Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

MEMBANTU KELANTAN LEBIH BERMAKNA JIKA DISUSULI UMNO TIDAK BERTANDING MELAWAN PAS DI NEGERI ITU

Susulan saranan veteran Pas, Mustaffa Ali agar parti itu berunding dengan UMNO bagi menjalin kerjasama menghadapi pilihanraya akan datang, kenyataan Najib Razak untuk lebih membantu Kelantan tentu saja merupakan satu lagi perkembangan positif ke arah itu.
Kata Perdana Menteri, berikutan Kelantan dianaktirikan dan disekat dana pembangunan serta tidak dinaiktaraf infrastruktur airnya selama beberapa dekad, Putrajaya akan melakukan pembangunan yang lebih adil dan inklusif untuk negeri itu.
“Bagi saya ini tidak adil kerana air bersih adalah penting untuk kehidupan dan hak semua rakyat Malaysia. Oleh itu, kita membantu Kelantan dengan perjanjian penstrukturan semula air tahun lepas yang menelan belanja lebih daripada RM1 bilion,” kata beliau.
Menurut Najib lagi, kerajaan turut membina Lebuhraya Central Spine Road bebas tol bagi menghubungkan Kelantan dengan seluruh  Semenanjung, manakala fasa 3 Lebuhraya Pantai Timur  akan dilanjutkan hingga ke Kelantan.
“Projek Landasan Keretapi Pantai Timur atau ECRL pula akan menjadi satu lagi ‘game changer’ untuk negeri-negeri Pantai Timur,” tambah Perdana Menteri.
Sudah tentu segala pengumuman Najib itu amat bermakna dan diterima baik, bukan saja oleh seluruh rakyat Kelantan, tetapi juga oleh Pas yang memerintah negeri itu ketika ini.
Makna kata, hubungan baik Pas dengan Najib dan UMNO sejak tahun-tahun kebelakangan ini bukanlah kosong, tetapi mulai membuahkan hasil yang dapat dinikmati oleh rakyat Kelantan sendiri.
Tetapi, bantuan dan sikap baik Najib itu tidak akan bermakna apa-apa jika UMNO masih lagi mahu merampas pentadbiran Kelantan daripada Pas dalam pilihanraya akan datang ini.
Apakah maknanya sekadar bangga dengan kerjasama dari segi ekonomi dan pembangunan jika tidak disusuli dengan kerjasama dalam politik?
Adakah manis, setelah Najib mengumumkan rancangan yang telah dan akan dilaksanakan untuk membantu Kelantan, tetapi UMNO dan Pas masih bersaing sesama sendiri untuk merebut kuasa?
Untuk itu, bagi merealiasaikan kerjasama yang lebih menyeluruh dan bersifat jangka panjang, sebaik-baiknya UMNO terus saja dengan pengumuman susulan untuk tidak bertanding di Kelantan dalam PRU 14 ini.
UMNO sebaliknya, harus memberi sokongan yang padu kepada Pas dalam mengekalkan kuasanya di negeri itu.
Dalam hal ini, Mustapha Mohamad selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan mesti segera  berhenti daripada mengeluarkan kenyataan ingin menawan dan seterusnya bercita-cita mahu menjadi Menteri Besar negeri itu.
Biar saja Pas terus mentadbir Kelantan, manakala UMNO hanya sebagai pemberi bantuan kewangan saja.
Dengan bermulanya kerjasama politik di Kelantan, pastinya juga kerjasama yang serupa akan lebih mudah dilebarkan ke negeri lain atau di peringkat Parlimen. 
Ini kerana Kelantan adalah negeri yang sinonim dengan Pas dan berbanding tidak menang di negeri-negeri lain atau kalah di peringkat Pusat, parti itu lebih tidak rela kehilangan negeri Serambi Mekah.
Pas pula, janganlah buat-buat tidak faham apabila Najib secara terbuka menyebut angka bilion-bilion yang telah diberikannya itu, di samping komitmen akan terus membantu Kelantan.
Tentu ada makna tu!! (ShahbudinHusin 24/10/2017)
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

256 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
256
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x