Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BERPECAHKAH BN SELEPAS AKTA 355?

Hari ini Presiden Pas, Hadi Awang dijadual membentangkan usul persendirian Akta 355 bagi tujuan memperkasa mahkamah syariah di Parlimen setelah ia mendapat lampu hijau daripada kerajaan.
Usul itu tidak sukar difahami niat politik di sebaliknya kerana biasanya usul berkaitan kerajaan akan dibawa sendiri oleh parti pemerintah, bukan diserahkan kepada parti pembangkang seperti Pas untuk mengusulkannya.
Kenapa UMNO dan kerajaan sendiri selama ini tidak pernah terfikir untuk memperkasa mahkamah syariah sedangkan mereka tentunya lebih tahu dan arif mengenainya?
Lantaran tujuan UMNO dan kerajaan dalam hal ini lebih bersifat politik iaitu untuk memikat hati Pas, maka sudah tentu yang ditunggu-tunggu juga ialah kesan politik daripada usul tersebut?
Apakah selepas ini hubungan UMNO dan Pas menjadi lebih akrab tautannya dan akan saling berganding bahu, secara rasmi atau untuk memastikan berlakunya pertembungan tiga penjuru bagi menghadapi PRU 14 akan datang?
Apakah Pas akan terus menutup pintu rundingan dengan parti-parti pembangkang lain di mana sebelum ini mereka pernah menyatakan sentiasa terbuka dengan matlamat satu lawan satu untuk sama-sama  menumbangkan UMNO dan BN?
Dalam masa yang sama, bagaimana pula dengan dengan kedudukan BN sendiri setelah usul itu dibentangkan, meskipun perbahasan dan pengundian bagi kelulusannya dijangka dianjakkan ke tahun depan?
Apakah parti-parti bukan Islam seperti MCA, MIC, Gerakan, PBS dan SUPP yang selama ini menentang usul itu masih mahu kekal bersama BN?
Jadikah menteri-menteri MCA, MIC dan Gerakan mengundurkan diri daripada kabinet sebagaimana janji mereka sebelum ini?
Sementara beberapa pemimpin komponen BN lain menentang usul itu berasaskan hujah ia bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, Presiden MCA, Liow Tiong Lai pula menganggapnya sebagai “cek kosong” ke arah perlaksanaan hudud.
Tergugatkah sokongan BN daripada pengundi di Sarawak berikutan Ketua Menteri, Adnan Satem telah pun mengarahkan Ahli-Ahli Parliman Bumi Kenyalang tidak memberi sokongan kepada usul Hadi yang mendapat restu UMNO itu?
Di antara Pas dengan rakan-rakan bukan Islam dalam BN, siapakah yang akhirnya lebih menjadi keutamaan bagi Najib dan UMNO? (SH 24/11/2016).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

53 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
53
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x