NAJIB BENAR2 SUDAH TERDESAK

Siapa pun yang membaca kenyataan Najib Razak mengenai kenaikan harga minyak, perlaksanaan BR1M serta GST dan percubaan membandingkannya dengan Arab Saudi, dapat merasakan beliau dalam keadaan sangat terdesak untuk meraih sokongan rakyat sempena lawatan Raja Salman ke negara ini.
Membandingkan dengan Arab Saudi dalam beberapa perkara ketika Raja Salman berada di sini memperlihatkan Najib dalam kesempitan dalam mengambil kesempatan sehingga perbandingan yang dibuatnya kelihatan tidak kena sama sekali.
Kalau pun mahu membuat perbandingan, Najib sepatutnya membandingkan epal dengan epal juga dan bukan menyamakan pisang dengan kurma. 
Mungkin sebagai satu petanda bahawa harga minyak akan naik lagi pada 1 Mac ini, Najib mengkritik mereka yang bising-bising dengan kenaikan petrol sebanyak 10 sen atau 20 sen, sedangkan kata beliau, di Arab Saudi kenaikannya adalah 50 peratus.
Sebagaimana dilaporkan oleh Malaysiakini, kali terakhir Arab Saudi menaikkan harga minyak ialah pada Disember 2015 iaitu Ron91 sebanyak 20 sen daripada 0.45 riyal kepada 0.65 riyal, manakala Ron95 daripada 0.60 riyal kepada 0.90 riyal.
Berapa harga semasa minyak di Malaysia meskipun kenaikannya cuma 10 sen atau 20 sen?
Berapa pula harga kenderaan di Arab Saudi jika dibandingkan dengan Malaysia?
Maka, adil dan tepatkah perbandingan harga minyak antara Malaysia dengan Arab Saudi yang dibuat Najib itu?
Selain itu, Najib juga mendakwa Arab Saudi turut merancang untuk menyalurkan bantuan wang tunai mirip BR1M kepada rakyatnya, di samping akan memperkenalkan GST.
Sekali lagi, Najib tersilap dan sangat terdesak untuk meraih sokongan rakyat dalam membuat perbandingan sehingga terlupa bahawa Malaysia adalah negara demokrasi, sedangkan Arab Saudi sebuah negara monarki.
Di Arab Saudi, oleh kerana ia pemerintahan monarki dan tiada pilihanraya umum, bantuan yang dihulurkan adalah semata-mata untuk membantu rakyat yang kesusahan dan bukan untuk mendapatkan populariti.
Bantuan yang mereka berikan tiada elemen politik kepartian, tidak disalurkan melalui pejabat parti dan tidak juga digembar-gemburkan berulangkali di televisyen seolah-olah idea yang cukup luar biasa.
Dari segi GST pula, sedarkah Najib bahawa di Arab Saudi, rakyat mereka tidak dibebankan dengan banyak cukai seperti di negara kita ini?
Berapa pula pendapatan per kapita dan gaji asas kakitangan awam di Arab Saudi?
Oleh itu, dapat difahami bahawa jika GST dilaksanakan di Arab Saudi ia adalah bertujuan untuk menampung perbelanjaan bagi kepentingan rakyatnya yang sudah diberi banyak keselesaaan selama ini dan berbeza dengan di Malaysia di mana GST lebih bertujuan mendapatkan wang semata-mata sambil menutup kegagalan Najib dari segi memajukan ekonomi negara.
Berbeza dengan Tun Mahathir Mohamad, disebabkan gigih memajukan ekonomi dan berjaya menarik banyak pelaburan asing, beliau tidak memerlukan GST yang menyusahkan rakyat untuk mendapatkan wang bagi negara.
Lantaran terdesak itulah agaknya sampai Setiausaha Akhbar Najib sendiri, Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad untuk kesekian kalinya terpaksa membuat kenyataan bagi pihak dirinya sendiri untuk menyerang Tun Mahathir.
Biasanya seorang Setiausaha Akhbar hanya mendraf kenyataan akhbar untuk ditandatangani oleh bossnya saja, bukan beliau yang bertindak menyerang musuh majikannya. 
Apalah sangat level seorang Setiausaha Akhbar yang cuma makan gaji jika dibandingkan dengan bekas Perdana Menteri?
Apakah sudah tiada menteri, timbalan menteri atau pemimpin UMNO  lain yang sudi bersuara, maka sekarang ini Setiausaha Akhbar juga sudah mahu masuk gelanggang politik?
Adakah dari sudut lain, ini bermakna Setiausaha Akhbar tersebut sedang mempromosi dirinya dengan harapan agar diberi peluang bertanding dalam PRU 14 akan datang? (SH 27/02/2017).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:46 pm

102
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
SAM72sham zamAnonymousNajibHaramJadahZack Armstrong Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
SAM72
Guest
SAM72

Kesian aku lihat cubaan Shahbudin untuk membela nasib Tun. Tetapi malangnya kenapa tak cerita juga bagaimana Tun telah menjadikan semua anak-anaknya hidup kaya raya sehingga salah seorangnya digelar sebagai jutawandalam majalah forbes. Isu Tun dengan kerajaan Arab Saudi dulu ada pernah diceritakan tak bagaimana Tun membuat pinjaman (kalau tak silap lebih 10 billion) kepada kerajaan Arab Saudi? Kemana duit tersebut diagihkan? Adakah kepada rakyat atau kepada projek mega dia sahaja? Apa jasa Tun kepada rakyat? Cuba senaraikan. Masa zaman gawat tahun 98 dulu, apa usaha Tun untuk membantu meringankan beban rakyat? Ada pernah bertanyakan soalan ini? Orang kalau takde iman… Read more »

SAM72
Guest
SAM72

Kesian aku lihat cubaan Shahbudin untuk membela nasib Tun. Tetapi malangnya kenapa tak cerita juga bagaimana Tun telah menjadikan semua anak-anaknya hidup kaya raya sehingga salah seorangnya digelar sebagai jutawandalam majalah forbes. Isu Tun dengan kerajaan Arab Saudi dulu ada pernah diceritakan tak bagaimana Tun membuat pinjaman (kalau tak silap lebih 10 billion) kepada kerajaan Arab Saudi? Kemana duit tersebut diagihkan? Adakah kepada rakyat atau kepada projek mega dia sahaja? Apa jasa Tun kepada rakyat? Cuba senaraikan. Masa zaman gawat tahun 98 dulu, apa usaha Tun untuk membantu meringankan beban rakyat? Ada pernah bertanyakan soalan ini? Orang kalau takde iman… Read more »

SAM72
Guest
SAM72

Kesian aku lihat cubaan Shahbudin untuk membela nasib Tun. Tetapi malangnya kenapa tak cerita juga bagaimana Tun telah menjadikan semua anak-anaknya hidup kaya raya sehingga salah seorangnya digelar sebagai jutawandalam majalah forbes. Isu Tun dengan kerajaan Arab Saudi dulu ada pernah diceritakan tak bagaimana Tun membuat pinjaman (kalau tak silap lebih 10 billion) kepada kerajaan Arab Saudi? Kemana duit tersebut diagihkan? Adakah kepada rakyat atau kepada projek mega dia sahaja? Apa jasa Tun kepada rakyat? Cuba senaraikan. Masa zaman gawat tahun 98 dulu, apa usaha Tun untuk membantu meringankan beban rakyat? Ada pernah bertanyakan soalan ini? Orang kalau takde iman… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bior najibrazak sesak nafas…pribumi warisan harapan pulak…kerajaan malaysia memerintah

NajibHaramJadah
Guest
NajibHaramJadah

Najib memang SIAL. Macam Anon 23.13

Mali Muyung
Guest
Mali Muyung

Anoy 930.
So what kalau pakai BM?
Belum tentu dia bahagia.
U ni mkn gaji dgn UMNo ka?
Komen u level Tadika Kemas lah.
Sori biadap sikit.

Mali Muyung
Guest
Mali Muyung

Dgn izin Allah saya dpt buat Umrah awal bulan Dis lpas. Di Mekah, secawan teh susu cuma 2 Riyal, burger dlm 4 atau 5 Riyal. D Jeddah bole dpt sandwich telur rebus dlm 2 Riyal. Dgn gaji 8k Riyal sebulan qualiti hidup is gd.. PM kita ni suka bandingkan negara kita dgn negara luar. Kenapa x banding dgn Korea Selatan negara yg lebih miskin dari Malaysia 50 tahun yg lampau. Tapi sekarang jauh lebih kaya dari Msia. Sebab d KS, BN x ada. Kalau ada accountabilities the noble thibg for Najib to do is to step down and acknowledge that… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Diri ko sendiri tu ko banding dulu, mengapa kawan ko yg se kelas dg ko dah pakai BM, ko masih lagi proton 2nd hand.

Anonymous
Guest
Anonymous

Wahai rakyat sekalian, terimalah hakikat yang rega minyak bakal naik lagi. Jangan risau dan gundah gulana, Ku Nan akan bagi minyak free setiap awal bulan di setiap Wilayah Persekutuan. Tahanlah seminggu kot minyak tu kalau penuh tangki la.Oleh itu, bermula bulan depan, naiklah motor pergi kerja. Tak payah naik kereta. Kita sedang menuju ke arah TN 50. Negara berpendapatan tinggi di mana rakyat bertukar status dari naik kereta kepada naik motor pergi kerja dan graduan jurusan kejuruteraan bekerja sebagai peniaga nasi lemak. Ini satu kebanggaan kepada negara sehingga diumumkan dalam pembentangan bajet. Sesungguhnya hari-hari di mana kerajaan tahu segala-galanya telah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Tahap negara paling maju bila semua penduduk naik beskal pegi keje bro…kihkih

Anonymous
Guest
Anonymous

…hmm Budin oiii, Tauke cafe Bugis kt Manchester pun masok buat menyemak kt simi. Maklumlah, blog sendiri pun mana pelawat lagi. Kesian kan,?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tun Dr Mahathir Mohamad is very worried and is getting very desperate. The Cabinet’s decision to set up a special task force to lay the groundwork for the formation of a Royal Commission of Inquiry (RCI) to investigate the US$10 billion Forex losses suffered by Bank Negara from 1987 to 1992 is finally going to reveal the truth regarding what really happened and who benefitted from the US$10 billion that Bank Negara lost. Yes, this was not a simple case of bad judgement or adventurism turned sour. If it was then at best the crime here would be of stupidity.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

(cont)Was there actually a collaboration between Soros and Mahathir?The question would be is the RCI going to get to the bottom of the matter or are they going to find out that much of the evidence has mysteriously disappeared? And are the witnesses who are going to be called to testify in front of the RCI going to plead ignorance or say that they are suffering a memory lapse and have forgotten? People like Mahathir can talk for hours about Umno in 1946 and what happened from 1946 up to Merdeka in 1957 and then will tell you he has… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

(cont)Will Anwar testify in front of the RCI and reveal the truth that Bank Negara suffered fraud?Actually this whole thing was mooted in 1987, although the US and Japan did not warn Malaysia about it until 1989. And the reason they embarked on this exercise is because Mahathir needed money to finance the Team A-Team B tussle that same year. Tengku Razaleigh Hamzah’s Team B wanted to oust Mahathir and billions were being allocated for this.Tengku Razaleigh had a lot of money (still has, in fact) while, at that time, Mahathir was not yet rich, like he is now. And… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

rpk is trying to make it look like tun and lks is afraid of the task force investigation but truth is every one welcomes it especially lks because he has nothing to hide, let's just hope that the task force are made up of people of high integrity and publish the FULL content of its findings and not selective ones to try to implicate the targeted individuals, alot of past umno bigwigs will be exposed, bring it on asap

Anonymous
Guest
Anonymous

Raja Salman: PROTUN Alih Isu Untuk Elak Malu Kedatangan Raja Arab Saudi bersama delegasinya ke Malaysia semalam boleh dikira sebagai satu petanda bahawa negara ini sememangnya baik untuk dijadikan hub pelaburan di rantau ASEAN. Walaupun baru semalam Raja Arab Saudi Raja Salman mendarat di KLIA, sebenarnya perancangannya sudah lama dibuat untuk program itu. Maka atas sebab itulah hampir 100 MOU akan ditandatangani oleh kedua dua pihak. Jika diikutkan pada ucapan Mohd Ali Rabea iaitu Secretary General of the Council for Arab Economic Unity , The Arab League kepada BERNAMA seawal tahun 2012 lagi , beliau memberitahu negara Arab akan “redirect”… Read more »

Tajul
Guest
Tajul

Masa belajar dulu ada la beberapa kengkawan aku yg di'fail'kan thesisnya sbb kopipes thesis org lain

Agaknya golongan2 ni la yg mcm nk gila mengopipes dalam blog ni – golongan malas fikir malas keja tapi nak duit.

Biar dikata bodoh nak mampos pun tak apa asalkan dedak masuk..

Back kata si kojola – VODOOOH NAK VAMPOS

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro…..banyaklah U……yg ni UPSR pon tak lepas, U pon tak kenal….sama taraf dengan kellie's castle. Benak dari kepala sampai bontot. Tu sebab kerja cuci jejak tapak penyamun bro……

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib si bugis penyamun harta rakyat tu memang bongok, kayu sebab tu su akhbar dia pun kayu mangkuk hayun tolol. Buat perbandingan dgn arab pun tak pandai…memang lah tahap pemikiran najib ni taraf pm tahi ayam dan tahi jho low aje…

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Bro John and the rest, I say thank you
Sepuluh hari lepas I left Tanah Melayu
Frust kecewa, hati rasa tambah sayu
Tengok semua tajuk cuba komen tak go through..

To all of you propakatan heroes
What you've sent were all marvellous
Bro Labu Labi what's up after walimatulurus
Biasanya kaki bengkok kah atau boleh jalan lurus..?

john doe
Guest
john doe

Apa kejadahnya dia nak tunjuk Saudi kutip GST tandanya GST tu betul. Saudi pun sejak terlibat dalam gerakan menghancurkan Yemen makin susah plak. Minyak berkepuk dan ziarah haji dan umrah berjuta pun dah mula nak kena kutip GST. Tanda ada sesuatu yang tak kena. Mcm bebudak kecik bila buat benda tak elok cakap 'tengok tu, orang tu pun buat macam aku'. Camtula Jibo ni. Kalau tntg BRIM di Saudi ia dah buat puluhan tahun dulu. Monarki Saudi pun dah tepu. Dulu Raja Saud dikrikan kesemua anak lelakinya mesti jadi Raja. Kesemua dah merasa kecuali si bapa kpd putera yang tembak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

for a sitting prime minister who actually seems totally proud of giving handouts to its people as though it's a major policy achievement has got to be either desperate for favours in return or totally short of ideas to improve their well being…
taxpayers are paying for it NOT the gomen, be mindful

Fan Tun
Guest
Fan Tun

Protuns semua you're the bestTerkincit Anon tak boleh nk restCopypaste kosong saja nak testIsi membohong an empty nest Siapa itu setiusaha akhbarHina Mahathir tanya lu sapaDia berhingus Mahathir dah besarPada Negarawan,jgn kurang ajar Datang pelawat negara Arabperbandingan negara terus digarapRakyat percaya itu diharapBukannya mudah, ramai dah fed up Nak kata buta Anon mengomenForex,BNM diungkap kainSejarah lama mahu di komenDidepan mata alih kemain Copypaste panjang penuhi tugasKecam Mahathir macam berogasCulprit sebenar sepasang belangkasDunia mengutuk di sini tak jejas Anon, Unknown atau KojolaKutuklah Tun apa pun caraRakyat menilai siapa yang gilaApi mengganas kan jadi bara Kesian Anon dan si SUATak baca komen… Read more »

john doe
Guest
john doe

Terbaik dari fan tun.

Welcome back bro.

Miss ur superb pantuns.

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro Fan Tun…..ke mana menghilang?? Kurang seri kalo tak der pantun.

Anonymous
Guest
Anonymous

betul tu pak rahman…..

team arab dah beberapa hari kat jakarta ni….siap ada special lift nanti kat dpr…raja salman akan berucap kat dpr….lepas tu ada special lift dia org pasang kat masjid istiqlal….dia nak pegi sana

semalam ada convoy pegi halim airport….convoy nak prepare security……memang kat jakarta ni siap besar…..semalam ada news dia datang dalam beberapa biji boeing…..rasa2 ke malaysia tu singgah kejap yaa…..macam pitstop……tujuan dia memang nak ke indonesia……kat bali pun dah prepare…..schedule commercial flight semua berubah…..

rahman jpc
Guest
rahman jpc

saya ketawa sinis sendiri apabila membaca laporan yg d buat mengenai lawatan raja salman k Malaysia. sebenarnya lawatan k Malaysia saya anggap sebagai lawatan sampingan. bak kata orang utara Malaysia hanya tumpang sekaki. segala usaha utk membawa raja salman k rantau ini adalah kerja kuat dubes Indonesia pak agus maftuh n dubes arab Saudi k Indonesia, Osama b Mohd Abdullah. satelah berjaya membawa al waleed b talal, putera arab terkaya k Indonesia, maka dubes indon bekerja tlh keras utk membawa raja Saudi yg sudah 47 tahun tidak berkunjung k Indonesia. selepas 3 hari lawatan resmi n menanda tangani 15 mou,… Read more »

john doe
Guest
john doe

Hek eleh..

Ape kejadahnya lawatan Raja Arab ni dgn kehebatan Najib.

Dulu pun dia ambik selfie dgn Obama dan kemain tunjuk yang dia dan obama geng. Last2 kena tindakan DoJ dan gelaran MO1 jugak.

Ni nak tunjuk konon Raja Salman geng dgn dia plak.

Dah desperate sampai lawatan camtu pun dia nak spin bnda yg takdak kaitan..

Hampeh..

The Phantom
Guest
The Phantom

Bro John Doe…..baik sape ponlah yg datang…..baik dengan sape pon berselfie…….kalo dah toyol tu toyollah jugak….takkan bole bertukar jadi malaikat. Macam tu jugak orang pandang….tak berubah apa pon.

The Phantom
Guest
The Phantom

Pak Rahman
Apa pon dibuat takkan dapat tutup pekong 1mdb.

john doe
Guest
john doe

Bro phantom

Bak kata upin ipin…

Betul betul betul..

Anonymous
Guest
Anonymous

apa punya malang nasib kita ada ketua bengap mcm ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

SEBUAH CERITA LIM KIT SIANG DARI KELUARGA KOMUNIS?ALKISAH KELUARGA KOMUNIS Lim Kit Siang ialah bapa Lim Guan Eng. Pasti semua tahu akan fakta ini. Tapi dalam kalangan orang muda di Malaysia, masih ramai yang tidak tahu susur galur keluarga ini dan cita-cita politik mereka.Misalnya, masih ramai yang tidak tahu fakta bahawa Lim Kit Siang ialah sepupu Chin Peng, bekas ketua komunis paling kejam dalam sejarah kemerdekaan negara.Walaupun Chin Peng pernah menerima anugerah Order of the British Empire (OBE) kerana membantu British melawan pendudukan Jepun di Tanah Melayu suatu ketika dahulu, namun lelaki komunis ini juga sebenarnya amat kejam dan bercita-cita… Read more »

Nobody
Guest
Nobody

Orang yang paling bodoh ialah walaun pas!!!

Ada pemimpin pilih pencuri duit rakyat!!!

Ada ulama pilih ulama pro syiah makan duit haram!!!

Ada halal pilih pigs hahahhaha!!!

Sama je dengan umno!!!

Cut and paste panjang2 pun kalau ada halal kau pilih babi tak guna juga hahahhaha!!!

Pigs: pas+ikatan=gagasan sejahtera

Allah dah beri tanda siapa babi sebenarnya walaun pas dan umno masih nak ikut babi???

Anonymous
Guest
Anonymous

PEDIH MATA MAHATHIR LIHAT NAJIB CEMERLANG DENGAN ARAB SAUDIJika seseorang itu jujur, apa apa kebaikan yang dilakukan oleh orang lain, tambah lagi jika orang itu Perdana Menteri Malaysia tentu dia akan gembira dan bangga. Tetapi jika orang itu jujur lah, jika orang itu seperti Tun Mahathir tentu dia akan sakit hati dan pedih mata kerana iri hati. Mahathir yang berencana peribadi mahu tumbangkan semua Perdana Menteri selepas nya supaya ngam ngan tahun 2020 boleh menaik kan anak nya tentu sekali pedih mata apabila Najib Razak bertambah cemerlang mentadbir negara. Maka Mahathir menggunakan bala tentera tua dan diri nya sendiri untuk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Adakah Hina Bantuan Dari Arab Saudi Kepada Malaysia Pada Kacamata Pembangkkang?Bagi kalangan negara Islam, selain Qatar dan UAE, Arab Saudi adalah sebuah negara Islam paling kaya di di dunia. Boleh dikatakan 90 peratus kekayaan ini datangnya dari sumber minyak yang sememangnya cukup sinonim buat negara-negara Timur Tengah dan Semenanjung Arab. Di atas kekayaan mereka inilah, mereka kerap menghulurkan derma dan bantuan buat negara-negara Islam yang lain termasuk Malaysia. Disebalik kemurahan budi para keluarga DiRaja Arab Saudi ini, bagi pihak pembangkang, mereka kerap menuduh sumbangan berkenaan lebih banyak digunakan untuk tujuan politik dan bukannya pembangunan negara. Lebih menyedihkan, ada diantaranya mendakwa,… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

DERMA RM 2.6 BILLION: KEDATANGAN RAJA SALMAN BUKTI NAJIB TIDAK MENIPUSETAKAT ini dakwaan Pakatan pembangkang yang diketuai DAP dan Mahathir kononnya wang RM 2.6 billion yang masuk dalam akaun Perdana Menteri pada tahun 2013 adalah wang yang dicuri dari 1MDB, tidak pernah dibuktikan, yang ada hanya andaian demi andaian. Hanya kerana wang itu dipindahkan dari Bank yang sama di Singapura dimana 1MDB turut pernah menggunakan perkhidmatan mereka, maka diandaikan RM 2.6 billion ini adalah wang yang dicuri dari 1MDB – seolah-olahnya Bank itu tidak boleh berurus niaga dengan orang lain. Mana dia dokumen yang menunjukkan wang sebanyak itu dipindah dari… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

King Salman bole buat press conference because there is nothing to hide….

Anonymous
Guest
Anonymous

Mengulas mengenai kenyataannya itu juga, terlintas di fikiran penulis tentang apakah yang dia berikan kepada pemimpin-pemimpin asing yang datang membuat lawatan ke negara kita sepanjang 22 tahun sebelum ini. Jika beribu pemimpin yang hadir, apakah yang dia berikan kepada mereka? Sebagai contoh, jika Mugabe pernah melawat negara ini di era pemerintahannya dulu, apa yang dia berikan kepada sahabat baiknya itu? Boleh jelaskan? Pada penulis, apa yang dinyatakan Mahathir itu hanyalah salah satu serkap jarang yang sengaja dilontarkan untuk mencipta persepsi buruk terhadap persahabatan Najib dan Raja Salman. Mungkin dia cemburu dengan hubungan baik tersebut berbanding dirinya yang suka bergaduh dulu?… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

22 TAHUN, APA YANG DIA BERI PADA PEMIMPIN ASING MELAWAT MALAYSIA?Tapi kita tahu sebab-sebab yang orang asing membuat lawatan ke Malaysia. Saya tak perlu nak sebut di sini. Tapi mereka datang bukan kerana persahabatan tapi kerana ada sesuatu yang Najib boleh bagi kepada mereka… Inilah sebabnya mereka berada di sini,” Kata-kata di atas adalah kenyataan dari seorang bekas Perdana Menteri paling lama berkuasa di negara ini. Dianggarkan lebih 22 tahun berkuasa sebagai ‘diktator’ di Malaysia, penulis yakin sudah beribu pemimpin asing datang melawat negara di era dia memerintah. Kata-kata berbaur prejudis itu juga dilapor terbit dari mulut Mahathir semalam, dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

ADA KE ORANG DATANG MELAWAT SEBAB PERMUSUHAN? BODOH BETUL MAHATHIR NIKATA Mahathir – yang dijadikan tajuk oleh portal berita pro pembangkang, “mereka datang bukan kerana persahabatan”. Tanpa merujuk kepada sesiapa, tapi semua orang tahu ia disasarkan kepada kedatangan Raja Arab Saudi, Raja Salman ke negara kita hari ini (semalam). Apa cakap macam itu? Takkan orang bermusuh pulak saling datang melawat? Kalau betul, kenapa Mahathir tunggu 17 tahun untuk melawat Anwar di penjara? Perbandingannya lebih kurang macam itulah kan, senang faham. Macam antara Mahathir dengan Datuk Seri Najiblah sekarang. Lepas Mahathir melancarkan permusuhannya dengan Najib, ada ke Mahathir melawat Najib vice… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

GELAR ‘ARAB GILA’ KEMBALI PADA PENGGELARNYA?Sejak dari semalam, terpampang di sana-sini laporan berita mengenai lawatan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud ke negara kita yang dijadual berlangsung selama empat hari, atas jemputan Yang DiPertuan Agong, Tuanku Sultan Muhammad V. Rata-rata reaksi dari rakyat Malaysia, khususnya umat Islam menyambut baik kesudian Raja Salman memilih negara kita sebagai destinasi pertama lawatan baginda, sekaligus menandakan keakraban dua negara Islam yang rapat bersaudara, Malaysia-Arab Saudi. Namun ada pula yang tidak senang hati, menuduh kononnya ziarah Raja Salman menuntut sesuatu dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak? Buruk betul perangainya. Mungkin tidak boleh… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

BAGAIMANA MAHATHIR SANGGUP TERIMA SORAKAN DAN EJEKAN PADA USIA EMAS?RAMAI beranggapan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu(PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai orang tua yang sepatutnya menumpukan sepenuh masa membuat persediaan untuk akhirat memandangkan umur beliau sudah melebihi 90 tahun. Kita juga tahu bahawa Mahathir kini gigih cuba mengulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sehingga beliau sanggup bersekongkol dengan musuh tradisi beliau iaitu DAP. Penganalisis politik melihat tindakan Mahathir tersebut sebagai usaha terdesak untuk meletakan anak beliau, Datuk Seri Mukhriz sebagai perdana menteri dalam memastikan legasi keluarga terpelihara dan segala salahlaku Mahathir akan terus dapat disembunyikan. Cuma kita agak terkilan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

‘CAP BUNGA’ VS PKR: ADA MASA DEPANKAH?Jika merujuk kepada cakap-cakap besar yang dilaungkan oleh pemimpin-pemimpin parti ‘cap bunga’, bukan setakat meja di kedai mamak, malah dunia pun mungkin boleh terbalik melihat pada gaya dan retorik mereka. Kononnya mereka akan menang besar di beberapa negeri, kononnya Putrajaya akan kembali jatuh ke tangan Tun Dr Mahathir Mohamad. Kononnya itu, dan kononnya ini. Tapi tidak pula mereka ceritakan tentang mereka yang terpaksa tunduk di kaki DAP? Dijanjikan ‘bulan dan bintang’, gula-gula yang manis-manis belaka. Jika ‘cap bunga’ menang, maka rakyat tidak lagi ‘sengsara’. Apa pengertian ‘sengsara’ pada mereka pun penulis tidak pasti. ‘Sengsara’… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

for you to think damn macai shit head! forex was in the 80s…..i was one that received scholarship during those years…..in the states. and i tell u, there was not cut on the monthly disbursement, it was on time. but in 2016, to pay few hundreds ringgit, have to wait for a couple of months….my daughters were on the list….and both of them are in local u……the bursary, just remained a name…..nothing more than pptn….still u have to pay back…some amount though……. pity on those who really have to wait for the disbursements…..we saw what happened in those colleges…..there were… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro2223
Those PIGS don't speak ompotui sepatah haram…they got no brain, but i totally 100% agree with you

Keep it up bro!

Anonymous
Guest
Anonymous

Puak2 yg berkokok nk menyedapkn hati perut sendiri

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada analisa ekonomi yang mengatakan Saudi sedang mengalami masalah ekonomi kerana harga minyak pasaran dunia yang rendah and belanjawan yang tinggi akibat peperangan di sempadan Yemen and pembelian senjata.

Kerajaan Saudi sedang berusaha menjual syarikat minyak negara, Aramco, melalui IPO. Kenaikan harga petrol dan cadangan melaksankan BRIM di Saudi adalah tanda-tanda masalah kewangan yang di hadapi kerajaan Saudi (serupa dengan Malaysia).

Anonymous
Guest
Anonymous

Kjaan british pun nak buat BRIM… yg tu mintak komen sikit… ct nohalija dah lama x komen… komen ckeett..kikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

ni ada satu org ….pig…..tulis panjang2 macam org nak baca…..itu2 aja yg ditulis….. brain in the shit pit! forex yg dah 30 tahun tu yg diulang lagi…..ni duit 1mdb masih sangkut ni tak peduli atau buat2 bodoh…..or already dumb stupid….. ok la tolong check kalau forex tu ada masuk akaun peribadi……yg dah jelas masuk akaun peribadi……tak peduli…..or just plain dumb stupid….. arab minyak murah…..nak naik 100% pun, apa yg dia org rasa? sini naik 10 sen, nak beli susu pun dah sangkut…..tak yah beli minyak……habis nak beli susu, jalan kaki?……..brain already deep in shit pit!……or bloody damn stupid….. pigs always… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Orang kamoungblagi bagus pemikiran dari orang bandar.. org kampung tahu sapa yg patut dihumban bersama mamak dlm jamban… org kampung tak koman lagi dah… ada internet… jgn jadi vangang macaibido mammak nihhh… kikikiki

Anonymous
Guest
Anonymous

.
.

Berapa banyak tentera najib nak bagi pada arab kali ini ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang lebih penting adalah bahawa bukan sahaja Amerika Syarikat dan Jepun tahu mengenainya, George Soros juga tahu mengenainya. Dan dia tahu bahawa Bank Negara sedang sangat terdedah dan berada dalam bahaya kehancuran jika orang lain menyertai ‘permainan’ dan ‘bertaruh’ melawan Bank Negara. Jadi, pada tahun 1992, Soros meminjam US $ 8 bilion dan secara senyap-senyap memasuki pasaran. Tetapi dia melakukannya secara perlahan-lahan dalam tempoh beberapa bulan supaya tidak menarik perhatian. Kemudian, pada 16 September 1992, Soros tiba-tiba diselamatkan dan dalam hanya beberapa hari kemudian ia membuat keuntungan sebanyak US $ 1.2 bilion. Bank Negara telah terperangkap hancur, dan semasa ejennya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 22.02,
Kau punya cerita sama macam RPK kaki fitnah no 1 malaysia dulu orang suka baca cerita dia sejak jadi pemakan dedak babi kepada najib terus merudum siapa pun tak minat nak lihat blog nya ..cerita ini ada sikit cedok dari RPK..kamu tau dak RPK ini cari ilham dengan tonggang air syaitan dan wiski..jadi bersangka baik la kalau ada iman dan beriman dengan islam.

Anonymous
Guest
Anonymous

KALAU NAK TULIS PANJANG BUKA BLOG SENDIRI,DISINI TAK ADA MASA NAK BACA AMPUAN KAMU

Anonymous
Guest
Anonymous

Jika Pakatuns dan DAP mahu spin perkara ini mereka perlu lebih bijak daripada itu kerana mereka tidak membandingkan yang setara – apples to apples. 1MDB telah disiasat banyak kali dan laporan di luar sana untuk sesiapa sahaja boleh membacanya. Sebaliknya, skandal kerugian US $ 10 bilion Forex Bank Negara tidak pernah disiasat. Kami tahu apa yang berlaku dalam kes 1MDB. Kita tidak tahu apa yang berlaku dengan skandal US $ 10 bilion FOREX Bank Negara. Dan sekarang kita akan mendapati bahawa dalam skandal US $ 10 bilion FOREX Bank Negara bukan kes yang mudah untuk membuat penghakiman yang tidak baik… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Skandal FOREX: Apa Yang RCI Akan JumpaMahathir dan Daim ‘mendapat’ berbilion-bilion. Berapa banyak mereka dapat RCI perlu menentukan tetapi yang pasti jumlahnya berbilion. Menurut mereka yang rapat dengan Mahathir dan Daim, nilainya adalah sekitar AS $ 8 bilion atau lebih. Dan jika RCI melakukan tugasnya dengan baik ia akan mendapati bahawa kerugian Forex AS $ 10 bilion bukan kes yang mudah untuk membuat penghakiman yang tidak baik atau kebodohan tetapi kes penipuan yang sengaja untuk melarikan wang Bank Negara dengan membeli dan menjual mata wang melalui 50- 100 ejen di seluruh dunia.Tun Dr Mahathir Mohamad sangat bimbang dan semakin sangat… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 22.00,
Kamu ini orang ke hantu…cara tulis macam takda jiwa manusia dah la isi cedok dari blog blog dedak babi yang terima dari orang suruhan najib..cuba nak tunjuk lagak menulis nak cerita pasai kes forex nampak bodoh..cerita pasal 1MDB jelas bangang.

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Yang sudah pasti MO1 pencuri tersohor manakala isu Forex belum tentu Tun M involved………!! Hidup Tun M
Pergi mampus dengan MO1

Anonymous
Guest
Anonymous

Minggu lepas, Mahathir cuba mendekati kuda yang belum dijinakkan oleh beliau. Kuda ini, merupakan kuda yang cukup setia pada Anwar sebagai tuannya yang dahulu. Kuda ini juga digunakan oleh Anwar untuk menumbangkan Mahathir pada era reformasi 1998. Tetapi kuda ini tidak mudah menyerah kalah, mereka memberontak, memaki hamun dan mencerca ketika Mahathir cuba mendekatinya. Kota yang dikuasai oleh Najib, panglima dan bahadur-bahadurnya ini tidak mudah untuk dirobohkan. Mahathir, budak-budak kandang dan kuda-kuda tadi lupa bahawa kebanyakan dari mereka juga pernah mendiami kota yang dikuasai Najib sekarang. Di situlah tempat mereka bermain, tidur, makan dan berak, maka segala pemikiran, perangai dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak reka cerita biar la orang faham , kamu tau dak kamu itu pun sama macam kaldai..nak mampos sekurang kurangnya Mahathir ada kuda.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebab itu antara parti pertama yang dirapati oleh Mahathir adalah DAP kerana bagi Mahathir DAP merupakan parti yang paling dominan dalam pakatan pembangkang. PKR, Amanah dan lain-lain cumalah seperti kuda betina biasa yang mudah untuk dijinak. Selain daripada parti-parti politik, Mahathir juga menggunakan sejenis lagi kuda yang dipanggil kuda trojan. Kuda-kuda trojan ini adalah mereka yang berada dalam kerajaan tetapi cuba menjadi balaci untuk menumbangkan Najib. Mahathir menyangka, dengan adanya kuda-kuda trojan ini maka mudah untuk Najib ditumbangkan. Sangkaan Mahathir meleset, Najib dan panglima-panglimanya (yang selalu disebut oleh Raja Petra sebagai ‘boffin boys’) tidak bodoh seperti Raja Troy untuk membenarkan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Lebih baik aku sokong DAP cina yang tak mencuri dari sokong melayu UMNO PENCURI dan PENYAMUN

Anonymous
Guest
Anonymous

Mahathir Dan Kuda-kudanyaDalam permainan politik, perkataan atau kata kerja yang melibatkan Kuda seringkali digunakan seperti ‘menjadi kuda’, ’dikuda’, ‘ditunggang’ serta ‘memperkuda’. Bagi siapa yang biasa menunggang kuda, seni menunggang kuda ini juga boleh dikatakan hampir mirip dengan seni berpolitik. Apatah lagi jika seorang ahli politik itu merupakan penunggang kuda yang berpengalaman. Kuda dalam politik, diertikan sebagai mana-mana individu atau organisasi yang menjadi bahan tunggangan kepada orang atau organisasi lain untuk mencapai cita-cita mereka. Dalam sejarah politik Malaysia ini, kita sudah cukup kenal dan masak dengan dua individu yang paling gemar ‘memperkudakan’ sesiapa sahaja demi mencapai cita-cita mereka. Kedua-dua ini, yang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mahathir dan kuda kudanya..kamu dan najib sama macam monyek monyeknya.

Anonymous
Guest
Anonymous

ada macam-macam kuda
kuda lumba
kuda poni
kuda padi
zebra pun kuda
keldai macam kuda
pasang kuda-kuda
kaki kuda
kuda hitam (lagu)
kuda kepang
kuda sarkas
kuda pencen

Anonymous
Guest
Anonymous

Mentang2 raja saudi datang, semua benda haram nak dijadikan halal. IQ zero.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mahathir ‘Harimau Asia’ Yang Sudah Semakin UzurSeperti yang kita tahu, Tun Dr Mahathir Mohamad disifatkan ‘harimau tua’ yang sepatutnya bersara kerana sering mengeluarkan kenyataan memalukan sama ada dengan niat berbohong untuk kepentingan politik atau nyanyuk.Setiausaha Akhbar Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad, berkata realiti ketika ini menunjukkan rakyat Malaysia tidak mahu lagi mempercayai kata-kata dikeluarkan bekas Perdana Menteri itu. “Titah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, baru-baru ini memberi gambaran mengenai Dr Mahathir yang dulu mengatakan pembangkang adalah musuh tetapi kini dia boleh duduk semeja dengan mereka dan menjadi rakan karib. “Dr Mahathir turut menjulang media Barat dengan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 21.35,
Kamu ini nak reka tolong la jangan masuk unsur unsur menipu macam najib penyamun..kamu itu kalau nak jilat najib atau nak puja dia patut patut la sikit jangan sampai menampakkan kebodohan macam setiausaha akhbar najib samapai nampak bodoh dan ketakutan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Raja saudi dtg ni atas jemputan ke?
Berapa byk duit buat persediaan semua?

Anonymous
Guest
Anonymous

Perbandingan ni ditujukan pada orang kampung. Maka anak2 kampung di bandar yg bakal pulang utk mempengaruhi orang2 tua dikampung nanti (spt mana kata zahid)….tunggu apa lagi, ayuh, sila buat research tahap sosio ekonomi saudi, dan bandingkan dgn malaysia. Jgn biarkan orang2 tua kita dikampung diperlekehkan dan diperbodohkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kikikiki… demi bangsa dan agama… kikikiki.. pluralist tu utk agama ka…? Lgbt dan gay uyk bangsa ka..?

kikikikikiki… terdesak ssgtt cap munga …. tun mamak…. tercungap cungap mintak nyawa pada sapa yg sudi….kikikikiki..

Anonymous
Guest
Anonymous

Komen tak berisi, ha nya mencaci, Anjing Najib @ Kejora, kukukuku

Nobody
Guest
Nobody

Kalau lebai tunjuk kote dalam fb tu untuk agama ke hihihi!!!

Kalau budak tahfiz dilancap senior untuk agama ke hihihi!!!

Yang tercungap pas dan umno pasal rakyat dah benci!!!

Maklumlah siapa suka pemimpin pencuri dan ulama makan duit haram!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

tak jemu jemu mempeboddokan orang
gigih macam iiblis menyesatkan manusia

Cahaya Al Majid
Guest
Cahaya Al Majid

Salam. Terima kasih Ted kerana memanjangkan tulisan blog saya diblog Tuan Budin. Semoga sama sama kita berjuang demi Agama.

ted manoff
Guest
ted manoff

Sorry bro..copy tulisan bro..nk copy link blog bro susah sikit..pasal guna hp..kalau guna laptop boleh letak link blog bro tuu..senang pengunjung terus klik saja..👍🏻😸😸

john doe
Guest
john doe

Ooh baru ku faham. Syabas kedua-duanya.

Syabas bro cahaya di atas tulisan yg baik.

Syabas bro teddy kerana kongsikan tulisan yg baik itu dgn kami. Siap tunjukkan ia tulisan bro cahaya dan tak buat mcm sndiri yg tulis.

Syabas keduanya.

Salam perjuangan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tahniah Cahaya masjid… Suka dgn hujah anda

Anonymous
Guest
Anonymous

Harga minyak zaman najib ada turun ada naik…. zaman aljuboori…… pak lah dan mamak tak ade yg turun…..naik manjangggg….
Rakyat lagi tersiksa di Sgork cukai pintu.. cukai tanah… cukai utk nelayan dah lamo naik…. sykt 2 hengget tekan 32 billion GLC Sgork….. ubah dan simen

Anonymous
Guest
Anonymous

2050,kau ni bodoh ke apa..ubah dan simen kepala bapak kau!!!

Nobody
Guest
Nobody

Woi bodoh,

Zaman anwar minyak baru rm1.20 itupun naik 5sen anwar tak beri takut membebankan rakyat!!!

Yang kau memfitnah ni dah kenapa, memang kalau jadi lebai pigs kena jadi kaki fitnah juga ke???

Kalau kau tu sekolah tak tinggi eloklah tu!!! Exco agama pas kelantan pun tak pas degree!!!

Sama-samalah korang jadi bodoh!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Zaman Tun M dan Anwar minyak naik tapi 1 sen, 3 sen… umum pun tak siapa buat demo di stesen minyak beratur panjang.. Hanya zaman Najib beratur bazir masa dan produktiviti rakyat berlaku secara kerap dan berpanjangan. Berhenti dan letak jawatan Najib. Serah diri untuk disiasat SPRM.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada pemakan dedak buta dan tuli rupa nya

Anonymous
Guest
Anonymous

dah…dah…jgn la dimarah budak wechat bru sunat tu…dia bukan tau ape, dapat A9 trus konon2 pakar politik….tgh cari dedak tu…jgn dilayan sgt…adik Anonymous27 February 2017 at 20:50…bodoh tu jgn ikut najib….kena gelak je kt org nti….ikut bijak rosmah pegang telur najib ye…bru terjamin masa depan

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebenarnya manusia yg berotakkan najis saja yang boleh terima apa saja yg najib cakap.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak cukup tinggi lagi naik harga minyak? Nak ikut arab…wah, ni kira tak cukup siksa rakyat lagi le nih…buta betul mata pm kita ni..