Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

KHABAR MENAKUTKAN KIAN HAMPIR JADI KENYATAAN

Jeng…jeng…jeng…
Pejabat Peguam Negara (OAG) Switzerland akhirnya memulakan prosiding jenayah terhadap Falcon Private Bank kerana gagal menghalang kesalahan berkaitan penyelewengan dana 1MDB.
OAG memaklumkan bahawa tindakan itu diambil berdasarkan maklumat yang didedahkan dalam siasatan 1MDB dan isu-isu yang dibangkitkan dalam keputusan yang diambil Finma ke atas Falcon.
Finma atau Pihak Berkuasa Penyeliaan Pasaran Kewangan Switzerland semalam mendedahkan sebanyak RM15,200 juta dana berkaitan 1MDB, termasuk RM2,600 juta yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib Razak, telah disalurkan melalui Falcon.
Berikutan kesalahan itu, Finma mengarahkan Falcon menyerahkan sejumlah RM10.55 juta yang disifatkan sebagai keuntungan haram kepada agensi kawal selia itu yang peranan hampir sama seperti Bank Negara di negara kita.
Di Singapura, Falcon turut diarahkan tutup kerana  kesalahan berkaitan aktiviti penggubahan wang haram.
Apa yang harus dipuji ialah OAG yang begitu pantas dalam berindak. Hanya sehari selepas mengumumkan kemungkinan ke arah itu, OAG semalam memutuskan prosiding jenayah ke atas Falcon akan dimulakan.
Sebagaimana yang disebut sebelum ini, tentunya ini merupakan khabar menakutkan yang semakin hampir menjadi kenyataan, terutamanya tentang kebenaran berkaitan wang RM2,600 juta yang diterima oleh Najib.
Peguam Negara kita?
Hahaha…awal-awal sudah mengatakan  tiada kesalahan, sedangkan di negara-negara lain, ia seperti baru hendak dimulakan. (SH 13/10/2016).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

63 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
63
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x