Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

BERSIHKAN NAMA? KENAPA NAJIB TAK MINTA SAMA MALAYSIAN OFFICIAL 1 BERSIHKAN NAMANYA?

Berdepan asakan berterusan terhadap imej dan wibawanya sebagai Perdana Menteri berikutan tindakan hak perlucutan sivil yang diambil oleh Jabatan Kehakiman AS, Najib Razak meninta mereka yang disebut dalam kertas mahkamah itu agar segera membersihkan nama mereka.
Pada  masa yang sama, beliau mahu juga individu-individu tersebut bertanggungjawab atas tindakan yang  mereka lakukan.
Kerajaan berpegang kepada prinsip untuk memastikan tiada wang rakyat disalahgunakan oleh mana-mana pihak, tegasnya.
Waduh, waduh…bersihkan nama dan bertanggungjawab sendiri kerana kerajaan berpegang kepada prinsip tiada wang rakyat boleh disalahgunakan kononnya.
Syahdunya kata-kata seumpama itu. Burung terbang pun boleh tiba-tiba jatuh ke bumi kalau mendengar  Najib mengucapkannya!!
Dua rakyat Malaysia yang disebut secara jelas dalam kertas mahkamah Jabatan Kehakiman itu  tidak lain ialah Jho Low dan Riza Aziz, anak tirinya sendiri.
Bagaimana kedua-duanya mahu membersihkan nama mereka?
Untuk berdepan undang-undang Amerika yang secara jelas mengaitkan perlucutan hak sivil harta-harta itu atas inisiatif kleptokrasi atau pencurian harta negara, Jho Low dan Riza Aziz kini berdepan tugas berat untuk membuktikan ia benar-benar bersih daripada wang yang dicuri.
Tetapi, sementara menunggu tarikh perbicaraan di AS  yang kita tidak tahu bila tarikhnya lagi, Najib sendiri harus memainkan peranan membantu kedua-dua individu itu membersihkan nama mereka seiring dengan tindakan Jabatan Kehakiman AS itu.
Najib boleh melakukannya dengan mengarahkan siasatan dalam negara dibuka semula melalui sebuah suruhanjaya yang benar-benar bebas dan kemudian memastikan Jho Low dan Riza Aziz hadir untuk memberi keterangan mereka.
Tiada gunanya Najib sekadar bercakap yang dilihat semata-mata untuk menyedapkan hati rakyat, tetapi tiada  apa-apa tindakan yang diambil untuk memperbaiki keadaan dalam negara sendiri.
Selain itu, jangan juga Najib lupa bahawa dalam kertas mahkamah Jabatan Kehakiman AS itu, turut disebut ialah nama Malaysian Official 1 yang dilihat begitu berperanan besar dalam 1MDB.
Malaysian Official 1 bukan saja disebut sebanyak 36 kali yang memperlihatkan betapa besar peranan yang dimainkannya, malah turut didakwa menerima wang yang berasal daripada 1MDB secara keseluruhhannya sebanyak AS$731 juta atau melebihi RM3,000 juta.
Sehingga ini, bukan saja Malaysian Official 1 itu masih menyembunyikan identitinya yang sebenar, malah belum terdengar apa-apa penafian berkaitan nama itu yang turut disebut oleh Jabatan Kehakiman AS kerana menerima wang berbilion-bilion, juga ditaktifkan sebagai wang curi.
Tidak mahukan Najib meminta Malaysian Official 1 juga membersihkan namanya? (SH 25/07/2016).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

68 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
68
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x