ADAKAH ZAHID HAMIDI FAHAM MAKNA PERIBAHASA "BALING BATU SEMBUNYI TANGAN"?

Fakta 1
Menurut laporan sebuah portal berita, Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi berkata, bekas Presiden Majlis Peguam, S Ambiga perlu berani bertanggungjawab terhadap tindakannya memberikan data dan maklumat mengaitkan pemimpin tertinggi Pas menerima wang daripada Najib Razak kepada editor Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown.

Kata beliau, S Ambiga tidak boleh bersikap seperti “baling batu sembunyi tangan” dalam perkara berkenaan dengan cuba mengelakkan diri daripada ditemui pihak media.

“Kalau ada keberanian dengan bukti diberikan kepada Sarawak Report, beliau mesti berani…tidak harus bersembunyi untuk menyatakannya. 

“Beliau harus berani bertanggungjawab dengan semua data dan maklumat itu,” kata Zahid Hamidi lagi.

Fakta 2
Dalam kenyataan pembelaan yang difailkan Clare di mahkamah London berhubung saman yang difailkan oleh Presiden Pas, Hadi Awang terhadapnya, beliau antara lain menyebut nama S Ambiga sebagai sumber maklumatnya berhubung dakwaan pimpinan tertinggi Pas menerima wang RM90 juta daripada Najib.

Clare mengakui beliau ada bercakap dengan Ambiga mengenai Najib, 1MDB dan Pas pada Julai 2016 dan bekas Pengerusi Bersih itu memberitahunya, berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai, jumlah wang yang diberikan kepada pimpinan Pas adalah sekitar RM90 juta.

Oleh kerana kenyataan pembelaan itu telah difailkan di mahkamah, bermakna Ambiga bukan saja bakal memberi keterangan apabila perbicaraan berlangsung nanti, malah beliau sedia disoal balas oleh peguam Hadi berhubung data dan maklumat tersebut.

Fakta 3
Makna mudah peribahasa “baling batu sembunyi tangan” ialah melakukan sesuatu perbuatan tidak baik kepada pihak lain, tetapi kemudian berpura-pura tidak tahu atau enggan mengaku mengenainya.

Rumusan
Secara langsung dan tidak langsung, meskipun tidak melayan sebarang permintaan, khususnya daripada UMNO, Pas atau media agar beliau mendedahkan apa yang diberitahunya kepada Clare atau maklumat yang ada padanya berkenaan dana RM90 juta daripada Najib kepada pimpinan Pas itu, ia tidak bermakna Ambiga bersikap seperti peribahasa “baling batu sembunyi tangan”  sebagaimana yang disebut Zahid itu.

Ambiga hanya tidak mahu bercakap sekarang kerana menunggu perbicaraan sebenar untuk beliau mendedahkan segala-galanya.
Seperti yang disebut oleh Ambiga sendiri, tiada keperluan untuk beliau melayan sebarang desakan ke arah perbicaraan mini di Malaysia kerana perbicaraan sebenar akan berlangsung di London.

Adakah Ambiga pernah berpura-pura tidak tahu atau tidak mengaku berhubung maklumat yang diberikannya kepada editor Sarawak Report?

Tidak mahu mendedahkan sekarang dan menunggu detik lain untuk berbuat demikian bukanlah bermakna “baling batu sembunyi tangan”.

Dalam hal ini, Zahid Hamidi faham atau tidak makna sebenar peribahasa “baling batu sembunyi tangan”? 

Satu lagi, daripada meminta Ambiga berterus-terang, lebih baik Zahid Hamidi mendesak Najib agar bercakap benar sama ada pernah atau tidak memberi wang kepada Pas sebagaimana laporan Sarawak Report itu serta tidak berdalih jika dikehendaki hadir apabila namanya disenaraikan sebagai saksi untuk memberi keterangan di mahkamah London nanti.  (ShahbudinHusin 02/11/2017)

Updated: 26 March 2019 — 1:55 pm

366 Comments

Add a Comment
  1. Lempar batu, penis nak letak mana..? Last2 guna tangan wat sembunyi penis…
    Tu maksud 'lempar batu sembunyi tangan… mcm moktar senik… selalu sembunyi tangan. Hahaha…'

  2. Cai klu dh dpt dedak..pantun trus dia..ngajar maths pun dh lupa..
    2.6 billion bahagi 30 juta brp cikgu dedak ??

  3. Cikgu maths berpantun dlm bahasa Inggeris
    Ini dah jauh lebih berbisa, darii tikaman keris
    Mesti cai2 geram & sakit di hati bagai dihiris
    Kalu Seman ada, dah tentu pampers dia tiris

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  4. The cais are being whacked in early morning
    They're scared, as if being strike by lightning
    Quite a lot of cai, already had retreat running
    It's an early sign that, in GE14, BN is winning

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  5. Aku pulak cadangkan kita tangkap ketua penyamun sekali dengan gengnya, kita arak keliling kota.

  6. Ambiga betina keling pariah kuat kencing dan auta lebih…Porahhh!

  7. Kejora's bullets, are as thrashing as thunder
    One by one government's enemy he murder
    Only one idiot caii is left with lots of blunder
    It won't take long for this skunk to surrender

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  8. Budin, mungkin saudara kena mula tapis komen. Mu boleh lihat budak tak sekolah tak dpt kasih saying ibubapa dan tak terima susu buat komen yg stail kandang kerbau cap otak badak. Mmg blog kamu ni dah jadi terkenal tapi takkan nak biarkan makhluk perosak buat komen cap badak pulok ?

  9. Mana menghilang si bengap, Z.Pasarborong
    Boleh lagi ke bapok ni berniaga dekat lorong
    Apa dah elok jubor, hari itu lekat buah terong
    Bapok biol ni, '5 kupang jer' modal bertarong

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. ada je badak tu kat zoo..cer ko masuk kepala dalam kolam..kalo x nmpk ko anak haram

  10. Cai2 bingai terkedu, tiada apa lagi dpt dikata
    Dr Husni udah jernihkan, Madey punya dusta
    Hamba muncul di sini untuk sekeh cai2 unta
    Tak diduga di blog ini hamba dah jatuh cinta
    ___________________________________
    BROERY MARANTIKA: JATUH CINTA
    (https://youtu.be/0ub81EKkzCI)

    Tak tahu apa sebabnya
    Mengapa aku jatuh cinta
    Padamu, sayang,
    Tiap waktu ku rindu

    Chorus 1

    Mengapa…. oh mengapa
    Tak kuasa menolaknya
    Dan tak kuasa menyatakan itu
    Kepada mu disaat ini

    Sebening air telaga
    Sebersih awan tak tercela
    Hatimu, sayang, ku dekati
    Tak terasa

    Chorus 2

    Ku merasakan berdosa
    Bila hati mu yang suci
    Ku nodai dengan rasa cinta
    Dan akhirnya kau benci pada ku 

    ______________________
    Buat si dia cinta hati ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. badak kuat nyopping pn dusta ke? cai cai dedak dah dapt ke

  11. Kesiian Matdey, terupah bodoh punya budak
    Tak tertepis cai unta ini, peluru hamba ledak
    Kalau tak komen, dia takut nanti miss dedak
    Hanya yg mampu diijawab, perkataan badak

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. dedak untung anjing K9 semah

  12. Budak sdg exam, cikgu Kejora tak ada kelas
    Boleh ler tangan cai2 biol terus hamba kilas
    Malang sekali, Matdey upah cai yg pemalas
    Hanya perkataan badak jer, mampu diibalas

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. cigu negara badak ke? cayang badak

  13. Usah lah caii2 nak mengelupor dan meronta
    PH tetap akan kalah, Matdey sendirii yg kata
    Buat sayang ku Mas ayu yg kini jauh di mata
    Jgn lah dibiar abang kecewa, menanti dinda

    _____________________
    A. RAMLIE: MENANTI
    (https://youtu.be/rDeQZ5k2glg)

    Menanti dikau dinda
    Menuju jalan bahgia
    Tak ku sangka kecewa

    Apakah hendak dikata
    Hati ku tak berdaya
    Mananggung derita

    Chorus;

    Bila ku teringat peristiwa lama
    Hati ku berdebar, tak mengapa

    Tapi ku tetap setia
    Pada mu oh dinda
    Walaupun ku derita

    ________________________
    Buat si dia ku nanti selalu,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    1. badak kena cili memang meggelupur

  14. Zaman kini mcm2 kemakmoran kita kecap
    Insaf ler cai2 syukur, istghfar & mengucap
    Sdg dulu, ramai makan nasi dengan kicap
    Adakah si dia cintanya tak seindah diucap

    __________________________________
    Aman Shah: Cinta Tak Seindah Yg Diucap
    (https://www.youtube.com/watch?v=6lNz4bs0apo)

    Setulus cinta mu kau curahkan
    Selembut madah yang kau bisikkan
    Namun itu hanya mainan
    Tak seindah kau ucapkan

    Cinta berbunga setahun lalu
    Terkulai layu sepi membisu
    Kau pergi tanpa izin ku
    Resah jiwa ku menanti mu

    Chorus:

    Cumbu dan rayu manis bermadu
    Menghiris pilu di kalbu ku
    Janji manis mu ternyata palsu
    Cinta mu tiada berkesan

    Terguris sudah cinta yang suci
    Airmata tak bererti lagi
    Kau berdusta dalam bercinta
    Tinggal kini aku yang merana

    _______________________
    Buat si dia yg ku rindui selalu,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. badak kot yg makmor, sbb tu bertambah gemok

  15. Zahid sangat gelisah bila punca maklumat clare adalah Ambiga
    Fokus Zahid hancus bila mahkamah di UK akan dengar kes 1MDB, SRC, Altantuya, Morais, PAS terima rasuah dari Umno dll.
    Zahid telah berbohong, betbohong dan akan terus betbohong until kingdom comes.

    Zahid…..sedarlah sebelu Allah sedarkan kamu

    EXPLAINING AWAY THE TRUTH

    It is no good at all
    to conjure all sorts of reasons
    to explain away truth:

    One could subscribe to truth
    only when one has self-respect in the first place;

    When a man tells untruths,
    he has no respect for himself
    and little would he do better for others
    except for his own gain;

    And when a man tells lies,
    he has a tendency to forget:

    With one lie after the other,
    eventually he would be caught
    in his own tangled web

  16. Nothing To Hide 2 sama dgn Krepotuakasi
    Lebih dahsyat dari Nuat punya Reformbesi
    Mmg betul2 lawaaak gilerrr tak kering gusi
    Negarawan sawan kena baling dgn kerusi

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhhh

  17. S ambiga pun satu. Betul lah tu baling batu sembunyi tangan. Bg maklumat kat swak report lps tu diam sj. Lps tu swak report pecahkan tembelang dia hahaha… Bg maklumat kat sarawak report buat apa. Baik bg kat utusan dan berita harian x pun tv 1, tv 2 dan tv 3.

  18. S ambiga pun satu. Betul lah tu baling batu sembunyi tangan. Bg maklumat kat swak report lps tu diam sj. Lps tu swak report pecahkan tembelang dia hahaha… Bg maklumat kat sarawak report buat apa. Baik bg kat utusan dan berita harian x pun tv 1, tv 2 dan tv 3.

  19. Komen ikut tajuk.
    Sekarang ni dah tak ada lagi istilah baling batu sembunyi tangan. DBP dah mansuhkan peribahasa tu sejak peristiwa baling kerusi di forum Nothing 2 Hide. DBP telah tukar kpd

    Baling Kerusi sembunyi Telur

    1. terbaik bro 07:21,
      lepas kena baling kerusi tu, matdey terus kecut telor…
      kik kik kik..

    2. badak pegang telo jibby

  20. Penyanyi karaoke blog budin tk nk masuk AF50 ke nanti..atau mdk gegar vaganza je lah rugilah tk masuk..bakat nyanyi bnyk bagus lu bro

  21. Knp tggu pru 14 skrg pun blh..pm kan najib bkn mahathir..tu lah kau bodoh tp sombong!!

  22. Madey cerca Bugis, dia diserang bertalu2
    Sultan dah murka, Madey tertunduk malu
    Ternyata si dia tak lagii mesra spt dahulu
    Kini diri hamba ni terhimpit kenangan lalu

    _________________________
    FLYBAITS: KENANGAN LALU
    (https://www.youtube.com/watch?v=uIIJB43xBU4)

    Puas sudah kau melukakan
    Tiada pernah kau meyakinkan
    Hati ini yang selalu
    Mengharapkan kasihmu

    Kau biarkan ku melara
    Mengemiskan cinta suci
    Apa daya hati ini
    Telah jatuh di lamun cinta

    Chorus:

    Mengapa aku disiksa,
    Apakah tujuan dia
    Mungkin kerna ia pernah
    Dikecewakan cinta
    Katakan pada diriku
    Aku 'kan membalut luka
    Oh… jangan kau simpan dendammu
    Dan aku jadi mangsanya

    Aku cinta kepadamu
    Hanya itu yang ku tahu
    Lupakanlah kenangan pahit
    Kita bina hidup baru

    _______________________
    Buat si dia dlm kenangan ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Malu malu kucing opss badak

  23. Tn Budin,
    Jelas bahawa diskusi berilmiah yg berlaku diBlog yg tekus ini sgt ditakuti oleh badak. Ini MO biasa melayu kuno, takut..latah, takut lagi amok pulak lah.
    Reaksi rakus saripdol2 ini sgt jelas pada semua Rakyat.
    Cipelahap2 taek datang dari sebelah kegelapan. Syaitan juga suka pada gelap dan takut oada ketelusan.

    Kita yakin, Allah bantu mereka yg dipihak benar. Singkapan pada perkara mungkar yg terserlah hari demi hari, adalah dari perancanganNYA.

    Caipelahap TaekLowbadak diberi pilihandan. Dan mereka pilih utk bersama Mungkar.
    Allah maha kaya.tanda sudah jelas wakau dikambus sudah lama.
    UMNOBNPAS sudah sesat jauh.

  24. Madeyyy Kuttylanak kaum pendatang Kerala India Selatan ygnk halau peribumi Nusantara??

    Dia tk sedar diri ke atok die hanyut MEREMPAT MENUMPANG tanah Melayu dr India.. Dia sudah menyamun 22 tahun, skrng berani halau Bugis? Ko nk halau dan hina DYMM Sultan Selangor ???

    Mampos nnt hantar dia balik india.. Kaum penyangak pendatang.

    1. Badak air dari afrika? Badak sumatra dari indon ke

  25. ASKAR GILA.. amende ko meracau merepek neh???
    Kikikiki..

    Meroyan sbb taktertahan beloq picisan 'tuan' pendedak Budeng Cacai KleptoKutty digempur???

    Kikiki…

  26. Badak arah Cai2Pelahaptaek utk amok kuat mlm td.
    Masok MO maki hamun,caci maki,carut,copy paste. Gila dit8ngkatkan dgn, tekan space bar.
    Tindakan rempohan blog pro PH sot ini sudah cukup menampakan kegigilan teruk pada alat kelamin badak.
    Semua yg dibuat backfire.
    Moto UMNOBNPAS …

    Tipu ,Tindas, Tak bertamadun, TEEAS

  27. Ok..mak badak nk tido dulu,,cayang cai semua..esok kutip duit ngan mat malaslan ye..kijora potong duit

  28. Cai2 pun udah cabut lari teerkentut-kentut
    Ada yg tidak berani masuk, jadi ketar lutut
    Mlm Jumaat ini, ibadah sangatlah dituntut
    Hamba pun nak beramal lah apa yg patut

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

    1. Badak xleh cabut..jln pun terkedek kedek..mcm siput BABI

    2. Nk gi dildo badak leteww

  29. Matdey hiina org Bugis sbb dia tak cerdik
    Sultan sudah murka, Matdey kena herdik
    Hamba dah lekat pensyarah muda cantik
    Tiap hari merindu dengan sungguh asyik

    __________________
    DAMASUTERA: ASYIK
    (https://www.youtube.com/watch?v=dNumFT5oiEo)

    Dengan bahasa
    Kalimah yang sama
    Puji dan memuja
    Dilindung dan dibuka
    Rahsiakan tetap rahsia

    Indah bukan rupa
    Harum bukan bunga
    Manis bukan gula
    Panas bukannya bara
    Cintakan tetap cinta

    Chorus:

    Sejak aku kenali
    Cintamu yang suci
    Aku telah berjanji
    Tak berpaling lagi

    Akan aku genggam api
    Hingga jadi besi
    Dan nyata sebati

    Gelap bukan malam
    Terang bukan siang
    Satu tak terbilang
    Hanyut tak terenang
    Waktu tak terasa
    Rindu tak terkata
    Asyiknya cinta

    Dan hanya kepadamu
    Kuserah jiwa ragaku
    Walau berjuta seteru
    Tak kuragu

    ___________________
    Buat si dia cinta suci ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Badak xnk ko..ko ape hado..mulut pun bau tahik

  30. Are we rule by the Muderers????

    1. your grammer bro,
      ruled by..
      and no 'the'

      For emaxple,
      when the innocent citizens in Memali, Baling were ordered to be killed by Madey & the gang…
      we are not sure, who the murderers are…
      then, we may ask:

      Are we ruled by murderers???

      Cikgu Kejora ni walaupun ajar maths, Englis tu boleh tahan ler jugak..

      kih kih kih…

    2. Math badak ke? 2.6 bilion tu brape

    3. Kesian 02:08, cai bahlol anjing ekor cawat
      Kerja jilat Matdey Kerala dan Nuat peliwat
      Dari segi ilmu, caii unta ini ternyata gawat
      It’s 2 thousand 6 hundred million, so what?

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaahhh

  31. Matdey bahalol, orang Bugis dia cerca caci
    Sultan murka sebab Matdey baginda benci
    Kesetiaan hamba tak berubah walau seinci
    Percintaan kami berdasarkan pd cinta suci

    _____________
    YANTZEN: SUCI
    (https://www.youtube.com/watch?v=xVbBIzLkU_I)

    Alangkah indah kehidupan ini
    Jika saling menyayangi
    Kita hulurkan persahabatan
    Dengan niat suci

    Alangkah murni oh jiwa nurani
    Jika saling mengasihi
    Tuhan tidak memandang wajahmu
    Tapi dihatimu

    Bersihkanlah jiwa dengan amalan
    Yang mendekatkan kita kepada
    Yang Esa
    Aku redha apa yang ditakdirkannya

    Chorus:

    Cinta suci yang telah engkau lafazkan
    Janganlah kau persiakan
    Aku mengharapkan kedamaian hati
    Bahgia bersama denganmu

    Bersamalah kita berdoa
    Semoga cinta kau dan aku
    Bisa tembus ke pintu syurga
    Berkat rahmat-Nya

    Cinta yang berlandaskan suci
    Tidak pernah mungkiri janji
    Sama-sama menanggung rindu
    Dan jujur selalu
    Hingga ke akhirnya
    Suci dan setia…

    ___________________
    Buat si dia cinta suci ku,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Badak tu lg bahlol xgi sekolah, tp sebab menabung dari babi oppps baby tu boleh beli pink diamond

    2. Badak x nk kat ko..dia nk jd pm..ko ape hado? Kuli jer

  32. kekeke..
    tak lama lagu beloq Budeng Pencacai Kutty Penyangak ni akan close shop le

    kakakaka..

    jadi putrakangkang cengan celah kangkang..

    mana ada penyokong setia mamak penyangak ni..semua atas dasar DEDAK dan WANG HARAM.. makin lama makin hilang penyokong…

    marah betul Madey Penyangak dengan wang halal seperti BRIM..

    Penyangak Kutty bergelumang dengan wang HARAM.. so terase hati lah die..

    1. Sape suh ko dtng sini..hihi..ingat ini kolam badak ke? Gi la mykemut tu, utusan meloya tahik ke..ini bkn negara badak ye

    2. Kiki..x suka buke la blog sendiri cai, kan dah dpt samsung tu..opps lupa cai amngok buduh..pastu letak pic badak

  33. SEBAHAGIAN KECIL SKANDAL KETUA BAPAK PENYANGAK NEGARA-MADEY KUTTY LAKNATULLAH YANG DIKETAHUI SETAKAT INI..

    Super Hawk jet fighter scandal? beli jet halimunan.. duit lesap jet jadi pasir??

    Mimaco scandal? rompak wang negara

    BMF scandal? bunuh mati pegawai bank?

    Memali scandal? bunuh mati belasan orang kampung Memali tak bersalah

    Forex scadal? 30 billiun disamun senyap..jawab TAK TAHU? YDP Agong Murka?

    MAS scancal? lawan tukor samun saham MAS??

    Petronas scandal? rompak harta petronas utk bail out 2 ekor anak penyangak??

    Tabung Haji scandal? Abg Nek semah control utk bail out scandal MAS

    Proton scandal? suntikan modal berbillion2 tapi lterus rugi?

    MV Agusts scandal? beli company motor nak mampos pakai duit Proton?

    MISC scandal Hancur company kapal nasional diratah oleh anak penyangak.. bail out pakai wang pertonas?

    ASKAR BODO.. are u ok???

    kakakakka

    1. Scandal badak ngan jibby ke?

    2. ASKAR BODO mati kutu.. xleh jwb dh..kakakaka..

    3. Badak bnyk kutu..sbb selalu berendam dlm air

  34. Madey cerca Bugis konon dia tu terbilang
    Sultan Selangor murka, diia agak malang
    Dah lebih seminggu Mas ayu menghilang
    Namun hamba setia menanti Mas pulang

    ______________________________
    A.RAMLIE: KU NANTI KAU PULANG
    (https://www.youtube.com/watch?v=rl34xmtDUWg)

    Puan cantik bistari
    Puan yang muda manja
    Sebelum intan pergi
    Nyanyikanlah hamba

    Hati ku rasa bimbang
    Tanpa diri mu cik puan
    Jauh dari pandangan
    Dekat di hati ku

    Chorus:

    Aku berjabat tangan
    Aku renung wajah mu
    Airmata berlinang
    Gambaran hati

    Sejarah cinta kita
    Belum pernah terjadi
    Kita berpisah jauh
    Oh begini lama

    Selamat pergi sayang
    Hamba tetap doakan
    Jangan berhati bimbang
    Ku nanti kau pulang

    _____________________
    Buat si dia yg hamba rindu,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Penyamun bugis dan pelahap badak

    2. Madey mamak penyangak muka tak malu.
      keterunan dia pendatang dari pariah Kerala

      tiba2 tak malu kutuk hina Bugis Nusantara Malay Archipelago ??

      Muka penyangak Kerala yang tak pernah rasa malu!

    3. Badak muka tebal lagi x malu

  35. Matdey marah dgn Bugis serupa naik hantu
    Sultan jadii murka, kepala Matdey kena latu
    Menantii Mas, jiwa hamba jadii tak menentu
    Apa kami akan terpisah oleh takdir & waktu

    ________________________
    MEGA: TAKDIR DAN WAKTU
    (https://www.youtube.com/watch?v=-Fl3eigZ0g8)

    Tidak Ku Tahu Mengapakah
    Sepinya Melanda Hatiku
    Dan Bukannya Kemahuanku
    Datangnya Sendiri

    Tidak Ku Tahu Mengapakah
    Pilunya Dipinggir Hatiku
    Dan Ku Cuba Untuk Mengusir
    Tapi Tak Berdaya

    Lalu Terbuka Gebang Hatiku
    Menyambut Rindu datang Bertemu
    Aku Gelisah

    Chorus:

    Kini Rinduku Menjemput Cinta
    Yang Ditakdirkan Denganmu Sayang
    Bukan Pintaku Atau Mahumu
    Semuanya SuratanNya

    Tapi Mengapakah Kau Sekadar Waktu
    Cinta Yang Dtang Cepat Berlalu
    Pergimu Sayang Bersama Cinta
    Tercalar Pedih Di Dalam Dada
    Aku Tersiksa

    Aku Terdiam Kaku Menahan
    Bisanya Menikam Kalbuku
    Separuh Nyawa Ku Pandang Wajah
    Di Depan Kaca

    Tutup Kembali Gerbang Hatiku
    Tidak BErmaya Langkah Kakiku
    Di Saat Ini

    Tidak Ku Sangka Jadi Begini
    Terpisah Jua Kita Akhirnya
    Aku Sendiri Tidak Mengerti
    Sungguh Pilu Di Hatiku

    Untuk Melepaskanmu Demi Kerana
    Ku Masih Sayang, Sayang Padamu
    Terbangkit Resah Di Dalam Kalbu
    Terhimpun Rindu
    Sayang

    Tidak Ku Sangka
    Terpisah Jua Kita Akhirnya
    Aku Sendiri Tidak Mengerti
    Sunggu Pilu Di Hatiku
    Luka Cintaku

    ___________________
    Buat si dia setiap waktu,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Badak rindu jho lo

    2. ASKAR BODO.. pencinta badak? kekekeke

    3. We luv badak, next pm..all hail badak

  36. Takpe anon bersuka ria lah
    Sayangi anon bukan mngeji kekhilafan mereka
    Dan juga kebodohan mereka
    Ciann tertekann ekk

    1. Cayang depa kat badak..

  37. Madey kecam bangsa Bugis secara melulu
    Sultan Selangor murkaa, Matdey kena palu
    Apa kah si dia dgn hamba, kini sudah malu
    Tak lagi mesra, seperti suatu waktu dahulu

    ___________________________
    DWEN: SUATU WAKTU DAHULU
    (https://www.youtube.com/watch?v=BrNMtpkKRN4)

    Ketika ini suatu waktu dahulu
    Ku ke sini denganmu
    Kita dirikan sebuah tugu harapan
    Dengan keyakinan

    Masihku ingat tanganmu kugenggam erat
    Tandanya bersepakat
    Pernah katamu susah-senang, suka-duka
    Kita hadapi berdua

    Chorus:

    Mersik suaramu
    Melenyapkan raguku
    Mentari jadi cair oleh janjimu
    Bahawa ikatan tak berakhir

    Ketika ini, suatu waktu dahulu
    Tak pernah kufikirkan
    Akan kemari bersendirian tanpamu
    Mencari tugu harapan
    Suatu waktu dahulu

    ____________________
    Buat si dia yg mula dulu,
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Mana boleh rindu kat badak..I isteri pm..you ada apa..takat cai najis je

    2. kekeke syabas bro..

      kasi penampor abis ASKAR BODO pencacai kuttytaik ni.

    3. Syabas kat badak? Ini bkn negara badak

    4. Penampar badak ke

  38. Altantuya……………………>scorpee 500usd scandal

    Tawke ambank—————————>2.6bil accnt najib scandal

    Kevin morais——————–>1mdb scandal

    Saksi2 utama dibunuh,menutup kejahatan najib/badak

    IBU SEGALA SCANDALs.

    1. Lupa ke nk tambah pesawat hilang tu? Rasa rasa?

    2. Super Hawk jet fighter scandal? beli jet halimunan.. duit lesap jet jadi pasir??

      Mimaco scandal? rompak wang negara

      BMF scandal? bunuh mati pegawai bank?

      Memali scandal? bunuh mati belasan orang kampung Memali tak bersalah

      Forex scadal? 30 billiun disamun senyap..jawab TAK TAHU? YDP Agong Murka?

      MAS scancal? lawan tukor samun saham MAS??

      Petronas scandal? rompak harta petronas utk bail out 2 ekor anak penyangak??

      Tabung Haji scandal? Abg Nek semah control utk bail out scandal MAS

      Proton scandal? suntikan modal berbillion2 tapi lterus rugi?

      MV Agusts scandal? beli company motor nak mampos pakai duit Proton?

      MISC scandal Hancur company kapal nasional diratah oleh anak penyangak.. bail out pakai wang pertonas?

      ASKAR BODO.. are u ok???

      kakakakka

    3. Badak ok jer..dok dlm kolam tu

  39. Semua yang Madey Lahanat cari pasal sedang DIAM.. DIAM menanti masanya..untuk saat penangkapan RAJA SKANDAL PENYANGAK terbilang ini!

    SB2 dikhabarkan sudah bersedia kemungkinan2 berlaku.
    Maklumat risikan dan culaan sudah semakin jelas PRU14 pembangkan akan tinggal tak lebih 50 kerusi shaja. Jangkaan2 ini tidak jauh beza dari keptusan sebenar.

    Selepas Najib mengadap YDP Agong untuk angkat sumpah, sebelum pembentukan Kabinet..

    tindakan pertama dikhabarkan ialah melancarkan penangkapan madey.

    Fail2nya sudah disiap rapi. Forex hanya permulaan acah sahaja. Begitu banyak penyangak berangkai berada di bawah tangkap ini.

    Insya Allah..

    sbb itulah Dato Husni yang baru pulang dr mendalami ilmu Syariah Islam tiba-tiba menyatakan keyakinan.. rasuah akan SIFAR tak lama lagi..

    ASKAR BODO dan Budeng Gila terkinja2 ingat itu sindiran??

    hahahaha.. duduk dlm belog picisan bodoh tempurung ni seronok sendiri..
    mereka tak tahu apa akan terjadi.. berlagak sombong tapi bodoh bebal..

    jeng..jeng..jengg..

    tumbangkan Madey Laknatullah ini akan terbongkar lah juga 9 DRAGON yang di maksudkan oleh PPIM baru2 ini…

    GRAND DESIGN bro.. jangan ingat org yang kena fitnah tu DIAM sahajaaaa..

    Budeng…hang pon get ready la yee.. kot2 kena pakai baju oren lokap mana2 SPRM atau PDRM…

    kekekekekeke

    1. Bongkar la kisah badak nyopping

  40. Ada terbaca 1 arikel yg mengatakan Madey ni jiwanta lebih melayu dari melayu2 yg ada di Msia. Nak tergelak besar aku. Dah terang2 Si Kutty ni memang pekat darah keralanya, ada hati nak mengaku Melayu konon. Dia ni sebenarnya ada keturunan si kitol yg menyebelahi portugis maas tahun 1511 dulu. Ni jenis keturunan yg tak sedar diri, merempat kat Tanah Melayu, diberikan jawatan dan pangkat tinggi..lepas tu menjual negara pulak. Madey Al Kutty ni ada kait mengait dgn mamak Bendahara Melaka dulu yg menjarah harta rakyat, sbb tu lah perangainya terbawa2 maas jadi PM 22 tahun tu. Sekarang ada hati dan nafsu lagi nak bertanding dalam PRU lagi…orang tua kutuk tak sedar diri, patutnya perbanyakkan lah amal ibadah utk bekalan , ni tak masih lagi nak bertuhankan harta dan pangkat…cuba2 lah ikut langkah Pak lah dan Tun Musa tu, berundur demi negara bukannya makin tua makin menjahanamkan negara mcm si bangka yg terasa diri masih gagah mcm dulu…ptuiiii!

    1. Artikel kat negara badak ke?

    2. Artikel tu dari mufti..ko sape .? Anjing semah je

    3. bro, kalau kita susur semula sejarah UMNO berpecah Melayu berpecah semua berpunca dari Madey Lahanat darah Pariah ni lah!

      dia pura2 berlakon jd Ultra Melayu semasa di awal peringkat nak naik kuasa..nk tipu dan gula2kan Melayu UMNO zmn itu..

      lepas itu dia mainkan slogan hidup Melayu, Cekap Amanah tapi waktu itulah dia mula ligat menjadi PENYANGAK dan PENGKHIANAT MELAYU!

      zaman itulah dia mula bina empayar jahat ekonomi dengan taikun2 kapir cina2 keparat pro dapig.. sebagai barrier dan penyelamat dirinya dan konco2nya

      Rakyat diperah diperas dengan sistem celaka penswastaan penyangak kepada penyangak!

      anaknya 4 ekor itu dikayakan senyap2.. sampai kantoi semasa berlaku krisis ekonomi akibat permainan JUDI FOREX yang melampaui batas.

      Akhirnya eknomi negara hancor, Proton mula lingkup, Petronas jadi tabung penyamun, ringgit ditambat, pelabor asing lari, rakyat sengasara ditekan inflasi amat tinggi.. rakyat kena tanggung semua kerosakan ini.. lesapnya wang beratus billion kesan dari kejahatan madey dan penyangak2nya

      Sesungguhnya kejahatan MAdey amat luar biasa.. hanya orang yang kenalinya sahaja tahu jahatnya hatinya dalam mendedami orang2 yang tidak mahu menuruti hawa nafsu Mahazalimnya.. sebab itu dia digelar Mahafiraun pada kemuncka kezalimannya

      tapi dia pencan bukan betul2 pencen tetapi onsurface dia mcm pencen, dia tinggalkan 'askar-askar' perosak di semua tempat dalam UMNO dan agensi penting seperti AG, BNM, KDN supaya dia dapat gunakan sebagai senjata untuk jatuhkan penggantinya

      termasuklah kes Altuya.. dinyatakan oleh Sirul bawaha ada satu 'tangan atas lain' yang mengarahkan bom C4 itu digunakan untuk mengebom Altuya.
      Sirul bersumpah dengan nama Allah SWT dia tak mau berdosa dengan Najib Rosmah mereka berdua langsung tiada kaitan dengan jenayah ini.

      Begitu jahatnya MAdey kita akan tahu lebih banyak lagi selepas PRU14.. fail2 besar akan dibongkarkan secara telus selepas kemenangan PRU14 diumumkan berpihak kepada UMNO BN Insya Allah.

      kemungkinan Madey akan lari meninggalkan Malaysia juga sudah alam pengetahuan SB-SB Bukit Aman..

      kita tunggu dan lihat..

      Insya Allah Allah Maha Kuasa..

      RCI FOREX hanyalah 'acahan' awal. YDP Agong adalah insan yang cerdik dan tahu keududkannya bukan untuk diperolok2kan..

      Tunggulah wahai pencacai penyangak Madey Laknatullah.. kamu akan terkejut nanti!!

      Wallahuaklam!

    4. Terkejut mak badak

    5. Hello Geng Najib , saya nasihatkan kamu pergilah bertaubat . Buatlah tahajjud banyak2 . Minda kamu dah di penuhi dengan najis ..tak taulah saya sama ada najis najib atau pun taek low ??

      Kalau bab cerita karut marut , putar belit , tipu bohong ni dah macam lumrah bagi kamu . Terbayang saya betapa tebalnya kulit muka setelah 'ditelanjangi' dengan segala pembohongan kamu . Tak terbayang rupa mulut kamu yang bacul dan sering berhujah atau bercerita dengan fakta2 songsang . Selain tabiat semula jadi kamu yang sering menukil cerita2 fantasi dan di ada2 kan .

      Pernah saya katakan di blog tuan Budin ini . Sejarah membuktikan , semua bangsa di Tanah Melayu ini adalah kaum pendatang kecuali mungkin penduduk aslinya . Dinamakan Tanah Melayu (sebelum menjadi Malaysia ) adalah kerana penghijrahan terawal adalah suku kaum dari "the malay archipelago" .

      Olih itu saya unjurkan kamu cuba teliti , siapa yang di takrifkan sebagai Melayu di dalam perlembagaan Malaysia sebelum kamu menulis cara semberono terhadap keturunan seseorang itu .

      Siapa kamu untuk menyanggah pendapat yang diluahkan olih Dr Maza , mufti Perlis itu ?? Sedap2 je kamu melebelkan Mahathir kaki merempat yang tak sedar diri . Bapak Mahathir adalah pengasas Kolej Sultan Abdul Hamid selain Mahathir sendiri adalah seorang doctor bertauliah . Pernah mempunyai dua klinik di Alor Setar .

      Kamu apa ada ??? Najib pujaan kamu tu pun apa ada ??? Belajar pun setakat GCE 'O' level . Kamu tahu ke 'o' level kat England apa tarafnya di Malaysia ??

      Tak payahlah kamu kait2kan nama Tun Musang Hitam . Saya berani kata , kamu tidak mengenali siapa itu Musang Hitam berbanding saya !!!

  41. kah..kah..kah

    mana ade lagi dah beloq penjilat kutty penyangak yg hidop.. celah kangkang beloq pon dh nak mampos..

    din penyu dh lama padam sambil tgh buat dosa memaki hamun fitnah

    skrg beloq Budeng Dajjal disaat akhir sebelum hancor dikambos ASKAR BODO dan ASKAR GILA..

    kami dtg melawat je.. isi rumah bodo gila tu le yg kasi mampos budeng oii!!

    kekekeke

    1. Sape suh ko melawat..ni bkn kandang badak ye

    2. So, ini kandang BABI.. Budeng KleptoKutty Penyangak yang punya lah???

      Kikiki

  42. badak

    badak

    badak

    badak

    badak

    badak

    badak

    badak

    badak

    badak

  43. Budin, si dajal yg asyik badak, badak, badak tu dah kucar kacirkan blog awak. Kejora nak buat pantun madah pun terganggu.
    Akhirnya blog awak akan menerima nasib yang sama macam blog putramerdeka…

    1. Buat la pantun or blog badak

    2. Dajjal tu lah sebenarnya Budeng Lahanat.

      ASKAR BODO fllow je..

      kekeke..

      sanggup troll empty space tu.. tgk betapa pengecut bacul nye ASKAR BODO kutty penyangak!

    3. Troll tu gemuk mcm badak gak

  44. SB2 dikhabarkan sudah bersedia kemungkinan2 berlaku.
    Maklumat risikan dan culaan sudah semakin jelas PRU14 pembangkan akan tinggal tak lebih 50 kerusi shaja. Jangkaan2 ini tidak jauh beza dari keptusan sebenar.

    Selepas Najib mengadap YDP Agong untuk angkat sumpah, sebelum pembentukan Kabinet..

    tindakan pertama dikhabarkan ialah melancarkan penangkapan madey.

    Fail2nya sudah disiap rapi. Forex hanya permulaan acah sahaja. Begitu banyak penyangak berangkai berada di bawah tangkap ini.

    Insya Allah..

    sbb itulah Dato Husni yang baru pulang dr mendalami ilmu Syariah Islam tiba-tiba menyatakan keyakinan.. rasuah akan SIFAR tak lama lagi..

    ASKAR BODO dan Budeng Gila terkinja2 ingat itu sindiran??

    hahahaha.. duduk dlm belog picisan bodoh tempurung ni seronok sendiri..
    mereka tak tahu apa akan terjadi.. berlagak sombong tapi bodoh bebal..

    jeng..jeng..jengg..

    tumbangkan Madey Laknatullah ini akan terbongkar lah juga 9 DRAGON yang di maksudkan oleh PPIM baru2 ini…

    GRAND DESIGN bro.. jangan ingat org yang kena fitnah tu DIAM sahajaaaa..

    Budeng…hang pon get ready la yee.. kot2 kena pakai baju oren lokap mana2 SPRM atau PDRM…

    kekekekekeke

    1. Jeng jeng mcm filem badak pulak

    2. jeng jeng macam filem tamil kerala pundek pulak..

      kekkeeke

    3. jeng jeng jeng mcm filem ketom dgn china doll pulak..

    4. Seronok kn jadi badak, mkn free

  45. Budin apa dah jadi dengan blog awak ni?
    Sejak kejora haramjadah ni masok kat sini, dia sorang aje dah kucar kacirkan perbincangan yang membina antara pengunjung tak kira dari pihak mana.
    Akhirnya blog tuan akan menerima nasib yang sama macam blog putramerdeka

    1. ASKAR GILA.. kah..kah..kah

      sanggup habiskan ruang..pengecut!

      tak lama mana dah beloq budeng penyangak terbilang ni buleh beroperasi.. kejappp jeee lagi..

      belog celang Kangkang kutty dah habis dedak..

      kikikikiki

    2. Bnyk badak

  46. kutty

    love

    batang

    pelir

    bengkok

    ketom

    kih kih kih…

    kih kih kih…

    kih kih kih…

    1. Tn Budin .

      Delete kan komen si mangkuk hayun ni …

  47. Dah agak dah kenapa tetiba apandi suruh polis adjust kertas siasatan 1mdb dan azlina pulak umum nak siasat semula 1mdb. Rupanya claire sebut semua benda tu sebagai hujan pembelaan dia.

    Kalau kat court london, semua orang boleh tahu. Tak main osa. Kita tengok apa prince charles cakap bila dia sampai msia.

    1. Maka terbongkarlah kes najadi, kevin morris, imdb, dan seterusnya.
      Patutlah jibo nampak monyok je.

    2. terbongkar abislah semua keje jahat kutty lahanat utk kenakan musuh2nya..

      Sirul dh bersumpah nama Allah Najib Rosmah langsung xde kaitan..

      dikhabarkah ini kerja2 org2 Madey dan Madey sendiri??? Walahualam.. tunggula lepas pRU14 nanti semua FAIL akan terburai!!

  48. Terlalu banyak org yg berdendam dengan kezaliman Madey Laknatullah Mahafiraun ini sedang tunggu masa shj utk heret makhluk sial ini ke lubang penjara!

    mereka sedang SABAR dan DIAM dulu..
    Najib tahu dan kenal Madey dan kenapa Madey sgt luar biasa mahu jatuhkannya..

    semua fail2 sudah dikumpulkan dan diasingkan untuk keselamatan selepas PRU14…

    hahahhaa… Inshaa Allah..FiraunMamak akan tumbang penuh jijik jugak nanti!!

    3 ekor anak perompak tak akan lepas.. semua transaksi lengkap.. RCI Forex tu acah sahaja…

    YDP Agong sudah maklum.. Inshaa Allaj..biar dia sdan berok macai budeng dedak eronok dulu!

    Ameinn x3!

    1. Badak nk letak mana

    2. Kutty penyangak nak simpan boboi botak di mana?

      anak bengap tuu… kekekekekeke

  49. Tuan Budin,kamu ni sudah gaharu cendana pula
    Sampai TPM pun dah jadi macam macai menginja
    Cai umno tu dungu, semua tau kamu tanya pula
    Soalan kamu tu susah,diorang baru pandai eja

  50. 2335, Apa kata kau mula dulu xpyh suruh orang lain…..jgn berani cadang saja

  51. Wak Jed panas tetiba lak ekkk?
    Crv,Biga,Eddy Wang relax jerr.
    Eh eh Wak Jed dah masom Pas kerr?
    Aku bkur lah , sebelum ni pun ada seorang menteri UMNO mana tah, panas lobang taek jugak hal ni.

    Haa, ko Madey jgn campor boleh tak?!
    Aikk? Madey bukan masuk balik Umno (Baru) kan?
    Ini soal Pas90j dgn CRB, dekat Lundu pulak tu. Hapa yg UMNO seluk pulak ni?
    Tak puas2 lagi dgn seluk Taek ker?

  52. Tun Penyagak Kerala mesti ditangkap selepas PRU14.
    Aku sanggup join utk heret penyangak tua lahanat ni turun ke tanah..ikat kaki tangan dia..heret sepanjang jalan bawak ke Bukit Aman…

    buka semua fail2 jenayahnya yg berselindung BALING BATU SEMBUNYI tangan!!

    sebelum tu bagi aku LUDAH muka si pariah tua lahanat ni 3 x!

    1. Marah nampak anon2343
      Nak ludah muka owg bagai
      Tertekan nampaknyer
      Madey kacau kotey ko ker?

    2. Badak x reti ludah..dia boleh nganga je

    3. kutty pandai jilat ludah…
      kih kih kih…

    4. Kutty kitty jibby ke?

    5. gelabah berok nampak mcm dh tahu kutty penyangak dan macai bodo mcm akan kena bala lps ni!

      hahahaha.. DIAM2 ubi BERISI…hahahaha

      depa tak diam saja bro.. tungguuu…..

    6. Badak ttp relax berendam dalam air, mkn free tau

    7. ketom makan free dlm jel..rendam pelir bengkok dlm jubor kutty…
      kih kih kih…

    8. Badak x mkn kangkong

    9. Wak kojola kengkang kalau diam itu tandanya dia sedang korek langkung yg masih terlekat dalam jubur dia

  53. Busuk lagi mebusukkan..

    Terbongkar satu demi satu rahsia ..najib…

    Kes altantuya..akan diceritakan..

    hehehhehehheheheh…jib kat mesia boleh lah ko lari..

    makin meriah….SR ni..

    di mesia mahkamah tak ada juri hanya depend pada hakim..kalau hakim dapat dedak..kes tu berpehak pada najib..Tapi di u,k…Ada juri yg ramai..nak bagi dedak kerr ajib????

    1. Busuk lagi membusukkan
      skandal penyangak tua Madir paria..30 billiun lesap ko jawab TAK TAHU.. depan aku kasi penumbuk muka lahant tua ni!

      membunuh perkara biasa..lepas tu jawab saya tak tahu.

      Altuya dibunuh oleh 'tangan ghaib' untuk kenakan Razak Baginda..kunun nak trail mcm kes imqdb src.. kait last pd Najib

      malang Sirul dah bersumpah atas nama Allah najib Rosmah langsung xde kaitan

      TAPI ADA SATU TANGAN GHAIB (Madey) yang mengatur skandal jahat dan tragis ini!

      tunggu lps PRU14 semua akn pecah.

      AG skrg bukan gani setahil lagi..

      SPRM bukan lagu abu kasiim mamak penyangak geng

      Krjn tggu renew mandat PRU14 je

      PAS akan heret kutty penyangak kes pembunuhan Memali!!

      abis la aku nk tgk macam ASKAR BODO ni snggup tak turun pertahankan TunTaik Kerala neh!

    2. Busuk lg tahik badak

    3. busuk lagi taik kunyit kutty kena tutoh jubor dgn pelir bengkok ketom…
      kih kih kih …

    4. loyar buruk ASKAR BODO..
      ko tk sedar bala akn tiba pd Madey dan ko pencacai penyangak tua lps PRU14.

      sbb itu semua org yg dicari pasal sedang DIAM.. ko tunggu le ..hahahaha

    5. Askay badak sape heran..kikiki

    6. askar ketom naik heran..
      kih kih kih…

    7. Takat badak x heran

    8. I badak..you takat bawah kaki i jer

    9. Kami luv badak

  54. Aku cadang selepas PRU14 diumumkan..

    Minta pertolongan Dato Jamal himpunkan seramai mungkin angkatan rakyat marhean.. turun serbu beramai2 pergi ke umah Madey di Mines atau di Bukit Tunku umah botak bengap..

    bagi tempoh 5 minit utk si tua penyangak tu serah diri atau kita akan rempuh masuk umah penyangak lahanat 22 tahun ini!

    tangkap dia bawak turun ke jalan..diarak beramai2..ikat kaki dan tangan kutty bedebah!

    kita arak dia bawak pergi umah mirzan penyamun dan mokzani perompak.. ribuan rakyat akan rampas harta perompak laknat ini.. dan heret mereka ke SPRM reman 1 minggu!!

    1. Campk badak dlm zoo

    2. campak kutty dlm longkang..
      kih kih kih…

    3. campak kutty penyangak dalam kolam IWK terbesar di SelanGok!

      dia yg wujudkan perompak IWK..tangkap ikat dia campak buang dalam kolem kumbahan!

      si tua penyangak jijik hina!

    4. Ni bkn negara badak

    5. ni bukan Negara ketom…
      kih kih kih…

    6. Ketom badak? Atau badak berendam

    7. ketom rendam pelir bengkok dlm jubor kutty…
      kih kih kih..

    8. Cayang badak..xxxl gitu

    9. cayang batang pelir bengkok ketom…xxxxlll gitu…
      kih kih kih …

    10. Xxxl saiz badak okay..you jgn cabar i ..i isteri pm

    11. Bodoh punya anon2335
      Takdernya rakyat marhaen nk join kudeta bodoh ko
      Kahkahkah
      Banding jamal baju merah mgan che guevara umpama bandingkan basikal dengan lori kahkahkah
      Serbu kedai mesin slot pun kena reman
      Nk serbu rumah owg lak mmg penyamun

    12. Mangkok 23:35 sila lakukan segera perkara itu terhadap Mahathir.Tengok nanti apa akan berlaku.Kau melayu bodoh,bengap,rasuah,dan tak sedar diri.Munafik.

  55. Komen ikut tajuk.

    Maksud baling batu sembunyi tangan ialah

    "Nampak mcm saya, tapi bukan saya"

    1. SAYA TAK TAHU??
      30 billiun hilang.. bukan salah saya.. salah ketom bodoh

      kakakakaka..
      PERUT tak macam saya..

    2. perut mcm ketum butoh bengkok, tutoh jubor kutty kerepot…
      kih kih kih …

    3. botak ceng boboi anak penyangak kerala

    4. Suka hati kutuk i badak..mana mat mazln ambik blk duit elaun depa

    5. Baling batu sembunyi tangan
      = membuat sesuatu ulah
      Bila dah kecoh
      Pelaku nye wat macam tidak bersalah

      Personaliti mereka mavam mr bean melucukan bagi sibodoh
      Memualkan bagi yg terkena helah mereka
      Umpama ahmad maselan rambut belah tepi macam mat belia
      Tapi meraban sentiasa
      Lama tak nmpak muka dia
      Tidak keluar di dalam media

  56. 1st lepas PRU14..

    tambak penjara ketom + 10 tahun lagi.. biar mampos dalam jail!

    Tangkap Kutty Penyagak dulu..
    pastu mockeris BOTAK, mirzan penyamun, moksani perompak!

    3 ekor SIAL anak Madey haramjadah

    1. letak kutty dlm satu sel dgn ketom, bagi ketom sumbat jubor kutty dgn btg pelir bengkok dia tu…
      kih kih kih…

    2. janji kutty puas batang pelir bengkok ketom…
      kih kih kih …

    3. We luv badakk

    4. we hate kutty jubor kerepot & ketom pelir bengkok…
      kih kih kih..

    5. Hate badak? Ko gilo? Nk kena bom c4

    6. hate kutty..ko nak kena batang pelir bengkok ketom?
      kih kih kih …

    7. we hate kuttytaik penyangak 22 tahun!

      Sirul bagi hint Madey terlbat kes bunuh Altuya..

      PRU14 habis siap lah ko madey dn konco2 ko.. sbb tu skrg tersedak nak tumbangkan Najib.???!

    8. Kutty kitty jibby ke? Jibby ada badak n kitty tau

    9. ketom ada btg pelir bengkok tau..
      kih kih kih..

    10. Jibby ada dua hewan pelihraan kitty ran badak, tp dia takut badak

    11. Woii kutty madey kerala penyangak laa..
      ko buta ke tak reri mengeja rumi..

      oppss lupa bahasa Tamil Malayalam Kutty !

    12. ASKAR BODO.. kutty penyangak marah nanti.. huhuk

  57. Seman bingai pemakan dedak Mahafira’un
    Terus dah hilang kelibat, inii barua mala’un
    Dengar cerita dia mampos kena sakit ta’un
    Kiita ucap: 'inna lillahi wa inna ilaihi ro ji’un'

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

    1. Ishh sedihnye tgk badak dlm zoo

    2. Bugis campur badak jd bodoh babi

    3. ketom campor kutty jadi anjing…
      kih kih kih ….

    4. I ni badak bakal pm tau

    5. I ni ketom pelir bengkok tau, bakal pm..
      kih kih kih..

    6. Ishh nati jibby mati i lah pm..you sape? I ada pink diamonk..ko nk kena c4

  58. Marina d/o Madey Kutty Lanak agama apa skrg?
    dulu dia suka masuk belah gereja?

    ASKAR BODO boleh tulung jawab ??

    1. Badak hewan..xde agama

    2. Marina Kutty agama penyangak

    3. Penyangak bugis

    4. Penyangak madirr paria

    5. I badak dari sumatra

  59. Dialog ptg tadi di Warong Ketum pak Seman,Felda Badak

    Senu: Ni hapa pulak kaitan Madey dgn Biga ni.
    Tu laa, Madey ni pun, Baling batu sembunyi tangan .
    Senah: Apa pulak Senu, tak baca habis punya orang !!
    Ini kes Wak Jed tegur Biga sembunyi tangan. Biga ni pun satu, baling batu apa tah, kena pala Wak Jed??

    Ketua Bahagia: ko semua kalo takto hapo, diam sudaa.
    Ini kes Madey baling batu kat Wak Jed.
    Pak Seman: Betul YB. Madey ni pun satu, suka ganggu oerjalanan Parti Karatmat kite.

    Seju, Senah: wuishhhh, jahat madey nehhh.
    Abis , apahal dgn CRB,Biga dan Ed Awang, makamah London apa la tu pulak?
    Keua Bahagia: Ko suma diam2 lah, biar pemimpin yg pikir. Pemimpin al suna jamah tak kan nak buat boh9ng pulak.

    Senu,Senah, Seman: Wuishhhh, yer tak yer lak.

    1. Ini dialog tuhan Harun dgn kau ni…

    2. Adey-dey thamby 23:17…..
      நீங்கள் என்ன சொல்கிறீர்கள் என்று
      அவ்வளவு தானா
      இனி
      (Apa yg kamu merepek nie?)
      (Itu saja kah?)
      (Ada lagi tak….???)

    3. ASKAR BODO..kutty penyangak? post lah lagi..
      kekekeke…

      dyok tgk ASKAR GILA kena TROLL..

      kahh..kah..kahh

    4. Badak ngan troll saiz sama

    5. ASKAR BODO jwp..kikiki

    6. Anjing semah?

  60. Seman udah tak lagi tampil untuk berbalah
    Dah 4 tahun Cikgu Kejora kasii dia sekolah
    Mcm mana pusing pun dia tetap juga kalah
    Dgr khabar, sudah kembalii ke rahmatullah

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

    1. Cikgu negara badak ke

    2. ASKAR BODO..kutty penyangak? post lah lagi..
      kekekeke…

      ade sape kesah??

    3. Cikgu negara penyangak kerala ke

    4. Negara Kutty Penyangak Kerala?
      terbilang 22 tahun menyamun.
      habis PRU!4 tangkap Mirzan Mokhzani. perompak dua beradik!

    5. Tangkap mo1

    6. Tangkap Kutty Penyagak dulu..
      pastu mockeris BOTAK, mirzan penyamun, moksani perompak!

      3 ekor SIAL anak Madey haramjadah

  61. kah..kah..kaeh beloq 'tuan Budeng' barua Pariah madey ni mcm auto-mode.. 'tuan Budeng' macam tak wujud.. skrip apa nak keluar setiap hari sdh queue up..

    petanda tak lama lagi beloq picisan Shahbudindotcom Laknatullah ini akan terkubur.. macam din penyu..

    ASKAR TUA BONGOk Otaman tu tak dapat dedak so tak masuk berkawal sekian lama??

    MACAY ASKAR BODO je yang pulun siang malam..

    kekekekee

    1. Askar badak mcm ko xde sape nk heran

    2. ASKAR GILA..kutty penyangak? Ade orang lain kesah??

    3. Badak x kesah sbb bkn manusia..menatang tu

    4. ASKAR BODO..kutty penyangak? post lah lagi..
      kekekeke… ade sape kesah??

    5. Penyangak bugis jln terkepit kee?

    6. Si klepet bibir pink

  62. Ambiga Pariah Ejen Penyagak Kutty? sambungan..

    d) Di manakah bukti tuduhan RM 90 juta dibayar oleh PM Najib kepada PAS.?
    Sepertimana sidang media kontroversi Rafizi berkenaan isu ini, sehingga sekarang tidak ada pun mana-mana pihak tampil mendedahkan bukti transaksi kewangan, aliran money trail daripada mana dan ke akaun mana wang tersebut masuk.?

    5. Ambiga janganlah jadi pengecut seperti membaling batu, sembunyi tangan.
    Bukankah dia terkenal sebagai peguam yang berani, lantang ketika memimpin BERSIH dulu.?
    Janganlah bersikap hipokrit.
    Dia enggan memberi penjelasan berkenaan 2 perenggan yang mengaitkan namanya, namun pada masa sama dia sendiri turut menggesa agar fokus tumpuan diberikan kepada 34 perenggan yang lain.?
    Oh, apabila yang berkait dengan dirinya, dia berselindung atas alasan "contempt of the UK Court".
    Bagi perenggan yang menuduh PAS bermacam-macam, tidak pula dikatakan "contempt of the UK Court".
    Hipokrit lagi pengecut bukan.?

    6) Ada pihak sebelum ini begitu lantang mencabar PAS untuk menyaman Sarawak Report bagi membuktikan tuduhan itu palsu.
    Kemudian, apabila PAS memulakan proses saman , pihak yang sama pula memperlekeh dengan mengatakan tindakan saman itu berlagak pandai, sia-sia dan ibarat menggali kubur sendiri.
    Jelas, mereka ini sememangnya berniat jahat terhadap PAS kerana bukannya mahu mencari kebenaran tetapi mahu menyebar kebencian dan kepalsuan.

    1. Ejen yahudi tu jibby?

    2. Ejen Komunis itu Kutty Madey?

    3. La jibby la yg dok ngadap china komunis, jual tanah kat china..aik bengap mcm badak

    4. Laa Madey Kutty Lahanat barua Ejen Koumnis DApig tu..jual negara pada taukeh2 arak, judi, kongsi gelap..

      Vincent tan taukeh judi pon sudah batal pencen..ikut Kutty Penyangak utk 'selamatkan penyangak.'

      kekekee

    5. Jibby sembah china komunis..minta duit, jual tanah

    6. Badak suka xxxxl

  63. Ambiga Pariah Ejen Penyagak Kutty? sambungan..

    4. Ambiga begitu berang apabila menerima tekanan dan perhatian media secara luar-biasa akibat dinamakan dalam dokumen pembelaan Clare.
    Namun, pada masa yang sama persoalan berikut patut kita suarakan;

    a) Adakah Tuan Guru Presiden PAS, sekalian pemimpin dan penyokong PAS tidak menerima tempias daripada cereka fitnah 90 juta ini.?
    Ia menjadi bahan serangan yang dijaja siang-malam oleh para pemimpin, juak dan cybertooper Pakatan Harapan untuk memburukkan imej PAS di mata masyarakat awam.

    b) Siapa pula sumber yang memberikan maklumat kepada Ambiga kerana dalam dokumen pembelaan Clare menyebut "Ambiga had told the Defendant that her sources, who she said were reliable, had estimated the amount that had been paid was around RM90 million"."

    Siapakah pula 'reliable sources' yang menjadi penyampai cereka fitnah kepada Ambiga.?
    Adakah Makhluk Jin Kuasa 10 dari Kelantan menjadi sumber berita kepada Ambiga.?

    c) Mengapa Ambiga tidak menasihati berkenaan "contempt of the UK Court" kepada sekalian pemimpin dan juak PH yang menyerang PAS dengan menggunakan modal fitnah 90 juta.?

    Jikalau Ambiga baru sekarang terasa mini perbicaraan terhadapnya, tahukah Ambiga bahawa sekalian pemimpin dan juak PH sudah pun berlagak menjadi Hakim memutuskan fitnah 90 Juta itu adalah tuduhan yang benar seawal cereka tersebut disiarkan Sarawak Report pada 06 Ogos 2016.?

    1. Badak ejen jho lo

    2. Boboi Bengap anak Penyangak Kutty?

    3. Nope reza pembuat filem porn

    4. Marina Kutty sundal BERshitty?

    5. En azalina gi kasino..huhu amenonono

    6. Sambung
      Ambiga nak tuntut pilihanraya bersih
      Ambiga anti rasuah
      Ambiga tak amik duit kwsp beli airplane
      Ambiga tak der projek ecrl
      So ok per?

  64. Ambiga Pariah Ejen Penyagak Kutty?

    1. Hari ini, Dato' Ambiga Sreenevasan bersuara setelah berhari-hari menerima tekanan daripada pelbagai pihak berkenaan dakwaan bahawa dia adalah sumber tuduhan 90 Juta yang diterbitkan dalam cereka fitnah oleh Clare Rewcastle Brown dalam web Sarawak Report.

    2. Dalam kenyataan media 2 mukasurat tersebut, Ambiga memilih untuk tidak mengesahkan mahu menafikan apa yang telah tertulis dalam dokumen 55 mukasurat pembelaan dan tuntutan balas Defence oleh Clare. Dia memberi alasan kes ini sedang berjalan di Mahkamah United Kingdom.
    Dia berkata hanya di mahkamah sana segala dokumen dan maklumat akan didedahkan.
    Dia mempertikaikan tekanan yang diberikan oleh pelbagai pihak terhadapnya seolah mini perbicaraan berlangsung di Malaysia.
    Dia mendakwa sebarang intimidasi dan gangguan yang dikenakan terhadapnya mempunyai kaitan langsung dengan Tuan Guru Presiden PAS yang boleh menyebabkan tindakan "contempt of the UK Court".
    Pada perenggan akhir, Ambiga berkata terdapat 36 perenggan dalam dokumen "defence and counterclaim" Claire yang sepatutnya menjadi fokus kerana ianya mengandungi tuduhan yang serius.

    3. Bagi sesiapa yang membaca kenyataan penuh Ambiga, secara tersiratnya sememangnya bolehlah kita fahami dia seolah mengakui menjadi sumber cereka fitnah 90 Juta itu. Cuma, Ambiga berselidung di sebalik alasan "I have refrained from comment for now, in view of the pending proceedings in the UK court."

    1. Reza ejen blue

    2. ASKAR GILA..kutty penyangak?

    3. Askar semah menyalak? Huhu

    4. Ambiga tak pinjam ipic sampai cop bpn sukuk ikat 22tahun
      Ambiga tak dapat 2.6billion
      Derma pak arab masuk akaun dia
      So ok per?

  65. Madey racist, menghina bangsa kaum suku
    Padan muka dapat kemurkaan dari Tuanku
    Ada kah dia sibuk lagii dgn kuliah dan buku
    Atau percintaan maya ini, jadi kenangan ku

    ________________________
    JEFFRY DIN: KENANGAN KU
    (https://www.youtube.com/watch?v=QcLKGheTQv8)

    Kenangan ku kepada mu
    Di waktu engkau di samping ku
    Senyummu manis yang kau berikan
    Bikin hati ku jadi tertawan

    Kepada ku engkau berjanji
    Akan setia sehidup semati
    Selagi hayat dikandung badan
    Engkau seorang jadi pujaan

    Chorus:

    Tapi apa hendak ku kata
    Kenangan ku hampa belaka
    Tinggalkan daku seorang diri
    Merana hidup ku setiap hari

    Namun engkau tetap ku puja
    Walaupun kini kau jauh dimata
    Siang dan malam wajah terbayang
    Janji mu itu tinggal kenangan

    ________________________
    Buat si dia dalam kenangan ku,’
    Salam rindu di angin nan lalu.
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Hina badak racist ke? Jap badak tu menatang bkn manusia..x racist tu

  66. BOGIS CAMPOR BADAK JADI BOGIMAK PUNN…!!
    SOLTAN MURKA SBB MULUT KUTTY IDUNG LOBOS
    MACAI BOGIMAK PAKATAN TERKINJA JAKUN
    DEDAK PUNYA PASAL SUMA BOGIMAK WAT BODOS

    KIKIKIKIKI… BERAMBOS SINGAPORK@DAP

    INI KALI MME NAK MATI…

    1. Wah sayangnye ngan badak..idup badak next pm malaysia

  67. Hari ni turun lagi lah saham haprak pakatan
    Matdey bangka buat perangai serupa setan
    Dia cerca hina kaum Bugis dan seangkatan
    Padan muka, dapat kemurkaan darii Sultan

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. Bugis campur badak

    2. PADAN MUKA MAMAK…NAK KENAKAN SORANG HABIH KENA SEMUA…TU LAH LAIN KALI KALAU NAK BERCAKAP TU BERTAPIS SIKIT…KATA NEGARAWAN …DAH HILANG DAH TOKOH KENEGARAWAN MAMAK NI…NEGARA sawan KOT…

  68. Hahahahahaha macai Umnoharamjadah dah kepanasan
    Sebab tu asyik merapu aje

    1. Hahahahahaha macai FUKATANharamjadah dah kepanasan dan dok sentap tu pasal asyik merapu aje

    2. Merapu sapu badak

  69. SULTAN Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dan kecewa dengan ucapan Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilihat cuba menghasut rakyat untuk membenci, menghina dan memandang serong terhadap bangsa Bugis.

    Ahli-ahli Dewan di-Raja Selangor turut menganggap ucapan bekas Perdana Menteri itu keterlaluan serta boleh mencetuskan perasan benci dan prasangka buruk rakyat terhadap bangsa Bugis sehingga boleh mencetuskan kekecohan dan huru hara.

    https://www.msn.com/en-my/news/national/sultan-selangor-murka-kecewa/ar-AAulo5e?li=AAaD62f&ocid=spartanntp

    ___________________________________
    Mmg betul biadab Madey tua renta bangka
    Dia mau buat apa ikut saja dia punya suka
    Kini baginda Sultan Selangor sudah murka
    Amik nko Matdey sial lahanat, padan muka

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhh

    1. So? Ada kesah..ni bkn negara badak

    2. Tp untu badak kira besar la

    3. JAM OMEGA AKU MANA JIJAH OIII!!!!!

    4. Kita sorok tau diamond pink

    5. Malas nak komen bab raja2 ni . Di khuatiri serta di tuduh les majeste .

  70. INGAT JAM ROLEX, INGAT NUAR BERAHI, INGAT MATDEY TUA KUTUK !!!!!!

    1. ROLEX MANA !!!! Sudah tersepit kat celah pungkok mamak tua kutuk?

    2. Diamond untu badak? Mesti besar,, saiz xxxl

    3. ROLEX ori boleh tersorok kat celah jubor amak! WOW !!!! Hebat mamak tua kutuk!!! WOW sekali lagi !!!!

    4. Best nye dpt altantoya, boleh bg diamond

    5. JAM OMEGA AKU MANA JIJAH OIIII!!!!!

    6. Jam x main la kita ada diamong tau

    7. INGAT 1MDB
      INGAT AL QUBAISY
      INGAT DOJ
      UNDI PAKATAN
      HERET MEREKA KE PENGADILAN
      MEREKA ENGGAN
      KOTEY NYE KITA KARAN KAN!!!

  71. INGAT FIRAUN INGAT MADEY TUA KUTUK !!!!!

    INGAT HITLER INGAT MADEY TUA KUTUK !!!!!

    1. 2232.. Wow sayang badak..we luv badak

    2. Ye lembu kak jat dok kat kondo..untuk orang amenonono

    3. 22:36 alah kitaorang semua tau kau suka pompuan badan saiz lembu dan bau pun macam lembu, dasar melayu duduk ppr, pengotor dan hina …. LOL

    4. Ingat bom ingat altantoya..ko nk kena c4 ke

    5. INGAT GST INGAT JIBAN
      UNDI PAKATAN
      KHALAS WITHOUT PREJUDICE

  72. Elok lah buat kat London, kalau kat sini dah tentu menang Pas sebab umno kan cintan kat Pas . Bukti pun byk kat luar negara, gambar video hadi dgn umno pun byk kat luar sana , jgn hadi tsk mengaku pulak dan minta saksi depan hakim sana….Pas juga boleh buat fastaqim kat sana dan pasang bendera tarik ahli sana

  73. Maksud baling batu sembunyi tangan ialah usung tilam ke mahkamah tiap-tiap hari.

    1. LOL …. TERBAIK !!!!

      JAM ROLEX DAH LUPA NAK TANYA KAT MANA?

    2. Pink diamond mana?

    3. Jam Rolex tersepit kat celah pungkok mamak tua? LOL

    4. Badak bin diamond?

    5. JAM OMEGA AKU MANA JIJAH OIIII!!!

    6. Diamond tu kita dah sorok tau

  74. Royal rebuke for Dr M over 'Bugis pirate' jibe, council wants sedition probe

    https://www.malaysiakini.com/news/400494

    1. Kisah plak

    2. PADAN MUKA MAMAK…NAK KENAKAN SORANG HABIH KENA SEMUA…TU LAH LAIN KALI KALAU NAK BERCAKAP TU BERTAPIS SIKIT…KATA NEGARAWAN …DAH HILANG DAH TOKOH KENEGARAWAN MAMAK NI…NEGARA sawan KOT…

    3. Ini bukan negara badak..ini Malaysia

  75. MAMAK TUA KUTUK TAK SEDAR DIRI ADALAH SEORANG RASIS YANG BERPERANGAI 2 KALI 5 MACAM HITLER !!!!!

    1. Si gemuk bajet pm

  76. PATUTLAH PENJILAT-PENJILAT TEGAR JUBOR MAMAK TUA KAT SINI PERANGAI SUKA MERENDAHKAN ORANG LAIN KAT BLOG TUAN BUDIN NI …..

    BAPAK MAMAK RINTIK, ANAK MAMAK BOREK .

    TAK ADA CLASS PUNYA MANUSIA … LOL

  77. Sebenarnya semua pihak khususnya PAS gagal memahami situasi kes ini. Kes ini adalah perangkap yang telah disusun lama bagi mendedahkan segala yang tersirat. Hanya masa sahaja yang menentukanya samada maklumat yang bakal didedahkan sempat menjadi "bahan" pilihanraya. Tepuk dada tanya selera tapi yang pasti Najib dan segelintir pemimpin PAS akan berdebar tak keruan.

    1. Komen yang BODOH dari kaum yang rata2 berpenyakit "simple mind". LOL

    2. Merempat anjing semah kat sini

    3. mak kau suka main ngan anjing doh! LOL

    4. Mak badak? Doh,, kiki, cybrtroper umnu ni budak x lps srp rupenye

    5. PADAN MUKA MAMAK…NAK KENAKAN SORANG HABIH KENA SEMUA…TU LAH LAIN KALI KALAU NAK BERCAKAP TU BERTAPIS SIKIT…KATA NEGARAWAN …DAH HILANG DAH TOKOH KENEGARAWAN MAMAK NI…NEGARA sawan KOT…

    6. Padan muka cai..ingat kita ni semua badak kew

  78. Sultan Sharafuddin said these remarks were clearly offensive to the Bugis community and depicted them as originating from “pirates, thieves and criminals”.

  79. MAMAK TUA KUTUK TAK SECDAR DIRI ADALAH SEORANG RASIS YANG BERPERANGAI 2 KALI 5 MACAM HITLER !!!!!

    1. MAMAK RAJA U-TURN NAK MAMPUIHHHHH!!!!

  80. “These accusations indirectly insult the ancestry and lineage of the Selangor sultanate which originates from Bugis,” said the ruler in a statement to the media via Selangor Royal Council secretary Hanafisah Jais.

  81. KIkikikiki…

    BALING BATU SEMBUNYI TANGAN BAU CIPAP.
    ITU KUTY BABI PUNYA WAYANG BENGAP
    BATU API ITU KUTY BABI MANYAK HANSAP…
    SURUH SENDILI SAMAN 1MDB TELONYA LESAP

    KIKIKIKIKI…
    BOSIA CLARA SUDA JUAL ITU NAMA AMBIGA
    TAN SENG GIAW KASI PANTUN SAMA TOKONG
    ITU KOLING AMBIGA TAK LALU MAKAN MAAA..
    TOKONG BISU SAMBIL MULUTNYA MELOPONG

    KIKIKIKIKI…

    BERAMBOSSS BARUA SiNGAPORK@DAP

    INI KALI KITA KASI MATI….

    KIKIKIKI…

  82. “The Selangor Royal Council views (Mahathir's) speech as crossing the line and could cause hatred and discrimination against the Bugis community to the point of inciting chaos.

    1. PADAN MUKA MAMAK…NAK KENAKAN SORANG HABIH KENA SEMUA…TU LAH LAIN KALI KALAU NAK BERCAKAP TU BERTAPIS SIKIT…KATA NEGARAWAN …DAH HILANG DAH TOKOH KENEGARAWAN MAMAK NI…NEGARA sawan KOT…

  83. Sultan Sharafuddin also revealed that the Selangor Royal Council opined that the former premier's speech warranted an investigation under the Sedition Act 1948 and legal action should be taken against him.

  84. The ruler said the remark was an attempt to insult and incite hatred towards the Bugis community.

  85. Selangor ruler Sultan Sharafuddin Idris Shah has expressed displeasure over Dr Mahathir Mohamad's “Bugis pirate” remark.

  86. https://www.malaysiakini.com/news/400494

    Royal rebuke for Dr M over 'Bugis pirate' jibe, council wants sedition probe

  87. Saya rasa dia baling taik, tapi tidak sembunyi tangan.
    Tapi… tangan yang dia guna untuk baling taik itu, kemudian dia lumur mukanya.

    1. HE..HE..HE TAIK MAMAK MATDEY…TERPERECIK KAT MUKA RD…

      AMACAM RD…ADA BAU BACANG SIKIT TAK…KIHKIHKIH….BAU BURIT HASMAH KOT…

    2. Amalan si bapok tua wak kojola kengkang lima kupang berkepala mancis tu sapu kepala taik kemukanya sebagai perlaris…

  88. Kalau Ambigaga ada berani dan berada dipihak yg benar, dedahkan aje segala maklumat berkaitan tuduhan2 yg dibuat oleh Claire tu.Kita kan ad SPRM dan PDRM yg ternyata sangat telus dan profesional dalam menjalakan tugas2 mereka. Takkan tak caya dgn dia orang kot ataupun kerana maklumat tu tak ujud, sbb tu susah sangat nak didedahkan..bukan apa2, takut kena tindakan kerana memfitnah pulak kan? Apa nak diherankan, PH dan fitnah ni berpisah tiada !

    1. KALAU BALING TAK KENA…HEMPUK JER NGAN BATU KAPLA SI AMBIGA YG 'BEGA ' NI…

    2. Tunggu la dia dedah di mahkamah london. Sekarang dia OSA kan maklumat tu, ok apa…

    3. Kahkahkah geng najib kp sprm dgan bini dier pun tak telus ini lagi dgn kita rakyat menyembih nie baik ada clair rewcastle brown n ambiga boleh kasi bersih ulah puak lahanat kaki klepet tue

    4. Tak sempat saya nak scroll sampai habis komen2 di blog Tn Budin yang sentiasa panas dan bangat ini !

      Terpanggil untuk menjelaskan sedikit pada Geng Najib dan yang seangkatan dengan nya .

      Ambiga , sebagai peguam serta pernah menjawat posisi sebagai presiden bar council tentulah arif tentang prosedur undang2 . Yang Zahid dan kuncu2 dia yang sibuk bertanya dan mencabar Ambiga berbagai perkara tu , mengapa ?

      Kes itu telah pun masuk mahkamah . Mana bolih Ambiga bocorkan segala detail di luar mahkamah . Itu umpama menyerahkan peluru kat musoh .

      Ohhhh… kalau bab 1MDB , pandai pula kata tak bolih di bincang kerana masih di dalam penyiasatan .

      Mengapa sampai ketahap ini kebaralan Geng Najib dan yang seangkatan nya ???

    5. 1 MDB dah sah lagi nyata takde apa2 isu yg nak dibangkitkan lagi AG dah jelaskan secara panjang lebar, tiada apa2 bukti ygmengaitakn DSNR dgn entiti ini. Siasatan yg telus dan profesional telah dijalankan oleh SPRM,PDRM, BNM dan jabatan AG sendiri dan hasilnya ..takde kes s/laku jenayah yg walau sekecil2 hama pun. Nak apa lagi, takkan tak pua hati kerana hasil siasatan tak menyebelahi pembangkang ke, Pizi pun dah fed up nak ungkit pasal ni sbb dia pun percaya 1 MDB ni hanyalah isu yg diputar2 oleh PH utk mendapatkan political mileage utk mereka..tapi, hasilnya tak seperti yg diharapkan. Madey pun dah takde sebut lagi pasal 1 MDB ni, apataknya dialah yg menjadi perancang konspirasi bersama2 Din Pagoh dan 3 TS dgn Khairuddin yg nyaris2 muflis tu sebagai running dognya. Dah abis hampir 3 billion utk konspirasi ni tapi tak berhasil jugak, mana taknya frust menonggeng si mamak kerala tu. Kalau kau kat tempat Madey, tentu dah masuk ospital sakit jiwa. Sekarang yg diputar2nya seluruh Malaya ialah 2.6 billion yg kononnya masuk dalam akaun DSNR, tapi sampai sekarang bila dicabar utk buat laporan dan tunjukkan bukti, terkedu tak terkata2 apa2, mcm anjing yg tersepit tolornya. Kita sebenarnya dah nampak apa agendanya selama ni bila merasuah Dragon LKS sebanyak 1 billion tu..belum abis bayar pun. DGn jadi pengerusi PH , targetnya ialah utk bertanding dalam PRU dan jadik PM ke 7. Slogan selamatkan Msia hanya utk mengula2kan penyokong totoknya agar terus tertipu dgn mengundi PH nanti…hakikatnya bukan selamatkan Msia, tapi menyelamatkan harta2 yg berbillion2 yg dirambat semasa jadi PM dulu…tapi kini di tangan kroni2nya, dengan jadik PM lah satu2 cara utknya memastikan harta2 tu dah lesap begitu saja !

    6. Apa ke tidaknya memang sah Geng Najib ni jenis penipu kental cap mangkuk hayun .

      Siasatan kepala buntut apa yang selesai ??1MDB ??

      Dengar apa kata Azalina di dalam parlimen baru2 ini saperti tersiar di dalam akhbar The Star Thursday 2 November 2017 !

      According to Minister in the PM's department Datuk Seri Azalina Othman Said, the government is not able to divulge any detail on the matter as the investigation was ongoing .

      " Further investigations are being done by the police who acted based on the AG's instructions on Oct. 24. "

  89. Lain kali pandai makan pandai simpan la bro..Nak buat jahat pun bijak la sikit..Pergi Hong Kong guna waran udara kerajaan. Tempah bilik hotel, ofis yang tolong booking. Tak book sendiri. Sah-sahlah semua pergerakan dapat dihidu dan diketahui beforehand… Kan dah menjerat diri tu namanya..

    Mentang-mentang la bos besar. Semua kerajaan tanggung. Nak senang punya pasal, menyesal kemudian hari. Lain kali kalau tak nak pergerakan dihidu, buat sendiri semua…

    Beli tiket duit sendiri. Bawak kereta sendiri pergi airport. Atau pun naik Uber/teksi. Book hotel guna duit sendiri. Pilih sendiri bilik mana nak. Barulah pergerakan tu orang tak leh hidu. Barulah tak kantoi..

    Itu kalau nak buat jahat la. Kalau nak buat baik tak payah semua tu..

    1. 2145…KO TU MENYINDIR WAK JIDIN PAGOH KE ATAU NUAR AL JUBURI…

      KIHKIHKIH…KAHKAHKAH…

  90. Perbicaraan sebenar akan berlangsung diLondon..makin jelas dan cepatlah satu dunia akan tahu apa yang dibicarakan..tak dapatlah MrAG apandi nak OSA kan…sebab nampaknya dalam kes ni,baru failkan pembelaan kat London,tapi kat sini umno pulak dah panas… wak jahid pun mula sibuk..nak tunjuk kat boss nya..sabar wak,rahman dahlan,sabar,nanti semua yang terlibat akan dipanggil beri keterangan diLondon,bolih ajak kwn2 pas minum teh tarik skali lagi…

    1. Anda BODOH?

    2. Satu kesilapan yg besar bila Hadi menyaman Claire Brown. Ini mahkamah LOndon lah bang lebai. APandir tak boleh nak membantu pun. Silap hari bulan Hadi dan Najib akan dibogelkan segalanya. Bagai Pucuk di cita, ulam yg mendatang . Heeeeiiii

    3. Anda sekeluarga BODOH? hahahahahahaha

    4. WAK JIDIN…NINA GHEE APA HABAQ…

      KIHKIHKIH…KAHKAHKAH….

    5. Hadi awang umpama mmegang ubi keledek panas
      Wak jahid pula monyet bermain helah
      Peribahasa gak per kahkahkah
      Boley ke handle claire rewcastle brown n ambiga nie hehe

    6. lebai hadi sedang mengepit tolo..

  91. Setelah DAP Diancam Pengharaman, Mungkinkah PPBM Pula Bakal Menyusul?
    Beberapa bulan yang lalu, DAP berhadapan dengan kemungkinan diharamkan penubuhannya berikutan Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengesan terdapat penipuan dalam pemilihan Jawatankuasa Tertinggi Eksekutif DAP Pusat (CEC) yang menyaksikan perang dingin antara parti ultra kiasu berkenaan dengan ROS.

    Setelah berbalas kenyataan di media, akhirnya DAP akur kepada kehendak ROS yang meminta parti berkenaan mengadakan pemilihan semula yang dijangka bakal diadakan pada 12 Disember ini. Pemilihan baru ini diadakan dnegan bersyarat iaitu DAP harus melantik badan pemerhati bebas yang akan memantau perjalanan pemilihan berkenaan.
    Ketika keadaan tegag yang melanda DAP dan ROS dilihat agak tenang, secara tiba-tiba beberapa pemimpin bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di Johor semalam membuat laporan kepada ROS berhubung kegagalan parti itu mengadakan mesyuarat agung sama ada di peringkat cawangan, bahagian mahupun pusat.

    Ketua Penerangan PPBM Bahagian Kluang, Arjuna Putra Ali berkata mengikut Akta Pertubuhan 1967 dan Peraturan-Peraturan Pertubuhan 1984, parti itu sepatutnya mengadakan mesyuarat agung tahunan selewat-lewatnya 9 September lepas, iaitu dalam tempoh setahun selepas penubuhan parti.

    Menurut Arjuna, setakat ini, kepimpinan PPBM telah mengadakan satu perhimpunan di Muar tetapi ia hanyalah sambutan hari jadi dan bukan mesyuarat agung seperti dikehendaki. Tambahnya lagi, dokumen yang diserahkan kepada RoS termasuk 358 aduan bertulis yang diterima daripada tujuh bahagian – Bakri, Kluang, Sembrong, Ayer Hitam, Simpang Renggam, Ledang dan Batu Pahat.

    Menurutnya isu itu telah beberapa kali diusulkan kepada kepimpinan parti, namun tiada tindakan diambil setakat ini. Katanya lagi, berikutan kegagalan pucuk kepimpinan PPBM mengadakan mesyuarat agung akan menyebabkan anggota akar umbi tidak mempunyai platform untuk menyuarakan pendapat selain tidak mengetahui status kewangan parti.
    Sehingga tarikh akhir tempoh 12 bulan selepas penubuhan, pihak PPBM tidak mewartakan penyata kewangan yang telah disahkan, rekod pihak pemberi dana dan berapakah jumlah dana disumbangkan oleh parti komponen Pakatan Harapan lain khususnya DAP.

    Malah, berdasarkan aduan rasmi, dikatakan kemungkinan jumlah yang besar telah ditaja oleh DAP dalam melaksanakan pelbagai program PPBM sama ada di peringkat cawangan, bahagian, negeri dan juga pusat. Selain itu, beliau turut membuat aduan berkaitan isu pendaftaran keahlian PPBM tanpa persetujuan penama yang merupakan kesalahan di bawah Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.

    Nampaknya, satu demi satu masalah melanda PPBM sepanjang setahun penubuhannya. Jika dinilai dari apa yang didakwa oleh salah seorang pemimpin PPBM ini, kemungkinan untuk menyaksikan PPBM diharamkan penubuhan dan terbatal pendaftarannya, berkemungkinan besar akan berlaku.

    Kini, terserahlah kepada kepimpinan PPBM dan ROS sendiri untuk menilai aduan yang dibuat oleh pemimpin PPBM itu sendiri samada ianya berasas ataupun tidak. Harus diingat, sebarang perlanggaran syarat di buat oleh mana-mana pertubuhan dan parti politik, ROS berhak untuk mengambil tindakan sewajarnya menurut peruntukan undang-undang sedia ada.

    1. PARTI FUKATAN HAPRAK PARTI HARAM JADDAH!!!!!

  92. Macai kopipes da masyuuuk

  93. Dia bukan faham budin oi. Sebelum ni pun banyak kenyataannya tak boleh digunapakai.

    1. APA NAK JADI KO NI BUDIN OIIIII….

    2. Satu hari satu malam
      Empat kali tipuan
      Kapal jo lho parking kat aceh
      Petik interpol lak hehe
      Nape parking kat aceh
      Singapore kan best..
      Autonomi kann

  94. MESYUARAT AGUNG PPBM BERTUKAR JADI ‘PARTY’ HARI JADI?
    Mengikut Akta Pertubuhan 1967 dan Peraturan-Peraturan Pertubuhan 1984, mana-mana pertubuhan yang berdaftar wajib mengadakan mesyarat agung sendiri setelah cukup waktunya.

    Berpandukan akta dan peruntukan peraturan ini, maka beberapa pemimpin peringkat akar umbi PPBM di Johor telah bertindak membuat laporan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) berhubung kegagalan parti mereka itu mengikut peraturan yang ditetapkan.

    Mereka mempertikaikan pucuk pimpinan PPBM yang disertai oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang menurut mereka telah melanggar peraturan ditetapkan.

    Jika berpaksikan kepada akta tersebut, parti berkenaan sepatutnya mengadakan mesyuarat agung tahunan selewat-lewatnya 9 September lepas, iaitu dalam tempoh setahun selepas penubuhan parti.

    Bagaimanapun sehingga ke hari ini, parti yang kononnya mahu mentadbir negara itu masih gagal berbuat demikian.

    Yang ada hanyalah perayaan sambutan hari jadi parti di Muar, Johor baru-baru ini, dan ia bukanlah mesyuarat agung seperti kewajipan buat mana-mana pertubuhan.
    Kenapa pucuk pimpinan kroni DAP itu enggan menganjurkan mesyuarat agung? Adakah mereka berasa takut tiga jawatan tertinggi parti itu cuba dicabar oleh akar umbi?

    Sebelum ini tular di media sosial PPBM mengalami krisis keretakan dalaman yang amat dahsyat antara kem Mahathir, kem Muhyiddin dan kem Mukhriz.

    Masing-masing cuba untuk meragut jawatan di peringkat negeri dan bahagian selepas PPBM ditubuhkan pada lewat tahun lalu.

    Sekiranya mesyuarat agung pun mereka takut untuk anjurkan, bagaimana Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz mahu memberi bukti bahawa mereka mampu menjadi pemimpin negara yang cukup hebat?

    Jika jawatan dan kedudukan sendiri di dalam parti pun mereka takut kehilangannya, bagaimana pula mereka mahu menyuburkan amalan demokrasi yang dipegang dalam sistem negara kita selama ini?

    1. KEHKEHKEH…KEHKEHKEH…KEHKEHKEH…

      …..PARTI HARI JADI…..

      HAPPY BIRTHDAY NYANYUK…HAPPY BIRTHDAY NYANYUK…HAPPY BIRTHDAY TU NYANYUK!!!!

  95. OPS LALANG: TULISAN MAHATHIR MENGGAMBARKAN KENYANYUKANNYA
    PENULIS secara peribadi menyokong ISA ketika undang-undang itu masih ada, terutama semasa Mahathir masih berkuasa. Penulis menyokongnya sebab pada ketika itu, penulis diberitahu bahawa ISA ini berjaya memastikan keamanan negara dan kerana adanya ISA, tidak berlaku kejadian seumpama 9/11 di negara kita – dakwa Mahathir.

    Tak pulak penulis tahu, rupanya ISA Mahathir guna untuk menang pilihanraya dan/atau melenyapkan musuh-musuh politiknya. Kalau dulu Mahathir cakap macam ini, tobat lahum tidak ada siapa yang akan menyokongnya termasuk penulis sendiri. Malangnya Mahathir hanya mengaku sekarang, dulu semuanya tentang keselamatan negara tujuannya ISA digunakan.

    Kita tertipu lagi.

    Maka tidak hairan bila Mahathir cuba menjustifiksikan keputusannya dalam Ops Lalang, semua nampak tak kena sebab memang jelas Mahathir menipu atau dia dalam keadaan nyanyuk. Siapa bodoh saja percaya Mahathir nak hapus ISA tapi polis tak bagi, Mahathir tak tahu teknik yang digunakan ke atas tahanan dan sebagainya.

    Berapa banyak pokok dalam KL pun Mahathir nak ambik tahu, cara soal siasat dalam Kamunting pulak Mahathir tak tahu? Kita rakyat ni nampak lekeh sangat ke?

    Anyway, Mahathir memang tengah dalam sindrom semuanya tak tahu, lupa pulak.

    1. MEMANG DAH NYANYUK PUN ORANG TUA NI…TU SEBAB MAKIN TUA MAKIN DOK MEROYAN….

    2. Sah ko sendiri tulis
      Ko sendiri reply
      Kesian dah senteng

    3. Biasalah lima kupang

  96. DEMI MEMUJUK HATI DAP, MAHATHIR SANGGUP BUAT APA SAHAJA
    Hadir konvensyen DAP, hadir pejabat DAP, tarik balik gelaran rasis Kit Siang dan anggap DAP bukan lagi “syaitan’. Mahathir sanggup buat apa sahaja demi memujuk hati DAP.

    Ingatkan tidak puas hati sebab tanah runtuh, rupanya ada sebab lain. Tidak puas hati dengan Mahathir rupanya. ADUN DAP Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu mendakwa kerjasama DAP dengan Mahathir menjadi punca mengapa beliau membuat keputusan mahu meninggalkan DAP.

    “Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dipengerusikan Dr. Mahathir juga tidak mempunyai agenda yang jelas dan hala tuju yang boleh dipersoalkan. Sebenarnya gabungan DAP, PKR dan PAN sudah cukup baik dan tidak memerlukan penglibatan PPBM,” kata Teh Yee Cheu dalam satu sidang akhbar pada 1 November 2017.

    Bukan Teh Yee Cheu sahaja yang membalun Mahathir, bekas bekas tahanan ISA semasa zaman Mahathir juga mengecamnya.

    Mereka anggap Mahathir kini merapu banyak dan tidak layak bercakap soal kleptokrasi lagi. Kecaman terhadap Mahathir itu disuarakan dalam Forum Awam ‘Sisi Cerita Saya’ sempena tiga dekad Operasi Lalang yang diadakan pada 29 Oktober 2017.

    “Sejak bersara, beliau asyik merapu saja setiap kali orang tanya mengenai Operasi Lalang yang dilancarkan pada 27 Oktober 1987.

    Justeru, tiada istilah taubat dalam kamus Dr M (Tun Mahathir). Selepas 30 tahun, tiba-tiba beliau hanya tahu jawab ‘eh, saya tak ingatlah apa yang terjadi’,” kata Dr Kua Kia Soong, Penasihat Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)

    Nampaknya bukan Hadi Awang dan Nik Abduh sahaja yang desak Mahathir bertaubat, bekas tahanan ISA pun mahu Mahathir bertaubat.

    Teh Yee Cheu dan Dr Kua Kia Soong dan bekas bekas tahanan ISA adalah aktivis yang punyai pengikut dan pengaruh tersendiri. Mereka menentang kuat hubungan Mahathir dalam DAP. Apa pilihan yang ada pada Kit Siang? Mahathir sudah beri derma RM1 billion, terpaksalah juga bersekongkol dengan Mahathir .

    Bagi Mahathir pula, dia akan buat apa sahaja demi memujuk DAP agar tidak meminggirkannya. Parti PPBM tidak buat mesyuarat agung pada 9 September lepas tidak penting baginya. Biarlah majlis itu jadi hari jadi atau apa pun, itu tidak penting bagi Mahathir. Apa yang penting bagi Mahathir sekarang adalah hubungannya dengan DAP.

    PPBM jadi haram di sisi ROS pun Mahathir tidak kisah lagi. Berapa ramai ahli PPBM pun Mahathir tidak kisah. Ahli ahli PPBM hendak bergaduh sesama sendiri pun Mahathir tidak kisah. Paling penting dan utama bagi Mahathir adalah parti DAP sahaja. Lantaklah apa hendak jadi dengan PPBM pun.

    Terbaru, selepas dikritik hebat oleh bekas bekas tahanan ISA, Mahathir menyatakan dia rela dipersalahkan di atas seksaan yang dialami oleh tahanan berkenaan. Namun masih enggan memohon maaf secara terbuka kepada mereka.

    Untuk rekod, sebanyak 106 orang telah ditahan tanpa bicara manakala lesen penerbitan tiga buah akhbar ditarik balik semasa Ops Lalang diadakan pada 27 Oktober 1987.

    Hanya kerana mahu memujuk hati DAP, Mahathir yang sudah masuk kem pembangkang, rela pula dipersalahkan. Beliau sanggup melakukannya demi DAP.

    Tapi untuk PKR, sehingga sekarang Mahathir tidak meminta maaf kepada Anwar Ibrahim dan keluarganya atas tuduhan liwat. Sampai Wan Azizah menangis nangis baru baru ini, pun Mahathir masih “buat bodoh” sahaja.

    Dalam kes Anwar, Mahathir yang juga pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyifatkan ia sebagai satu “kejadian masa lalu”. Bila ditanya hal liwat ini, Mahathir merapu dan alih topik lain.

    Sementara dalam isu Ops Lalang, Mahathir sekali lagi cuba mengelak diri dengan memberitahu bahawa keputusan untuk menangkap seseorang bukan terletak di tangannya dan kononnya beliau sendiri pernah bertanya kepada polis sama ada ISA wajar dihapuskan atau tempoh penahanan dipendekkan menjadi setahun.

    “Mereka (polis) tidak setuju,” kata Mahathir dalam catatan terbaru di blog beliau. Mahathir mula reka cerita dan cakap merapu.

    Jika Mahathir betul-betul serius, sudah lama beliau memansuhkan ISA. Namun beliau tidak berbuat demikian hingga digelar sebagai maha zalim dan maha firaun serta diktator.

    1. Mamak Matdey dam Lim Kit Sial tengah dok BERASMARA dana sekarang ni…tu salah satu sebab Adun Tanjung Bungah keluar DAPigs…Ahli Dapigs ni bukan suka sangat kat Mamak ni…Terhegeh2 jer orang tua ni…tak lama lagi kena kencing lah dek Ketua Tok Kong tu…

    2. Modal dap parti chauvinis tak relevan dah anon
      Pakatan adalah entiti dan kami sentoasa memahami aspirasi parti masing masing
      Dan iltizam kami memajukan negara serya memulihkan negara dari dijarah anasir khianat dan intergriti salah satu aspirasi pakatan tak lupa juga gst yg akan kita hapuskan
      UNDI PAKATAN
      RAIKAN DEMOKRASI

  97. PUCUK PIMPINAN GAGAL PATUH PERLEMBAGAAN, 8 BAHAGIAN PPBM BUAT LAPORAN ROS
    Pucuk pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang diterajui Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad menerima tamparan hebat daripada lapan Ketua Bahagian parti itu di negeri Johor.

    Lapan Bahagian PPBM berkenaan dilaporkan telah bertindak mengemukakan aduan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) di sini semalam mendakwa kegagalan pucuk pimpinan parti tersebut mematuhi ketetapan perlembagaan parti.

    Memetik laporan akhbar, Ketua Penerangan PPBM Bahagian Kluang, Arjuna Putra Ali berkata, pucuk pimpinan PPBM sehingga kini masih gagal mengadakan mesyuarat agung peringkat Bahagian dan Cawangan selepas tempoh setahun penubuhan parti itu pada 9 September lalu.

    Tegasnya, kegagalan tersebut sekali gus telah mencabul ketetapan perlembagaan parti berkenaan.

    “Sehingga ke tarikh hari ini, pihak kami tiada menerima sebarang notis bertulis pelaksanaan mesyuarat agung peringkat cawangan dan bahagian mahupun penyampaian mengenainya secara lisan atau sebaran media sosial.

    “Kesan daripada tidak melaksanakan mesyuarat agung, kami tidak mengetahui status dan kedudukan parti dari segi perancangan,gerak kerja parti, keahlian dan kesahihan penjawat jawatan dalam parti,” katanya kepada pemberita selepas mengemukakan aduan berkenaan di luar pejabat RoS.

    Difahamkan bahawa kesemua lapan Bahagian PPBM negeri yang mengemukakan aduan itu adalah Bakri, Kluang, Semberong, Ayer Hitam, Simpang Renggam, Ledang, Batu Pahat dan Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bahagian Semberong.

    1. Nak Melingkop dah parti cap Munge nih!!!!!

    2. Baru nak anon 2212
      Belum lagi
      Jangan backfire sudah yer..

    3. Siapa yang kena tampar kau 2132 dan 2212. Padan muka

  98. Mamat jawa ni buta undang2.dia tau auta dan ampu saja

    1. Ko puja lah si Betia Clare Jalang dan Ambiga yang 'BEGA ' tu….

    2. Claire rewcastle brown n ambiga tak klepet derma arab
      Juga tak kutip gst
      Juga tak naik kan harga minyak
      Watpe kita nak marah dier anon
      2210 ngape nak marah bukan dowg kacau ko pun nape marah cer cite

  99. SEMAKIN LAMA TUN M BERADA DALAM PAKATAN, SEMAKIN RAMAI SOKONGAN AKAN HILANG
    Nama Teh Yee Cheu hari ini semakin menjadi sebutan. Ini ekoran tindakan Adun DAP Tanjung Bungah itu yang mahu meninggalkan DAP berikutan kes tanah runtuh di Pulau Pinang baru-baru ini selain tidak lagi sehaluan dengan pimpinan DAP negeri.

    Hari ini dalam akhbar NST dan The Star, Teh mendedahkan satu lagi faktor penyumbang ke arah keputusannya meninggalkan DAP.

    Kata beliau kehadiran Tun Dr Mahathir dalam PH tidak dapat diterimanya.

    Tun kata beliau adalah punca kepada pelbagai masalah yang melanda negara dan rakyat hari ini.

    Tanpa memohon maaf atas kesalahannya yang lampau tambah Teh, Tun datang dan kini memimpin PH.

    Tun sebenarnya bukan peduli sangat pada pembangkang tetapi beliau mahu memperkudakannya.

    Beliau turut mempertikaikan ideologi parti Bersatu atau PPBM pimpinan Tun. Apa ideologi mereka sebenarnya?

    Yang jelas perjuangan Tun semata-mata untuk menjatuhkan seseorang dari jawatannya itu sahaja.

    Kalau sesiapa sahaja di luar PH mengeluarkan kenyataan seumpama ini, pasti ia dikilas dan dipertikai juak-juak PH. Nah sekarang yang berkata demikian adalah ADUN DAP yang partinya merupakan komponan PH.

    DAP pun sebenarnya sangsi dengan kejujuran dan ketulusan Tun, tetapi masalahnya mereka juga mahu memperkudakan Tun untuk kononnya memenangi undi Melayu.

    Masing- masing kuda memperkuda. Sia-sialah ahli dan penyokong di bawah yang tidak sedar-sedar. Tak mustahil DAP akan kehilangan pengundi cina yang bencikan Mahathir di PRU14 nanti. Manakala Mahathir pula akan hilang kepercayaan dari pengundi melayu yang menolak DAP

    1. Sebab Orang Tua Nyanyuk ni dah Mengarut!!!!!

    2. Yalah! 3130 dan 2208. Peluklah Teh Yee Cheu. Dulu punya benci sekarang sayang pula. Babi betul. Munafik.
      Kehkehkeh kehkehkeh kehkehkeh

  100. MAHATHIR PILIH HABISKAN SISA HIDUPNYA DENGAN MENJADI ‘MACAI’
    Tidak ada sesiap yang pernah menjangkakan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad akhirnya akan tunduk dan akur kepada kesemua musuh-musuh politiknya dahulu. Semasa dia masih berkuasa, nama-nama seperti Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mat Sabu, dan ramai lagi, cukup dibenci Mahathir dan ada diantaranya, pernah dipenjarakan olehnya.

    Hari ini, senarionya sudah berubah. Ketika dia mengumumkan untuk meletakkan jawatannya selaku Perdana Menteri pada 2003, ramai yang beranggapan, dia bakal menjadi rujukan dan panduan buat Perdana Menteri selepasnya. Manakan tidak, dengan pengalamannya di dalam politik, sudah pasti ianya mahu di pelajari oleh ramai orang termasuk dua orang Perdana Menteri selepasnya.

    Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Dia secara tiba-tiba berubah menjadi seorang yang begitu taksubkan kuasa sehinggakan dia sanggup menjadi dalang utama untuk menjatuhkan kedudukan Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri.

    Mungkin pada ketika itu, ramai yang beranggapan, tindakannya itu adalah untuk menyelamatkan kepimpinan negara. Tambahan pula pada waktu itu, Barisan Nasional dan UMNO yang pernah diketuainya berhadapan dengan prestasi yang cukup buruk sehingga kehilangan majoriti dua per tiga seperti yang selalu dimenangi oleh Barisan Nasional dan UMNO.

    Nyata, tanggapan orang ramai terhadap tindak tanduknya selepas pencen dari jawatan Perdana Menteri, meleset sekali lagi. Dia melancarkan serangan terhadap Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, bekas seorang anak didiknya satu ketika dahulu hanya kerana mengutamakan kepentingan peribadinya semata-mata.

    Sehinggakan, dia akhirnya sanggup menyerahkan dirinya kepada kesemua bekas musuh politiknya untuk dijadikan hamba bagi membolehkan gabungan DAP, PKR dan PAN menumbangkan kerajaan dan Datuk Seri Mohd Najib. Tidak cukup dengan itu, dia dan Tan Sri Muhyiddin Yasin menubuhkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang antara lain bertujuan untuk menjahanamkan UMNO.

    Hari ini, kesemua langkah dan tindakannya lebih menjurus kepada membantu bekas musuh politiknya, Lim Kit Siang mencapai impian yang cukup diingininya, iaitu menjadi Perdana Menteri dan menguasai tampuk pemerintahan, impian yang dibina sejak awal penubuhan DAP pada tahun 1966.

    Kita sebenarnya sudah kehilangan seorang tokoh yang pernah dijulang sebagai Negarawan hanya kerana kemaruk kuasanya. Kita hari ini berhadapan dengan satu watak hitam yang lahir hasil daripada kehitaman hatinya sehinggakan maruahnya sebagai seorang Negarawan digadai di kaki musuh politik yang pernah dilabelnya dengan pelbagai nama.

    Inilah Mahathir Bin Mohamad, seorang yang pernah menjadi Perdana Menteri namun dihujung usianya, dia lebih gembira menyaksikan perpaduan rakyat Malaysia dirosakkan dengan fahaman politik kotor yang diamanahkan kepadanya oleh DAP dan Pakatan Harapan.

    1. 2128,
      lobang taek membengkak dgn tiba2. Subject topik ini:
      Zahid tegur hal Biga lwn Eddy di Court London.

      2128,
      Sila CUBA dptkan connection sbb apa Muntri KDN Partai Humnu boleh panas.
      Seluruh rakyat malaysia meraaa hairan dgn kedangkalan yg berlaku….

      kalau tak faham jgn komen, baru ko nampak mcm pandai sikit.

    2. Padan Muka mamak Matdey Taik…Sultan Selangor dah Murka!!!!!

      Biasa lah Orang Tua tak Sedau diri ni…lagi tua nyanyuk lagi hanyut….

    3. Ai sey man si anon 21:28 ,

      Pandai pula kamu kata Mahathir bin Mohamad ??

      Saya ingatkan kamu sama bingong nya macam Zahid dengan mengatakan Mahathir a/l Iskandar Kutty .

      Tolong khabarkan kat boss nombor 2 kamu tu ..ngapa siot sangat ???

    4. bodo mne citer hal tun m ni… ni citer pak lebai hadi la bodo..

    5. 21:28,…berapa gaji duit haram yang Najib bayar kau untuk tulis propaganda bodoh?Buat blog sendiri la,…tengok berapa ramai rakyat Malaysia yang sayang Najib masuk blog kau.Bangsat punya me-layu!

  101. Si mamat jawa ni buta undang2.
    Yang dia tau undang2 ampu dan
    auta

    1. Mana pak arab tue wak jahid?

  102. Ini bukan baling batu ,sembunyi tangan.
    Ini kat London.
    Ini antara CRB dgn Eddy Pas.
    Ini BUKAN antara CRB dgn Jubbo, atau Umno.
    Aaapaaa?! Tak kaitan dgn UMNOOH?!!

    Hmmmm, abis sbb apa, baberape muntri2 UMNOH mengeliat panas? Naper ekkk?
    Siape yg baling taek? Siapa yg sembunyi diri nehhh?
    Hapow yg disembunyi nehhh?
    Siapa yg hilang nehh?

    TAEK???
    Siapa Taek?!!

    1. Harap2 Eddy tak ponteng la nanti utk ke mahkamah london. Jgn buat alasan pegi majlis tahnik pulak.

  103. Bikmama———-Kommision scorpee 500usd–altantuya

    Bikm—–Delete pasport amina,altantuya–pegawai kastam

    Bikmama—-ambank—2.6b————–kojadi

    Bikmama———–ent kesalahan 1 mdb—–K.mORAIS..

    pEMBUNUHAN Zaman najib,MODUS OPERANDI nya sama..NAK COVER ari pengetahuan rakyat..

    Malaysia ohhhhhhhhh mesiaku..

  104. KALAU "DIA" FAHAM PERIBAHASA ITU, DIA TIDAK AKAN BERKATA BEGITU. MASALAHNYA ADAKAH "DIA" MELAYU?

  105. CIS, TEMPAT KE-5 SAHAJA. HEHEHEHE…

    1. Tahniah le…tempat ke 5 pun masih ok. Ana dah lama terkeluar senarai!! Asal jenguk je.. Dah melambak nombor kat depan!!

      Kadang2 ana dapat tempat ke 50 lebih.. Hehe…cisssss le jugokk

    2. Takpe mahligai dapat tmpat kelima didunia
      Dapatkan tempat pertama di syurga
      Syurga ada beberapa tingkat
      Yg palimg tinggi syurga firdaus
      Maka minta lah dgn tuhanmu syurga firdaus
      Moga moga kita dimasukkan ke dalamnya amin

      Jadi jauhkan sifat membohong.mencuri.
      mengklepet.
      Menyundal dsb
      Syurga bukan murah

  106. bicaraan hari ini,terbongkara lagi,document maklumat diberi melalui kevin Morais..

    sayang ia sudah dibunuh..Bayank rahsia lagi akan terbongkar..

    Ohh..Malaysiaku..

    1. Peribahasa yg tepat utk wak jahid udah berak di jalanan
      Enggak mahu mngaku ko wakk
      Tepat cepat dan rembat

  107. 3 yg kluar dari mulut Zahid, 15 yg tak boleh percaya…!
    Produk fakulti akademi islam, tapi kaki kencing…

    1. Tanda munafik ada tiga
      1)bila berjanji ia mungkir
      2)bila bercakap dia bohong
      3)bila diberi amanah ia khianat

      Astaqfirullah

    2. RATK…KO MENGATA MAMAK MATDEY KER????

    3. Aku kata utk ingatan aku ngko dan semua ia umum anon2342
      Yg aku sayangi

    4. Tidak anon2342 aku menasihati diri aku sendiri sambil mengingat kan ko dan lain lain yg membaca
      Ia umum
      Ikhlas
      Sayang anon

  108. Second..mana ostad odi q7

  109. zahid faham bahsa ampu bodk ja

    1. Tak layak utk next pm khalas

    2. YG PENTING…PM BUKAN DARI KALANGAN FUKATAN HAPRAK!!!!!

  110. First..pas pis pus

    1. Zahid ni mmg sengaja cari nahas. Dia mendapat kerakyatan, bukan rakyat Mesia yg pertama jadi TPM.

      X sapa tau sejarah Zahid ni.

    2. Zahid ni bukan Melayu Tulen. Dia Jawa Tulen dilahirkan dari Indon.

      Peliknya dia boleh tipu utk jadi TPM.

    3. Zahid ini ada gelaran Dr, bidang ape tu ya?

    4. Baling batu sembunyi tangan sape baling siapa?
      Yang nyata wak jahid mmg badut
      Undi pakatan
      Satu harapan
      Daripada puak kelepet besar besaran
      Belanja lebih kuat berhutang
      Asal lepa gerenti lapang
      Kena kemas rakyat sekelian
      Akibat gst yg meraban
      Memerah rakyat umpama santan

    5. …UNDI PAKATAN…SATU HARAPAN…

      KEHKEHKEH…KEHKEHKEH…KEHKEHKEH…

      MIMPI KO….BARU BANGUN TIDOQ KER!!!

    6. Dewan di-Raja Selangor berpandangan siasatan dan tindakan undang-undang di bawah Akta Hasutan 1948 atau apa jua undang-undang berkaitan wajar diambil terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad kerana kenyataan yang menyentuh keturunan Bugis.
      Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam kenyataan hari ini berkata, setelah berbincang dengan para ahli Dewan di-Raja Selangor, memandang serius, murka dan amat kecewa dengan petikan ucapan pengerusi Pakatan Harapan itu yang dilihat cuba menghasut rakyat untuk membenci, menghina dan memandang serong terhadap bangsa Bugis.
      “Berdasarkan rakaman klip video ucapan berkenaan yang telah tular di media sosial, tohmahan dan kenyataan Tun Dr Mahathir itu jelas menghina dan menggolongkan bangsa Bugis ini kononnya berasal usul dari golongan lanun, perompak dan penjenayah.
      “Ahli-ahli Dewan di-Raja Selangor menganggap ucapan berkenaan amatlah keterlaluan dan boleh mencetuskan perasaan benci dan prasangka buruk rakyat terhadap bangsa Bugis sehingga boleh mencetuskan huru-hara.

    7. Dewan di-Raja Selangor berpandangan siasatan dan tindakan undang-undang di bawah Akta Hasutan 1948 atau apa jua undang-undang berkaitan wajar diambil terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad kerana kenyataan yang menyentuh keturunan Bugis.
      Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam kenyataan hari ini berkata, setelah berbincang dengan para ahli Dewan di-Raja Selangor, memandang serius, murka dan amat kecewa dengan petikan ucapan pengerusi Pakatan Harapan itu yang dilihat cuba menghasut rakyat untuk membenci, menghina dan memandang serong terhadap bangsa Bugis.
      “Berdasarkan rakaman klip video ucapan berkenaan yang telah tular di media sosial, tohmahan dan kenyataan Tun Dr Mahathir itu jelas menghina dan menggolongkan bangsa Bugis ini kononnya berasal usul dari golongan lanun, perompak dan penjenayah.
      “Ahli-ahli Dewan di-Raja Selangor menganggap ucapan berkenaan amatlah keterlaluan dan boleh mencetuskan perasaan benci dan prasangka buruk rakyat terhadap bangsa Bugis sehingga boleh mencetuskan huru-hara.

    8. Wak Jahid bodooo tapi mao tunjuk lagak cedik…pas saman lah ambiga plak…itu pon kalo ade brani…

    9. Teguran Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah kepada Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung ucapan yang dikatakan menghina keturunan Bugis dilihat tepat dan betul bagi mendidik ahli politik supaya menghormati keturunan berbeza, kata Barisan Nasional Selangor hari ini.
      Penyelaras BN Selangor Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata teguran itu selaras dengan peranan raja Melayu kerana kenyataan Dr Mahathir itu bukan sahaja mengaibkan tetapi boleh memusnahkan tali silaturrahim antara keturunan.
      “Teguran Tuanku tepat sesuai dengan amalan orang Melayu yang sentiasa santun dan menghormati orang lain,” kata Nadzari kepada FMT.
      Terdahulu Dewan di-Raja Selangor berpandangan siasatan dan tindakan undang-undang di bawah Akta Hasutan 1948 atau apa jua undang-undang berkaitan wajar diambil terhadap Dr Mahathir kerana kenyataan yang menyentuh bangsa Bugis.

    10. Perangai betina keleng itu memang begitu, lidah bergulung-gulung dan auta lebih…porahhh!

Leave a Reply

Your email address will not be published.