BOLEH PERCAYAKAH KATA2 NAJIB INI?

Najib Razak memberitahu, kos sara hidup di Malaysia adalah yang terendah di kalangan negara-negara Asean berdasarkan kajian yang yang dilakukan oleh Economist Intelligence Unit.
Menurut Perdana Menteri lagi, keadaan itu adalah hasil pelbagai usaha yang dilaksanakan kerajaan untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat.
Betulkah?
Secara mudahnya, kos sara hidup adalah pengiraan perbelanjaan yang terpaksa ditanggung oleh seseorang atau sesebuah keluarga untuk memenuhi keperluan asas seperti makanan, pakaian, tempat tinggal dan keperluan-keperluan lain yang diperlukan untuk keselesaan hidup. 
Ia secara langsung juga berkait dengan jumlah pendapatan dan kenaikan harga barang di mana sekiranya  pendapatan berada pada kadar yang lebih rendah berbanding dengan perbelanjaan, bermakna taraf kehidupan rakyat adalah merosot. Maknanya, kos sara hidup adalah meningkat.
Sebaliknya, sekiranya  pendapatan meningkat pada kadar lebih tinggi berbanding perbelanjaan, bererti taraf hidup  semakin meningkat dan kos sara hidup dikira rendah.
Dalam konteks Malaysia, benarkah realitinya kos sara hidup kita terendah di kalangan negara-negara Asean?
Atau kajian saja mendapatinya sedemikian?
Apakah pendapatan rakyat Malaysia meningkat dengan lebih baik berbanding penduduk di Singapura dan Brunei?
Jika pun pendapatan rakyat Malaysia tidak meningkat dengan baik berbanding dua negara jiran tersebut, adakah harga barang keperluan harian di negara kita lebih rendah berbanding Thailand, Indonesia dan Vietnam?
Apakah cukai GST, penarikan subsidi dan beberapa kenaikan harga barang yang berterusan sejak tahun-tahun kebelakangan ini tidak memberi kesan kepada tambahan perbelanjaan dan kos sara hidup rakyat?
Bagaimana pula agaknya perasaan makcik-makcik Felda apabila mendengar kata-kata Najib bahawa kos sara hidup di Malaysia adalah yang terendah sekali sedangkan harga ikan kembong yang mereka beli sudah berharga RM22 sekilogram?
Siapa yang Najib cuba gembirakan dengan kata-katanya itu – dirinya sendiri atau rakyat kebanyakan yang setiap hari pergi ke pasar? (ShahbudinHusin 21/04/2017).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:47 pm

113
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
diny yusofSalwah AbdatAnonymousMohamed NoorZack Armstrong Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Bukti bersepah kalu diam, dikira Syubahah wal Mungkaruni Al Kincun (Kencing Lencun).
Ada akal sendiri mau ingat. Buat apa terus harap lobai dan penyagak.
Tak ada perlunya terus jadi totok jumud pun Jangan samapai cucu akan kencing atas kubur nnt, sebab wariskan bala.

Anonymous
Guest
Anonymous

Siakap Senohong, Gelama Ikan Duri,
Kalau Cakap Bohong, Dah Tentu Mencuri,

Anonymous
Guest
Anonymous

Pencuri Dan penipu selalu dtg sekali,2 dlm 1 mcm najib..

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul sangat dah tu

Anonymous
Guest
Anonymous

Mizie Kutar… masih ada peluang lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sementara itu, Khairy memberitahu, bagi Fasa Ke-2, kementerian telah menubuhkan Kumpulan Masa Depan TN50 yang akan melihat dan mengkaji de­ngan lebih mendalam topik-topik utama yang berkaitan. Beliau memberitahu, setiap kumpulan akan dianggotai lebih 10 anggota belia serta tiga pakar subjek dan hasil dari kajian kumpulan itu akan menjadi sebahagian besar daripada Laporan Belia TN50, juga input kepada pembentukan dasar, visi, dasar dan program TN50. Jelasnya, kementerian membuka peluang kepada generasi muda untuk menyertai Kumpulan Masa Depan TN50 sebelum keahlian kumpulan tersebut dimuktamadkan. Beliau berkata, generasi muda yang berminat atau ingin mencalonkan nama individu lain yang diyakini berkaliber boleh berbuat demikian… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, aspirasi tersebut merupakan antara 26,000 aspirasi yang dikumpul daripada 585,000 belia didekati melalui pelbagai saluran dan beliau yakin sasaran mendekati 1.5 juta belia dapat dicapai menje­lang hujung tahun ini.

Katanya, sebanyak 80 peratus daripada aspirasi yang dikumpul merangkumi lima hala tuju iaitu ekonomi dan pekerjaan; pendidikan dan pemerkasaan kemahiran; nilai-nilai masyarakat, persekitaran dan kesejahteraan hidup, serta tadbir urus kerajaan.

Mizie Kutar
Guest
Mizie Kutar

Negara bernasib baik dikurniakan minyak..tapi hasil kekayaan dirompak oleh pemerintah UMNO BN jual hasil petrol kat rakyat pun nak kutip cukai setiap minggu sepatutnya anugerah minyak ini dikongsi.

Anonymous
Guest
Anonymous

MACAI BARUA MEROYAN HARAMJADAH
ROMPAK CUKAI RINGGIT DAN INFLASI
ISU SENSASI DAH TAK ADE NAK FITNAH
BARAMBUS BARUA [email protected]

……. INI KALI LAH..

UBAH DAN SIMEN

Anonymous
Guest
Anonymous

Setuju akak..!!!

Kita ubah PM najib
Kita simen losemah jgn bg dia shopping lg, konpam mati meragan.

Kikiki.. Ini Kali lah

# tangkap barua singapork!!!

Ini Kali lah..///

Anonymous
Guest
Anonymous

PPBM TU PAKAT PAKAT BOLEH MATI
ELIT DAN VIP MENGUASAI PARTI
RAMAINYER DAH KUAR PARTI MAMAK INI
MINGGU DEPAN SATU GENG LAGI TARIK DIRI

.. TUNGGUUUU…
.BARUA [email protected] LEE KWAN YEW KIMAK BERAMBUS LUU…..

Anonymous
Guest
Anonymous

1010, gran tanah malaysia yg ko simpan tu link tunjuk kat sini sat. Sekali dgn DNA Melayu kau.
Lepas tu baru boleh cuba halau org.
Kalau tak ada… kau GET LOST ! Budak kecik kurang akal la lu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Akak best kan servis mat black Africa tu..

Besar, teguh dan peramah

Tu yg rabak cipap akak

Bye akak

Kikikiki..///

Anonymous
Guest
Anonymous

inilah bengap..ahli2 umngok je yg percaya

UP
Guest
UP

Kepada sesiapa yang percaya apa yang Najib Tun Razak kata kan itu…Malang sungguhlah org tersebut!

Sesungguhnya, otak yang Allah SWT telah kurnaikan kepada kita..sepatutnya, kita fikir sebaik2nya…tipu, muslihat.

Anonymous
Guest
Anonymous

Puak lembab A9Q7 nak kna maki bos lagi nanti. Org suruh serang ! Bukan suroh copy paste. Kan blog Mykemut,media Utusan Meloya , Harukah org tak percaya lgi.
TV1 kurang 3 suku pun sampai terpaksa hebah bahawa lebih 2 juta jenglot penonton tgk Buritin Akhir.
Tingkatkanlah serangan samseng Samsong A9 tu dgn hujah yg baik.
Kang kena maki BANGANG lagi baru tau!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Akal diberi . Fikir dan lihat mata hati. Yg salah tetap salah. Yg benar tetap benar.
Gunakan akal. Jng ikut sedap mulut saje. Ramai rakyat marhaein yg dah miskin dan papa akibat kenaikan kos. Contohilah khalifah Umar Abdul Aziz.
Amanah yg diberikan bkn tiket mudah untuk ke syurga.
Ramai lagi org melayu metempat dibumi sendiri. Jadi kuli. Sewa rumah. Nak beli x mampu.
Insaflah pemimpin semua. Turun kebawah, lihat dgn mata kepala sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Rata2 pemimpin berbangsa melayu tak ada amanah.

Sebahagian daripada agamawan bermodalkan agama untuk menyesat orang melayu muslim.

Melayu muslim dalam perjalanan menuju kehancuran dan kemurkaan Allah swt….sedih

Anonymous
Guest
Anonymous

Ape pun..pas pis pus

Mizie Kutar
Guest
Mizie Kutar

Sekarang ni rata2 rakyat tak mampu nk mkn ikan…terlalu mahal makanan laut padahal negara dikelilingi oleh laut…jeti nelayan setiap negeri dumber rezeki cuma kaut je kat laut tak perlu tabur dedak.

giorgio
Guest
giorgio

Orang Yang dedak aje caya sama dia…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul ke? Di suruh "berlagak bodoh". Biasanya manusia suka "berlagak pandai". KUALA LUMPUR 19 April –Unsur negatif seperti kronisme dan sikap ‘gila jawatan’ yang semakin menebal dalam Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) menyebabkan salah seorang pengasas parti itu, Kamarul Azman Habibur Rahman hari ini mengisytiharkan keluar parti dan melepaskan semua jawatan berkuat kuasa serta-merta. Beliau yang juga Setiausaha Kerja PPBM berkata, tindakan itu diambil kerana beliau melihat perjuangan PPBM sudah terpesong, malah banyak ahli yang hilang kepercayaan kepa­da kepe­mimpinan yang meman­dang ahli-ahli parti mengikut ‘darjat’ dan ‘kasta’. Katanya, beliau mula hilang kepercayaan terhadap kepe­mimpinan parti itu apabila hari demi hari,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Si kamarul ni dulu masa dia dalam umno aku tak kenai pun, dia keluar umno pun aku tak dengar cerita apa apa, tut tut la ni dia lagi popular dari najib sebab keluar bersatu. Jadi nasihat aku pada orang umno yang teringin nak jadi calon, mai masuk bersatu lepas tu buat sidang akhbar keluar bersatu. Gerenti hampa dapat jadi calon..tu la aura bersatu…

Anonymous
Guest
Anonymous

"Tanya Balik Diri Sendiri, Siapa Amalkan Kronisme Sebenarnya" Bekas Pengasas PPBM Tanya Tun M KUALA LUMPUR: Bekas Pengasas Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Kamarulazman Habibur Rahman menyoal kembali Tun Dr Mahathir Mohamad apabila Pengerusi parti berkenaan mendakwa perletakan jawatannya disebabkan kroni. Ujarnya, sungguhpun tidak kecewa dengan dakwaan oleh orang nombor satu PPBM itu, Kamarulazman berkata, kenyataan yang dibuat oleh Dr Mahathir adalah cubaan untuk menyembunyikan krisis dalaman parti yang semakin kronik. "Saya tak kecewa (dengan kenyataan Dr Mahathir) pun, kerana saya tahu mereka akan buat kesimpulan begitu, saya berpendapat mereka tak berani menyatakan perkara yang sebenar. "Dalam apa-apa perkara pun… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Cakap banyak pun tak guna bang…buatlah parti baru..sendiri tadbir…dulu tinggal umno sebab tak puas hati, masuk bersatu…sekarang tinggal bersatu sebab tak puas hati, masuk umno…sampai kiamat pun tak selasai…

Anonymous
Guest
Anonymous

MAHATHIR KENA SEDAR DIRI, DIALAH BAPA PERPECAHAN MELAYU, KATA IDRIS AHMAD!!!!TOLONGLAH Tun Mahathir cermin diri dulu. Jangan hentam semborono begitu sahaja mengatakan PAS punca Melayu berpecah. Kalau Tun terlupa saya hendak ingatkan kepada Tun. Bukankah zaman Tun Melayu berpecah? Selama 22 tahun Tun berkuasa, tiga Timbalan Perdana Menteri terpelanting. Lahir team A dan team B di dalam Umno sehingga Umno diharamkan. Zaman Tun lahirnya Parti Semangat 46 dan Parti Keadilan Rakyat. Bukankah zaman Tun, royalti minyak untuk Terengganu ditarik. Bukankan zaman Tun wujudnya Pejabat Pembangunan Persekutuan di Kelantan sehingga membazir berjuta wang negara apabila BN kalah pada tahun 1990. Adanya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Akbar Harukah dh tak laku kot Bos ,?

diny yusof
Guest
diny yusof

Dari zaman Tun sampailah masa kini ,PAS mengkategorikan orang UMNO tu kafir . Amanat Hj Hadi masih berdiri teguh .

Tetapi herannya , Hj Hadi bolih sedondong dgn Najib .

Anonymous
Guest
Anonymous

Ramai yang bertanyakan kenapa di dalam Pilihanraya Ke 13, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli tidak bertanding di kawasan kelahirannya iaitu di Kemaman sebaliknya memilih untuk bertanding di Pandan.

Lihat sahaja gambar-gambar di bawah sudah cukup untuk menjelaskannya. Orang-orang Kemaman bijaksana tidak memilih penipu dan pembohong mewakili mereka. Rafizi Ramli bernafsu besar. Masih ada cita-cita untuk menawan Kemaman sedangkan sambutan yang diterima, lebih kerusi dari orang yang hadir.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hebatlah rafizi tu ya..boleh menang di pandan..bukan jaguh kampung orang nii…hadi bila nak bertanding di kepong…

jamil
Guest
jamil

Kaji selidik itu dilakukan dengan menggunkan USD sebagai nominasi.Sebab itu ia murah dibandingkan dengan negara Asia lain kerana RM adalah yang terok susut nilai dibandingkan dengan USD.

Anonymous
Guest
Anonymous

HJ. HADI: KEKALAHAN AHOK DI JAKARTA PETANDA KEHANCURAN DAP DI MALAYSIAKenyataan Media Presiden PAS *TAHNIAH ANIES BASWEDAN MENANG PILIHANRAYA GABENOR* 1. Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengucapkan syukur dan tahniah di atas kemenangan Anies Beswadan dalam Pilihanraya Gabenor DKI Jakarta semalam. Gandingan beliau dengan Sandiaga Uno berjaya mengalahkan penyandang sebelumnya, Basuki Cahya Purnama atau dikenali Ahok. 2. Pilihanraya kali ini mendapat perhatian umat Islam di Nusantara dan seluruh dunia, berikutan tindakan Ahok menghina al-Quran dan mendapat reaksi luar biasa umat Islam yang bangkit menentang melalui himpunan jutaan umat dan protes undi pilihanraya. (*Di Malaysia, DAP juga sering menghina Islam dan Al-Quran)… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kihkihkih..tengok orang lain menang dah terperasan dapat tanda..sana indon takde bijan, dia ada jokowi sebab tu yang mempermainkan agama kalah..disini kena sergah ngan mca mic udah ruu 355 tak jadi bentang.. Tu namanya tanda nak kalah…kihkihkih..

rahman jpc
Guest
rahman jpc

ini adalah kenyataan yg hampas. saya mengikuti politik Indonesia secara dekat. ahok kalah kerana 2 sebab :- 1) umat islam d pengaruhi olih kumpulan (terutama FPI) yg sengaja menggunakan isu agama islam (ayat almaida 51) utk menyemarak kan rasa marah umat islam se Indonesia.2) kaum cina (minority) sengaja d ancam secara halus utk tidak mengundi ahok. mereka kaum peniaga n utk tidak membahaya kan kehidupan ,mereka lebih rela utk selamat. 'approval'rating ahok senentiasa melebihi 75%. d bawah nya (n jokowi),Jakarta d transformasi sahingga sudah nampak sebagai Negara yg sedang pesat membangun. anies yg d pecat olih jokowi selaku men pendidikan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Takbir..

Syukran, kami ahli2 pas parlimen kepong amat bersyukur bila tuang presideng sudi menjadi calon parlimen kepong.

Kita rempuh kubu kuat dappork dan kemenangan pasti dan wajib pada Kita.

Yg penting Kita menang dakwah pd puak kafir harbi tu, klu menang kerusi itu bonus.

P/s klu tuang presideng masih nk kerusi parlimen marang, kami faham lah, apa yg tuang presideng ucapkan tu hanya lah citer khayalan

Takbirrr..///

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebagaimana perancangan, akhirnya DAP memenangi 38 Ahli Parlimen; PKR memperolehi 30 Ahli Parlimen dan PAS, 21 Ahli Parlimen. Secara tidak langsung dalam perjanjian konsesus yang dipersetujui , maka DAP adalah sebuah parti yang dominan diantara PAS dan PKR ketika itu. Dengan kuasa tersebut, DAP mula menjalankan agenda Malaysian Malaysia yang dibawa oleh sekutu dalam pakatan hingga kepada sokongan terhadap penghinaan terhadap agama Islam yang Maha Suci. Kebijaksanaan taktikal perang saraf DAP yang diketuai Kit Siang sekali gus telah meletakkan Melayu dibawah telunjuk DAP. Setiap cadangan dan keputusan yang dibuat oleh DAP tidak mampu disanggah oleh mana-mana pemimpin Melayu dalam pakatan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dap baru merancang untuk memperbodohkan orang melayu tapi umno SEDANG memperbodohkan orang melayu.

Anonymous
Guest
Anonymous

Impian Malaysia DAP Bakal Jadikan Melayu Sebagai HambaSekiranya orang Melayu terus membiarkan UMNO menjadi semakin lemah dengan melengahkan proses perubahan kepimpinan maka malapetaka besar akan pasti menimpa bangsa Melayu. Kepimpinan Melayu dalam UMNO pada hari ini begitu lemah sehingga menyebabkan rentetan peristiwa hitam dalam sejarah orang Melayu akan berulang. Budaya menafikan masalah yang dihadapi selama ini menyebabkan UMNO semakin kehilangan sokongan.Budaya ketakutan menyergah masalah ini telah lama menular dikalangan kepimpinan UMNO . Ini adalah disebabkan kerna tercalarnya popularity yang dibina dan ketakutan akan jawatan yang dipegang berubah tempat Tetapi hal ini amat berlainan sekali dengan budaya politik yang menjadi amalan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Sara hidop Nalaysia terendah di Asia sebab harga KANGKONG terendah di Asia!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

MEMANG TERENDAH UNTUK LANUN BUGIS PENYAMUN TERSOHOR DUNIA SEBAB DIA ADA BERBILLION DOLAR HASIL DARI MENYAMUN HARTA RAKYAT!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Don' t worry too much la… (2:284 )   To Allah belongs whatever is in the heavens and whatever is in the earth. Whether you show what is within yourselves or conceal it, Allah will bring you to account for it. Then He will forgive whom He wills and punish whom He wills, and Allah is over all things competent. 6:44 So when they forgot that by which they had been reminded, We opened to them the doors of every [good] thing until, when they rejoiced in that which they were given, We seized them suddenly, and they were [then] in… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bersyukur….. yang selalu rasa tak cukup, jom muhasabah diri. Kot2 perlu istighfar bk2. Mohin ampun padaNya, pada insan yang kita fitnah ke, pd ibubapa yg kita tak peduli ke, Mohon ampunanNya…kot2 solat tak sempurna, asyik mengadu domba, kurang bersyukur, suka mengintip kesalahan orang lain, tak nafkahkan harta, terlampau lebihkan dunia, gemar fitnah, tinggal puasa, tak jaga nafkah yg sepatutnya, hasad dengki, tak peduli ibubapa anak yatim penghalang rezeki? (71:10 )   maka aku katakan kepada mereka: 'Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, -sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun-, ( 71:11 )   niscaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, ( 71:12 )   dan membanyakkan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kos sara hidup di Malaysia terendah di Asean kalau kita tidak guna duit gaji sendiri untuk sara hidup tapi guna duit SRC…

Anonymous
Guest
Anonymous

Hihihi…tak lama lagi, ada la yg nak naik tu..

Anonymous
Guest
Anonymous

"Banyak usaha yang telah kita lakukan bagi memastikan rakyat kurang dibebani kos sara hidup. Antaranya, kawalan harga oleh pihak berkuasa, pembahagian BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia), usaha perangi orang tengah dan sebagainya," ..

– Part inflasi meletup mencecah 5 percent tak nak cerita pulak. Part yang dia kenakan cukai GST hampir setiap barang kita beli tak nak cerita pulak. Part yang dia hapus subsidi gula, beras, petrol, tepung dan minyak masak tak nak cerita pulak. Part hutang negara dah mencecah 907 billion tak nak cerita pulak. Bab harga minyak baik tiap-tiap minggu tak nak cerita pulak…

Anonymous
Guest
Anonymous

https://www.indexmundi.com/g/r.aspx?t=0&v=65&l=en Country Comparison > GDP (purchasing power parity) SubmitRank Country GDP (purchasing power parity) (Billion $)1 United States 16,720 2 China 13,390 3 India 4,990 4 Japan 4,729 5 Germany 3,227 6 Russia 2,553 7 Brazil 2,416 8 United Kingdom 2,387 9 France 2,276 10 Mexico 1,845 11 Italy 1,805 12 Korea, South 1,666 13 Canada 1,518 14 Spain 1,389 15 Indonesia 1,285 16 Turkey 1,167 17 Australia 998.3 18 Iran 987.1 19 Saudi Arabia 927.8 20 Taiwan 926.4 21 Poland 814 22 Argentina 771 23 Netherlands 699.7 24 Thailand 673 25 South Africa 595.7 26 Pakistan 574.1 27 Egypt… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Asean Singapore saja ke? Indonesia, Thailand, Laos bukan Asean?

Anonymous
Guest
Anonymous

Kos sara hidup di Malaysia terendah di Asean kata Najib. Tu Indonesia no. 15..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kos of living rendah tapi pendapatan rendah pon tak guna…

Yang penting buying power…atau kuasa membeli.

Anonymous
Guest
Anonymous

What is Expatistan? Expatistan is a cost of living calculator that allows you to compare the cost of living between cities around the world. The comparisons allow you to get a better understanding of the cost of living of any city before you move there. What makes us unique is that we collect the prices that we use to calculate our cost of living index from visitors like you. Naturally, the more data entered, the more accurate the index and the calculations will be. That's why we need your help to keep prices accurate and up to date. You can… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mak cik ngan Pak cik Felda tersangatlah faham apa yang kau tulis ni..

Anonymous
Guest
Anonymous

Kangkong 50 sen pun dah naik rega skang..temberang punya bijan…betui la dia ni cakap macam kongkalikong..

diny yusof
Guest
diny yusof

Memanglah makchik dan pakchik felda faham dgn apa yang di nyatakan olih anon 05:23 tu . Kan Najib dah beri penerangan . Najib bilang kos sara hidup di Malaysia adalah yang terendah di kalangana ASEAN . Najib berkata demikian pun adalah berdasarkan kepada data data tersebut . Tetapi apa yang Najib tak jelaskan adalah kajian perbedzaan kos itu menjurus kepada harga barangan antara Bandar . Memanglah KL lagi murah berbanding Singapura bila perbandingan berdasarkan dollar amerika . Di situ menampakan betapa siot nya menteri kewangan Malaysia ! Sebagai contoh … kangkong di sini berharga RM 0.50 se ikat . Di… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

kos rendah atau tinggi.. majoriti rakyat malaysia sudah tidak percaya dengan teks yang dibaca oleh pm najib.. sembang kencang , fantasi melampaui realiti ..

Anonymous
Guest
Anonymous

FRIDAY, APRIL 21, 2017 -04-21 23:37:41'Kerajaan pandang serius penyebaran berita palsu – PM @NajibRazakKUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan amat memandang serius kewujudan secara berleluasa berita palsu ketika ini kerana ia mengancam keselamatan negara dari pelbagai sudut. Justeru, Perdana Menteri meminta pengamal media untuk membantu kerajaan menepis penularan berita palsu yang semakin berleluasa dengan melaporkan berita yang tepat serta sahih dengan… FRIDAY, APRIL 21, 2017 -04-21 15:22:11'Mengapa Adam Rosly Memberi Keterangan Dan Mengemukakan Dokumen Palsu?Adam Rosly AMK PKR baru sahaja didakwa atas 6 pertuduhan menyediakan dokumen palsu, membuat pernyataan palsu. Ini adalah kesalahan serius. Mengapa menggunakan dokumen palsu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Sumber berita..UTUSAN MELOYA..ha ha ha

The Phantom
Guest
The Phantom

Manusia yg kata Forest City tu Leasehold tapi terang2 terpacak signboard Freehold tu yg sebenarnya penyebar berita palsu.

Mengata dulang paku serpih….mengata orang dia yg lebih.

mahathir mohamed
Guest
mahathir mohamed

eh eh betullah bijaN ckp.kos dah turun.tapi dia ckp kangkong saja yg turun.yg lain dia x sebut pon.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tun pun berteggek tang ni jugak ka..

Anonymous
Guest
Anonymous

In bolehland hrga kembong rm20/kg…negara asean lain rm200 kot..apa punya survey la EIU ni..cam hare..

Anonymous
Guest
Anonymous

Expatistan Cost of Living Index in Asia

the world europe north america latin america asia middle east africa oceania

Ranking City Price Index *

1st Hong Kong 247
2nd Tokyo (Japan) 235
3rd Singapore 223
4th Seoul (South Korea) 164
5th Shanghai (China) 149
6th Beijing (China) 126
7th Bangkok (Thailand) 115
8th Jakarta (Indonesia) 107
9th Manila (Philippines) 103
10th Kuala Lumpur (Malaysia) 97
11th Dhaka (Bangladesh) 94
12th Mumbai (India) 92
13th Ho Chi Minh City (Vietnam) 91
14th Gurgaon (India) 86
15th Kathmandu (Nepal) 84
16th Bangalore (India) 83
17th Delhi (India) 81
18th Colombo (Sri Lanka) 80
19th Kolkata (India) 74
20th Hyderabad (India) 73
21st Ahmedabad (India) 73
22nd Pune (India) 72

https://www.expatistan.com/cost-of-living/index/asia

Anonymous
Guest
Anonymous

Rakyat Malaysia rata2nya berpendapatan rrndah. Malangnya, perbelanjaan rakyat harian mengalahkan pak2 mentri. Contohnya graduan. Baru kerja ingin membeli kereta bertaraf menteri. Begitu juga pakai handphone berjenama. Perkara begitu seharusnya tidak berlaku. Harga barang naik seharusnya menjadi cabaran. Dari situ rakyat harus berjimat cermat dan bijak berbelanja. Contoh, minyak naik. Rakyat seharusnya perlu mengamalkan budaya car pool bagi mengurangkan beban. Bukannya mengkritik kerajaan. Rakyat hari ini hanya tahu mengkritik. Apabila kangkung turun, langsung tidak puji kerajaan. Begitu juga jika minyak turun, tak pula puji kerajaan. Apa yg rakyat hendak sebenarnya?

Luahan Hati Ikhlas Alumni Newcastle University

Anonymous
Guest
Anonymous

Baguih punya nasihat. Aku la makan sehari sekali, hang nak suruh aku makan dua hari sekali ka…bagitau kat bos hang kalau tak reti nak perintah suruh dia blah bukan suruh kami bejimat. Bodo piang punya nasihat. Jangan pula nanti hang suruh kami jangan makan pula sebab nak bejimat. Hang patut cakap kat bos hang benda ni wahai mat bodo piang..

Anonymous
Guest
Anonymous

mujur ada brim, kalo tidak ko misti kebuluran

Anonymous
Guest
Anonymous

Bodohnya 02:54… pemberian BRIM tu boleh tahan berapa lama.. sebulan ke? Yg sebelas bulan nak buat apa?

Itulah asyik minum kencing Bijan, sampai tak boleh pikir dengan betul. BRIM tu cuma pancing undi je. Suka sekejap sangsara lama.

The Phantom
Guest
The Phantom

Woiii Kellies Castle……ko nak suruh rakyat bertahan angkara pemimpin gagal tadbir ekonomi dgn baik ye????

Dengan rasuah menjadi2…..pecah amanah sana sini……duit sana lesap, duit sini hilang……contoh Felda…..sampai ada rakyat berhutang sebab pelaburan yg gagal. Ini yg ko nak suruh rakyat bertahan bisukan mulot jangan kritik……redha jer sebagai takdir ye????

Weiiii Kellies Castle……tolong simpan ko punya baghal tu sikit……..kesian kat mak ko woiiii malu dapat anak macam ko.

Pigi balik Batu Gajah daaaaa…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Tangkap gantung najib ni…
Tahap gila ..mereng dah ni

Anonymous
Guest
Anonymous

MEMACAM LA BARUA RED BEAN ARMY BERTEORI
INFLASI..RM JATUH DAN EKONOMI RANAP
BILA DI TANYA BILA NEGARA NAK BANGKRAP NI.?
MAMAK KUTTY PUN TAK BERANI NAK JAWAB

… berambus [email protected]

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang ni pun aku tak paham jugak..kesian…

Anonymous
Guest
Anonymous

Ekonomi akan ranap bila cipap akak langsuir dh tak laku kena langgar dgn mat black Africa.

Tau la tongkat mat black tu besar, teguh dan peramah, tu yg akak suka kan.

Akak musti dh panas dan tetek musti dh goyang yanggg..

Kikikiki..

Bye akak..

Anonymous
Guest
Anonymous

Rakyat malaysia ke gym buang lemak. Akhir2 ini hobi baru berbasikal nak nampak segak.

Yang mati kelaparan belum kedengaran …yang mati terlebih makan banyak dilaporkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak tunggu sampai mati kelaparan ka…

The Phantom
Guest
The Phantom

Tapi yg mati terjun jambatan Pulau Pinang dah berlaku…….siap tinggal surat mengadu kesah kesempitan hidop.

Bukaklah bijik mata tengok keliling dulu sebelom bukak mulot. Jangan bagi nampak sangat bangang.

Anonymous
Guest
Anonymous

anon 0040
mmg kita lihat rakyat hidup macam biasa pegi shopping makan luar dll
tapi dgn kemakmuran bumi malaysia ni sepatutnya rakyat dpt lebih lagi
kami berhak kpd kepimpinan yg cekap mantadbir negara
kami mahu taraf hidup kami makin meningkat
negara makin maju
inflasi jgn sampai 5%
kalau berterusan kadar inflasi macam ni maka maksudnya kerajaan bodoh dan bebal

Anonymous
Guest
Anonymous

Hidup kais pagi mkn pagi, kais bulan makan bulan kepada rakyat Melayu yg rata bawah paras kemiskinan, masih pm kata nak menjadi dlm 20 negara termaju, memang dah bioLLL

The Phantom
Guest
The Phantom

Aikkk……apa yg biol……duit derma kan banyak berbilion2……

Anonymous
Guest
Anonymous

FUUYOO BERAPI SUNGGUH RED BEAN ARMY
BARUA [email protected] MAMAK KUTTY
ILMIAH LA KONON ULASAN YANG DIBERI
MENGELUPOR SAJA KELUAR CACI MAKI

SILAP ARI BULAN ADA BARUA TAK TIDO SMPI PAGI
PANAS ATI SAMBIL GOYANG TELO SAMPAI PAGI
MELALAK MEMEKAK SAMBIL MEMBATU API
MAKLUM LA CAP BUNGA RAMAI PENAJA DARI AHLI

… KIKIKIKIOOOKKKK..

… KIKIKIKI… PUIIIIIII..

BERAMBUS BARUA [email protected] .

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa yang dia cuba nak sampaikan nii…

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia sedang 'menyampaikan' kebodohan dia. Tu saja yang dia mampu tulis. Banyak sangat mentedarah dedak sampai tersumbat otak. Kesian…

Anonymous
Guest
Anonymous

Budak budak BN ini jika datang bawa komen merapu, kita pakat sumpah je!!!…..lama kelamaan otak nya menjadi biol sebenar.

Biarkan mereka merasai berbaloi dapat upah dari duit yg dicuri dari rakyat.

Berbaloikah keluarga kamu jadi rosak dgn memakan duit rakyat malaysia secara haram? Kamu disumpah seranah oleh rakyat setiap hari sekarang ini. Soalan ini ditujukan kpd kumpulan penyamun dan orang yg berkerjasama dgn nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kikikiki..

Amboi akak sejak dpt HP baru ni terkinja kinja mcm beruk kena belacan.

Tu yg semangat waja jd pembela tersohor Kak semah kaki shopping.

Kikiki..

Jaga2 stor kunyit tu, jgn bg Abg non dok tala setiap setengah jam..Kikikiki

Akak sudah panas ke, tetek mesti goyang yanggg.

Bye akak..

# undi chop dacing
# jibby gumbira
# Rosy girang
# rakyat boleh merasa lg 5 tahun.

Ini kalilah..///

Anonymous
Guest
Anonymous

Kos Sara hidup dikira dlm matawang USD,sebab RM lemah..Sbb tu Kos sara hidup Kat sini Jadi Murah..
Beli KFC dinner plate Baru 3USD..
Nak Kira Kos sara hidup Cuba tgk pendapatan isi rumah..
Hitung hutang isi rumah..
Tipu makcik,pakcik,org felda boleh la..

The Phantom
Guest
The Phantom

Deme pikio kita ni tahap budak tadika gamaknya……

Anonymous
Guest
Anonymous

Ucapan acah2 ilmiah dari seorang pemimpin yg boleh dikategorikan sebagai BAHALOL!!! dia ini hanya bijak memetik laporan orang asing dari meneliti sendiri realiti kehidupan sebenar.. Rakyat sepatutnya mendapat yang lebih baik dari apa yg ada sekarang..pemimpin ini tidak sedar akan penat lelahnya rakyat berhempas pulas dan rela korbankan beberapa nilai etika dan moral hidup yg baik utk mendapatkan sesuatu baik dari segi keperluan dan kehendak…kemajuan hidup dan kesejahteraan rohani tidak seiring dan seimbang membuatkn rakyat khususnya orang melayu dan islam hidup dalam keadaan terus tertekan dek persekitaran keliling yang menekan dan mendesak..Terkini jurang ekonomi antara kaum kian tinggi ini menyebabkan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib dan UMNO seluruhnya adalah pembohong bertauliah, sama juga dengan Hadi dan parti anak butir taik UMNO tu. Wan Rosli pun telah membuat pengesahan sebab telah terkena atas batang hidungnya setepek.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mungkin ambik sample kos sara hidup di kota belud kot

Anonymous
Guest
Anonymous

ZALIM

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Mat Singapork wah, depan sekali
Dok berbaris sejak tengahari
Macam biasa buta dan tuli
Dia kata kita si batu api

Kita dituduh Red Bean Army
Kononnya kita rosak ekonomi
Dia pulak Red Bean Mummy
Perosak ekonomi, mummy's suami..

Kita dikata barua Singapork
Dia pulak barua Tiong Kok
Ke negeri komunis keluarga menyibuk
Projek railway, fulus pun masyuk!

Umno pengkhianat itu yang wujud
Dunia melihat tidak terkejut
Maruah negara dia dah angkut
Ke America, Singapore dia dah takut!

Mat Singapork bila nak sedar
Bos disanjung rakyat tak gemar
Ditakdirkan kalah badan pun dedar
Merana jasad nama tercemar..

The Phantom
Guest
The Phantom

Yeop…..teman tercari carikan bro John Doe dan bro Mat Noor lama menghilang. Pak Rahman pon udah senyap…….busy agaknya deme ni…….Labu Labi pon udah lama hilang.

Teman seperjuangan tak mudah dilupa yeop.

Perak Man
Guest
Perak Man

Terbaik bro fan tun..

Entah apakah gerangan
Setiap kali tv kuar muka sibijan
Otomatik hamba kalih pandangan
Tak sanggup nak dengar, dia punya omongan..

Setiap kali fakta yang dia bentang
Rakyat dah budget mesti temberang
Malaysia kos sara hidup terendah dia dok canang
Kembung dah naik 22 ringgit dia tak kenang..

Jangan dibanding negara orang
Lain padang lainlah belalang
Setakat penyedap mulut bila nak sembang
Tahu tak kerana kau,rakyat marhaen sekarang tidor malam pun tak tenang..

Bapuk singapork komen first
Tapi penuh tuduhan dan cerita auta
Nak tau sebab sebenar ekonomi dan budget negara selalu burst?
Kerana kebodohan tuan politik kau menguruskan ekonomilah punya cerita..

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro….apa dia tau pasal kembong…..dia tak makan kembong…..dia makan salmon dan jaws.

Rakyat merana apa dia kesah…..yg penting kantong dia mesti penoh.

Dah berkali2 dia terkantoi menipu……ini manusia tak der rasa malu.

Kalo dengan Allah pon dia tak tau malu apa lagi dengan manusia. Hidop mewah atas duit orang…..apa dia tau makna susah.

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

salam to bro phantom,
teman sentiasa memerhati dari jauh bro.teruskan perjuangan yang suci dan murni ini sehingga berjaya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib bahlol ni seumur hidup dia manalah rasa susah. Tak pernah bayar bil letrik, sewa rumah etc etc. Seumur hidup dia pakai duit rakyat. Sebenarnya hidup dia selama ni semua rakyat tanggung. Claim sini claim sana. Rakyat susah mana dia tau. Yg paling sial ialah dia tak peduli pun. Najib ni sebenarnya manusia gila lagi bebal. Jadi sapa yg sokong dan dengar pembohongan dia pun samalah bebal.

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Tahu takpe…..!!

Anak Kuching Jantan
Guest
Anak Kuching Jantan

Its just plain crazy…….. Gila barangkali, Pendapatan percapita terrendah saya setuju. Kos sara hidup tertinggi against pendapatan saya setuju. Cakap ikut suka je. Ini sama erti dengan penderaan rakyat atau nak bunuh rakyat.