Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

LAWAK SEORANG KSU

Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan, Irwan Siregar Abdullah mengumumkan penerima BR1M yang tidak memiliki kereta akan diberi kemudahan untuk menggunakan bantuan berkenaan bagi membeli kereta Proton Iriz.
Ia akan dilaksanakan tahun ini, katanya.
Kata Irwan Siregar lagi, dengan pembelian kereta itu, mereka kemudian boleh menjana pendapatan dengan menjadi pemandu Uber atau Grabcar.
Selain itu, Irwan Siregar juga memberitahu, pihaknya akan menstruktur semula  BR1M supaya rakyat boleh membeli makanan dan barangan keperluan melalui wang tersebut.
Kita juga sedang mengkaji bagaimana BR1M  boleh digunakan untuk latihan untuk memulakan perniagaan.
Perghhh….banyaknya kegunaan BR1M.
Untuk beli kereta,  beli makanan, beli barangan keperluan dan untuk latihan sebagai persediaan memulakan perniagaan.
Sudah tentu, penerima BR1M juga akan menggunakannya untuk membayar bil utiliti, tambah nilai telefon, mengisi minyak kenderaan dan macam-macam lagi.
Pendeknya, wang BR1M boleh digunakan untuk pelbagai keperluan dalam kehidupan seharian.
Tetapi, berapa bantuan BR1M yang rakyat dapat?
Jumlahnya ialah antara RM450 hingga RM1200.
Soalnya, bolehkah dengan jumlah bantuan sebegitu kecil, BR1M digunakan untuk macam-macam tujuan seperti yang disebut oleh Irwan Siregar itu?
Bagaimana juga untuk membeli Proton Iriz dengan wang BR1M itu? Bolehkah dengan wang antara RM450 hingga RM1,200, ia dijadikan bayaran pendahuluan membeli Iriz?
Berapa pula bayaran ansuran bulanannya?
Lagi pula, baru minggu lalu Najib berbangga bahawa pertumbuhan ekonomi antara 4.3 hingga 4.4 peratus yang dicapai negara adalah sesuatu yang hanya boleh diimpikan oleh negara-negara maju.
Jika pertumbuhan ekonomi begitu bagus sehingga melebihi negara-negara maju, mengapa hanya tawaran menjadi pemandu Uber dan Grabcar saja yang mampu ditawarkan oleh kerajaan kepada rakyat?
Berikut pula ialah komen Rafizi Ramli mengenai cadangan Irwan Siregar yang juga merupakan Pengerusi 1MDB:-
NAJIB PERLU NAIKKAN BANTUAN BR1M KEPADA RM40,000.

Saya tertarik dengan idea Tan Sri Irwan Siregar, Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Pengerusi 1MDB yang dipetik dalam satu laporan mencadangkan penerima BR1M yang tidak mempunyai kereta menggunakan BR1M untuk membeli kereta Proton Iriz supaya mereka boleh menjadi pemandu Uber atau Grabcar. 

Dengan cara ini, menurut laporan Malaysiakini itu http://www.malaysiakini.com/news/368232 , mereka boleh menjana pendapatan.

Cadangan itu boleh dilaksanakan dan sudah tentu akan berjaya sekiranya Dato’ Seri Najib Tun Razak menaikkan bayaran BR1M daripada RM1,200 (penerima e-Kasih atau pendapatan isirumah bawah RM1,200), RM1,000 (orang tua), RM900 (pendapatan isirumah antara RM3,000 dan RM4,000) atau RM450 (orang bujang berpendapatan bawah RM2,000) kepada RM40,000 setiap penerima BR1M.

Saya telah menyemak harga Proton Iriz dan mendapati ia berharga RM40,000 sebuah.

Jika BR1M diberikan pada kadar sekarang (antara RM450 hingga RM1,200 sahaja), penerima BR1M hanya mampu membayar ansuran bulanan sebanyak maksimum dua bulan sahaja. Mereka hanya sempat menjadi pemandu Uber dan Grabcar selama 2 bulan sahaja.

Peruntukan untuk BR1M juga perlu ditambah dari RM5.3 bilion setahun (angka 2015) untuk 7.4 juta penerima kepada RM 296 bilion setahun (7.4 juta penerima X RM40,000).

Saya yakin cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini akan berjaya menjadikan Malaysia mencatat rekod baru sebagai negara paling ramai pemandu Uber dan Grabcar.

Saya memilih untuk menjawab cadangan Tan Sri Irwan Siregar ini secara sinis dan menyindir kerana beliau juga dipetik berkata bahawa ekonomi negara adalah kukuh tetapi dipengaruhi oleh pandangan negatif. Saya ingin memaklumkan kepada Ketua Setiausaha Perbendaharaan bahawa cadangan-cadangan seperti “orang miskin boleh buat dua kerja dengan menjadi pemandu Uber” (Dato’ Seri Najib) dan “guna BR1M untuk beli kereta Proton Iriz jadi pemandu Uber” yang menyebabkan pelabur dan orang ramai hilang keyakinan dengan pengurusan ekonomi negara.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

Kadang-kadang macam menonton program Maharaja Lawak pun ada bila mendengar begitu banyak yang boleh digunakan dengan wang bantuan BR1M sebagaimana yang disebut oleh Irwan Siregar itu. (SH 05/01/2016).

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
74
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x