SERAMAI 447,890 PEMINJAM PTPTN DISEKAT KE LUAR NEGARA, HARUSKAH MEREKA INI MENGUNDI BN?

Menurut apa yang dilaporkan, Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Mustafar Ali memberitahu, daripada sejumlah 790,186 orang rakyat Malaysia yang disenarai-hitamkan untuk ke luar negara, lebih separuh daripadanya adalah peminjam PTPTN atau Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara.
Jumlah sebenar peminjam PTPTN yang mengalami sekatan meninggalkan negara itu ialah seramai 447,890 orang.
Mereka dihalang daripada pergi ke luar negara kerana tidak menjelaskan bayaran semula pinjaman yang pernah diperolehi sebelum ini.
Wowww…ramainya dan kenapakah ini berlaku?
Sementara kita mengakui mungkin ada segelintir peminjam PTPTN yang sengaja tidak mahu membayar semula hutang mereka, tetapi realitinya majoriti yang berbuat demikian adalah kerana mereka tiada kemampuan dari segi kewangan.
Sudah tentu ketidakmampuan itu ialah kerana mereka belum mendapat pekerjaan yang bersesuaian dengan kelulusan serta tiada lebihan dalam gaji yang diterima setiap bulan.
Sebahagiannya pula ada yang sudah berumahtangga dan mempunyai beberapa anak serta dengan pekerjaan sementara itu mereka juga menolong keluarga atau adik-adik lain yang masih bersekolah.
 Maka, dengan gaji yang tidak sepadan, pekerjaan yang belum sesuai dengan kelulusan dan adanya tanggungan-tanggungan lain, bagaimanakah mereka mahu membayar hutang PTPTN itu?
Adalah sukar untuk mempercayai mereka sengaja tidak mahu membayar hutang PTPTN,  sedangkan sejak awal lagi sudah pun disedari ia perlu dibayar semula bila tiba masanya nanti.
Adakah logik, jika mempunyai pekerjaan dan pendapatan yang baik, mereka tidak mahu membuat bayaran semula dalam kadar serendah RM50 atau RM100 setiap bulan?
Kiranya mereka belum ada pekerjaan tetap dan pendapatan juga masih tidak stabil, sekatan perjalanan ke luar negara itu adalah suatu penganiayaan dan ketidakadilan kepada mereka.
Dalam hal ini, PTPTN seharusnya hanya mengenakan sekatan ke luar negara kepada peminjamnya yang benar-benar degil tidak mahu menjelaskan hutang saja, bukan kepada mereka yang belum mendapat pekerjaan atau pendapatan yang sesuai dengan kelulusan.
Selain kerana kegagalan kerajaan sendiri menyediakan ruang pekerjaan yang mencukupi serta ketidakmampuan kepimpinan negara yang ada untuk merangsang pertumbuhan ekonomi yang membolehkan iklim perniagaan bertambah sihat dan syarikat-syarikat tumbuh dengan selesa, kesalahan di pihak PTPTN sendiri yang menyebabkan hutang tidak mampu dibayar tidak boleh dinafikan sama.
Terdapat beberapa kes di mana peminjam yang gagal membuat bayaran semula itu adalah daripada kolej dan universiti swasta yang kebergantungan perniagaan mereka adalah kerana adanya pinjaman PTPTN disediakan oleh kerajaan.
Ini menyebabkan, atas alasan kononnya untuk membantu pelajar mendapat ilmu, tetapi sebenarnya lebih untuk menolong kolej dan universiti swasta meneruskan perniagaan, pinjaman PTPTN itu diberikan dengan sedikit kelonggarah serta tolak ansur tertentu.
Dengan yang demikian, sudah tentu mereka yang terbabit terdedah kepada ketidakmampuan membayar hutang, apatah lagi jika kursus yang mereka ambil tidak memenuhi keperluan pasaran pekerjaan.
Kenapa tidak diletakkan peraturan seperti hutang hanya perlu mula dibayar selepas dua atau tiga tahun selepas mereka mendapat pekerjaan tetap dan bersesuaian dengan kelulusan?
Oleh yang demikian, tidakkah sekatan ke luar negara itu suatu kezaliman yang nyata sebenarnya?
Dalam PRU 14 akan datang, sudah tentu sebahagian besar daripada 447,890 orang yang disekat ke luar negara itu adalah pengundi kali pertama dan adakah perlu mereka mengundi BN untuk mengekalkan lagi kuasa kerajaan sedia ada, sedangkan tawaran Pakatan Harapan adalah pendidikan percuma? (ShahbudinHusin 28/11/2017).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:56 pm

228
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
AnonymousMohamed NoorTHE 3 BABEdadOthaman Ahmad Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Mengapakah bebal sangat. Hak istimewa org Melayu dh termaktub dalam perlembagaan. Undang2 tertinggi negara. Biasiswa. Bukan PTPTN. Bukan hutang. Siapa yg bangang taknak pertahankan hak istimewa ini? Ada otak tak mau pakai.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pukulan ckgu Kejora mmg padat dan padu
Terus hilang lesap, Suman tua sami Hindu
Mesti bapak iblis ini sdg menangis tersedu
Itu jer cara mau ajar, ini pelesit hati khaldu

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Mana ni, tak nampak pun Suman tempang
Tak kan dah jadi kubor punya penumpang
Pantun je Wak, bukannya guna senapang
Itu belum lagi, cgu Kejora kasi pelempang

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

SYABBAS CIKGU!, SUMAN ANDA KASI TELANJANG
MESTI SUMAN MARAH, SAMPAI URAT DIA KEJANG
KALAU AKU JUMPA, AKU PULAK MAHU TERAJANG
TAK LAMA LAGI MAMPOS LE UMUR TAK PANJANG

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau aku jumpa sama ini Wak Suman…aku sunu2 jer Kepala dia kat Tahi BABI1!!!

bro 0003…Wak Suman ni Muka BEBAL macam IDOLA dia si Mamak Matdey tu…mana tahu malu!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHMAN AHMAD JUNE 29, 2013 AT 2:24 PM Itulah padahnya apabila beliau (Sukarno) menerapkan FAHAMAN LIBERAL (KESETARAAN) YAKNI, AGAMA ITU SEMUA SAMA TARAFNYA, KOMUNISME & AGAMA disepadukan di bawah panca sila. Akibatnya, HARAM & HALAL TIDAK LAGI JADI PEDOMAN HIDUP malah kahwin campur tanpa tukar agama berleluasa di Indonesia sehingga kini. INILAH FAHAMAN YG DIDUKUNG OLEH AD DAJAL MALAYSIA, SI ANUS IBRAHIM yg mahu diterapkan di bumi Malaysia. Setelah sekian lamanya Malaysia menikmati kemakmuran & keamanan di bawah pentadbiran Tun Dr. Mahathir, Malaysia mula mengalami keadaan buruk apabila TUN DOL MELEPASKAN ANWAR DAJAL DARI KANDANG TAHANAN, konon mahu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Lihat sikap sebenar, Othaman haram jadah
Sifat talam dua muka dia hamba nak dedah
Dulu Nuat digelar Ad-Dajal, dimakii & ludah
Kini:‘Bg Non, boleh ke dik Man mari pindah’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Cikgu …ko tutuh kaw-kaw… Wak Suman Tempe malam ni yer!!!
…dia belum tidoq tu…tengah merendeng2 baca tuuuu…bukan aku tak tahu si Wak Suman Samseng ni…Al Baghal Unta …Keldai Tua nih!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHMAN AHMAD JUNE 29, 2013 AT 4:20 PM Nurul menang (tipis) sebab 100% cina mengundi dia, Undi Melayu berpecah dua tapi masih ramai juga mengundi BN. Tak masuk akal langsung BN membawa masuk 400,000 rakyat Bangla dgn kapal terbang ke, kapal laut ke, kapal selam ke, kapal sink ke? Itulah pembohongan bodoh si Ad Dajal Anus Ibrahim & puterinya si Ijjah Liberal. Bukankah di bilik pengudian itu ada pemerhati/wakil parti untuk mengawal sebarang penipuan atau orang tak berhak mengundi? Jika SPR menipu atau tidak telus, bagaimana mungkin Bapak Dajal & puterinya boleh menang & mempertahankan kerusi parlimen masing-masing?… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman kata Nuat AdDajal Anus tak bermoral
Anak Nuat pulak, Suman panggiil Ijjah liberal
Suman kata Nuat sekeluarga fahaman plural
Kini: ‘tlng ler Bg Nuat, adik Man dah nak aral’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 27, 2013 AT 11:08 PM AnonymousJune 27, 2013 at 10:32 PMBanyakya komen sampai tak larat nak baca. Cam nile.. UMNO ada telor nak buang Najib dari jadi PM atau lebih baik Ahli Parlimen UMNO yang berbulu dg Najib lompat pi PKR dan lantik Anwar Jadi PM, lagi pun kita semua dah tau sapa Anwar, it better to let a known crook to lead rather than a good man who's aint sure of his actions. My response:What …..of all people, Anwar? You must be joking, pal! Now look man…. I've more respect towards a man who… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman bapok mmg suka hina parti pakatan
Dia kata Nuat tampil malaikat tetapi syaitan
Dari pilih si Nuat, dia lebih rela terjun lautan
Kini: 'oh I luv U, bang Nuat sayang ku intan’

Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 26, 2013 AT 4:30 AM Cina seperti Kit Siang & Guan Eng bukan saja persendakan Bahasa Melayu, malah kuasa dan kedaulatan Melayu juga diperlekehkan. Kenapa ini terjadi? Kerana Anwar durjana…….. contoh baru-baru ini Anwar telah mengajar dan membuka ruang bagi cina & india untuk bersikap biadap & derhaka kepada pemimpin Melayu & institusi raja-raja Melayu. Anwar bertanggapan seolah-olah DYMM Seri Paduka Baginda Yg Di Pertuan Agung diperalatkan oleh UMNO/BN dalam titahnya. Selain itu, atas nama demokrasi, beliau mengaskan titah baginda itu diperboleh malah harus dibahas oleh wakil-wakil keparat yg tak berhormat dalam dewan parlimen. Anwar… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman setiap hari, Nuat dimaki caci & hina
Dia juga kata, LKS/LGE jahat punya China
Kini dgn DAP, kasih sayang si Suman bina
Dgn Nuat: ‘ni adik Man kasi Bg Nuat guna’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 25, 2013 AT 4:43 PM Sedih kan? Para penyokong bergaduh sampai nak berbunuhan, alih2 pemimpin dok lepak gelak ketawa dari angkat sumpah sampai ke meja makan dan sesi bergambar.Padan muka 1Malaysia kena tipu…Anonymous June 25, 2013 at 5:59 AM Komen saya:Rakyat dibohongi oleh pemimpin-pemimpin dgn sandiwara mereka, Selepas berlakon, para pemimpin berebut mengangkat SAMPAH di dewan parlimen sebagai wakil rakyat untuk terus membohongi rakyat. Hentikanlah slogan 1 Malaysia kerana ini ada persamaan dgn slogan DAP Malaysian Malaysia yg berniat untuk membasmikan Hak Keistimewaan Melayu dan Bumiputera. Fahaman sama rata (tidak ada keistimewaan) ini juga adalah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dekat Nuat, mcm2 Suman caci dan mengata
Dia cakap Nuat terapkan fahaman sama rata
Juga dikatanya Nuat AdDajal Anus pendusta
Kini:‘oh Bang Nuat, adik Man dah jatuh cinta’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Fuhh..babyak betul fitnah dajal berita setengah masak kat sini…i can see calon2 ahli neraka semakin panjang…naudzubillah!!

GENG NAJIB
Guest
GENG NAJIB

Wak Suman…Nak tanyalah . jawab dengan jujur ye. Betul ke Wak ni letak jawatan dalam UMNO dulu tu..dapat berita wak ni dipaksa turun pasal dah tak releven dan tak memberi sebarang nilai tambah pada bhg wak tu..kira dah dianggap wak ni liabiliti , bukan aset lagi. Segala kesenangan yang waj peroleh sekarnag ni pun atras ihsan Umno dulu. Wak gunakan kedudukan wak untuk curry favours dari pemimpin2 UMNOdan bina biz sendiri, dah senang wak lupa daratan, sombong, ego, kacang lupakan kulit..sampailah sekarang. Correct me if i'm wrong..tapi tak kot pasal dapat dari sumber yang sahih.Semestinya parti keramat ni tak perlukan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

GN, Wak Suman Tempe mana berani keluar lagi…
Tak tengok ker, kat atas tu…
Kalau seminggu Budin tak tukar posting ini, seminggu ler Wak Kadok ni bersembunyi…

kih kih kih…Kadok kena telanjang..

Anonymous
Guest
Anonymous

GN…ko ni…Wak Suman Tempe tu tengah dok sedap CEBOK pePET bini dia tuuuu…nanti dia habaq kat ko…GN ko ni Potong Stim aku jer!!!!…kan…kan…kan…Wak….

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD JUNE 24, 2013 AT 6:20 PM

SIAPA TIPU SIAPA – ANWAR MUNAFIK

Statement Tuan Hj Ariffin tepat sekali, tapi malang masih ada yang bebal masih dek ketaksuban dgn fahaman/Ideologi Melayu Liberal/Baru.

Ideologi/fahaman konon mereka (Anwarinas) inilah yang progresif, tak mau dibendung dgn peraturan atau undang-undang, bebas melakukan apa saja (termasuk seks bebas, seks sejenis), bebas membuat rusuhan dan demostrasi jalanan, bebas memilih agama dan bebas melakukan apa saja untuk memuaskan nafsu serakah mereka.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tiap hari, Nuat jadi Suman punya belasahan
Seks bebas dan seks sejenis, itulah tuduhan
Juga dikata, Nuat suka demonstrasi/rusuhan
Kini:‘Bang Nuat, adik Man ingin berkasih2an’

Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

MANTAP !!!!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Terkengkang ler Wak Suman Tempe ….dia tengah merendeng2 baca tu sambil ketib gigi…geram ler tew!!!…sam bil baca sambil dok CEBOK pePET bini dia…..kikiki…

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD JUNE 24, 2013 AT 6:42 PM

ANWAR – Raja Munafik

Dulu kata akan bersara kalau gagal menumbangkan kerajaan UMNO….. tapi tak buat pun.

Dulu protes sana sini tak nak menerima keputusan PRU 13 kerana ada penipuan, tapi hari ini dengan muka tak malu angkat sumpah menerima perlantikan ahli parlimen. Yang menyakitkan hati, dia berjamuan besar dgn Najib & Muhyddin Yassin lagi. Penyokong2nya sesak nafas dgn jerebu, bertekak& berpencak silat dgn peagawai keselamatan.

Alngkah BODOH nya segelintir insan yg taksub dgn Anwar Ibrahim.

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman dgn Nuat, tiap hari akan cari gadoh
Nuat Raja Munafiiq & mcm2 lagi, dia tudoh
Siapa taksub dgn Nuat, Suman kata bodoh
Kini: ‘Bg Nuat, adik Man tumpang bertedoh’

Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 24, 2013 AT 8:12 PM Anonymous June 24, 2013 at 6:05 PMLantaren gantengnya bapak anwar memimpin ABIM, makanya PAS kepingin benerr melamar beliau nyertai perjuangannya PAS … namun bapak anwar masih butuhin nyertai umno karna ingin menyucikan segalanya korupsi serta kotoran yg dilihat dlm umno … Kometar gue:Memang bener bapak Anwar punya banyak fan di Indon kerana fahaman sama….Islam pluralime atau Islam Liberalime. Justeru di sana banyak perkahwinan campuran terjadi tanpa perlu menukar agama. Angkara ini…..anak2 jadi gelandangan..mau kata Islam bukan..mau kata Kristnen bukan…mau kata hindu atau budha pun bukan. Malah ada yang pilih tanpa… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman kata Nuat terapkan Islam pluralisma
Dia kata ajaran Nuat jugak adalah liberisma
Nuat amal kahwin campur, tak tukar agama
Banglo Nuat RM 7 juta, pun dia tanya sama

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

dad
Guest
dad

kepala bapak beli lombong kat mongolia,

lombong ntah ke mana, puki juga dapat.

ujung2, puki di c4, org lain yg kena taik palat.

lancau lu najib!

Anonymous
Guest
Anonymous

dad, lancau lu kecik ….

Anonymous
Guest
Anonymous

2314…kecik tu satu hal…lepas tu tak naik pulak….cepat sangat pancut…kihkihkih…mati beragan lah ko dad….

dad
Guest
dad

kepala bapak "motherfuckingdickheadinthea**hole"!

dad
Guest
dad

najib dok tibai jubo kau, lantak kau la….kepala bapak apa kisah. mak badak dok gentel, dapat pink diamond. kepala bapak dapat puki mongol, kau dapat apa? kepala bapak dapat 2.6 billion. kau dapat apa? mak badak dapat birkin. kau dapat apa?

ujung2, kau dapat lancau. memang sesuai dgn umporno! tengku londeh kena tibai, mintak maap. kepala bapak jugak yg dapat puki. puki kena c4, melepas la kau!

Anonymous
Guest
Anonymous

2314…kecik tu satu hal…lepas tu tak naik pulak….TERHEGEH-HEGEH nak cepat masuk…pas tu pancut kat luar plak…kihkihkih…mati beragan lah ko dad….

Anonymous
Guest
Anonymous

Nampaknya UMNO menang lagi lah kali ni, DS Najib jadi akan terus jadi PM, mukhriz pula akan terus kecewa. TANIAH in advance to BN dan moga DS Najib dapat melakukan yang lebih baik.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD MAY 24, 2013 AT 5:04 AM

Adakah Anwar Ibrahim BERSIH? Kalau bersih, kenapakah keaiban tak putus-putus menimpa kepada insan ini? Penzinah? Peliwat? Penghianat bangsa? Pemurtad (Pluralisme)? Penyalah guna kuasa ketika menjadi TPM? Penyamun perbendaharaan negara ketika menjadi Menteri Kewangan? Ini baru hukum di dunia, belum lagi di akhirat.

Justeru impian untuk menjadi PM sampai kini tidak kesampaian, walaupun satu ketika dulu beliau sudah menjadi TPM. Allah SWT telah menganugerahkan beliau ujian dgn memberi nikmat pada awal kerjayanya, tapi beliau hanyut dan menerima musibah di penghujung hayatnya.

Salam Hormat
Ex Son of Spura

Anonymous
Guest
Anonymous

Nuat bagi Seman memang le musuh yg ketat
Dia kata Nuat pluralisma, yng setaraf murtad
Juga, Nuat dikatakan peliwat dan kaki pantat
Kinii: ‘Bg Nuat, adik Man anggap mcm ustad’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD MAY 30, 2013 AT 6:34 PM

Nadanya bagai terang lagi bersuluh. Saya sering menemukan tulisan biadap seperti ini di Blog Malaysia Kini dan Malaysia Today. Selama 2 tahun saya dan Warisan TMK berhempas pulas menyekolahkan merekaI. Inilah pengikut tok-tok DAPster dan Anwarinas yang sangat membenci dan iri hati terhadap UMNO.

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman, dgn DAPster dan Anwarina, sgt anti
Dia kata DAP dan si Nuat dgn UMNO iri hati
Maksud Suman, DAP/PKR jahat punya parti
Kini:‘oh LGE & Bang Nuat sahabat ku sejati’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Man kaduk dah berpeluh dahi bila baca semula posting yg dia tulis dulu. Jawablah, jgn tak jawab.

dad
Guest
dad

cp from ostb. " Just heard this today. Talk is Kepala Bapak wishes to see an end to the libel suits filed against Claire Rewcastle Brown (Sarawak Report). They are planning to despatch "Khalid" to see Claire and get her to agree if the suit against her is withdrawn. At the same time they also want Claire to cancel her counter suit and her counter claims. I checked with someone who knows Claire who says she is in the dark about this plan. If that is the case, do get ready Ms Brown. They must be prepared to pay big… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kapal butuh kau dad. Telor besar kote kecik

dad
Guest
dad

ada aku kesah?

Anonymous
Guest
Anonymous

ada aku heran lancau kau kecik?

Anonymous
Guest
Anonymous

BUAH BELIMBING RASANYA MASAM,
DAHLAH MASAM BERKELAT PULA,
SIAPA KATA OTSB MAMAK TAK HITAM,
DAHLAH HITAM BERKILAT PULA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 23, 2013 AT 8:35 AM Yang pasti…..KEKACAUAN, KEKECOHAN, GANGGUAN telah berlaku. Tapi kenapa ini berlaku? Puncanya….. HASUTAN pihak PEMBANGKANG yg BENGANG, khususnya ketua mereka ANWAR yg masih tidak berpuashati dgn kekalahan mereka di PRU 13 dan berdegil menganjur Himpunan tapi tidak mematuhi Undang-Undang & peraturan. Alangkah bodoh dan ruginya peserta-peserta himpunan tersebut kerana telah diperdaya oleh Anwar. Mereka terbuang masa & duit untuk (pembaziran) kerja tak berfaedah! Yg amat menyedihkan, majoriti yg hadhir adalah orang Melayu & mereka ini mangsa nafsu Anwar (rakus nak jadi perdana menteri). Dalam pada itu, Anwar dan pengikut-pengikutnya juga BODOH… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman ibaratkan Nuat sebagai sekor buaya
Dgn si Nuat, peserta demonstrasi terpedaya
Dia juga kata, permainan DAP mmg bahaya
Kini: ‘oh Bang Nuat & LGE rakan setia saya’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

WAK SUMAN DAYUS KOTE SEJEMPUT !!!!!!!!

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Anonymous
Guest
Anonymous

HAHAHAHAHAH …….. SUMAN SEBENARNYA HANYA SEEKOR KELING DAYUS SIOT …… HAHAHAHAHAHA …. RAHSIA TERBONGKAR!!!!!! HABIS DITELANJANG SAMPAI NAMPAK KOTENYA YANG SEJEMPUT ITU. HAHAHAHAHAHAHAHA

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD JUNE 24, 2013 AT 11:14 AM

Saya teringat ketika Almarhum Tun Ghafar disoal oleh jurnalis Indonesia (ketika lawatannnya ke sana pada 1998) kenapa Anwar di pecat? Beliau jawab Malaysia tidah butuh (perlu) pemimpin seperti Anwar, tapi jika kamu IIndonesia) mengidolakannya, sila aja ambil dia jadi pimpinan kamu, percuma lagi tanpa bayaran.

Kerana spin Anwar, sdra-sdra kita di sana dulu banyak termakan hasut dan fitnah beliau. Syukur, kini mereka mulai dan kenal siapa Anwar. Makluman ini saya dapati dari bekas rakan sejawat saya di PT Indofood Copn, Jakarta.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bagi Suman, Nuat ini sejahat-jahat manusia
Menyokong Nuat, mmg sgt rugii dan sia-sia
Nuat punya hasut / fitnah sampai Indonesia
Kini:‘Bang Nuat cocok banget jadi PM Msia’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD JUNE 24, 2013 AT 11:47 AM

Anonymous June 24, 2013 at 8:50 AM
Macam cerita Tiga Abdul pulak….. "… kalau setuju sain sini…" hehehe.

Komen saya:
Lawak Tiga Abdul arahan Seniman Agung P. Ramlee berkelas dan tak jemu-jemu sepanjang zaman, walau ditonton berulang kali. Lawak ANWAR MENJIJIKKAN…MELUATKAN…!

Anonymous
Guest
Anonymous

Tiap2 hari kutuk Nuat, itu je yg Suman buat
Kalau tulis dgn pen, mmg tak cukup dakwat
Dia kata lawak Nuat itu, org jijik dan meluat
Kini: ‘adik Man rela, kalau Bg Non nak liwat’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

INGAT MADEY MAMAK TUA KUTUK INGAT FIRAUN DURJANA

SEMOGA ALLAH SWT MEMANJANGKAN UMUR MADEY MAMAK TUA KUTUK SEMACAM UMUR FIRAUN LAKNATULLAH. BIAR DIKUMPUL LAGI DOSA-DOSA BESAR UNTUK SI TUA KUTUK INI BAWA KE AKHIRAT DAN SETERUSNYA KE NERAKA JAHANAM SELAM_LAMNYA BERTEMANKAN FIRAUN DURJANA.

TAKBIR 1000 X

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 25, 2013 AT 4:18 AM Saya heran bagaimana Nik Aziz & Hadi Awang boleh membenarkan Nama Allah diguna pakai di gereja dan juga dalam kitab baibel/bible? Katanya kedua pemimpin PAS ini ulamak mursyid dan kasyaf, tapi kerana bernafsu untuk menumbangkan Melayu UMNO dek dendam kesumat sanggup bersekongkol dgn Anwar pluralisme/libralisme dan DAP yg terang-terangan mahu menyebarkan ajaran kristian di bumi Melayu Islam. Lihat saja gereja2 di Penang & Selangor diperkasakan dan malah sekarang ada sermon (khotbah dalam bahasa Melayu) bagi tujuan pemurtadan. Semoga teman-teman yg masih kuat mendukung Melayu Baru/Liberal renung dan kajikan sedalam-dalamnya. Bangkit… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JUNE 25, 2013 AT 8:45 AM Anonymous June 25, 2013 at 7:03 AMDSAI,DSN,TSMY duduk semeja bersama kerana protokol rasmi,…………………. Komentar saya:Maaf kerana mencelah. Ini tidak ada mengena dgn protokol……..ini soal prinsip…. lakonan Anwar yang sebelum ini berapi-rapi menghasut penyokong-penykongnya untuk tidak mengiktiraf keputusan PRU 13 atas alasan SPR telah menipu sehinggakan ' BN kalah teruk di Selangor & Penang'. Gara-gara himpunan haram itu, mereka telah mencederakan beberapa staff Bandaraya KL dan juga anggota polis. Kelmarin kamu cerca BN, Kerajaan & SPR, alih-alih dgn muka tak malu terhegeh-hegeh angkat sumpah dan siap bergambar & berjamu selera semeja… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman tibai Nuat depan belakang kiri kanan
Katanya Nuat munafiiq & suka buat lakonan
Fitnah & hasut, mmg Nuat punya permainan
Kini: ‘oh Bg Nuat ku, adik Man sgt berkenan’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhh kaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

TUN MAHATHIR ISKANDAR KUTTY LEBIH HINA DARI TAIK BABI.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my:

OTHAMAN AHMAD JUNE 29, 2013 AT 12:25 PM

Penjenayah kini dianggap Hero. Keluarga penjenayah boleh dengan mudah jadi jutawan dgn skim insurans penjenayah. Tapi penjenayah macam mana? Kalau penjenayah itu berbangsa Melayu…jangan haraplah. Tapi kalau penjenayah itu cina laknat atau keling kiaq….memang lumayan.

Itulah 'kehebatannya' si Ad Dajal Anwar Ibrahim hingga Tun Dol & Ah Jib Gor akur dan tunduk dengan kehendak pihak PEMBANGANG.

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman jugak pertikaikan Nuat punyaa harta
Dgn Nuat, kehebatan Ad Dajal, Suman kata
Utk pembangkang, “pembangang” dia ciipta
Kini, dgn "PEMBANGANG" dia sangat cinta

Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

TUN MAHATHIR ISKANDAR KUTTY LEBIH HINA DARI TAIK BABI.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dari Parpukari.blogspot.my: OTHAMAN AHMAD JULY 1, 2013 AT 4:25 AM Anwar pernah diberi kesempatan menjadi pemimpin tertinggi UMNO dan negara, tapi satu sumbangan bermakna pun tiada kecuali bermain politik, salah guna kuasa & penyelewengan wang perbendaharaan negara. Akhlak buruknya yg pada mula hanya khabar angin sejak awal 80an kini sudah terdedah hinggga tersebar luas dan jadi kes mahkamah. Nurul pula bersekongkol dgn pihak Evangelist Gereja dan LGBT berhubung isu Hak Asasi Manusia & .Bebas Berugama & Pemurtadan. Isu murtad bukan boleh dipandang ringan. Jika tiada usaha untuk membendung, bukan hanya pemimpin, malah masyarakat setempat juga akan di soal di akhirat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suman kata Nuat tiada beri apa2 sumbangan
Yg dibuat, salah guna kuasa, penyelewengan
Nurul pula, bersekongkol Evangelist bajingan
Kini: ‘Bg Nuat, mari ler kita berpimpin tangan’

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

…./////——\\..
(…..,,,,….,,,,…)
c(—O——O—-)?
.(……….oo…….)
,,,//////////….\\\
.(………..00……).

KEJORA
508
sungai buloh jel

Anonymous
Guest
Anonymous

Lukisan budak lembam dari kelas pemulihan khas.

Anonymous
Guest
Anonymous

Wak Suman Kata…anon 2224 ni…budak TERENCAT akal!!!

tapi kira ok jugak budak oku ni…pandai cipta LOGO muka TONYOK Mamak Matdey…LOGO terbaru puak PH…kikiki!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

……?…?….

…./////——\\..
(…..,,,,….,,,,…)
c(—O——O—-)?
.(……….oo…….)
,,,//////////….\\\
.(………..00……).

Ini dia wajah mat Singapock!!!
@ KAJORA bapuk JOHN

Ha….ha…..ha…………..

Anonymous
Guest
Anonymous

la,,,,ingatkan hansem ngat!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

2216 tu…sebijik macam roper muka TONYOK Mamak Matdey….
…kalau cai2 Haprak nak tahu…Ini lah LOGO terbaru PH…kikiki!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Senang senang pakatan dapat undi percuma dari mangsa ptptn, juga dari pelajar uitm yg dihina oleh ku nan sendiri, penganggur siswazah , agaknya akan mencetus tsunami pada pru nanti, .

Anonymous
Guest
Anonymous

tsunami peliwat, pesalah seks dan penghutang tegar????? HAHAHAHAHAHA …. teruskan labi ….HAHAHAHAHAHAHA

Anonymous
Guest
Anonymous

2205 aku tambah lagi…Tsunami hantu….Zuraidah mak Lampir,…hantu MB Jamban…hantu Peliwat bini orang…hahahahaha…

Anonymous
Guest
Anonymous

Bila agaknya arwah madey kutty laknatullah nak jadi bangkai?

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Masih tak insaf-insaf kah, kamu Kejora…??

Ingat…kamu telah melakukan lebih dahsyat yang amat dahsyat lagi melebihi Firaun, Namrud, malah Iblis pun tak sedahsyat kamu mencerca hina Maha Suci Allah SWT.

Seumur hidupku belum pernah terdengar orang yg ngaku Islam mencela Allah SWT meliwat dunia akhirat seperti kamu, tau…..!!!

Bergegar goncang bumi & langit, malah lebih dahsyat lagi ketika peristiwa puak Kristian mula2 dulu mengaku Allah mempunyai anak seperti yg termaktub dalam Al Quran.

Astaghfirullah……!!

Anonymous
Guest
Anonymous

sah lah mak kau kena jubo ngan keling masa ngadungkan kau suman…. hahahahahah…. suman dah jadi ahli sufi balik…… hahahahahahah

Anonymous
Guest
Anonymous

2158…Sekarang ni si Mamak Matdey tu pun dah jadi macam BANGKAI hidup dah!!!..kan..kan…kan Wak Suman Tempe Kengkang….

Anonymous
Guest
Anonymous

MAMAK KTTY MADEY DIRAMALKAN AKAN DIJUBO SAMAPI MAMPOOS OLEH SAUDARA NUAR BERAHI SEBELUM PRU14 AKAN DATANG …….

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Ingat Kejora…

Kamu lebih dahsyat yang amat dahsyat lagi melebihi Firaun, Namrud, malah Iblis pun tak sedahsyat kamu mencerca hina Maha Suci Allah SWT.

Seumur hidupku belum pernah terdengar orang yg ngaku Islam mencela Allah SWT meliwat dunia akhirat seperti kamu, tau…..!!!

Bergegar goncang bumi & langit, malah lebih dahsyat lagi ketika peristiwa puak Kristian mula2 dulu mengaku Allah mempunyai anak seperti yg termaktub dalam Al Quran.

Astaghfirullah……!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan alih tiang golll la bodosss…. wak suman tempe….

Anonymous
Guest
Anonymous

INGAT FIRAUN INGAT MADEY MAMAK TUA KUTUK !!!!!!!!1

Anonymous
Guest
Anonymous

Ingat Mamak Matdey Tua Terkutuk…Ingat ngan Wak Suman Tempe Jalan Mengengkang!!!!
Wak Suman mana tu haaaaa111 Ekeleh Wak Suman mana lagi…kalau si Tua yg merajuk keluar dari parti UMNO tu…dengar habaq..dah jadi sampah masyarakat dah….tunggu kering jer sampah ni…lepas tu kita bakau ler !!!!…

Anonymous
Guest
Anonymous

PESALAH SEKS, PELIWAT & PENGHUTANG TAK RETI BAYAR TEGAR SEMUA PATUT UNDI PARTI MAMAK TUA KUTUK, SESUAI DAN SECOCOK ……

Anonymous
Guest
Anonymous

[email protected] GHUYUB BIN SPUTNIK…. KIKIKIKI..

MANA GRADUAN UiTM UMNO PULAK
MAT SABUN DROP OUT UiTM SLOW LEARNER
ART & DESIGN PUN DROP OUT MCM BEWAK
SBLOM MENGATA PUAK DI PIMPIN PUAK LOOSER

KKIKIKIKI…. SUMAN BAGI LALUAN LAM UMNO… KIKIKI… PANTEK LAA HAIIII…… KIKIKIKI..

5 PENGAL SUMAN TEMPE BAGI LALUAN PULAK DAH
22 TAUN KUTY KUASA TAPI MASIH HARAMJADAH
KALAU DAH KALAH GENTELMEN LE SMPI KESUDAH
NI TAK MEMBARUA DIRI SAMPAI CAKAR TANAH

KAH … KAH… KIKIKI.. KAH… KAH…KIKIKIKI..

BERAMBOSSSS DAN MENINGGAL TERUSSSS…

INI HAAHHH….!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau aku dapat Wak Suman Tempe ni aku sunu2 kepala dia kat Tahi BABI….dah lah tu… panTAT bini dia bau BACIN sebab dah lama tak CEBOK…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Macam mana nak bayar balik PTPTN,
kerja kuli,makan tak cukup!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

2149…kesian ko…makan tak cukup rope nyerrrr!!!…h/p mahal ko mampu beli kot!!!…

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

betul tu anon 21.49,anak buah aku orang kulai pun ada cakap dizaman TUN gaji dia 900 cukup makan sebulan tiap2 minggu leh bawak famili makan kat luar na ni zaman sapuman gaji 1200 tapi tiap2 hari makan lauk telor…sedih aku dengar.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib lah ko Keldai

Anonymous
Guest
Anonymous

Azida AzbarBekerja di Self-employedHah !Baru kau tahu Ku Nan. Sampai mohon maaf sebab terlanjur cakap pasal " graduan UiTM ". Kau ingat kau tu hebat sangat ke kelulusan kau tu. Bila dah kena ugut 700,000 drp bekas graduan UiTM, baru kau melutut. Satu kenyataan yg tegas drp bekas graduan UiTM bahawa maafnya diterima tetapi mereka tidak akan pangkah parti dacing dlm PRU 14 ini.Justru bersiap siaplah engkau untuk bertapa di Sg Buluh itu nanti.Suka · Balas · Tanda Sebagai Spam · 2 · 2 jam Iqbal NasirMulut longkang…tua tak sedar diri, tua kutuk,hidup pun jasa menipu orang melayu…Suka · Balas… Read more »

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Mana dia pemuda2 umno graduan UiTM?
Tak ada maruah ker? Atau bisu.

Anonymous
Guest
Anonymous

anak Keldai dah bersuara

Anonymous
Guest
Anonymous

pendidikan percuma taik kau kau admin..
ada sngor bg pendidikan percuma..inikan negara..karut janji pakatan haram..

Anonymous
Guest
Anonymous

Selangor boleh bagi pendidikan percuma bila PH ambik alih putra jaya…

Anonymous
Guest
Anonymous

KIH…KIH…KIH…

UNISEL DAH DIBERI PENDIDIKAN PERCUMA KER KAT SELANGOK TUUUU?!!!

BARU2 NI SI ASSMIN MB JAMBAN DOK BERI CERAMAH MERAPU KAT JB….
….JANGAN NANTI…YG DIKEJAR TAK DAPAT YG DIKENDONG BERCICIRAN….UDAH LER …

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak Minta , Peluang ciput.
Nak bawa Uber kereta tak ada.
Nak jual nasi Lemak, dikejar DBKL.
Nak minta Br1M, kena pegi pejabat Umno.
Inilah akibat jadi kaum Slow learners.
Akeriskarat Bangsatwan ckp melayu tak tau taat.
Lobai Brahmin lahabat ckp melayu tak tau syukur.
600 tahun Bodoh, 60 tahun Banggang.
Benyai kekal sbb tinggal 6 sel otak.
Kuatnya di 2 butir telor kecil,
Akal dipindah ke lutut.

INIKAH SUDAHNYA MELAYU?
Jika dilihat aksi GN,J Kojola dan baki 150 baki CaiPelesupasir…
INILAH DIA MELAYU JAHILIYAH 666.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nasib baik aku tak jadi 'Melayu Mudah Lupa' macam…. Mamak Matdey!!!!

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

bagus lah cuma sedihnya sanggup jadi pengkhianat melayu yang dah takde maruah macam….najib kepala bapak kau!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Keldai mana pulak ni!!!!

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

askar dajjal da kepanasan….

Anonymous
Guest
Anonymous

Malang sungguh para pelajar univesiti khususnya pelajar dan lepasan pelajar UITM. Dahlah terpaksa menanggung hutang seterusnya berkemungkinan di istiharkan bangkrap dan mereka ini dianggap lembab. Sebenarnya Ku Nan tanpa disedari menghina orang melayu kerana 100% lepasan dan pelajar UITM adalah melayu. Apa pandangan masyarakat ĺuar terutama organisasi mahupun syarikat swasta yang ingin menawarkan pekerjaan kepada graduan lepasan UITM. Menggunakan Ulumni UITM untuk memohon maaf belum memadai untuk mengubat luka. Tambahan pula rata- rata kepimpinan Alumni UITM adalah tali barut UMNO. Terlajak perahu mungkin boleh berundur tetapi terlajak kata sayonara UMNO. Ayuh pelajar dan lepasan UITM kita kuburkan BN dipiliharaya akan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

kaki hasut kau ni..busuknya perangai puak2 ph haram.

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Si adnan mansor BERUK TUA tu betul2 menghina orang2 Melayu.

Anonymous
Guest
Anonymous

BUKAN HASUT…

NASIHAT TUH

Anonymous
Guest
Anonymous

mamak paria ngaku melayu tak sedar diri macam kau zack lamedick memang hina, aku rasa mak kau dulu bernakakan kau ikut lubang jubor dia bukan ikut lubang puki dia yang busuk dan hitam tu…..

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

MARI KITA KENAL SIAPA KU NAN ITU: Who is this guy 'ku nan' anyway? Ku Nan was born in Malacca on 20/1250, birth certificate no. 100502. Name at birth was Adnan bin Mansor. However, on 3rd October 1972, Ku Nan had changed his name to Tengku Adnan bin Tengku Mansor. He also changed his dad’s IC name to Tengku Mansor bin Tengku Baba. Claims to be Malacca’s 3rd generation Sultanate heritage. Ku Nan was once Tun M’s Setiausaha Kerja UMNO. He was a businessman, was known to be Tan Sri Vincent Tan’s favorite go-to guy for projects. Word on the… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Keldai Tua ni lagi….NEXT Keldai!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

dalam m'sia gaji lepasan ijazah apa lagi diploma sememangnya kecil, x cukup utk menampung kos sara hidup yg cukup tinggi skrg. nak merantau cari makan di singapore pon kerajaan sekat! bingai punya najib…

Anonymous
Guest
Anonymous

1915…ko lagi Bapak Bingai….

Anonymous
Guest
Anonymous

SUMAN NI SAPA NAK CAKAP PASAL UMNO YAA.?
KALAH TANDING MAJUK KECIK ATI NANGIS LAGI
PLURALIST MURTAD DILAWAN NK TUNJUK JUARA
KALAH UMNO AL ANUS PLURALIST DIJILAT KEMBALI

PUIIIIIIII…….!!!!!

SUMAN BOGIS DATANG DARI SINGAPURA
DIHEMBAT LEE KWAN YU LARI KE MESIA
DAH BUNGA DI BERI TUBA DIBALAS PULA
KALU JUMPA BARUA NI KITA KASI SULA SAJA

…. MADU KO BALAS TUBA…. RASA TAK SELAMAT BAIK KO BERAMBUS KAT SINGAPURA SEMULA…

JALAN JALAN DI KOTA SINGAPURA
TUA RENTA RENTUNG MASIH BERKIRJA
SI KIASU & KRONI SONGLAP HARTA SINGAPURA
RAKYAT SINGAPURA DI JADI KAN HAMBA

BERAMBUS. ….. TUNGGU KAMI DI PRU SINGAPORK NANTI…..

INI KALI….

Anonymous
Guest
Anonymous

BAPUK BUNTING!!!!!!

kakakkakakakakakakakakakak
rokok John

sedut ko….ha…sedutttttttt

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Kejora bahlol lagi totol… Tolong sikit saya kalah bertanding. Dah 5 penggal menjawat jawatan, sengaja tarik diri bagi peluang orang lain, anak buah sendiri. Masuk ini dalam benak kamu. Saya dah lama bosan dgn UMNO sejak 2005 lagi bila tengok Pak Lah malas kerja asyik ZZZZZZ membiarkan anak & menantunya mentadbir negara. Kemuncak kemarahan saya bila Rosmah & Najib berkhianat berlutut sujud pada Spura, Amerika & Yahudi Zionis hingga negara tak berintigriti, mudah dibeli & dibuli. Bayangkan pejuang Sulu pun dapat ceroboh negara hingga anggota keselamatan kita ramai mati terkorban. Zaman Mahathir, USA, Israel, UK, Australia, Spura…. semua tak angkat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bapok kengkang tengah pening…umno nak mampoos…

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Dia berniaga malam ni kat chow kit hisap rokok john

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Kini Melayu Spura secara total lebih bermaruah dari Melayu Malaysia di bawah pantatberak Rosmah Najib. Melayu Spura tak seorang pun hidup merempat, nganggur, mengjarapkan derma Brim, tapi semua mampu beli & memilikki rumah dgn kelengkapan lengkap. Melayu Spura rata2 berpendidikan lebih baik, lebih open minded dek English educated, tak totok macam kebanyakan Melayu Malaysia yg diperbodohkan oleh UMNO & PAS. Perniagaan ceti haram hampir tiada kerana pemerintah & polis di sana tidak bersetongkol dgn along-along. Institusi Mendaki, Majlis Ugama Islam Spura (MUIS) & masjid2 di sana ditadbir oleh professional Melayu membantu & mengurus hal ehwal kebajikan masyarakat Islam sejajar dgn… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kli melayu Spork hidup bagus… ko beramboss balik hidup kat Spork tu suman tempe… klu Cina remaja amos lee pun kena halau… melayu Singapork perasan bagus mcm Suman Tempe tak kan merempat kat Malaysia ni… LU FIKIR SENDIRI LA WEEEIII.. SUMAN TEMPE…

BERAMBOSSS …..

Anonymous
Guest
Anonymous

wak suman celupar nya mulut, semalam ingatkan dah jadi ahli sufi dan bertaubat, keling paria dayus rupanya kau ni. tu lah kecik2 mak kau bagi makan tak anjing. padan muka.

Anonymous
Guest
Anonymous

WAK SUMAN TEMPE…SAMPAH MASYARAKAT …ELOK BEBENAU LER KO KELUAR DARI UMNO DAN MENJADI SAMPAH..DARIPADA MENJADI ANAI2 DLM UMNO…SENANG SIKIT KEJE…
WAKKKK…panTAT BINI KO DAH DI CEBOKKE LOM!!!!

WAK ..KO NI FFFAAAAHAAAMMM TAK NI HAAAAAAA!!!!BAGHAL!!!!

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Mana perginya duit berbilyon-bilyon hasil ranah pusaka KTM dari Tanjung Pagar sampai ke Woodland di Spura yg Najib dah gadai jual ke Spura kira2 4 tahun lalu. Berita penyerahan tanah itu ada, tapi sehingga kini mana pergi duit itu, haaaaa
Kejora…….??

Anonymous
Guest
Anonymous

Keldai Tua ni lagi….NEXT Keldai!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

DUIT PTPTN SUDAH BERMULA DI ZAMAN KUTY
ALJUBOORI JADI MENTIRI PENDIDIKAN LAGI
GRADUAN KLAS 3 KUTY LANTIK JADI MENTIRI
INI SUMA HARAMJADAH KENA TANGGUNG KINI

INI SUMA KIRJA MAMAK KUTTY LAGI
PTPTN KAN PENINGGALAN ALJUBOORI
SLOW LEARNER STUDENT RAMAI PUAK INI
PRU KAMPUS MME KASI TARUK BARUA INI

BERAMBOOOSSSSSS…..

DALAH SORANG SLOW LEARNER TU ANAK RAMAN JPC BLOM ABIS BLAJAR DAN KUTUK KUTUK KERAJAAN… KLU RASA ANOK DAH BAGUS SSGT BERAMBOSSSSS SAJA DARI SINI…. MINTAK KIRJA DI SINGAPORK ….TAIWAN..HONG KONG KA….. KIKIKIKIKI..

BERAMBOSSS DAN SILA MENINGGAL…

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Yaa…dah lama saya beramboss & meniggalkan UMNO sejak 2013 setelah saya insaf & sedar Najib & Rosmah merusakkan parti UMNO dek tingkah mungkar berkomplot dgn Yagudi Zionis mendapatkan hutang riba, membohong, menipu, merompak, menayang-nayang glamour, menganiaya orang yg menentang mereka sampai ada yg kena bom, tembak & simen.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pak man kadok atau Pak man telo?

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Pak kojola kengkang berkepala mancis

Anonymous
Guest
Anonymous

ada sekor anak babi tunggal dok menyinga kat blog budin. Namanya KOJOLA…
jADI santapan harimau-harimau PH yang garang.

mamposs ko..anak babi tunggal…
HA….HA

Anonymous
Guest
Anonymous

Banyak sungguh keldai dlm nie

Anonymous
Guest
Anonymous

Seperti ternakan lain, pelajar spt vote bank perlu disusahkan. Bukan apa, senang sikit apabila tiba feeding time.
Yg penting halalan toibah…
JUBBO UMNO,Broker Komunis BN dan mandur2 dlm MIC mendapat pulangan dividen yg lumayan.
600 tahun Melayu bodoh piang + lagi
60 tahun, Melayu siap tonggong kekal.
SOP sama,
UMNO kekalkan bangsa Totok.
PAS ketatkan Isle Jumud.
Akal tarok ditelor,nampak betina kukok,nampak
Otak letak dilutut, nmpk lawan Amok.

Anonymous
Guest
Anonymous

MATPORK & SEKUTU2NYA……
SILA STUDY PERLEMBAGAAN MALAYSIA SUPAYA TAHU HAK2 RAKYAT / MELAYU / BUMIPUTERA. WALAU SIAPA PON MEMERINTAH, KECUALI JIKA DIPINDA.

Anonymous
Guest
Anonymous

AMOS LEE REMAJA SINGAPORK TAK BUAT APA KEROSAKAN ATAU LETUPKAN BANGUNAN DI SINGAPORK. .. SKG DI HALAU KELUAR SINGAPORE…. SUMA PUAK HARAMJADAH NI BARUA [email protected] PENSABOTAJ EKONOMI MESIA…. ELOK BERAMBUS BARUA BARUA SUMA KE SINGAPORK…

BERAMBOSSSS….. LU STUDY SINGAPORK KEPALA BAPAK BARUA PROKSI DAP DI SINI DULU….

TUNGGU KAMI DATANG PRU SINGAPURA NNTI…..

Anonymous
Guest
Anonymous

BAPUk ngah lentingggggg…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Mak kojola kawin dengan bapak Amos leee….Amos Lee adik tiri Kojola kengkang….hehehehe…

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Entah2 hanya bersedudukan luar nikah, melihat tebiak buruk Kejora yg kufur lagi menyesatkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Keldai Tua bersuara lagi

Anonymous
Guest
Anonymous

Kepada para student U kita yg berhutang ptptn, grad nanti menganggur la korang; atau bawa uber dan jual nasi lemak. Korang nak undi BN lagi…lantak korang lerrrr.

Anonymous
Guest
Anonymous

Misti le undi BN, ada juga brim, undi PH habuk pun tarakkkkkkkkkkk.

Park Jee Lat
Guest
Park Jee Lat

Puas sudah menanam padi
Cempedak juga ditanam orang
Puas sudah ku ajar ttg undi
Dedak juga dipandang orang

Anonymous
Guest
Anonymous

PUAS SUDAH KU SOKONG KUTTY
DI TIMANG2 DI BAWA LARI LARI
PUAS KU AJAR BARUA BARUA INI
DI TIPU MAMAK KUTY SAMPAI MATI…
ANAK CUCU COMANGO TOKSIK DIJULANG KINI

KIKIKIKIKI… BERAMBOSSSS..

Anonymous
Guest
Anonymous

Penerima zakat pun sama dg penerima dedak ke????
Tolong beri pencerahan sikit

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Puas sudah meneroka lombong
Lombong arang di tanah Mongolia
Puas sudah kita dibohong
Masih juga orang percaya

Lombong di mana minyak di mana
Berbilyon sudah duit dah lesap
Membohong dia konon berniaga
Masuk angin keluar asap.

Anonymous
Guest
Anonymous

Keldai Tua dah bersuara

Anonymous
Guest
Anonymous

Masalahnya ialah:- – usd1.5 bilion dah bagi pd Aabar palsu– usd1.5 bilion bagi lagi pd Aabar original– rm 2.6 bilion dah masuk akaun pm dsn– rm 43 juta masuk lagi akaun dsn pm– rm 1.5 bilion dah beri jo lo cina penang– rm 1.5 bilion belanja buat filem lucah reza aziz– rm 21 juta dah beli berlian pink rosmah– rm 2 juta ahmad maslan dah dapat– rm 1 juta shahril samad punya– rm 500 juta sorok dlm gerobok / bawah katil– rm 100 juta khairi jamaludin tak tau dah hilang– rm 1 juta kp sprm belanja mesyuarat di bali indon… Read more »

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Mat pork kat hospital baru bersunat sebab cuti sekolah

Anonymous
Guest
Anonymous

– rm 90 jota + rm 110 jota kasi pas sokong umno

ni hujung tahun ni nak kena kasi Aabar lagi tak tau ?bilion usd lagi!!!!

Mana telaga minyak 1MDB??? ooo…kat Mongolia?
Mana lombong arang batu 1MDB???…ooo kat Dubai?
ke kat Caymen Islang????? Hong Kong???? London? USA???? Oooooo…..BEJING CHINAAAAAAAA!!!!!!!!

Zack Armstrong
Guest
Zack Armstrong

Pekan.

Othaman Ahmad
Guest
Othaman Ahmad

Jelas terang lagi bersuluh…

Temberang Najib… lain digali lain yg dapat di Mongolia.

Bukannya minyak tapi Altantunya, dan last2 Altantuya pun dibom lebur setelah puas meratahnya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Banyak sungguh keldai dlm nie