Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

MEMAHAMI DARI SEGI LOGIK AKAL SAMA ADA ISU ROHINGYA DIBANGKITKAN ATAU TIDAK DALAM PERTEMUAN NAJIB-TRUMP

SKANDAL LAWATAN NAJIB BERTEMU TRUMP:
BERAPA PATAH PERKATAAN NAJIB SEMPAT SEBUT MENGENAI ROHINGYA DALAM MASA 10 MINIT?

Semalam, saya mempersoalkan kenapa pertemuan Dato’ Seri Najib Tun Razak dan Presiden Trump tidak menyentuh mengenai nasib umat Islam Rohingya yang berdepan penghapusan etnik sedangkan isu itu dihebohkan oleh pimpinan Umno sebagai isu utama yang akan dibincangkan.
 
Kenyataan saya itu dibuat setakat jam 12 tengahari waktu Malaysia semalam (13 September 2017) atau 12 tengah malam 12 September 2017 waktu Washington, iaitu 12 jam selepas pertemuan 30 minit di antara Dato’ Seri Najib/delegasi Malaysia dan Presiden Trump berakhir. Setakat waktu itu, tidak ada sebarang kenyataan atau video atau bukti-bukti lain dari pertemuan 30 minit itu yang menunjukkan isu umat Islam Rohingya disentuh langsung.
 
Sehingga 12 tengah malam 12 September 2017, hanya ada 2 laporan rasmi yang boleh dirujuk yang melaporkan kandungan perbincangan, iaitu:
 
 i. Video mesyuarat bilateral di antara delegasi Malaysia dan delegasi Amerika Syarikat – keseluruhan kandungan langsung tidak menyentuh mengenai nasib umat Islam Rohingya
 
ii. Transkrip perbincangan di antara Presiden Trump dan Dato’ Seri Najib di dalam mesyuarat bilateral delegasi Amerika Syarikat-Malaysia yang juga langsung tidak menyentuh nasib umat Islam Rohingya.

Saya juga ingin menekankan bahawa sehingga kini, Dato’ Seri Najib atau Wisma Putra atau pihak Amerika Syarikat atau White House tidak menafikan bahawa keseluruhan lawatan dan perjumpaan yang melibatkan Dato’ Seri Najib dan Presiden Trump hanya mengambil masa 30 minit. Berdasarkan garis masa dan maklumat-maklumat yang ada setakat ini, saya telah menyatakan bahawa tempoh masa pertemuan empat mata di antara Dato’ Seri Najib dan Presiden Trump besar kemungkinan mengambil masa 10 minit sahaja (kerana lebih banyak masa iaitu sekitar 20 minit dihabiskan untuk mesyuarat bilateral yang dirakamkan itu).
 
Oleh yang demikian, kenyataan saya bahawa isu nasib umat Islam Rohingya tidak dibangkitkan di dalam pertemuan Najib-Trump itu adalah benar setakat maklumat yang ada semasa saya membuat sidang media semalam.
 
Hari ini, barulah ada satu kenyataan media bersama yang rasmi dari White House yang menyenaraikan perkara-perkara yang ditimbulkan secara rasmi di dalam pertemuan di antara Dato’ Seri Najib dan Presiden Trump.
 
Sebahagian besar dari perkara-perkara yang disentuh di dalam kenyataan media bersama ini tidak disentuh di dalam mesyuarat 
bilateral yang videonya dirakamkan dan transkripnya telah disiarkan semalam. Ini bermakna jika ia dibincangkan di antara Dato’ Seri Najib dan Presiden Trump, besar kemungkinan ia dibincangkan di dalam pertemuan empat mata di antara mereka yang saya telah nyatakan sebelum ini besar kemungkinan hanya memakan masa 10 minit sahaja.
 
Oleh itu, berdasarkan maklumat-maklumat ini, saya boleh simpulkan bahawa kesemua perkara-perkara yang paling penting yang telah disentuh secara terbuka di dalam video mesyuarat bilateral (iaitu isu Korea Utara, isu melawan Daesh dan keganasan serta tawaran pelaburan-pelaburan dari Malaysia untuk membantu ekonomi Amerika Syarikat) serta perkara-perkara yang hanya disentuh di dalam pertemuan empat mata dibincangkan di dalam tempoh 10 minit itu.
 
Saya senaraikan isu-isu yang hanya disentuh di dalam pertemuan empat mata itu mengikut senarai pentingnya isu ini (berdasarkan panjang mana kenyataan bersama menyentuh isu tersebut dan perenggan ke berapa isu ini dimasukkan di dalam kenyataan bersama) seperti berikut:
 
i. Tindakan China meluaskan pengaruhnya di Laut Cina Selatan yang ditentang oleh Amerika Syarikat

ii. Kerjasama ASEAN dan kedudukan ASEAN sebagai sekutu Amerika Syarikat
    
iii. Bantuan dari Malaysia berjumlah RM4 juta untuk diagihkan di kawasan-kawasan yang dirampas dari Daesh bagi tujuan kemanusiaan
    
iv. Permohonan Malaysia agar diberi keistimewaan untuk pengecualian visa
    
 v. Persetujuan Malaysia untuk berkongsi data dan maklumat dengan Amerika Syarikat bagi tujuan anti-keganasan antarabangsa
    
vi. Persetujuan Malaysia untuk meningkatkan kerjasama pertahanan dengan Amerika Syarikat termasuk pembelian RM250 juta persenjataan baru dari Amerika Syarikat

vii. Isu nasib umat Islam Rohingya

viii. Meningkatkan tata kelola perdagangan dan membanteras pemerdagangan manusia

ix. Menyambung kerjasama pendidikan melalui program Fulbright.

Ini bermakna, selain dari isu-isu terpenting yang telah disentuh dan diumumkan secara terbuka, ada 9 lagi isu yang dibincangkan di dalam 10 minit pertemuan tertutup empat mata di antara Dato’ Seri Najib dan Presiden Trump. Dari 9 isu itu, isu nasib umat Islam Rohingya adalah isu yang ketiga paling tidak penting seperti yang disenaraikan di dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan White House sehari kemudian selepas pertemuan pada 12 September yang lalu.
 
Oleh yang demikian, bagi mereka yang memahami protokol diplomatik yang digunapakai di dalam pertemuan-pertemuan begini, adalah perkara biasa bahawa kedua-dua pihak delegasi membincangkan secara mendalam apa yang ingin dimasukkan di dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas pertemuan.
 
Walau bagaimana pun, secara logiknya, saya percaya ramai rakyat Malaysia bersetuju dengan saya bahawa kemungkinan Dato’ Seri Najib membawa isu umat Islam Rohingya dalam pertemuan empat mata sesingkat 10 minit itu adalah terlalu kecil memandangkan pelbagai isu-isu yang dikira lebih penting kepada Amerika Syarikat.
 
Sama ada Dato’ Seri Najib benar-benar membawa isu itu dalam pertemuan sesingkat 10 minit itu tidak akan dapat disahkan sampai bila-bila kerana ia pertemuan tertutup empat mata dan kita bergantung sepenuhnya kepada versi yang disebut Dato’ Seri Najib. Oleh itulah, di antara kesimpulan logik bahawa isu umat Islam Rohingya hanya dimasukkan di dalam kenyataan bersama dan diletakkan sebagai isu ketiga paling corot dan mempercayai bahawa Dato’ Seri Najib membawa isu itu di dalam pertemuan sesingkat 10 minit sedangkan banyak lagi isu lain yang lebih penting kepada Amerika Syarikat, saya yakin majoriti rakyat Malaysia boleh membuat kesimpulan yang logik.
 
Apatah lagi Dato’ Seri Najib juga pernah mengaku beliau mendapat derma RM2.6 bilion dari keluarga diraja Arab Saudi – maka sudah tentu lebih ramai yang mempercayai kesimpulan yang lebih logik berbanding versi yang bukan sahaja tidak logik tetapi datang dari seorang seperti Dato’ Seri Najib.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN.
Ulasan – Mari kita sama-sama fikirkan dari segi logik akal tentang apa yang dihuraikan oleh Rafizi ini. 
Oleh itu, bacalah dengan jiwa tenang dan hati terbuka. (ShahbudinHusin 15/09/2017)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

129 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
129
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x