Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BERAPA TEBAL KULIT MUKA NAJIB KETIKA MELAWAT AMERIKA KALI INI?

Di sebalik saman sivil dan siasatan jenayah DOJ berhubung penyelewengan dana 1MDB yang masih lagi berjalan dan tidak pernah dihentikan, Najib Razak mungkin berasa paling bangga menerima jemputan melawat Amerika Syarikat pada 10 hingga 12 September depan.
Dari segi politik dalaman Malaysia, lebih-lebih lagi berdepan PRU 14 paling mencabar baginya, setidak-tidaknya undangan Donald Trump itu membuatkan Najib dapat membuktikan kepada pengundi luar bandar dan rakyat Malaysia bahawa beliau bukanlah buruan DOJ dalam penyiasatan mereka.
Jentera propaganda Najib, pastinya akan mengulang-ulang dengan gembira perkara itu seolah-olah kemenangan sudah berada di ambang mata.
Jika sebelum ini Najib sudah agak lama tidak ke Amerika, begitu juga Rosmah sekian lama tidak membeli-belah di sana, lawatan ini pasti digunakan dengan sebaik mungkin untuk menafikan segala gambaran buruk itu.
Soal bahawa saman DOJ masih lagi berjalan tidaklah perlu diheboh-hebohkan kerana orang kampung mungkin terlalu sukar memahaminya. 
Kaitan Najib dengan skandal 1MDB dan hubungan beliau dengan Jho Low juga barangkali tidak penting bagi mereka.
Yang mustahak ialah Najib diperlihatkan boleh pergi ke Amerika dan tidak ditangkap ketika di sana. Malah beliau akan bertemu dan bebas mengadakan perbincangan dengan Presiden Amerika yang baru, Donald Trump.
Tetapi,  lawatan Najib kali ini tentu saja berbeza dengan beberapa kunjungannya sebelum ini. Selain media-media Amerika menggambarkan kunjungan dan perjumpaan Najib dengan Trump akan digunakan sebagai peluang untuk menyelesaikan saman dan siasatan DOJ berkaitan 1MDB, wajah Najib juga diberi gambaran yang jauh berbeza.
Najib juga tidak lagi sekadar disebut sebagai Perdana Menteri Malaysia, tetapi mereka terang-terang melabelkan Najib sebagai pemimpin yang terpalit dengan skandal kewangan berbilion ringgit berkaitan 1MDB.
Tidakkah itu suatu gambaran  yang amat buruk kepada Najib sebelum kedatangannya ke Amerika, baik dari segi tujuan atau wajahnya sendiri? 
Dengan gambaran sedemikian, selesakah Najib dalam lawatannya kali ini?
Bagaimanakah penerimaan media, pegawai tinggi kerajaan Amerika dan Trump sendiri terhadapnya?
Jika ada sidang media dan Najib diasak dengan pelbagai soalan berkaitan hubungannya dengan Jho Low, kekayaan anak tirinya Riza Aziz, wang AS$731 juta dalam akaun peribadi “Malaysian Official 1” dan barangan kemas berjumlah AS$28.6 juta yang diterima oleh “isteri Malaysian Official 1”,  mampukah beliau menjelaskannya dengan wajah tidak bersalah?
Meskipun tidak disebut secara spesifik, DOJ jelas mengatakan wang dan hadiah barang kemas itu adalah bersumberkan daripada dana 1MDB yang diselewengkan dan sudah pasti media-media Amerika akan mengasak Najib dengan soalan-soalan panas dan ganas mengenainya?
Sebelum Najib memutuskan untuk menjawab atau mengelak asakan media itu, berapa tebal sebenarnya kulit muka beliau ketika datang ke Amerika kali ini? (ShahbudinHusin 30/08/2017)
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

220 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
220
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x