Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KETUA POLIS NEGARA PERLU SEGERA BERSUARA

Sejak Peguam Negara, Apandi Ali mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas untuk memantau penyiasatan terhadap Ketua Pesuruhjaya SPRM, Dzulkifli Ahmad, belum terdengar lagi reaksi pihak polis mengenai perkara itu.
Dzulkifi, sebagaimana yang disebut oleh Ketua Polis Negara, Mohamad Puzi Harun sebelum ini, sedang disiasat dibawah Seksyen 489 Kanun Keseksaan iaitu memikat wanita yang sudah bersuami dengan niat untuk melakukan persetubuhan haram.
Di bawah seksyen berkenaan, jika didapati bersalah, pesalah akan berdepan hukuman penjara selama dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.
Sehingga ini sudah tiga video mengenai skandal Dzulkifli itu tersebar di youtube dan laporan polis oleh orang awam juga turut dibuat terhadap beliau.
Berikutan itu, siasatan sedang dijalankan oleh pihak polis untuk menentukan kebenaran segala dakwaan itu, selain untuk mengetahuo siapakah yang menyebarkan video-video berkenaan.
Bagaimanapun, ketika siasatan masih di peringkat awal, Apandi Ali kemudiannya mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas untuk memantau siasatan pihak polis itu.
Penubuhan pasukan petugas khas untuk memantau siasatan pihak polis berhubung dakwaan salah laku dan kesalahan jenayah biasa terhadap seseorang individu, terlihat sungguh luar biasa dan tidak pernah berlaku sebelum ini.
Pihak polis seharusnya diberikan kebebasan penuh untuk menjalankan siasatan tanpa gangguan atau campurtangan mana-mana pihak sebelum kertas siasatan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.
Pejabat Peguam Negara sepatutnya hanya menunggu saja kertas siasatan diserahkan kepada mereka untuk menentukan sama ada pendakwaan akan  dilakukan atau sebaliknya.
Tidak munasabah bagi Pejabat Peguam Negara untuk campurtangan lebih awal di peringkat siasatan yang biasanya hanya dijalankan oleh pihak polis untuk melakukannya.
Apa perlunya Pejabat Peguam Negara mahu memantau siasatan, sedangkan mereka boleh menunggu kertas siasatan pihak polis itu diletakkan di atas meja mereka sebaik penyiasatan selesai dijalankan?
Adakah tindakan itu kerana kedudukan Dzulkifli sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM atau disebabkan beliau merupakan bekas kakitangan Pejabat Peguam Negara sebelum ini?
Rata-rata masyarakat amat meragui niat dan nawaitu di sebalik keputusan Apandi Ali mengumumkan penubuhan pasukan petugas khas tersebut.
Masyarakat seolah-olah sudah dapat menjangka apa hasil siasatan nanti berikutan adanya pasukan petugas khas yang diwujudkan untuk memantau siasatan polis itu.
Dalam hal ini, demi nama baik dan intergriti pihak polis, Ketua Polis Negara, Mohamad Puzi Harun perlu segera bersuara menyatakan pendiriannya mengenai penubuhan pasukan petugas khas itu.
Jika setuju, katalah setuju tetapi sekiranya beliau tidak bersetuju dan merasakan langkah itu bakal menjejaskan nama dan intergriti pasukan pihak polis, Mohamad Puzi mesti berani menyatakan pendiriannya.
Beliau tidak harus hanya berdiam diri dan akur dengan segala tindakan pihak lain yang akhirnya akan menjejaskan nama baik pihak polis sendiri.
Tampillah bersuara wahai KPN!!! (ShahbudinHusin 22/10/2017)
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

193 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
193
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x