Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SIAPA ANTI MELAYU DAN ISLAM?

MCA, salah sebuah parti komponen BN yang sebelum ini diketahui merupakan antara penentang kuat Akta 355 daripada diambil-alih pembentangannya oleh kerajaan sehingga Najib Razak tunduk kepadanya, dalam perkembangan terbaru menyelar DAP kerana memberi lebih banyak bantuan kepada orang Melayu dan perkembangan agama Islam di Pulau Pinang.
Kata Ketua Biro Publisiti MCA, Chai Kim Sen, tindakan itu bermakna DAP telah meminggirkan masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam di negeri itu.
“Selepas mengambil lih Pulau Pinang pada 2008, hanya dalam tempoh 8 tahun, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah memperuntukkan RM4.5 juta untuk hal ehwal Islam dan RM8 juta kepada 20 buah sekolah aliran agama Islam, satu jumlah yang lebih banyak berbanding agama lain.
“Pemberian kontrak kerajaan pula, 90 peratus daripadanya diberikan kepada Bumiputera,” ujar beliau.
Selain itu, tambah beliau, dibandingkan dengan pentadbiran di bawah Gerakan sebelum ini, kerajaan Pulau Pinang di bawah DAP juga memperuntukkan lebih banyak kepada masyarakat Bumiputera berbanding kaum-kaum lain.
Maka, antara DAP dan MCA, siapa yang sebenarnya anti Melayu dan anti Islam?
Kenapa MCA perlu  marah kepada DAP hanya disebabkan memberi lebih banyak bantuan serta pertolongan kepada orang Melayu dan agama Islam?
Bukan tindakan DAP itu membuktikan mereka menghormati kedudukan Melayu sebagai kaum majoriti serta Islam sebagai agama rasmi Persekutuan?
Adakah MCA kini ingin membuka topeng dan mendedahkan wajah sebenar mereka bahawa meskipun berada di dalam BN menjadi rakan karib kepada UMNO, sikap sebenar mereka ialah anti Melayu dan anti Islam?
Jika begitu, tidakkah BN yang ada MCA didalamnya lebih merbahaya untuk terus mentadbir negara berbanding Pakatan Harapan yang dianggotai oleh DAP?
Selama ini, DAP selalu digambar dan dijeritkan sebagai parti yang anti Melayu dan anti Islam, terutama kepada orang-orang kampung dan mereka yang tinggal di luar bandar.
Memilih DAP atau mana-mana parti yang mempunyai hubungan dengannya kerapkali ditafsirkan sebagai ancaman kepada kedudukan Melayu dan Islam di negara ini.
Di Pulau Pinang, pelbagai gambaran buruk kepada Melayu dan Islam konon telah dilakukan oleh DAP sejak mereka menguasai pemerintahan negeri itu.
Daripada pemimpin atasan UMNO, menteri, pimpinan di bahagian, pencacai di cawangan, blogger berbayar sehinggalah pengomen-pengomen di blog dan media sosial yang diketahui cuma dihadiahkan telefon pintar A9 dan duit raya setahun sekali sebanyak RM900, mainan mereka mengenai DAP itu anti Melayu dan anti Islam bagaikan tiada kesudahannya, meskipun sudah banyak bukti ditampilkan untuk menidakkannya.
Akhirnya, kenyataan pemimpin MCA sendiri telah memberikan jawapan yang sebenarnya. (ShahbudinHusin 27/07/2017).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

115 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
115
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x