PAS TERLEBIH GHAIRAH

Pas kelihatannya tidak sabar-sabar lagi untuk melihat sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja atau RCI ditubuhkan berhubung tragedi Memali.
Selain menubuhkan sebuah jawatankuasa khas yang akan berperanan untuk berurusan terus dengan Putrajaya ke arah penubuhan RCI itu, Pas juga bercadang untuk membawa keluarga mangsa tragedi Memali bertemu dengan Ahmad Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri.
Wah…terlebih ghairah nampaknya Pas kali ini.
Belum pun apa-apa, cuma kerajaan baru mengatakan tidak menolak kemungkinan menubuhkan RCI berkaitan Memali, Pas kelihatannya sudah “lebih lajak daripada laju” dalam tindakannya.
Hakikatnya, UMNO dan Pas sama-sama bermotif politik dalam perkara ini dan bukan kebenaran yang mereka ingin kejar dan buktikan.
Sementara UMNO hanya ingin mencari lebih banyak kesalahan Tun Mahathir dan berharap ada undi di sebaliknya, Pas juga sama saja niat dan tujuannya.
Harus diingatkan,  dalam ghairahnya Pas kali ini, jangan sampai mereka terlupa  hakikat sebenar kenapa Ibrahim Libya dan para pengikutnya yang bertempur dengan pihak polis itu jadi begitu taksub, tidak takut mati dan seolah-olah hilang pertimbangan kepada aturan undang-undang duniawi.
Apakah punca dan sebabnya?
Apakah Hadi Awang dan Amanatnya boleh diketepikan begitu saja dalam tragedi Memali jika RCI menjalankan inkuirinya nanti?
Selain itu, jika Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri mahu dikaitkan atau dipersalahkan dalam tragedi Memali, apakah Najib Razak dan Zahid Hamidi yang ketika itu berada dalam Pemuda UMNO boleh dilepaskan begitu saja daripada ada saham kesalahan yang sama? (ShahbudinHusin 21/08/2017)
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:52 pm

117
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Anonymousabd halim RushdieTajuldiny yusofMr J Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
abd halim Rushdie
Guest
abd halim Rushdie

Keluarga mangsa Memali saja yg nak dibawa jumpa Zahid Hamidi? keluarga anggota polis yg terkorban macamana? Seolah pengorbanan nyawa mereka cuba diperlekehkan oleh UMNO dan kerajaan!

Cik Minah
Guest
Cik Minah

Adakah RCI Forex akan menarik minat orang
kampong….??
Kalau 1MDB pun susah mereka nak faham,
inikan pulak RCI . Jadi, lantaklah Najib tubuh
seberapa banyak RCI untuk alih tiang gol,
tapi takkan beri apa-apa kesan kepada pengundi.
Yang beri kesan ialah harga ikan kembong,udang,
sotong, ayam, petrol, beras, gula, minyak makan,
tepong gandum, susu dll
Hari-hari orang mengeluh pasal kenaikan harga
barang. Tiada siapa kisah pasal RCI Forex.

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

Cai2..guna nama Allah untuk menyokong ke arah kesesatan dan kerosakan..tungguu..sahajalah amaran dari Allah SWT.

Anonymous
Guest
Anonymous

Inilah terbukti kelemahan zahid….tak ada kualiti jadi PM. Najib nampak luaran saja….namun evil with premediatated intention of robbing nation's wealth albeit under the disguise funds for development of the rakyat and country

Anonymous
Guest
Anonymous

Buat la rci apa pun…masuk kan laa tun atau guen eng atau kit siang dan sapa2 dalam jel sekali pun; kita tak undi bn. Yg undi bn tu orang2 kota belud dan mereka yang sekampong dengan nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bagi saya pas dah takda modai politik selepas ruu haritu.. Modai terbaru adalah kes memali.. BN dan PAS sama2 tumpu pada melawan tun.. Mereka dah kurang lawan dgn pkr dan dap sbb tun lebih berbahaya bagi politik mereka. Cuba mahathir ajak najib lawan undi diputrajaya.. Kita tgk sapa yg paling fpt undi byk..jgn hirau pas..mereka sgt goyang bersendirian..umno/bn terpaksa tanggung masalah najib..harapan tanggung masalah mahathir..tapi harapan tetap tak telibat dlm masalah forex dsn memali..tetap umno yg kena sbb masatu mahathir dlm kerajaan.cara terbaik mahathir kena bukak semua rahsia dan pekung umno..untuk kita tgk adakah sprm berani bertindak.. First dedahkan semua… Read more »

john doe
Guest
john doe

PAS nak RCI kes Memali?

Just bring it ON lah…

Jangan lupa masukkan 'korek kubur' dalam pencarian fakta. Kalau masih tak puas hati lagi boleh buat sesi 'sumpah laknat'.

Anonymous
Guest
Anonymous

Setuju.

RCI makan masa dan kos.

AJK yang PAS tubuh sepatutnya usahakan gali kubur arwah. Sebab PAS Ghairah nak percepatkan siasatan. Lagi cepat gali kubur.

Panggil Nasir Bilal Khan .. Dia ni kalau gali jarang dapat yang baik-baik.

Anonymous
Guest
Anonymous

When politicians indulged in polemics with no real intention of coming up with solutions and made worse by agamawan who have been seen as hypocrites……that is the way backward and prepare for a big thud…..

Laillahailla anta subhanakainni kuntuminazzalimiin

Anonymous
Guest
Anonymous

Mr Jin, hang ni dah ta'dak maruah kah. Aku dok baca disini dah berapa kali hang didapati berbohong fakta tapi hang masih buat tak tau saja. Awat tebai sangat kah muka hang ni atau hang dah ta'dak kulit muka.

Nak tanya sikit penyakit hang ni penyakit keturunan kah. From which side of your family.

Anonymous
Guest
Anonymous

SIASATAN oleh Suruhanjaya Diraja (RCI) terhadap peristiwa Memali yang berlaku 32 tahun lalu hanya akan mendedahkan peranan presiden PAS sebagai punca tragedi berdarah itu, kata bekas ketua polis negara, Abdul Rahim Noor. Rahim menarik perhatian kepada ucapan Hadi dalam sebuah ceramah pada 1981 yang mempengaruhi Ibrahim Mahmud atau Ibrahim Libya dan pengikut-pengikutnya sehingga terjebak melakukan kegiatan yang mengancam keselamatan negara. Ucapan itu terkenal dengan gelaran "Amanat Hadi". “Sekiranya RCI diadakan, tidak dapat dielakkan hakikat tentang peranan Hadi melalui 'Amanat Hadi' sehingga berlakunya tragedi berdarah Memali,” kata Rahim kepada The Malaysian Insight. 'Amanat Hadi' merupakan petikan ucapan presiden PAS itu dalam… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Elok la buat rci 13may….siasat siapa yg provoke kuat permusuhan kaum kat malaya masa tu

Anonymous
Guest
Anonymous

TITM ni mmg betui tak tau fakta ni..?

atau saja buat tak tau nak kasi hadi melingkop??

Anonymous
Guest
Anonymous

Awal-awak lagi PDRM dah study kesan Amanat Hadi.

Begitu juga kesan hudud atau apa-apa yang seakan hudud..

Anonymous
Guest
Anonymous

Niat nak memalukan orang lain tiba-tiba diri sendiri akhirnya kena telanjang bulat.

DrKecik Kecik
Guest
DrKecik Kecik

Kita Mesti Hapuskan Umno Ini ! – Tun MahathirSaya percaya ramai yang dah dengar atau baca kenapa Tun Mahathir sanggup bertindak meninggalkan Umno yang beliau bersama selama 55 tahun sehingga ke tahap mahu menjatuhkan Umno !Semasa berucap di majlis forum anjuran PPBM Shah Alam baru ini, Tun Mahathir sekali lagi mengulangi perkara itu.Bukan kerana faktor Najib seorang. Sebelum Najib pun, Tun pernah tidak sehaluan dengan Tunku dan PakLah dan beliau samada dipecat atau keluar juga dari Umno tapi tidaklah sehingga beliau bersama pembangkang. Kerana pada Tun, yang masalah adalah pemimpin bukan parti.Tapi kenapa kali ini Tun bukan saja keluar Umno… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Pemimpin penyamun yang ada huruf KFR (Kliptokrat ….) di atas dahi harus ditolak. Malangnya masih ramai yang buta hati termasuk para ularmak. Sesiapa yang buta di dunia pasti akan buta juga diakhirat kelak.

DrKecik Kecik
Guest
DrKecik Kecik

Kita Mesti Hapuskan Umno Ini ! – Tun MahathirSaya percaya ramai yang dah dengar atau baca kenapa Tun Mahathir sanggup bertindak meninggalkan Umno yang beliau bersama selama 55 tahun sehingga ke tahap mahu menjatuhkan Umno !Semasa berucap di majlis forum anjuran PPBM Shah Alam baru ini, Tun Mahathir sekali lagi mengulangi perkara itu.Bukan kerana faktor Najib seorang. Sebelum Najib pun, Tun pernah tidak sehaluan dengan Tunku dan PakLah dan beliau samada dipecat atau keluar juga dari Umno tapi tidaklah sehingga beliau bersama pembangkang. Kerana pada Tun, yang masalah adalah pemimpin bukan parti.Tapi kenapa kali ini Tun bukan saja keluar Umno… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak masuk akal! Selagi lapuran hasil siasatan akn menyebelahi pihak tersebut maka mrk akan bersungguh2 nampakkan menyokong. Tapi kalau hasilnya nanti merugikan mrk, kita boleh nampak nanti samada mrk akan senyap, menuduh hasilnya bias atau apa2 saja alasan. Saya nampak, PAS terpaksa menyokongnya kerana utk diperlihatkan bhw mrk adalah mangsa dan mahukan keadilan. Bersikap ala ala berani kerana benar. Takpe, kita pun faham. Satu nasihat saya, jgn percayakan sangat dengan sipenguasa yg fasiq samada dari BN atau PH pd masa hadapan. PAS kena ingat, ini mgkin boleh dijdkan perangkap oleh UMNO kalau hasilnya nanti menyalahkan PAS sediri atau pemimpinnya. Mrk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Macam Kelantan. Macam Arab Saudi dengan Qatar. Macam Iran. Macam syiah dengan IS ..

Ingat amanah tu dari Islam ke? Kalau dari Islam mengapa ada orang kafir yang lebih amanah dari orang Islam ?

Berapa puak, fahaman dan mazhab dalam Islam..?

Yang mana jadi keutamaan kamu .. Al Quran atau Islam ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Sedih, tak faham beza antara negeri orang2 islam dengan negeri bersyariat Islam. Kelantan bukan model negeri bersyariat islam sepenuhnya. Arab Saudi, Qatar dan byk negara Arab lain bukan negara bersyariat Islam tapi itu negara Arab umat Islam. Elok pergi menuntut agama Islam yang betul dulu. Negara Iran adalah negra Islam sesat Syiah, jauh api dari panggang nak disamakan dengan model negara Islam. IS, lagi bangang punya contoh, itu ciptaan yahudi zionist untuk memburukkan dan menakutkan orang terhadap Islam seperti kamu sekarang ni takutkan Islam. Beza orang kafir yang amanah dengan orang Islam yang tak amanah? Orang kafir amanah hal keduniaan… Read more »

Malaysiabaru
Guest
Malaysiabaru

KAMI TENGOK ORG YG MELAYAN MR J NI ZAMA ZAMA BODOOO

MACAM PAK OTOMAN DENGAN KOJOLA DI BULAN POSE ITU HARI

SKRG JUBO DGN JAGOAN…

Layaaaannnnn ….. Walau di ulang 1000x fuckta sama

Anonymous
Guest
Anonymous

Baling tak nak buat RCI ke?
Kuantan tak nak buat RCI ke ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Buk dan mr j sama sahabat unknown ada persamaannya..pakai nama Allah tapi lakukan kemungkaran..pastu ajak orang lain..nauzubillah..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau Ghairah memang bagi kat PAS.

Kat Memali tu.. pasal Ghairah nak Syahid lah sanggup lawan sampai mati dengan Polis.

Nak buat Hudud pun Ghairah sangat tapi hasil nya tak jadi. Untuk terus Ghairah beralih pada RCI Memali.

PAS terlibat macamana PAS pulak yang minta tubuh RCI. Yang boleh minta tubuh RCI ialah mangsa atau keluarga mangsa atas nama penduduk, NGO atau kumpulan yang berkaitan.

Dalam RCI Kerajaan Malaysia dan Parti PAS yang di siasat, PAS jangan nak lepas tanggung-jawab ..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kepada semua ahli-ahli politik buatlah sesuatu itu dengan ikhlas kerana ALLAH.

Kalau belajar agama semata-mata kerana ingin dapat gelaran sebagai alim-ulamak pun boleh ke neraka.

Begitu juga kalau pergi berperang atau berjihad kerana ingin mati shahid atau ingin dapat gelaran shahid.

Anonymous
Guest
Anonymous

Cuba tanya PAS, tak mau ke tubuh 'RCI' siasat duit tabung Memali.
Cuba cari dan baca buku Airmata Memali, tulisan C.N. Afghani (Cikgu Zainon Ismail)…banyak yang didedahkannya dalam buku tu.

Nak tau lebih lanjut tentang CN Afghani, baca kat sini sampai habis:

https://ms.wikipedia.org/wiki/Zainon_Ismail_C.N_Afghani

DrKecik Kecik
Guest
DrKecik Kecik

FAKTA SEMASA REGIM KLEPTOKRAT NAJIB.1. Skandal 1MDB makin meruncing bagi Najib. Jabatan Kehakiman Amerika (DoJ) telah menaikkan tindakan ke atas duit curi 1MDB yang dilaburkan di Amerika daripada saman sivil kepada penyiasatan jenayah. Kedudukan Jho Low dan Riza Shahriz Abdul Aziz ibarat telur di hujung tanduk. 2. Najib lakukan tawaran awam permulaan (IPO) FGV pada tahun 2012 sebagai salah satu kempen mainan pasaran (market play) menjelang PRU 2013. Akibat prestasi hambar saham FGV, Felda menderita kerugian tidak nyata RM1.2 bilion daripada pelaburannya dan skandal rasuah FGV sudah sampai ke peringkat tangkapan. 3. Janji-janji manis kepada peneroka tidak tertunai. Banyak projek… Read more »

Macy
Guest
Macy

Tapi buk, sini ngak payah susah susah main nomor togel bikin jadik senang, cukup aje jilat sama itu jho lo punya bontot, boleh beli macem macem, emas permata, intan berlian. Ngak percaya tanya sama kakek j .

Brite Lite
Guest
Brite Lite

Ingat dulu arwah Tuan Guru Nik Aziz pernah bagi peringatan, jangan mudah tertipu dengan pengalihan isu. Ibaratnya ibu bapa nak bagi senyap anak, ditunjuknya "tengok tu… tengok tu… oooii gajah tu… gajah!" padahal yang ditunjuknya lembu. Nah sekarang fikirkan, apa yang puak2 ni dok buat, dengan 355 lah, 164 lah, forex lah, memali lah… tidak lebih dari menipu "tunjuk gajah". Malang juga, orang melayu ramai lagi percaya lembu tu gajah – asalkan tv3 yg cakap. Sedih.

Anonymous
Guest
Anonymous

Cuba anda fikir….bila Hadi dan PAS mula meracau2 dan gilakan UMNO?

Saya telah buat beberapa rujukan….ternyata Hadi dan PAS telah menjadi baruah and a partner in crime when the Nasharuddin dan Pas (Hadi) received "alleged dedaks".
Their moral compass went crazy.

I like to believe TITM may be "forced" to tag along. That is why his approach and statement to date appeared to be inconsistent……

The Phantom
Guest
The Phantom

Buk…..khidmat ibuk amat dperlukan sama kuntilanak maling 02.24 & 02.27 di atas. Dari kecil sampek tua kerjanya sebagai kuntilanak maling mencuri celana dalam……..tapi kasihanin sama dia kerna sekarang sudah enggak tahan dikejarin sama polisi tiap malam……akibat sudah tua kakinya sudah enggak tahan berlari lagi…… Jadi coba ibuk tolongin itu kuntilanak maling 02.24 & 02.27…….diajarin ritual pesigihan dunia ghaib sama dia…..supaya dapat jadi kayak dengan segera untuk beli rumah gedeng dan mobil yg besar….. Tolongin itu kuntilanak maling 02.24 & 02.27 agar jadik manusia ya buk……jangan lupa ya buk ajarin ritual pesugihan dunia ghaib sama dia. Khidmat ibuk amat dibutuhkan sama… Read more »

Macy
Guest
Macy

Baguslah! Mentekdarah lah duit haram tu banyak banyak, halal haram belakang criter. Bagi kat puak puak macai j jelah. Dorang x kesah benda benda cam ni!

Anonymous
Guest
Anonymous

Selepas
beratus ribu dibelanja,
berjuta yg lesap.
bertingkat ajk2
berlapis menteri3
berpuluh2 mesyuarat,
beratus2 lawatan.
beratus rihu dilabur,
beratus juta dilebur,
berulang2 diperiksa,
berkali2 diteliti…

INI HASIL PERANCANGAN MANUSIA

Akhirnya? Terbalik juga bendera.

INI HASIL PERLONDEHAN berulang2 dari ALLAH !

Namun, masih segelumit tinggal baki manusia termasuk Ostax, Lobai ,Penjumud, Pentotok, Siber Terumpah jamban Taek Low, yg lebih yakin bersaksi pada jawatan.
Dan kuasa kayu reput,mangkuk dlm kabinet, dan binatang biarpun kurus, atau gemuk.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kerja siapa ?

Kalau kesalahan yang kecil tetapi akibat nya sangat teruk.

Lain kali apa-apa kaitan dengan negara Indonesia beri perhatian yang lebih..

Bukan se belum ini tak pernah terjadi konflik .. Tapi buat lagi..

diny yusof
Guest
diny yusof

Tuan Budin , ma'af , terkeluar topic sedikit .

Sehari dua ini , sibuk di pertontonkan kisah kesilapan paparan bendera Indonesia ( serta Thailand) di you tube .

Nampak gayanya , isu ini bertambah panas apa bila pasukan takraw wanita Indonesia melakukan " walk out " ketika melawan Malaysia .

Sahabat serta kenalan saya yang ramai di Indonesia tidak berhenti bertanya berita menerusi Whats up , telegram , Line saya .

Apa yang dapat saya katakan "" apa bolih buat , kita punya pak menteri KBS …. Kepala Buntut Sama ""

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Diny….berkat hina orang tua…..tulah padahnya…..

Tak payah org tua tu framekan…….atau upah sape2…….ia terjadi dengan sendiri dari kesilapan tangan2 mereka sendiri.

Balasan Allah Taala…!!

dad
Guest
dad

bendera brunei pun salah……yg display bendera navy brunei….

rahman jpc
Guest
rahman jpc

saya percaya Sukan Sea ini adalah salah satu nya usaha UMNO/BN utk mengujudkan suasana 'feel good' dgn Malaysia menganjurkan nya dgn jaya bersama sama dgn meraih pingat yg banyak. ia nya mungkin d ikuti dgn 'pengumuman' belanjawan tahun 2018 yg popular. PAU tahun ini mungkin juga d jadikan medan utk mendabik dada sebelum PRU14 d umumkan. jika telahan saya benar, maka amat sedih sekali kerana perangcangan tlh 'backfire big time' dgn pencetakan salah gambar bendera Indonesia n beberapa Negara lain. sekarang ini mereka menuntut PM najib memohon maaf kpd pres jokowi secara terus n persendirian sebelum bersetuju menerima penyelesaian. mungkin… Read more »

Macy
Guest
Macy

Nothing at this juncture can mend a broken heart. Najib and his clown ingat dia boleh buat macam sebelum sebelum ni, time nak piliharaya, tabur dedak banyak banyak. Org dah x kisah hatta tabur debu emas skalipun, pilihan telah dibuat dan x boleh ditukar tukar lagi. So long umno.. history is about to be made

The Phantom
Guest
The Phantom

Pak Rahman….inilah kuasa Allah…..kesilapan dilakukan oleh kakitangan mereka sendiri yang memberi malu pada Malaysia.

Akibatnya bendera Malaysia tidak dihormati….dipijak dan dibakar ekoran tindakan marah oleh rakyat Indonesia.

Akibat terlalu fokus dan sebok dgn hal orang…….maka sendiri punya kerja tak ditelitikan.

Akhirnya sendiri yg kena backfire.

Kuasa Allah…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Ko hina Tun..

Allah balas dengan kehinaan lagi dahsyat.

Cara pemimpin kita cakap macam cakap dengan orang Felda. Sambil lewa dengan muka tak bersalah.

RCI untuk bendera Indonesia untuk menilai tahap tak malu UMNO.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ape ke jadah bangan macai Kuttylanak salahkan org itu dan ini kerana kezaliman Kuttylanak sedangkan beli kapal selam di cari salah Najib..sedangkan dia yg jd PM time tu.. gile ke ape macai Kuttylanak ni mendewakannya sampai semua salahnya di letak pada orng lain.. memang GILA!

john doe
Guest
john doe

Dungu..

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

Cai 02:27,

Ucapan Najib the klepet..

Haram Jadah kamu!

Anonymous
Guest
Anonymous

Puok umno ni kan bila tangan tua yang memberi mereka makan dan jawatan sebelum ni dah tak berkuasa…pakat hina dia semua.dia la paling jahat,merosakkan malaysia.

Si bijan tersenyum riang di belakang semah.melihat menteri2 bertungkus lumus membelanya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tangan si tua Laknatullah ini bukan sekadar wajid dihina malah wajib dikerat kerana pencurian dan kejahatannya sepanjang 22 tahun malah lebih!

Kenapa beliau sakit hati dengan Almarhum Tunku Abdul Rahman dan memecahbelahkan dengan hasutan dlm UMNO awal2 politik?

Anonymous
Guest
Anonymous

Pasai…
Dia asyik ..tak pa…tak pa..
Melayu Cina bergaduh pun tak pa..

Lagi dahsyat dari isu Memali..

Tak pa hah !

Anonymous
Guest
Anonymous

Apabila group2 pimpinan pas sekarang menyeru kerajaan sekarang membuat rci Memali,Bagaimana dgn kertas puteh yg dikeluarkan pada 1986,apa yg zahid dan najib buat masa tu!!!!!!!!!apa yg dato' taki buat?/TITM buat?/
Najib pada masa tu!! sedang hebat dgn bini orng (mejor aziz) iaitu bikmama..
Zahid sedang sebuk dgn belia 4B nya.

Yang saya tahu pimpinan yg join amanah inilah yg berpenat/hebat berjuang dgn pas,beberapa orng masuk ISA.
pIMPINAN PAS SEKARANG SEMUANYA SEDANG CARI BINI RAMAI..dATO TAKI??kHAIRUDDIN TAKFIRI ADA BINI 3//nik abduh masih berada dibawah ketiak nik aziz,///Menantu din ayam mungkin masih baby lagi..

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

Walaun2 hanya berfikir guna sebelah otak.

Yang lain-lain apa mereka buat pada waktu tu? Mereka makan gaji buta sahaja.

Macy
Guest
Macy

I dont know, something just doesnt add up. If it comes from umno, i could see the rationale behind it, but from the horse's mouth? Rci on memali will do more harm to hadi than it is to mahathir, unless somebody is planning something! But then again, what do i know about politics! Whatever it is, hope we have the last laugh!

john doe
Guest
john doe

Bro,

I have not an iota of doubt that we will have the last laugh (i am not keen of using the word laugh, but since that is the right proverb in English, so let it be).

Apa yang saya gemar sebagai alternatif:-

"Maka bertasbihlah memuji Tuhanmu (bagi yang terbukti di pihak yang benar), dan beristighfarlah (bagi mereka yang dibuktikan di pihak yang salah). Sesungguhnya Allah Maha Menerima Taubat".

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

Bro John Doe,

I like.

"Maka bertasbihlah memuji Tuhanmu (bagi yang terbukti di pihak yang benar), dan beristighfarlah (bagi mereka yang dibuktikan di pihak yang salah). Sesungguhnya Allah Maha Menerima Taubat".

Anonymous
Guest
Anonymous

Dalam siasatan "KERTAS PUTEH"(rci) versi yg dikeluarkan pada 1986. Menyatakan Tindakan berlaku kerana "menentang ajaran sesat Amanat Hadi awang". Pihak polis terpaksa bertindak,daripada ianya merebak cepat ka-tempat lain.Polis terpaksa menembak ,kerana berapa kali amaran mereka enggan ikut,dan mereka meulakan dulu dgn mebawa benda-benda tajam karah polis. sesiapa sahaja yg mejadi kerajaan pada masa itu ada 2 pilihan.Pilihan pertama:Biarkan sahaja ,dan pergerakkan ala terrorist akan merebak cepat ka-tempat lain.Pilihan kedua:Lakukan apa yg musa hitam lakukan.Jadi jelas,TIDAKKAN YG dilakukan oleh musa hitam,BETUL.Selaepas itu,tiada lagi kedegaran terrorist dari kumpulan agama politik pas.cuma al-maunah shj,dianya bukan dari ahli politik agama. Pada masa itu,menteri dalam… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tapi kenapa tun musa nak spin citer pulak skrg ni??? Nak dedak jgk ke??

diny yusof
Guest
diny yusof

Musang Hitam ni nak melariskan buku dia . Apa tajuknya saya kurang pasti ..tak minat langsung .

Anonymous
Guest
Anonymous

Kertas hitam dijadikan kertas putih untuk tutup kes..kutty cuci tangan.

The Phantom
Guest
The Phantom

Kurang2 ada jugak kertas hitam putihnya……

Tapi derma arab….duit yg pulangkan pada tok arab……tok sah kata hitam puteh…..secebis kertas pon taarak……cuma air lior basi jerrr….

Sign pon sign buta sepatah haram tak baca…..

Ooooh Kekanda Kassim Baba….!!

john doe
Guest
john doe

Tun Musa yang ghairah dengan istilah 2M tak ada separuh pun nilai kepimpinan Tun M. Syok sendiri saja lebih. Walaupun Memali adalah di bawah tanggungjawab direct Tun Musa selaku Menteri Dalam Negeri dan Pemangku PM, tapi Tun Musa lari dan menunding jari biarkan Tun M menjawab. Tun M tidak sekalipun di dalam jawapannya menyalahkan Tun Musa atau meminta soalan pasal Memali dijawab oleh Tun Musa, jauh sekali lari dari menjawab. Tiada apa yang perlu ditakutkan tentang Memali. Hadi yang perlu takut kerana memutar lidah selepas menyebabkan kematian 14 orang yang taasub dengan amanatnya dan 4 anggota keselamatan. Di dalam 'pencarian… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kertas hitam dan hitam Najib di kesat bontot Jho Low..

Anonymous
Guest
Anonymous

Sepatutnya PAS adakan RCI mengapa Kelantan ramai penagih pil kuda…lebih 50% gila disini sb pil tersebut…

Anonymous
Guest
Anonymous

Terlalu jelas sekarang PAS Dan UMNO sedang berusaha bersungguh sungguh untuk divert isu sebenar negara kepada isu lain yang tidak menguntungkan rakyat dan negara tapi cuma pembasiran berjuta ringgit dgn pwnubuhan RCI ,niat sebenar anya untuk memburukkan Tun M yang mengapalai PH . PAS dan UMNO tersilap pecaturan bahawa diwaktu ini masih banyak lagi pengundi dan rakyat mehran yang masih hidup dan tahu sebenarnya apa yang berlaku sehingga berlaku insiden , zahid dan Hadi silap kalau mengatakan kebanyakan rakyat yang ada sekarang semuanya lahir dalam lingkungan 20 tahun dan jenerasi baru yang tak tahu apa apa. Kes memali sebenarnya semacam… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Hanya orang bodoh yang teramat bodoh saja yang tidak tahu pas dan Ameno sehaluan…!!! Nak muntah dan jelik bila tengok nama parti Ameno dan pas!!

The Phantom
Guest
The Phantom

Kepada Pakatan cukop-cukoplah berjumpa berbincang dgn PAS… Dah jelas dah umpama gunting dalam lipatan. Sebenarnya bukan susah sangat kalo Pas jujur ikhlas nak bekerjasama dgn Pakatan. Kalo betol nak bekerjasama dah tentu tak main sorong tarik…….macam sesumpah cakap bertukar2……pendirian macam lampu lip-lap berubah dgn berbagai warna. Jelas menampak their true colour. Nampak belangnya. Kita tak mau esok sumer strategi rahsia Pakatan terdedah kepada Pas yg kemudian secara tak langsung akan diketahui oleh sekutu sedondonnya jugak. Ini two-headed snake. Serampang 2 mata…..kiri kanan dia makan. Pakatan kena bijak melihat permainan wayang kulit ni sebelom terlambat. To Pakatan enough is enough……accept the… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Enter The TITMAN…Nothing Else Matters.

diny yusof
Guest
diny yusof

PAS berasa iri hati ;

Tak kan UMNO je yang buat RCI Forex loss .
PAS pun nak kan RCI juga . So , kiranya RCI keatas Memali loss ni ngam lah dengan PAS yang memperjuangkan Islam . Walaupun banyak perjuangan PAS ni yang songsang …janji nak kenakan Mahathir .

The Phantom
Guest
The Phantom

RCI memali memang dalam plan. Tunggu hari dan masa diumumkan jer…….ada kemungkinan besar sebaik selepas RCI Forex selesai.

Dgn ini langkah Tun M dapat disekat memandangkan PRU14 just around the corner.

Ini ialah sebab mereka sudah terhidu bau kekalahan mereka……maka itu punca ancaman mesti dihapuskan dulu.

Mr J
Guest
Mr J

Tu lah Phantom, Bila TDM buat N2H1 yg keluar bukan 1MDB tapi Forex RCI. Rakyat nak tahu. Bila buat N2H2 tiba tiba Memali pula jadi famous. Kita harap TDM buat N2H3 pula – mana tahu keluar cerita BMF pula atau bailout Konsortium Perkapalan atau Perwaja atau MAS atau….banyak lagi. Manusia yg ada a lot to hide tidak sepatutnya buat forum nothing to hide. Begitu kuasa Allah. Nak kenakan DSN dgn fitnah tapi terpalit pada diri sendiri. Eloklah lebihkan taubat dan masa atas tikar sembahyang. InsyaAllah kita doakan TDM.

Anonymous
Guest
Anonymous

Masa tragedi memali aku baru berumur 11tahun,Kampung aku hampir sgt lah dgn memali..kira sejam naik kete, seingat aku lah makcik2 dan orang tua yang trlibat trgedi memali tu pun dah naik syeiikkhh semacam ketika situasi genting pertempuran dgn polis…

dh ajaran apa tu??

Jihad??

Apa yang dibanggakan??

Islam ajar ke cmtu??

Polis minta letak senjata menyerah diri..tapi pakat meracau hayun parang sana sini. Ajaran apa tu???

Puak pas bangga ke??atau sekadar mempolitikkan situasi??

Macy
Guest
Macy

J,Kau kena selsema ke? Yg keluar skang ni kat mana mana pun bau pekong najib yg dah membusuk,penuh ngan nanah berulat sampai anjing kena rabbies pun tak nak gi dekat!kitaorg kat sini loya sampai nak makan pun tak lalu!

Anonymous
Guest
Anonymous

Hahahaha lantak la kau j…aku dh 3penggal undi umno.tapi kali ni tak lagi.bini aku pun aku paksa mengundi kali ni.seblom ni dia tak nak je ikot aku blik kg buang undi malas katenyer.

KAU TUNGGGGGUUUUU BIJAN.KAU TAHU LA NASIB KAU KALI NI

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J

TDM tidak bolih nak buat N2H3 dah . N2H3 yu dah kena booking olih Jamal Jamban .

Yang itu nanti (N2H3) saya pasti skandal Scorpene timbul di sertai dengan kisah Altantuya Shariibu yang kena C4 terbongkar .

Lepas tu bolihlah di tubohkan RCI untuk itu pula ….

Mr J
Guest
Mr J

Fitnah 1MDB makin pudar. Hari ke hari pelan rasionalisasi 1MDB makin mantap. Business 1MDB pun makin maju. Prudential confirm akan bina ibu pejabat 27 tingkat di TRX memacu pertumbuhan pesat disana. Ini akan tambah nilai lagi bagi pelaburan 1MDB. Dimasa yg sama segala siasatan antarabangsa dah tutup kecuali DOJ. DOJ pun dah buang sita segala harta tanpa syarat dan Red Granite dapat CFO nya balik. Siasatan ini pun dijangka tidak babitkan DSN sebagaimana segala siasatan lain. Ini akan jadi paku terakhir pada keranda fitnah 1MDB. Sebaliknya pula rakyat makin minat dgn salah laku TDM. RCI Forex diikuti dgn teliti. RCI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rayat mana la desak tubuh rci memali untuk siasat geng sesat tu..

Mr J
Guest
Mr J

Diny, Scorpene/Altantuya dah disiasat Perancis dan kes dah tutup. Carilah fitnah lain. Atau lebih baik – berhentilah fitnah DSN.

Macy
Guest
Macy

It aint over until the fat lady sing, and nobody heard your fat lady is singing yet! But we do hear your boss is singing the blues every once i while!

Mr J
Guest
Mr J

Honestly Macy why this extreme hate for DSN? Surely he must have done something right. Currently I see immature behaviour amongst the Pakatoons. Anything and everything done by DSN is bad mouthed whether or not it is good…

The Phantom
Guest
The Phantom

Jebon at 1.12……pigi mamposs sama luuu………yg nak tau memali dan forex ni ialah puak2 yg nak alih tiang gol kesah 1MDB……..supaya dapat larikan tumpuan rakyat dari 1MDB… Nak redakan cerita 1MDB dengan harapan bila dekat PRU nanti rakyat dah lupa pasal 1MDB company berprestij dunia kebanggaan ko tu. Kemudian inilah jalannya apabila dah terdesakkkk……untuk sekat langkah Pakatan lebih2 lagi Tun M. Kalo boleh Tun M nak dibisukan dari bukak mulot……dan nak dipencenkan teruusss dari politik ni. Jebon samdollll…..ko kena ingat cerita 1MDBlah yg paling sensasi di abad ini yg dapat liputan meluas satu dunia. Cerita 1MDB ni menarik sumer media2… Read more »

Macy
Guest
Macy

Well j, in case you havent heard, he is an alien ok! You happy now! What a dick!

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J

Kenapa kamu tak berhenti henti berkata bohong ?

Jikalau kamu menganggap kamu yang betul , adakah kamu maksudkan saya yang bohong ?

Bila masanya penyiasatan ke atas skandal Scorpene di Perancis telah di tutup ?

Berita terakhir pihak Perancis telah mendakwa 2 individu yang terbabit secara langsung di dalam skandal itu .

Pihak perancis juga menyatakan akan mendakwa Razak Baginda .

The Phantom
Guest
The Phantom

Duit bayar Aabar Ciplak tu apa kabar?? Senyap terusss??? Bila boleh dapat balik duit tu…???

Bisukan ajerrr harap2 rakyat lupa pasal ni….tak gitu Jebon???

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J Kamu sebenarnya dungu didalam hal hal berkenaan dengan "investment portfolio" . Tolong jelaskan , dengan Prudential berhasrat membina ibu pejabatnya di TRX , adakah ini akan menambah nilai pelaburan 1MDB . As a business person , I regard this statement as a very stupid assumption . That piece of land was sold to Prudential . Whatever being carry out on that piece of land has nothing to do with 1MDB anymore . The most 1MDB can do is giving advice on the concept of the development only . The rest of the investment , whether to build 27… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J

Kedunguan kamu terus menerus terselah .

Sudah berkali kali saya terangkan , DoJ TIDAK pernah melepaskan sita sebagaimana yang kamu katakan .

Sila baca penjelasan saya yang terdahulu berkenaan perkara ini .

The Phantom
Guest
The Phantom

Terrbaikk bro Diny…!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Sekali pun 1MDB dah senyap dan kes DoJ selesai .. hutang tetap rakyat yang bayar sehingga generasi kita mampos … di sambung bayar oleh cucu-cicit kita

Anonymous
Guest
Anonymous

Mrj punya auta, 1mdb pun dikatakan fitnah. Kalu itu pemikiran Mr j, tahulah kita fakta auta Mr j takat mana.

john doe
Guest
john doe

Syabas pak Diny and all.

Kan saya dah selalu cakap Mr J adalah seorang pendusta.

Bagus juga berhujah dengan Mr J ni, ia akan menyerlahkan lagi kata-kata saya bahawa ia adalah pendusta.

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

Bro John Doe,

Kalau beliau seorang sahaja nak jadi PENDUSTA…GO AHEAD lah. aku pun..tak akan marah beliau(Mr J).

Tapi, Janganlah nak menghasut orangramai.. untuk ikut jadi PENDUSTA juga seperti beliau!

Mr J
Guest
Mr J

Diny, terimalah hakikat. Kes Altantuya dan Scorpene dah tutup. Kes baru ini pasal ada org lapur balik isu rasuah Razak Baginda maka Perancis buat siasatan awal dan bukan dakwa. Macam kes Altantuya Scorpene yg pelapurnya SUARAM siasatan awal tunjuk tiada kes. Maka ditutup. Tapi puak puak sini tak pernah berhenti fitnah DSN bunuh Altantuya diblog ini. Apa agaknya habuan akhirat?

Mr J
Guest
Mr J

Diny, begitu juga DOJ. DOJ telah tarik balik saman civilnya terhadap semua aset sita tanpa syarat. DOJ pun baru nak mula siasatan. Segala istilah M01 dan isu pink diamond dah dibuang pada siasatan. Segala auta masa Loretta yg kini disiasat Senate US atas korupsi terima upah bagi pihak Clinton untuk urus kes dah tertutup. Macam kes siasatan Swiss, Singapore dan Hong Kong kes ini tidak babitkan DSN. Jika ada siasatan gubah wang maka ia akan berkisar disekitar Aabar BVI dan Qadeem AlQubaisy. 1MDB merupakan harapan fitnah paling besar bagi PH. InsyaAllah fitnah ini juga akan berakhir. Apakah saudara akan taubat… Read more »

Mr J
Guest
Mr J

Diny, as development happens the value of land appreciates even further. This bring in more value for 1MDB. At the same time recall when Tabung Haji bought land there how much fitnah there was? TH was accused of bailing out 1MDB using depositors money? Now even TH will enjoy the appreciation of value. Was this not supposed to be a worthless piece of land – 22 billion now really? Wow, then 1MDB must be very rich and not poor or bankrupt. Which one is it now – brankrupt or rich? Can Pakatoons make up their mind?

Mr J
Guest
Mr J

Diny and the rest. Tak penat ke teruskan fitnah terhadap DSN dekat 9 tahun ini? Segala fitnah yg dilempar dgn kuasa Allah tak menjadi. Kini yg memfitnah pula menggigil hadapi siasatan. Itu belum kena mahkamah masyar lagi. Please reflect on the fitnah you have been spreading. Please also reflect the person with so much baggage and wrong doing you are supporting. He is using you just like all those people in the past. You are helping him spread fitnah for his own and his kronis/childrens agenda. You get nothing out of it. Do you want to mess up you akhirah… Read more »

diny yusof
Guest
diny yusof

Mr. J. First and foremost . I am never a political pariah . Till to this day , I am not even a member of any political party .My conscience is always to support a good government of the day and put my vote on those that can deliver a better wellbeing to the country and the rakyat . Whether I will be ostracised at Padang Mahsyar or not is not for you ,Mahathir or Najib to decide . I will leave it to the Almighty to do the judgement . For the time being , I will keep on… Read more »

dad
Guest
dad

pas is in the mood of rci now….some jokers in pas are thinking, why not…..jibo is happily 'gerrymandering' the rci to his advantage…..so, nothing is wrong if pas follow suit…. anyway, jibo already said, he does not want votes in kelantan…….a signal for pas, kelantan is theirs to keep……but, as always….nothing can hide greed….pas are thinking of another bite in kedah….so, another rci for memali…..will jibo agreed?…..depends on what is in it for jibo….. if jibo agreed, he will likely has to let go of kedah, pas will dominate…..but, with the rci, he will push tun further to his advantage….… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kes kalih isu. Berhati hati dengan ejen umno ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Pas & umno sudah bersatu
Undi pas = undi umno
Pas = umno
Umno = bn
Umno + Pas = BN Baru
Undi pas = undi umno
Undi pas = undi BN

Macy
Guest
Macy

(Umno + pas)/2 + BN-(mic + mca + gerakan) = ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul aku cakap,tengok muka pun aku dah naik loya dengan puak2 lebai tak sudah ni….dari air muka mereka kita sudah dapat tahu hati jahat meteka!!….sejak aku kecik2 dulu sampai la ni aku cukup2 benci dengan puak2 sesat ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

00:17 yg. tak sesat kutty yg. mempersendakan janggut Nabi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tun tahu perangai Lobai.. simpan janggut tapi masyaallah .. ghairah terlampau ..

Anonymous
Guest
Anonymous

Oii ustad. Allah pun tk suruh simpan janggut. Yang ko dok gila dgn janggut apahal. Allah suruh lawan rasuah ko tak buat plak. Dok sibuk hal janggut mmg bodo piang tak habih2.

Macy
Guest
Macy

Come to think about it, is there any possibility that titm nak kenakan hadi?
Afterall hadi lah punca tercetusnya incident memali tu!

Shafiek Abdat
Guest
Shafiek Abdat

Tak perlu minta maaf sebab Lebai hardy adalah punca yang membuat Ibrahim Libya terpedaya dengan Amanat Karut Lebai itu……..!!! Jihad apa ke benda macam tu??

Anonymous
Guest
Anonymous

Masa tragedi memali aku baru berumur 11tahun,Kampung aku hampir sgt lah dgn memali..kira sejam naik kete, seingat aku lah makcik2 dan orang tua yang trlibat trgedi memali tu pun dah naik syeiikkhh semacam ketika situasi genting pertempuran dgn polis…

dh ajaran apa tu??

Jihad??

Apa yang dibanggakan??

Islam ajar ke cmtu??

Polis minta letak senjata menyerah diri..tapi pakat meracau hayun parang sana sini. Ajaran apa tu???

Puak pas bangga ke??atau sekadar mempolitikkan situasi??

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau polis nak pergi tangkap hang kat rumah sebab kuat sokong BERSATU nak wat camna..lawan jadi cam Memali eloklah hang serah diri aja.

UP the Moderates
Guest
UP the Moderates

KERANA AMANAT HADI AWANG,
ROSAK AKHLAK, AKIDAH.

MARILAH KITA BALIK SEMULA…
KEPADA AJARAN NABI S.A.W
RAHMATAN ILI ALAMIN.

Anonymous
Guest
Anonymous

PAS tak siasat ke kenapa kelantan paling top kes hiv dan aids?

Permadu Malaysia
Guest
Permadu Malaysia

RCI perlu ditubuhkan segera kerana isu hiv melibatkan kesihatan, nyawa dan keselamatan rakyat.

Politik matang dan sejahtera perlu ambil berat hal spt ini.

Tajul
Guest
Tajul

Pas amalkan politik batang je

Yg mana menambah bini adalah keutamaan nombor 1

Anonymous
Guest
Anonymous

Patutnya Musa Hitam yang patut mintak maaf. Dia masa tu Menteri Dalam Negeri. Apahal cuma Mahathir je yang kena mintak maaf?

Musa Hitam menyorok belakang tiang ke tu? Senyap je?

Malaysiabaru
Guest
Malaysiabaru

Rci FOREX pun mcm sial macam mana mamat recycle murad yg muncul tiap kali nak PRU ( 1999/2008/2013) BOLEH fitnah bagi pihak Anwar??? Dia kata Anwar kata Jgn kecoh.. Padahal Anwar dah mintak Jaafar explain … In public Jaafar kata dia tak usik langsung duit BNM.. Tapi ada penoling gabenor PKMAK yang gatal nak berjudi .. Mula mula berjudi untung sebab bila Anwar jadi MOFn duit ringgit makin kukuh.. Lama lama peniling gabenor tamak habis .. Lingkup firex. Si myrad pulak tuduh org politik buat angkara padahal org BNM yang tolol.. Tahun lepas kami jumpa bekas org BNM skrg pencen… Read more »

kluangman
Guest
kluangman

Mereka berlawan dengan penipuan yang mereka sendiri lakukan, setakat mana cerdik lebai lebai PAS belum pernah terbukti dalam sejarah, asyik jadi alat dan pak pacak.
Nasi tambah..

The Phantom
Guest
The Phantom

Betol bro……mereka selalu bertindak melulu tersondol2…..sama ketika keluarkan amanat hadi dan solat hajat KO BN 2012 dulu…..sumer penoh tindakan beremosi……dan sekarang mereka bawak perkara Memali pulak…..

Orang yg melampau akan terima padahnya…….kita tuuungguuu dan lihat apa kesudahan Pas yg nampak seperti menepuk air didulang.

Anonymous
Guest
Anonymous

…Anda kerap kencing……..?????

…..mengencing…….

……atau selalu kena kencing……

……….untuk mengelak perkara di atas……..

………………..jauhi pas………..

Anonymous
Guest
Anonymous

Dulu UMNO kapir harbi sbb tak bayar zakat kpd PAS. Bila Najib bagi zakat 90 juta, terus UMNO mendapat perlindungan muslimin PAS. Modus Operandi Israel dgn Arab pun sama la. Guna US sbg pejabat zakat.

Gitulah prinsip Islam, Budin. Bayar zakat, jadi kawan la. DAP tak bayar zakat kat PAS, kekal la jadi kapir harbi.

Ini matematik Islam paling mudah. Lps bayar zakat, lu tgk la lobai2 jalankan peranan Islam mereka. Ini bukan ajaib bro. Ini lunas2 dlm agama suci lobai2. Bayar zakat dpt perlindungan la.

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan menghukum orang lain kerna dendam,biarkan perkara yang lalu berlalu demi masa manusia itu dlm kerugian,hormatilah Orang tua karna kelak kau akan menua.janganlah sailing membenci, janganlah saling menghukum, janganlah Saling mendengki,janganlah saling memutuskan,janganlah saling berpaling.. Jadilah pemaaf dan jadilah hamba Allah yang bersaudara. Orang mati tak perlu dihidupkan kembali in justice for mamali dan tak perlu di politics jika simati syahid itu urusan dia dgan tuhan.. yang hidup pertajamkanlah ibadahmu.. Parti Pas jgn Cuba Cuba menjadi penista dlm agama.. perlu diketahui umum parti pemerintah ketika itu sebuah parti yang berkuasa mengolah apa sahaja dan parti itu dipecah perintah oleh individuals… Read more »

Tajul
Guest
Tajul

Sebelum tubuh RCI Memali tu mintak la siap2 lagi 90 jota

Buleh buat bayar teh tarik dan pay per view kat holland pulak