Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BERANIKAH "NEGARAWAN SEBENAR" TANGKAP TUN MAHATHIR"?

Hari ini,  10 Julai adalah hari ulangtahun kelahiran Tun Mahathir Mohamad yang ke-92.

Selamat hari lahir Tun…moga terus dipanjangkan umur, dianugerahkan kesihatan yang baik dan diberi kesempatan oleh Tuhan meneruskan perjuangan menyelamatkan negara ini daripada bahana kleprokrasi sehingga ke titik akhir kejayaan.

Kebanyakan orang lain menyambut hari ulangtahun kelahiran dengan kegembiraan, tetapi Tun Mahathir bukan saja menyambutnya dengan komitmen untuk kekal berjuang, malah yang lebih mengharukan ialah sedia menawarkan dirinya untuk ditangkap dan ditahan.

Ia berikutan tindakan Najib Razak yang mengatakan Tun Mahathir kini sedang panik susulan penubuhan Suruhanjaya Diraja berkaitan kerugian urusniaga forex yang berlaku hampir 30 tahun lalu.

Meskipun suruhanjaya itu belum lagi berfungsi dan belum juga memanggil saksi-saksi, tetapi Najib sudah pun berani membayangkan kemungkinan pertuduhan jenayah bakal dihadapi oleh bekas Perdana Menteri itu.

“Pada hari raya saya ucap selamat hari raya kepada Najib tapi dia asyik berusaha macam mana untuk tangkap saya.

“Tak apalah, dia ada kuasa, tangkaplah!” kata Tun Mahathir.

Sebelum ini juga Tun Mahathir mencabar isteri Najib, Rosmah Mansor agar menyamannya jika beliau melakukan fitnah atau membuat tuduhan tidak berasas terhadapnya.

Namun, sehingga ini Rosmah terus senyap tanpa khabar berita, sama senyapnya seperti Najib yang dua tahun lalu mengatakan akan menyaman akhbar The Wall Street Journal, tetapi sehingga ini masih belum terdengar apa-apa khabar berita mengenainya.

Semalam, Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairul Azwan Harun menyifatkan Najib sebagai “negarawan sebenar”  di negara ini, manakala Tun Mahathir disifatkan tidak layak sama-sekali  memakai gelaran tersebut.

Sebagai “negarawan  sebenar”, tidak berani menyaman WSJ mungkin tidak berapa “besar kemaluannya”  berbanding tidak berani menangkap Tun Mahathir, apatah lagi tawaran berbuat demikian dihidangkan dengan dada yang lapang oleh tuan punya badan.
Apa guna jika sekadar berani menyalahkan Tun Mahathir itu dan ini, tapi masih tiada keberanian sama sekali untuk menangkap dan memenjarakannya.

Apa lagi, tunjukkanlah keberanian sebagai “negawaran sebenar” itu? (ShahbudinHusin 10/07/2017)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

178 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
178
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x