Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

TUAN IBRAHIM SEPATUTNYA LEBIH DULU MELAKUKAN GENJATAN SENJATA DALAM DIRINYA

Apabila seseorang mengajak orang lain berbuat kebaikan, orang itu mestilah menunjukkan teladan yang baik terlebih dahulu. Jika tidak, nasihatnya akan terbatal dengan sendirinya.
Begitu juga, jika seseorang itu selalu mengajak orang lain pergi ke masjid, orang itu mestilah menjadikan dirinya sebagai contoh dan ikutan. 
Jika hanya mulutnya yang kerap mengajak orang lain lain ke masjid, tetapi dirinya sendiri bersepah-sepah tak ketahuan ketika waktu sembahyang, ajakannya tidak bernilai satu sen pun di mata orang lain.
Saranan Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man agar semua parti pembangkang melakukan genjatan senjata sesama sendiri, sebaliknya menumpukan usaha menggembleng tenaga untuk mengalahkan BN dalam PRU 14 akan datang, tidak dinafikan memang suatu nasihat yang baik dan mengkagumkan.
Apatah lagi, walaupun saranan genjatan senjata itu bersifat menyeluruh dan ditujukan kepada semua pihak, ia juga diluahkan ketika Presiden Pas, Hadi Awang belum memadam api kemarahannya terhadap rakan-rakan pembangkang lain sambil melabel mereka dengan pelbagai gelaran yang tidak sewajarnya.
Ternampak bahawa Tuan Ibrahim juga seperti mahukan Hadi Awang melakukan genjatan senjata dalam dirinya.
Malangnya, reaksi Tuan Ibrahim terhadap kenyataan Khalid Samad yang menyarankannya agar meninggalkan Pas, agak sedikit mengecewakan kerana ia berupa serangan secara terang-terangan terhadap Amanah.
Jika sebelum ini beliau meminta semua parti-parti pembangkang melakukan genjatan senjata, Tuan Ibrahim seharusnya menunjukkan contoh teladan yang baik mengenai apa yang dilafazkannya itu.
Tempelakannya agar Khalid Samad berdiam diri dan Amanah dibubarkan, sama sekali tidak mencerminkan keinginan daripada hatinya sendiri ke arah genjatan senjata, jauh sekali untuk sama-sama menumbangkan BN.
Tidak salah untuk Tuan Ibrahim memberi reaksi terhadap saranan Khalid Samad yang memintanya meninggalkan Pas, tetapi meminta Amanah dibubarkan untuk melahirkan suasana aman dalam pembangkang, lebih menunjukkan ingin berperang daripada mengangkat senjata.
Tuan Ibrahim seharusnya sedar ketika beliau menyarankan genjatan senjata, Amanah sudah pun wujud dan menjadi sebahagian anggota dalam Pakatan Harapan. Sewajarnya, perkara itu disedari dan dihormati.
Jika daripada awal sudah mahukan Amanah dibubarkan, buat apa bercakap mengenai genjatan senjata?
Bukankah genjatan senjata untuk saling menghormati, bekerjasama dan mencapai persetujuan sesama rakan dalam blok pembangkang demi mencapai matlamat menumbangkan musuh yang sebenar?
Selain itu, tindakan Tuan Ibrahim siang-siang lagi bercakap mengenai pembahagian kerusi pilihanraya dan membayangkan hanya Amanah sebagai punca pertandingan tiga penjuru dalam PRU 14  akan datang juga tidak mencerminkan keinginan ke arah saling berganding bahu menumbangkan BN.
Beliau nampaknya sudah menyerlahkan keinginan Pas untuk membolot semua kerusi yang pernah ditandinginya sebelum ini dan tidak mahu memberi peluang sama sekali kepada Amanah untuk meletakkan calon, walhal genjatan senjata baru dilafazkan dan rundingan mengenai pembahagian kerusi belum pun dimulakan lagi.
Apa yang Pas utamakan dalam perjuangan sebenarnya – kerusi untuk diri sendiri atau saling bekerjasama untuk mengalahkan BN?
Lebih-lebih lagi kerana Tuan Ibrahim sendiri mengatakan saranan genjatan senjata itu adalah idea peribadinya, maka beliau seharusnya berlatih untuk mengawal dirinya secara peribadi terlebih dahulu. Mulakan genjatan senjata dalam jiwa, hati dan perasaan sendiri terlebih dahulu sebelum mengajak orang lain melakukannya.
Jika tidak, saranannya itu tidak bermaka apa-apa kepada sesiapa, termasuk diri Tuan Ibrahim sendiri. (SH 18/07/2016).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

62 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
62
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x