Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

SELEPAS INI BIAR PAS BUAT PILIHAN….

Tun Mahathir Mohamad menegaskan, tempoh untuk Pas berbincang bagi mengadakan kerjasama dengan Pakatan Harapan sudah pun berakhir.
Menurut beliau, Bersatu sudah memberi lebih masa kepada Pas bagi membolehkan parti berkenaan memberi pandangan dan berbincang.
“Selepas Bersatu menyatakan syarat yang dikehendaki, Pas pula selepas sekian lama masih tidak memberi sebarang jawapan.
“Hasrat Bersatu, jika Pas tak nak sertai Pakatan Harapan, Bersatu akan berada dalam Pakatan Harapan. Kalau Pas tak nak, (biar) tak naklah,” kata Tun Mahathir yang juga Pengerusi Bersatu.
Setakat ini status Bersatu adalah bekerjasama dengan Pakatan Harapan dan difahamkan keputusan untuk menyertai gabungan pembangkang itu secara rasmi akan diambil dalam mesyuaratnya yang akan datang.
Dengan penegasan Tun Mahathir ini, bermakna pertembungan sebenar dalam PRU 14 adalah antara BN dengan Pakatan Harapan. 
Maka,  sekarang ini terserahlah pula kepada Pas untuk membuat keputusan yang seterusnya. 
Hanya dua pilihan yang tinggal buat Pas bagi menghadapi pilihanraya akan datang – kekal bersendirian atau menjalin kerjasama secara rasmi dengan Najib, UMNO dan BN.
Tetapi, barang diingat, apa pun keputusan Pas selepas ini, ia tetap memihak untuk memberi kelebihan kepada Najib, UMNO dan BN.
Setelah berkali-kali memberi penegasan untuk bertanding hanya di 70 kerusi Parlimen saja, Pas, jika bertanding secara bersendirian,  tidak mungkin mencukupi untuk menubuhkan sebuah kerajaan.
Berada di tengah-tengah pertembungan antara BN dengan Pakatan Harapan, Pas lebih mungkin menjadi “kancil yang akan mati tersepit apabila terjadi pergaduhan antara gajah sama gajah”.
Boleh jadi juga hasrat Pas untuk menjadi “king maker” tidak akan kesampaian kerana adalah lebih baik pengundi untuk terus saja membuat pilihan antara BN atau Pakatan Harapan untuk menjadi kerajaan yang mentadbir negara ini.
Jadi, pilihan yang terbaik ialah agar Pas dan cepat-cepat mengajak UMNO untuk “menikah” daripada terus-menerus hidup “bermukah” yang menyebabkan nasib masa depan turut tidak ketahuan. (SH 22/01/2017).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

326 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
326
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x