa pun…sama dengan mr j dan gn….ingat melayu muslim semua bodoh dan maruah dah digadai. Mr K,GN dan Anonymous berkenaan, melayu muslim tipu melayu muslim. Buktinya 1MDB, SRC, TH. FELDA.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

BODINN OOO BODIN BATU API
DEDAHKAN SAJA FAKTA FELDA INI
BANGLO LAJAK LARIS SUMA TERKINI
ASYIK MEMBATU API KE NERAKA NANTI..

KIKIKIKIKI…

BAEAMBOSSSSSS BARUA [email protected] SPORK PENSABOTAJ DAN PUSAT FITNAH BATU API NEGARA INI…
PRU SPORK KAMI DATANG ….. INI KALI KASI AJAR SINGAPORK SUPER KIASU KELUARGA LEE KWAN YEW CELAKA INI… MEROMPAK KEKAYAAN SINGAPORK CAEA SISTEMATIK UTK KRONI KELUARGA….. KAHAKKKK PUIIIIII….. KELUARGA LEE KWAN YEW KASI MATI….

BERÀMBOSSSSSS… INI KALI LAH….

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuuuuu diaaaaa anak babi belaan najib suda mari.busuknyer mulut bau taik babi.abis satu blog bau babi kalu dia masuk

Anonymous
Guest
Anonymous

Wakil mof dlm lembaga felda ialah org sama yg report polis berkenaan rci forex…kali ni tak mau report polis ka dato??

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

bila khai report polis berkenaan 1mdb kena tahan pulak..yang report kes rci tak nak tahan ke?oh lupa pulak rupanya ada hidden hand yang kontrol semua badan kerajaan kleptokrasi.

Bakal peguam negara
Guest
Bakal peguam negara

tahniah saudara anon

ada juga yg dah nampak skrg. kami juga pernah di janjikan coruption free oleh dato y.

berani kan diri dato dedahkan semua. jgn dedah RCI forex jer dedah lah FELDA pula dato baru kami pecaya kata kata coruption free civil service dato tu.

salam perjuangan dato y. tekad dan teruskan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Zack tokey babi pasar borong dah mampus ke belum?

Anonymous
Guest
Anonymous

FUYOOOOOOOO….. LAGI PASAL FELDA UNTUK BODIN BATU APIKAN SPT BANGLO LAJAK LARIS KES FELDA SAMA SAJADEDAH LA SAPA CEO S&P ROS KES SENANG KAN…!!ASYIK MEMBATU API SI BODIN PUNYA SUKA…. BOLA TANGGUNG KES FELDA TAK TUNG KUANG..!!BODIN MASIH ADU DOMBA MEMBATU API..KUANG2DI CABAR DEDAH KAN PUN TAK BOLE DI LAKUKANDEMI DEDAK ADU DOMBA BATU API JADI PILIHAN.. TAK.. TUNG.. KUANG..(REPEAT) KIKIJIJIKIKIKI…. BODINN OO BODINN.. KES FELDA NI KIRA BOLA TANGGUNG UTK KO DEDAHKAN SUMA SECARA FAKTA .. MEMBATU APU JUGAJ KO JADI PILIHAN KO…. TAK.. TUNGGG.. KUANGGG2…!! BERAMBOSSSSS BARUA [email protected] PENSABOTAJ EKONOMI DAN PUSAT BATU API DAN FITNAH NEGARA INI….… Read more »

Ruliros
Guest
Ruliros

Shah itulah dia perangai melayu sial melayu yahudi melayu binatang yg konon Islam sanggup makan duit rasuah dan duit haram

Anonymous
Guest
Anonymous

GENG NAJIB, sumpah bukan perkara mainan….

Anonymous
Guest
Anonymous

hahahhahhh..hahahahhah..gara2 pemerintahan lajip/ameno!!

Lubang..lubang..lubang..gali lubang!tutup lubang!!
gali gali lubang !!tutup lubang…

berapE!!! banyak lubang da!!
lubang 1mdb dikambus dgn hutang cina merah!!
lubang mara..tak kambus2 lagi..nuar musa bebas kahulu-kahilir!!
lubang felda..hotel di england lom kambus lagi!!
sekang ni ada lubang lagi..lubang harta-tanah felda..

eee..heheee..BERAPA BANYAK LUBANG DAAAA!!
Selagi lajip/losmah dan umno tak dikambus selagi itulah..banyak lubang akan digali..!!!!!!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

بسم الله الرحمن الرحيم الحمد الله رب العالمين الصلاة والسلام على محمد رسوله الامين Wallahi wabillahi watallahi, saya hamba Allah yang memakai nama GENG NAJIB dengan ini bersumpah bahawa saya tidak diganjar oleh DSNR ataupun UMNO ataupun BN ataupun mana-mana agensi kerajaan ataupun sesiapa saja manusia lain untuk muncul di alam siber meyokong DSNR di dalam apa-apa jua bentuk ganjaran pun sama ada bentuk wang, gaji, elaun jawatan, pekerjaan, pencen atau lainnya. Saya juga tidak pernah dijanjikan apa-apa ganjaran oleh mana-mana manusia pun di atas usaha saya muncul untuk mempertahankan DSNR di alam siber ini. Saya juga tidak pernah meminta… Read more »

john doe
Guest
john doe

Sdr GN, Terima kasih kerana akhirnya menyahut ajakan saya untuk bersumpah laknat tentang perkara ini. Setuju dgn saudara bagi saya isu sdr muncul menyokong Najib disebabkan ganjaran telah selesai. Saya dan sahabat2 saya yang lain tidak berhak lagi menuduh saudara sbg seorang pendedak disebabkan saudara telah menyerahkan hal ini kepada Yang Maha Adil lagi Maha Mengetahui. Mulai hari ini saya hanya akan melihat saudara sbg seorang yang telah terkeliru memilih jalan yang salah, dan apa2 pertembungan di antara kita selepas ini sekiranya ada akan saya lihatnya sebagai pertembungan orang yang mempunyai kepercayaan yang berlainan (kecualilah sekiranya tiba-tiba sesuatu berlaku menunjukkan… Read more »

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

John Doe, saya bukan mahu menambah polemik atau ingin menjadi batu api. Setelah saya amati, saya dapati GN pada hakikatnya tidak bersumpah, sebaliknya hanya kopipes apa yg saudara tulis. Caranya begitu licik. Dalam halus dia telah memperdayakan saudara dan pembaca yang lain. Lagipun medan maya ini bukanlah sebenar-benar tempat untuk bermuhabalah.

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

bro pjl,tak pe kita bersangka baik je la…tapi kalau dia mempermainkan sumpah laknat itu terima la habuan nya nanti.

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Kami setuju dgn pengamatan PJL..ianya hanya atas paparan skrin serta setuju juga dgn pendapat MNoor..
we hope kes settle..what say u JDoe

john doe
Guest
john doe

Sdr PJL dan sdr Ramly, Terima kasih di atas concern tapi kita sbg hamba wajib percaya bahawa Allah itu Maha Adil. Sumpah laknat bukanlah bahan mainan. Saya telah menulis kalimah kinayah dan hakiki yang bermaksud paparan skrin ini walaupun berlaku secara kinayah akan mengikat secara hakiki seolah-olah ia telah dilafazkan. Setuju dgn bro MN kita perlu bersangka baik bukan sahaja kepada GN tetapi kepada Allah swt sendiri. Allah swt sudah pasti tidak akan membiarkan manusia durhaka mempermainkan sumpah laknat walaupun manusia itu melakukannya dengan niat bermain-main. Bersangka baiklah kita kepada Allah. Sekianya GN telah kopipes perkara itu sedangkan ia tidak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Zakar(short)shit gelabah mcm mana nak arah budak2 kanyiak dia spin dlm blog2 pembangkang.Kena tiu kiri kanan sampai merepet pastu alih tiang goal campur pula agama sampai org meluat.Baca ayat pertama saja pastu terus skip.
Zakar(short)shit cari lah cytroopers yg professional mintak lah tambah budget drpd dok tunjuk bangang .Tapi memang pun bangang.

Genius has its limits.Stupidity has not.

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Ternyatalah selama ini apa yg dilakukan oleh TSIS kepada Felda adalah atas arahan TDM demi kepentingan politik PH. TDM tahu , jika lebih banyak kebobrokan yg dilakukan oleh TSIS dan Konco2 terhadap Felda, lebih banyaklah isu yang boleh digunakan oleh TDM dan PH untuk terus menerus mengaibkan DNSR dan menekan BN, dan meraih sokongan dalam kalangan warga Felda terhadap PH.Kes tanah Feldadi jalan Gurney tu diserahkan kpd Synergy Promenade yg diketuai oleh Rahman Sutan, proksi TSIS yg amat kuat. Dah tentu isu tanah ini yg ditularkan seluruh negara, akan menambahkan kemarahan warga Felda dan ini pasti akan digunakan sebaik2nya oleh… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Cerita karut ni kamu dapat dari forum taklimat mana pula ni ??

Kok hasil taklimat di kedai mamak tadi ??

Bila saya tanyakan pukul berapa taklimat khas PRU itu dijalankan , sampai sekarang masih tak berjawab .

Anonymous
Guest
Anonymous

GN ni dah gila babi tahap gaban dah. Kah kah kah. Baru dia tau dan sedar. Tak pasal2 Isa Samad kesayangan Najib dikatakan ikut kata Tun M. Memang GN ni dah gila babi tahap gaban, dah tak ada point nak pertahankan Najib. Elok mampus lah dari jadi Cyber trooper Najib yang hemtam membabi buta. Kih kih kih…kesian dia. Kalau Najib baca komen GN ni, tercirit dia tahan gelak + sakit hati tengok betapa bengapnya orang2 yg sokong dia. 🙂

Anonymous
Guest
Anonymous

Elok mampuih jer GN ni. Ada si bengap ni bukannya membantu Najib dan UMNO tapi sebaliknya puak UMNO pun naik meluat kerana komen baghal yg kononnya bantu Najib ni, hakikatnya lebih menyusahkan UMNO. Ada ka Isa Samad yg dilantik Najib wlu byk isu sblmnya dituduh org Tun M. GN ni sebetulnya membodohkan Najb tanpa dia perasan sbb dia sendiri terlalu bengap utk menjadi cyber trooper berkesan

john doe
Guest
john doe

Sdr GN, Lafaz kamu tidak sah. Silakan lafaz sepertimana yang saya sediakan. Sumpah kamu sebegitu hanya setaraf sumpah Najib bila ambil jawatan PM. Pada akhirnya ia khianat juga. Nah sdr GN, ini lafaznya. Sila sebut setiap patah secara kinayah melalui salin semua secara hakiki dan bukan kata ya ya gitu gitu:- بسم الله الرحمن الرحيم الحمد الله رب العالمين الصلاة والسلام على محمد رسوله الامين Wallahi wabillahi watallahi, saya hamba Allah yang memakai nama GENG NAJIB dengan ini bersumpah bahawa saya tidak diganjar oleh DSNR ataupun UMNO ataupun BN ataupun mana-mana agensi kerajaan ataupun sesiapa saja manusia lain untuk muncul… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Cerita dongeng…tak penat menaip ke mangkuk?? Oo lupa geng najib = geng copy paste…berak merata rata pastu blah…puii

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

ndak je kami carut ko ni GN! apalh lu ni..ko berkebun kat mersing ke..banyak punya pusing pusing..hahahahaha

Anonymous
Guest
Anonymous

Saya bersetuju dgn mr J @ jubur..tanah felda tak terjual…masih hak felda….kalu terjual mr J sanggup tukar nama jadi mr jubur…

Anonymous
Guest
Anonymous

1;19-kita semua nya dah ditipu oleh najib MO1 aka pm. GST tak sebut dlm PRU 13 dan belanjawan nya , lepas kita
bagi menang dia bagi kita hadiah GSTTTT. PADAN MUKA KITA KAN!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Persoalannya..adakah tindakan TSIS kpd Felda selaam ini adalah untuk berkhidmat kpd TDM secara ikhlas untuk menjayakan grand design tu ataupun kerana terpaksa..kita pun tau, TSIS menjadiMB semasa era TDM, dah tentu banyak rahsia2nya dalam genggaman TDM..skeletons in the closet TSIS terlalu banyak di tangan TDM, jika tak akur kpd kehendak2 TDM, pasti akan didedahkan segala buruk barak TSIS tu..lagilah teruk jadinya. Harapan TSIS adalah TDM will keep the bargain on his side..menghormati perjanjian tak bertulis untuk tidak mendakwa TSIS jika PH berjaya menawan Putrajaya..kes dijadikan NFA..no further action. Nampaknya grand design TDM tu dah hampir mencapai matlamatnya…menjadikan isu dalam Felda… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Aisey man , tukang kebun ni pagi2 buta dah mula meroyan !

john doe
Guest
john doe

Sdr GN, Saya telah menjawab kpd sumpah sdr pada entry yg lepas tapi disebabkan sudah melebihi kapasiti, jwpn saya mungkin tidak kelihatan. Sumpah sdr bukan saja tidak mengikut adab yang betul tapi juga tidak menyeluruh. Dedak bukan saja melalui bayaran, ia boleh jadi juga melalui jawatan, pangkat, gaji dsbgnya. Sumpah sdr sama level seperti sumpah Saiful Bukhari yang tidak meliputi bab 'kerelaan' melainkan hanya bab 'pelakuan' semata. Saya tidak pernah bersumpah laknat sebanyak dua kali ke atas perkara yg sama supaya tdk dilihat mengambil mudah hal ini tetapi disebabkan sumpah sdr maka utk berlaku adil kpd sdr maka saya lakukannya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Geng najib ni tinggi betul khayalanya….melalut lalut mcm pakcik kat kampung je aku tgok

john doe
Guest
john doe

Pak Diny, jgn terus percaya lagi GN memang seorang tukang kebun hanya kerana sumpahnya pada entry yg lepas. Barangkali ia memang tukang kebun dan barangkali ia tetap juga seorang pendedak. Kalau ia benar-benar jujur dan ikhlas tanpa dedak seperti yang ia selalu gembar-gemburkan, ia pasti akan menyahut ajakan saya. Mr J dan Suharli Masrop telah lari mencicit apabila diajak melakukannya. Tapi disebabkan mukamya tebal Mr J dia masih tak malu mengulangi perkara yg sama. Sumpah GN pada entry yg lepas cacat dan tidak menyeluruh. Sama seperti Saiful Bukhari telah bersumpah laknat ia telah diliwat. Kalau Saiful tak bersumpah laknat sekalipun… Read more »

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Tn John Doe…nampaknya Tn masih ada keraguan lagi terhadap apa yg telah saya lafazkan dalam entry yg lepas. Mungkin ia tidak mengikut spesifikasi spt yg Tn kehendakki.
Untuk kali terakhirnya, saya GN dengan ini bersumpah mengikut apa yg telah Tn John Doe paparkan di atas tu. Saya ingin menegaskan lagi sekali saya tidak menerima apa2 ganjaran dari mana2 pihak spt yg Tn sebutkan tersebut. Segala yg dilakukan adalah atas kapisiti saya sebagai warga marhaein yg peihatin. Wassallam.

john doe
Guest
john doe

Sdr GN, Lafaz kamu tidak sah. Silakan lafaz sepertimana yang saya sediakan. Sumpah kamu sebegitu hanya setaraf sumpah Najib bila ambil jawatan PM. Pada akhirnya ia khianat juga. Nah sdr GN, ini lafaznya. Sila sebut setiap patah secara kinayah melalui salin semua secara hakiki dan bukan kata ya ya gitu gitu:- بسم الله الرحمن الرحيم الحمد الله رب العالمين الصلاة والسلام على محمد رسوله الامين Wallahi wabillahi watallahi, saya hamba Allah yang memakai nama GENG NAJIB dengan ini bersumpah bahawa saya tidak diganjar oleh DSNR ataupun UMNO ataupun BN ataupun mana-mana agensi kerajaan ataupun sesiapa saja manusia lain untuk muncul… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Minat sgt admin dgn isu felda..tp ini bukan urusan kau lah..biar felda yg uruskan..kau menyibuk sb nak jd isu politik sempit kau..nak jadi batu api menghasut..jd kau blh berambus dari isu felda..

Anonymous
Guest
Anonymous

Urusan kau cuci dubur Rosmah Mansor dah selesai ke? Sibuk nak sound Admin? Macai useless. Low class.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kau irg felda ke? Kalau bukan, sila berambus. Kau langsung tak boleh bersuara atas isu ni… Eeee! Tak malu.

KEH KEH KEH KEH KEH KEH

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Woiii babi tonggek 0051 adalah lebih baik hang pi sondol sg gombak dan sg kelang tu bagi dalam supaya kl tak banjir kilat lagi dah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Peneroka tertipu dengan Umno.

Durian runtuh RM15,000 sebelum PRU13 pada 5 May 2013 dulu, cuma gula-gula sebelum perompak menyamun peneroka.

Anonymous
Guest
Anonymous

Oppps lupa, duit yg bagi peneroka yg pm umum tu dr mana yer? Jualan tanah tu kot? Fgv untung banyak walaupun harga saham jatuh. Felda beli estet kat indon harga lebih pasaran apa cerita? Harap semua cerita tu ada fakta yg jelas. Begitu juga harta felda di london. Tak dengar dah cerita rafizi selepas felda jawab. Mana satu betul pun tak tahu lagi. Tapi yg pasti tanah semarak dah lepas tanpa dapat sebarang faedah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib tak bersalah, Isa Samad juga tidak bersalah, Rosmah lagilah tak bersalah, yang bersalah adalah DAP. Kalau tak percaya, tanyalah Apundek Ali atau KP SPRM yang ngentot bini orang di Bali tu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang akhirnya kena tangkap ialah Laporan Audit Felda. Sebelum ini kan dah ada drama macam ini, yang kena tangkap Laporan Audit 1MDB. Zaman PM Najib. Useless PM. Low class PM.

diny yusof
Guest
diny yusof

Transaksi berisiko Sementara itu, Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Salkukhairi Abd Sukor, berkata langkah FELDA memberi surat wakil kuasa penuh kepada pemaju menjadikan transaksi itu berisiko kerana mendedahkannya kepada penyalahgunaan kuasa oleh pemaju. Katanya, dari segi perundangan hartanah, langkah itu seperti menyerahkan sepenuhnya projek dan tanah kepada pemaju tanpa campur tangan pemilik tanah, sekali gus memungkinkan tanah itu dipindahmilikkan kepada pihak ketiga tanpa pengetahuan FELDA sendiri. "Bagaimana FIC (Felda Investment Corporation Sdn Bhd) sebagai anak syarikat FELDA, sewenang-wenangnya memberikan surat wakil kuasa penuh kepada pemaju untuk membangunkan projek yang begitu besar. "Ramai mahu tahu sama ada transaksi pembangunan… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Hanya Mr. j sahaja yang akan berkata , semuanya di lakukan dengan telus lagi ikhlas !

Mr J
Guest
Mr J

Pak Diny, saya tak restui penyelewengan dan rasuah. Sebagaimana Pak Diny saya pun hendak isu Felda dikorek dan mereka yg bersalah dihukum sekerasnya kerana makan harta rakyat. Saya hormati kejujuran DS Shahrir lawan korupsi dlm Felda yg malangnya dikerjakan oleh pimpinan tak beramanah sebelumnya.

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

J sedang taici. Teruskan J. Bakat kau terlalu istimewa. Rugi kalau dipersia-siakan. Untung org yg menternak kau.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Korek pungkoq hang dulu laa mr jamilah aka mr j

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Klepto merancang Allah merancangAntara dua manakan samaJahat Klepto dah naik tocangBalasan Allah tak nak terima? Klepto fikir boleh teruskanSebab kuasa ada ditanganOrang keliling diberi makanSokong dia bersingsing lengan! Segala usaha jahat dibuatKiri kanan dalam genggamanKlepto merasa terlalu kuatHanya 'Si Tua' tak kasi aman! Itu sebab 'Si Tua' digegarBermacam tuduhan,kata dan nistaUndang undang sanggup dilanggarHajat kenakan 'Si Tua Renta'! 'Si Tua Renta' bukan sebarangPenuh wibawa,negarawan terbilangBijak, kukuh menangkis serangRakyat Palestin turut menjulang! Palestin,Bosnia amat hargaiNegarawan Ulung Tun MahathirKeberanian Tun dunia contohiAmerika,Yahudi berani dileter! Berani,tegas sifat terpujiKini Klepto bukan begituKlepto hanya menambah kejiPerangai tak ubah seperti hantu! Jika manusia mahu berfikirLepas satu,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Duit masuk akaun sendiri tak tahu..

Kementerian ganster nak kutip cukai umrah tak tahu…

Kastam nak tambah barangan kena gst tak tahu…

1mdb tersalah bayar berbillion kat syrikat palsu tak tahu…

Ape yang kau tahu ni senenarnya najib bugis oiiiii????

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia tahu buat orang bugis marah kat orang kutuk bugis.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau dengan penipuan sebesar ini pun orang2 Felda masih tak sedar2 lagi,dah tak tahu nak kata apa dah la weh!!….

Tetapi walau baigamana pun saya yakin kebanyakan peneroka2 Felda kini sudah sedar akan segala penipuan yang dilakukan oleh pemimpin yang begitu jahat dan zalim terhadap mereka semua.Dan InshaAllah mereka akan bangkit beramai2 menolak Najib dan kuncu2nya pada PRU14 nanti.

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

ameen

diny yusof
Guest
diny yusof

Rentetan dari jawapan Mr.J kepada soalan berkenaan 1MDB di posting Tn Budin yang baru lepas . Mr. J , di dalam press release itu ada menyatakan hutang 1MDB adalah 32.5 billion dan bukannya 40 billion saperti yang di sebut olih Tony Pua . First and foremost , I don't fancy this Tony Pua , but I agree with his given figure . Dari list yang saya ajukan kepada Mr. J , tanggungan keatas bond2 sahaja sudah dianggarkan berjumlah 32 billion .Di mana hilangnya 4 billion yang di ambil dari KWAP ?? Di mana berita dari KWAP ada mengatakan 1MDB culas… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Layan mr j, makan auta jer. Semua fakta dia kata auta, semua auta dia kata fakta. Spin punya orang.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kepala puak puak haram jadah ini akan cari jalan keluar sebagaimana berlaku dlm 1MDB dan byk kes kes duit ratusan juta lain yg lesap tanpa ketua penyamunnya dapat dikesan. Ini lah bahananya percaya dan terus beri kuasa pada geng penyamun kepala bapak itu. Sampai bila Melayu mau terus diperbodohkan petualang bangsa sendiri?. Hancur punah Melayu di tangan bangsa Melayu perakus, haloba dan tamak. Atau semua ni kerana cina DAP?, PM Najib cina DAP? Isa Samad cina DAP? Malaon malaon yang luluskan pertukaran tanah milik FELDA ini pemimpin cina dan penyokong DAP belaka. Padan muka Melayu peneroka FELDA. Terus sokong cina… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Merapu2 moyet puak2 haram kt sini..

Feldamari
Guest
Feldamari

Aku macam tak percaya bila berita ni di hebohkan sendiri oleh media yang dikawal kerajaan ahahaha. Adakah Team B atau org2 atasan umno dah mulakan langkah nak sepak terajang najib keluar melalui isa doremon ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Berita ini nak ugut, cah keting dan naikkan sekor puak penyamun jadi hero mee segera. Jadi kena lakonan mantap terutamanya hero mee segera yang biasanya kayu. Jaga-jaga Penang, Selangor, Kedah, Kelantan, Johor dan Sabah. Hero dah nak muncul dari kumpulan penyangak.

HBM
Guest
HBM

Jangan terpedaya…..ini lakunan kumpulan penyamun yang sudah tersepit di tiang pagar.
Penyamun tarbus sanggup bunuh ahli sendiri untuk melepaskan diri dari ditangkap polis.
Penyamun tarbus sanggup tukar kulit luar jadi pejuang islam yang munafik……jangan terpedaya bro bro semua….

Anonymous
Guest
Anonymous

Dasar puak celaka…..bangunlah wahai rakyat yg benci dan menolak penipuan. Sukakah ANDA di tipu? Tak kiralah kawan siapa atau kenalan siapa pun!!!

Mr J
Guest
Mr J

Teruskanlah fitnah jika tak takut akhirat. Hanya kerana kemaruk politik kita boleh jual iman. Perkara yg hak seperti RCI Forex yg dapati pemimpin pujaan terbabit CBT kita tolak. Hanya kerana tak selari nafsu politik suuk. Perkara yg tiada diada adakan hanya untuk puaskan nafsu politik. Sayang kerana nafsu ini butakan matahati kita pada kebenaran. Bersamalah jumhur ulama' dan org Islam dlm PAS dan UMNO. Jauhilah jumhur kafir dan liberal dlm PH. Beringatlah dan jangan biar diri ditipu setan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Celaka lah hidup anda kerana bersekongkol dengan penipuan. Jamban cukup bodoh untuk berfikir. Anda adalah sial.

Anonymous
Guest
Anonymous

Perkara hak kahak kau..

KEH KEH KEH KEH KEH KEH

umno=rasuah
Guest
umno=rasuah

Mr J , kalau ada masa lapang… pergi KLCC naik tingkat atas sekali.. hirup udara segar… nikmati pemandangan yg indah.. lepas tu…
Terjun !

Anonymous
Guest
Anonymous

J celaka!!!
Kau nak makan pelempang ke nak makan taik? Bangsat

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J , berhentikanlah ceramah2 ugama kamu tu dari sini .

Beranikah kamu bersumpah mengiakan duit 2.6 billion di dalam akaun Najib itu duit derma ??

Kamu asyik bercerita syurga/neraka …tidak kah kamu itu sendiri melihat cermin dahulu serta berfikir adakah kamu tergulung orang yang akan mencium syurga ??

Mr J
Guest
Mr J

Pak Diny, press release rujuk pada muka 80 lapuran PAC. Rajin rajinlah rujuk dan cari kebenaran. Ingat bahwa lapuran ini ditandatangani oleh 5 AP pembangkang. Tak kan tak percaya AP pembangkang sendiri? Belum rujuk pada pengesahan Menteri Luar Saudi. Pak Diny, saya dasarkan kepercayaan saya pada siasatan dan bukti. Sayang Pak Diny dasarkan kepercayaan pada andaian dan sangka buruk. Lepas tu minta org lain buktikan adaian dan sangka buruk itu tidak benar. Cara paling elok Pak Diny kembalilah ke siasatan dan bukti. Saya tidak sucikan diri Pak Diny. Hanya Allah tahu siapa dikurniakannya syurga. Kita hanya berusaha meniti jalan yg… Read more »

Mohd Azam Mohd Yusof
Guest
Mohd Azam Mohd Yusof

Mr J..persetankan dajal2 dan iblis yang tak akan terima kebenaran..

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Hello J, isu sekarang adalah tanah Felda, yang kau merepek pasal benda lain ni kenapa? Nak alih tiang gol ke? Aku tak kisah. Masih boleh layan lagi perangai kau yg pura2 bebal ni. Cara kau ni sebiji macam Yahudi. Siyes aku cakap. Apa saja org cakap mesti kau nak pusing. Teruskan bakat kau ni. Ada bahagian kau nanti. InsyaAllah.

Mr J
Guest
Mr J

Kita hanya berusaha bawa mereka kembali ke jalan yg benar saudara Azam. Sedih tenguk Melayu Islam diperdaya begitu rupa hingga yg batil dirasakan benar. Namun Allah juga yg beri hidayah. Harap usaha saya ini ada ganjaran akhirat insyaAllah.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Mr jamilah aka mr j hang dah dapat tauliah drp mana untuk bagi ceramah agama ni.

Manusia munafik mcm hang ni sesuai berkawan dgn wak kojola kengkang saja.

Hangpa berdua ni mmg sepadan dan mempunyai standard yg sama.

Apakah hangpa ingat orang lain tak ada agama atau tak faham atau tidak melaksanakan tuntutan agama selain drp hangpa dua ekoq ni saja?

Kalau hangpa berdua boleh tunjuk jln ke syurga sudah pasti aku akan ikut.

Tetapi kalau nak tunjuk kat aku jln ke neraka lebih baik hangpa berdua masuk dulu!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

18 Nov 2015 – Hassan Ariffin, Pengerusi PAC bila ditanya mengapa Najib Tun Razak tidak dipanggil untuk inkuiri.

" Saya pun cari makan juga."

Azalina Othman – Bank Negara arah Pengerusi PAC padam maklumat Good Star laporan PAC – 1MDB

dad
Guest
dad

"Wakil rakyat dari pihak pembangkang yang menganggotai Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) menolak sekeras-kerasnya kenyataan Pengerusi PAC, Datuk Hasan Arifin yang menyebut tiada bukti salah laku atau tiada wang yang hilang dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Di sebalik kenyataan itu, anggota PAC yang terdiri daripada 5 Ahli Parlimen pembangkang berkata, laporan PAC menunjukkan bahawa berbilion ringgit mengalir keluar dari 1MDB dan tidak dipertanggungjawabkan. "Justeru, kami menggesa Pengerusi PAC menarik semula kenyataan beliau kerana ianya tidak berasas, tidak mencerminkan pandangan PAC secara keseluruhan dan berunsur penipuan. "Kami berharap agar Pengerusi PAC tidak menyalah gunakan kedudukan beliau sebagai ketua jawatankuasa parlimen untuk… Read more »

dad
Guest
dad

najib sebut unit, arul sebut unit….apa dah jadi dengan unit tu? bank dah tutop. mana pergi unit tu???

Tanah Melayu Kini
Guest
Tanah Melayu Kini

Bang budin apa crita.. semua benda kaitkan dgn najib.. bang budin pun jadi macam penyokong pembangkang yg cetek idea dan fakta. Hujan di penang.. agaknya najib buat pembenihan hujan bagi banjit kot? Semua accident jln raya pun najib yg suruh org langgar2 kot..? Apara.. typical pembangkang supporter la abg budin ni.. blame it all on najib..

diny yusof
Guest
diny yusof

Saya tidak nafikan laporan PAC itu sama ada di TANDATANGANI olih semua ahli , bukan hanya 5 AP pembangkang . Apa yang dinyatakan olih salah satu ahli adalah laporaran terakhir telah di ubah sendiri olih pengerusi PAC . Tambahan , di persidangan dewan rakyat yang baru lalu , ahli PAC dari UMNO sendiri bertanyakan tentang siasatan susulan yang di sarankan olih PAC . Semua itu di siarkan di banyak media . Adakah saya tipu ?? Kenyataan menteri Saudi ,Al~Jubeir itu telah saya tonton dan dengari berkali kali … Sorry Mr J , I didn't hear anything , nothing at all… Read more »

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

J ni aku tangok kuat takiyah. Entah2 syiah. Selamba aje dia kelentong kiri kanan mcm tak ada hari pembalasan. Hebat. Sejahat2 Yahudi dia menipu orang di luar puak mereka. Tp J bangsa sendiri pun dia bedal. Perghhh…

dad
Guest
dad

kebenaran adalah benar dan tak dapat disanggah. tetapi apabila kebenaran itu muncul banyak tandatanya dan tidak dapat dijawab, ia nya adalah penipuan yang cuba dibenarkan.

isu 1mdb ini adalah facts and figures, bukan isu kepercayaan. ini bukan isu sama ada hantu itu ada atau tidak ada.

hanya fakta dan data saja yg boleh tunjukan benar atau tidak. tapi kalau fakta bercanggah, dan tidak menjelaskan semua, macam mana boleh cakap semua itu benar??

dad
Guest
dad

j, tolong explain yang ini. kenapa najib komplen procedure bank negara dalam funds movement, jadi duit tu pindah ke singapore? keluar dari mulut dia sendiri. apakah bank negara nak memfitnah najib pulak sebab tanya duit yg masuk goodstar kerana najib komplen porcedure bank?

ini bukan fitnah, ini fakta!

Anonymous
Guest
Anonymous

J alih tiang gol.
Orang dok cerita pasal Felda, dia alih cerita pasal Forex.

Gini je lah.
Ikut J, jika isu Felda itu dosa, kenapa isu Forex juga tak diperakui sebagai dosa…

Let turn around pulak J,
Jika J kata isu Forex adalah dosa, isu Felda adakah ianya PAHALA, J…???

Pas tu, dakwa org lain hanya berkisar fitnah, tak mahu terima kebenaran… Hmmmphhh

Saya putar lagi Halim… wang besar… wang besar… wang besar…!

Mr J
Guest
Mr J

saya tak restui penyelewengan dan rasuah YANG BERPILIH

Anonymous
Guest
Anonymous

Mr. J, telah dijanjikan manusia akan sentiasa digoda dan ditipu syaitan hingga kiamat. Tapi relakah anda sentiasa ditipu syaitan hidup sepanjang hayat?

Ramly Ahmad
Guest
Ramly Ahmad

Tanah Melayu K,cuba jgn perlekehkan orang boleh x..kita sendiri pun belum sehebat mana..memanglh membangkang..perkara x betul..memang tok najib kamu buat banyak hal..pendek kata dah dcop kerajaan kleptokrasi..kamu pun pandai mbgkang..
Setahu kami lah bang Shah memang seorang penulis yg prolifik..kamu perasan x..bukan ndak memuji..itulah dia!!
Kami Lawan ttp Lwan

Anonymous
Guest
Anonymous

Baca la auta Mr j. Fakta yg disumbat kpd kita dr berita milik umno dan kerajaan. Felda bakal hilang tanahnya. Mr j boleh kata auta dan fitnah. Mr j memang kaki auta.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nanti isa samad ckp ni pegawai FELDA yg sign surat tu, sy tak terlibat…..kalau penyamun ,mcm tu la gayanya ,sedangkan Annuar Musa bole lepas, takkan Isa Samad tak bole join kot?

Bakal peguam negara
Guest
Bakal peguam negara

wakil kewangan dalam felda adalah juga setiausaha RCI FOREX.

ini boleh buat isu ni

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Kemungkinan wujudnya elemen rasuah tidak boleh dikesampingkan. Tetapi kenapa ada yg mengatakan kes ini adalah totally fraud? Musykil.

Anonymous
Guest
Anonymous

Begitu ke ceritanya

Anonymous
Guest
Anonymous

Hehehe…Yang saya yakin pasti. Bukan Ziana Zain atau Anuar Zain atau Zein Isma. Walaupun pernah sehotel dan sekatil. Hehehe…

HBM
Guest
HBM

He..he…he….HANYA MANUSIA BODOH DAN DUNGU SAHAJA YG PERCAYA 'BUDAK KECIK BARANI BUAT KERJA TANPA SURUHAN DARI BUDAK BESAR'……

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang berbelit sudah terbelit…

diny yusof
Guest
diny yusof

Semuanya sekapal !

Kamu chut~chut saya , saya nyut~nyut kamu .

Si "montel" geletek kamu , kamu cuit2 si "montel" .

chikiabu
Guest
chikiabu

HIDUP UMNO! HIDUP MELAYU! DEMI AGAMA, BANGSA, DAN NEGARA KHAAK PTUII !

Anonymous
Guest
Anonymous

Semuwo ea milik tuhan dari dulu sampai bila2 pun ….. mano plak milik Najib ko,Trump ko, kan Kanada tu dipimpin Islam … tak lamo layi tuhan mencari kebenaran dan menyampaikan kebenaran mako ko org kawin mano2 yg ko suka ….. omputih ko, omgolap ko, omsawo matang ko, omjopun ko, omkorea ko asal dibawah Al-Mahdi/Isa Al-Masih cumo Zionist Nasionalis jo yg brutal. Bro … bro …. Wake up bro, ek ang ni Budin2 ado2 jo ko ni. Poyi la mabok!

Shafiek Abdat
Guest
Shafiek Abdat

Hidup UMNO
Hidup Rasuah
Mampus Melayu

Anonymous
Guest
Anonymous

Mereka akan pusing sana kona sini.yang dicari saling menyalahkan dan akhirnya
dap juga yang jadi mangsa

Anonymous
Guest
Anonymous

Terima masih B Harian, Najib, Shahril dan lain yg telah membongkar salah laku yg di buat oleh orang dulu yg menganggap Malaysia ini kepala bapak mereka yg punya, suka hati mereka saja hendak memberi kontrak kepada kroni mereka.

Diharap tidak ada lagi bekas pemimpin yg bersungut kroni mereka saja yg di siasat oleh pehak yg berwajib.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sprm dah lepas. Tak ada salah kerana kelemahan tadbir urus. Mudah jer kesimpulan sprm. Kalu polis siasat, hal apa yer? Bukan rasuah, kelemahan tadbir urus bawah akta atau seksyen apa yer? Mungkin loyar lebih bijak menilai? Yang pasti felda dan peneroka sudah putih mata. Tangan penuh tahi, ayam pulak terlepas.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pasti lepas siasatan, AG bg arahan NFA la. Tak pun diklasifikasi OSA. Apa sj yg berkait dgn najib nazak akan berakhir mcm tu selagi kita biarkan bn menerajui negara ini. Kita tukar kerajaan masa pru14. Ayuh!!!!