Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

PENCERAHAN PEGUAM MENGENAI SAMAN SIVIL JABATAN KEHAKIMAN AS

Beberapa pemimpin UMNO nampaknya cuba meyakinkan rakyat atau barangkali juga percubaan mententeramkan diri sendiri bahawa tindakan penyitaan yang dilakukan oleh Jabatan Kehakiman AS terhadap hartanah dan aset yang dipercayai berkaitan kecurian wang 1MDB hanyalah saman sivil dan bukannya saman jenayah.
Mereka seolah-olah merasakan saman sivil itu bukanlah sesuatu yang perlu dirisaukan berbanding saman jenayah.
Najib Razak sendiri mengatakan tindakan Jabatan Kehakiman itu hanya saman sivil, bukan jenayah. Tetapi Najib bukan peguam.
Annuar Musa dan Salleh Said Keruak juga menafsirkan saman sivil itu tidak membimbangkan.
Menurut Annuar, “ini bukan saman jenayah, tapi hanya saman sivil yang kena melalui proses-proses tertentu.”
Kata Salleh pula, jika AS memilih untuk melakukan saman jenayah, maka beban untuk membuktikan kesalahan terletak di tangan pendakwa, tetapi dengan melakukan saman sivil, ia memindahkan beban membuktikan kesalahan daripada pendakwa kepada tertuduh.
Namun, Annuar dan Salleh juga bukan peguam. Tafsiran mereka mungkin sekadar syok sendiri atau untuk menggembirakan duka lara Najib.
Untuk tujuan pencerahan bersama, apa kata kita fahami dan hayati tulisan Muhammad Faiz Fadzil, seorang peguam berkaitan perkara saman sivil tersebut.
Tulisan ini dipetik daripada laman Facebook miliknya dan moga bermanfaat kepada kita semua. (SH 22/07/2016)
TINDAKAN “CIVIL FORFEITURE” OLEH DOJ (DEPARTMENT OF JUSTICE) USA ADALAH PROSEDUR  KES JENAYAH
Ramai yang terkeliru dan dikelirukan dengan perkataan sivil dan jenayah dalam isu tindakan Department of Justice (DOJ) USA mengambil tindakan Mahkamah untuk menyita dan mendapatkan semula aset-aset (civil forfeiture) yang dikaitkan dengan penyelewengan 1MDB. Tindakan ini diambil di bawah program yang dikenali ‘Kleptocracy Asset Recovery Initiative’ untuk mendapatkan semula harta negara asing yang disonglap atau diseleweng melalui perbuatan-perbuatan jenayah. 
Menteri dan pemimpin Umno termasuk Ketua Penerangan Tan Sri Annuar Musa dan Menteri Undang-undang Dato’ Seri Azalina Othman cuba menggunakan perkataan sivil tersebut untuk menunjukkan yang tindakan yang diambil oleh DOJ tidaklah serius kerana ia bukanlah tindakan jenayah. 
Adakah benar ia hanya satu tindakan sivil sepertimana yang kita faham di Malaysia sepertimana tindakan sivil untuk kecuaian atau tuntutan gantirugi? Kenapa US Attorney General Criminal Division yang mengetuai tindakan ini?
US Code (USC) adalah Undang-Undang bertulis di Amerika Syarikat. 
Di dalam tindakan DOJ ini, mereka telah menggunakan peruntukkan 18 USC 981 (Title 18 Section 981) iaitu Civil Forfeiture atau Penyitaan Sivil untuk menyita harta-harta alih atau tidak alih yang mereka percaya berdasarkan kesalahan 18 USC 1956 (Title 18 Section 1956) yang dalam siasatan mereka adalah hasil daripada kegiatan jenayah ataupun penggubahan wang haram.
Apakah Title 18 US Code? Title 18 US Code adalah Undang-Undang Jenayah dan Prosedur Undang-Undang Jenayah. Di Malaysia kita menggunakan Penal Code dan Criminal Procedure Code. Boleh rujuk di link http://uscode.house.gov/browse/prelim@title18/part1&edition=prelim
§981. Civil forfeiture
18 USC 981: Civil forfeiture Text contains those laws in effect on July 20, 2016
From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 46-FORFEITURE
(a)(1) The following property is subject to forfeiture to the United States:
(A) Any property, real or personal, involved in a transaction or attempted transaction in violation of section 1956, 1957 or 1960 of this title, or any property traceable to such property.
18 USC 1956: Laundering of monetary instruments Text contains those laws in effect on July 20, 2016
§1956. Laundering of monetary instruments
From Title 18-CRIMES AND CRIMINAL PROCEDUREPART I-CRIMESCHAPTER 95-RACKETEERING
(a)(1) Whoever, knowing that the property involved in a financial transaction represents the proceeds of some form of unlawful activity, conducts or attempts to conduct such a financial transaction which in fact involves the proceeds of specified unlawful activity-
Walaupun seksyen-seksyen yang disebut tersebut adalah civil forfeiture tetapi tindakan yang diambil oleh DOJ adalah tindakan dibawah Undang-Undang Jenayah Amerika Syarikat. Adakah rakyat masih lagi boleh ditipu dan diperdayakan dengan cara membodohkan minda rakyat yang tidak celik undang-undang.
Tindakan civil forfeiture ini adalah tindakan permulaan sebelum tindakan di bawah peruntukan undang-undang jenayah diambil. 
Walau apapun, fakta-fakta yang dibentangkan di dalam Pernyataan Tuntutan tindakan civil forfeiture ini konsisten dengan fakta-fakta penyelewengan 1MDB yang didedahkan selama ini yang mengaitkan penglibatan dan faedah yang diterima PM Najib Razak. 
Bagaimana Polis Diraja Malaysia tidak menemui sebarang salahlaku jenayah sedangkan FBI menemuinya. Bagaimana Peguam Negara USA boleh mendapati ada salahlaku jenayah sedangkan Peguam Negara Malaysia boleh membersihkan PM. Perkara yang berlaku ini jelas memalukan negara di mata antarabangsa yang pasti memandang rendah sistem undang-undang dan keadilan negara yang korup. 
PM harus bertanggungjawab sepenuhnya ke atas skandal terbesar yang menjatuhkan maruah negara kita.  Ini adalah kerana di bawah Artikel 117 M&A 1MDB, PM adalah Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB yang meluluskan semua pelaburan antarabangsa yang dimanipulasi untuk diubah dan  disalurkan secara haram kepada beberapa entiti dan pemilikan aset-aset milik keluarga dan kenalan rapat beliau. 
Dakwaan YB Tony Pua yang mengaitkan PM sebagai ‘Malaysian Official 1’ juga tidak dinafikan. Malahan, kertas kausa civil forfeiture tersebut tidak pula membersihkan nama dan penglibatan PM. 
Adalah satu penghinaan kepada rakyat Malaysia terutama pembayar cukai apabila duit 1MDB yang diubah dan disalurkan secara haram ini dilakukan melalui pakatan bersama untuk kegunaan peribadi seperti beli jet, kapal layar, hartanah, lukisan mahal Van Gogh dan Monet, bayar hutang judi di Las Vegas dan lain-lain lagi. 
Mungkinkah misteri derma RM2.6 billion sebenarnya wang 1MDB yang merupakan wang rakyat dan negara akan terbongkar.
FAIZ FADZIL 
22 JULAI 2016
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

64 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
64
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x