Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BILA PAS SELANGOR MAHU LULUS USUL PUTUS HUBUNGAN DENGAN PKR?

Di sebalik Hadi Awang menafikan Pas mahu berkuasa di lima negeri, walaupun rakaman video mengenainya yang tersebar luas tidak mungkin berbohong, Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Aziz kemudian seperti mengesahkan kebenaran kata-kata Presiden Pas itu apabila menyebut Selangor sebagai antara negeri yang ingin ditawan oleh parti Islam itu.
Kata Nik Abduh, sasaran lima negeri yang ingin ditawan, termasuk Selangor adalah sesuatu yang realistik bagi Pas.
Kenyataan Nik Abduh itu segera mendapat reaksi sinis daripada Menteri Besar Selangor, Azmin Ali yang mengaitkannya dengan kekalahan Ahli Parlimen Pasir Mas tersebut dengan hanya mendapat 37 undi dalam pemilihan Pas Pengkalan Chepa, baru-baru ini.
Kata Azmin melalui twitternya, “Ada tok lebai nak tawan Selangor. Kawasan sendiri pun kalah tersungkur.”
Susulannya, tulisan Azmin itu dibalas oleh Nik Abduh, juga dengan reaksi yang agak sinis.
“Wah, sinisan saya dapat komentar MB-lah. Jarang anak Melayu bertuah gini,” kata Nik Abduh melalui twitternya.
Apa lagi selepas ini?
Apakah perang mulut antara Azmin dengan Nik Abduh akan berterusan dan apakah cubaan Pas mahu menawan Selangor juga masih kekal?
Apakah ini tanda-tanda hubungan Pas dan PKR hanya umpama retak menunggu belah?
Selain menunggu muktamar pada 28 April nanti menentukan hubungan kedua-dua parti, mesyuarat Pas  kawasan-kawasan yang sedang berlangsung sekarang adalah medan terbaik menghantar isyarat pilihan.
Sebelum ini baru kedengaran Pas Permatang Pauh dan Bayan Baru di Pulau Pinang saja yang meluluskan usul mahu memutuskan hubungan dengan PKR.
Jika benar mahu menawan Selangor, Pas Selangor tentunya lebih afdal  meluluskan usul seperti itu. 
Lebih bermakna dan pasti Nik Abduh gembira jika ada Pas kawasan-kawasan di Selangor yang belum bermesyuarat atau secara majoritinya, dapat meluluskan usul yang sama – putus semua hubungan dengan PKR.
Kalau itu dapat dilakukan, barulah nampak realistik cubaan Pas mahu menawan Selangor, meskipun yang bercakapnya tersungkur hanya dengan 37 undi saja. (ShahbudinHusin 23/02/2017).

203 responses to “BILA PAS SELANGOR MAHU LULUS USUL PUTUS HUBUNGAN DENGAN PKR?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *