BERITA BURUK DARI SINGAPURA

Siasatan pihak berkuasa Singapura mendedahkan bahawa bekas Pengarah Urusan SRC International, Nik Faisal Arif Kamil telah meluluskan pemindahan sebanyak RM48 juta daripada dana syarikat itu kepada sekutu Jho Low, Tan Kim Loong.
Tan, jika mengikut The Wall Street Journal  atau WSJ adalah benefisiari asal Tanore Finance, sebuah syarikat berpangkalan di British Virgin Islands yang telah menghantar RM2,600 juta ke akaun peribadi Najib Razak.
Melalui pendedahan WSJ juga, Najib didapati turut menerima RM42 juta daripada SRC International yang sebelumnya mendapat kemudahan pinjaman sebanyak RM4,000 juta daripada Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) yang dikatakan untuk membiayai pelaburan arang batunya di Mongolia.
Cuma di Malaysia, bukan saja tidak diketahui siapa yang bertanggungjawab meluluskan pemindahan wang itu, malah Najib juga mengatakan beliau tidak mengetahui wang yang diterimanya itu daripada SRC International.
Pelik bukan?
Tapi wang itu tetap dibelanjakannya dan Nik Faisal pula sejak sekian lama menghilangkan diri ke luar negara, dipercayai ke Indonesia.
Di Singapura, seorang bekas pegawai  bank BSI, Yeo Jiawei sedang menghadapi pertuduhan kerana mempermudahkan, melalui cara penipuan, pemindahan wang daripada SRC International itu kepada Tan Kim Loong, tetapi di negara kita  “semuanya didapati tiada kes”. 
Apakah kes di Singapura ini bakal mendedahkan banyak lagi perkara lain yang akhirnya turut melibatkan RM42 juta yang diterima oleh Najib? (SH 15/05/2016).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:39 pm

26
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Salwah AbdatAnonymousmustapa m saidCiLi PaDiNordinabilaH Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Dulu Najib kasi free tanah kereta api tanjong pagar pada Singapore dengan harapan "pekong" dia boleh kautim tutup rapat oleh kerajaan Singapore tapi Negara Singapore berpegang pada law by law……!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Aku tak kisah semuanya itu, dah muak.
Aku sama dengan Raja-Raja dan Sultan-Sultan
mahu kes 1MDB diselesai secepat mungkin.
Selagi tak selesai Malaysia segala-galanya parah.
Intergriti dan ekonomi tak usah cakaplah, hancur.

Anonymous
Guest
Anonymous

Allah yang maha kuasa..

mustapa m said
Guest
mustapa m said

Pesalah dan semua penyokong, pelindung danpembelanya adalah penjenayah negara. Mereka sewajarnya disingkirkan dpd persada pentadbiran negara.

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Inilah dia manusia yg terlibat dgn 1mdb itu adalah manusia yg bertopengkan binatang dan sytan dan tidak tahu halal dan haram mungkin didunia lepas tetapi diakhirat nanti terimalah pemvalasannya

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Inilah dia manusia yg terlibat dgn 1mdb itu adalah manusia yg bertopengkan binatang dan sytan dan tidak tahu halal dan haram mungkin didunia lepas tetapi diakhirat nanti terimalah pemvalasannya

Anonymous
Guest
Anonymous

BERSALAH KE NAJIB.? Atau NIK FAIZAL?,Yang BERBELANJA SAKAN SIAPA?….Yg MALU SIAPA?..MARUAH NEGARA ATU RAKYAT YG TERCEMAR?…Bagaimana pula MARUAH RAJA RAJA DAN MACAI NACAI?..TAPI NAJIB SELAMBA Je kan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Serigar makan duit jugak

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau majlis raja dan agung peka. Dengar rakyat. Pecat najib. Batal GST. siasat najib sekeluarga. Kroni nsjib. Siasat semua skandal guna naklumat luar negara

Anonymous
Guest
Anonymous

Majlis raya tau apa? Mentekendarah duit.. mmg lajuuu ja depa tala tiap2 hari

giorgio
Guest
giorgio

Orang kapir nak jatuhkan Ketuanan Melayu, kapir makan babi, Tak boleh percaya…. Kah Kah Kah… Tergolek Dog….

Anonymous
Guest
Anonymous

Depa dah kena sindrom BISU.

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang anehnya tiada kenyataan yang dikeluarkan oleh SRC Intrrnational pasal this latest episode. Syarikat ni hidup lagi ke tak? ke dah tutup kedai? Macam manalah orang tak buat spekulasi kalau dah macam ni gayanya. Satu statement pun tak keluar. Diam membisu. Kalau berita tu tak benar jawablah tak benar untuk mempertahankan reputasi syarikat. Ni tak diam memanjang.
SRC ni merupakan anak syarikat bawah MOF. MOF tak nak keluarkan apa-apa statement ke? Untuk mengiyakan atau menidakkan berita dari Singapura tu.
Brother Dr. Irwan Serigar tak ada sebarang komen ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib telah mengesahkan tanggapan orang bukan melayu dan orang melayu baik di-Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Selatan Filipina dan Indonesia…yg mereka tidak boleh di-beri kepercayaan menerajui tampok pimpinan negara.

Terbukti Islam tidak dapat menerapkan nilai suci ke-dalam
jiwa nurani pemimpin melayu. Tidak amanah,ikhlas,jujur dalam kepimpinan. Memang benar belaka apa yg di-katakan
Tun bahwa dia telah GAGAL mengubah pemikiran umat melayu.

Yang menjadi ketakutan sekarang adalah jangan ada malapetaka yang berlaku oleh sebab perbuatan mungkar yg di-lakukan oleh pemimpin. Semua orang akan merasai nya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sampai bila dia nak berkuasa? Sampai bila dia nak menganiaya amanah yg rakyat berikan? Mak cik pak cik felda mungkin masih percaya lagi kat dia. Masih segan masih sayang lagi kat dia. Dosa orang yg bersubahat lebih besar drp dosa orang yg membunuh. Tanyalah guru guru agama mana pun. Tiap2 hari marah rakyat makin membara makin benci makin meluat dgn penipuan demi penipuan yg dia dok buat. Dulu bolehlah dia sorok. Skrang makin hari makin terungkai dgn sendirinya. Makin negara Malaysia dok sorok makin negara negara lain menyiasat dan dah mula bertindak. Tunggu hari saja kau ni najib oiiiiiii. Makin… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Semoga penyamun-penyamun dan yang bersubahat ini, Allah letak mereka ini ditempat yang paling keji agar dijadikan pengajaran seperti firaun yang ditengelami laut….Aamiin.

abrarmujahideen
Guest
abrarmujahideen

Barua terbaru dr BNM…terus tutup kes siasatan terhadap Najib..maharaja najib rosmah.

tatang ka
Guest
tatang ka

Bro Din macam mana ada kes di Maksysia.1. SPRM sepatutnya menyiasat tapi bila di siasat oleh Kebab terus berhenti menyiasat dan cuma pandai membuat sembahyang hajat.2.AG bukan tidak tau jalankan tugas cuma tiada tugas sebab najib cakap tidak tahu duit masuk di dalam akaun dia.3. Ketua polis negara cakap ada kes dan akan disiasat satu persatu tetapi belum sampai giliran najib lagi cuma yang mendedahkan didahulukan.4.Ketua PAC bukan sengaja memadam tetapi terpadam beberapa perengan lapuran PAC kerana sibuk cari makan.5.Lembaga hasil dalam negeri terlalu sibuk dengan tugas mencukai rakyat biasa jadi giliran mencukai 2.6 billion belum sampai lagi bukan tidak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kaum munafikin akan di lempar ke dalam lapisan neraka terbawah. Si munafik, apabila dia cakap dia bohong; apabila dia berjanji, dia tidak tunai; apabila dia di amanahkan sesuatu dia akan khianatinya.

Anonymous
Guest
Anonymous

sprm pdrm peguam negara hakim bank negara dan pac. mereka semua sedar dan tahu najib telah melakukan satu kesalahan iaitu mencuri duit negara.tapi malang nye semua badan kerajaan d bawah arahan najib sebagai pm.persoalan nye sekarang tidak ada srorang yg berani bersuara. mereka takut d pecat dan masing2 mahu menjaga periok nasi mereka. hanya tdm sahaja yg berani bertindak ke atas najib dan d sokongi semua lapisan rakyat malaysia. NAJIB AKAN KECUNDANG. ITU PASTI.bila kita pilih pm baru. semua menteri dan pegawai kerajaan atasan yg tidak mempunyai integriti semasa pemerintahan harus d hentikan dari jawatam masing2. kalau ada kes terhadap… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

07:18…sebenar nye kami takut…takut masuk dlm tong dan d isi simen. kami risau keluarga kami dan kami juga takut miss shoooruuuu….najib dan rosmah sgt berkuasa…tolong lah kami. kami tersepit..

Anonymous
Guest
Anonymous

0724, dah tahu tersepit, tapi masih kuat merembat jugak. Ya..Najib Rosma mmg berkuasa dan terlalu kuat, tapi hampir semua pekerja gomen yg hidup mewah dgn gaji dan elaun serta pangkat yg tinggi, kerjanya merembat senyap2 duit rakyat.

Tersepit sini, tapi terus kuat merembat. Kahkahkah.. teruskan merembat..

FanTun
Guest
FanTun

1) buat baik berpada pada buat jahat jangan sekali terasa pedas terkena lada makin terbuka mana nak lari? 2) tnggi tinggi si matahari anak kerbau mati tertambat boleh ditutup di dalam negeri dedah diluar apa nak buat? 3) pulau pandan jauh ketengah gunung daik bercabang tiga dalam negara boleh lah lengah negara luar teruskan juga 4) sorong papan tarik papan buah keranji dalam perahu pemimpin negara jadi harapan jika khianat rakyat kan tahu 5) buah cempedak diluar pagar ambil galah tolong jolokkan pencacai dedak cakap bergegar jadi trooper si mat maslan 6) aduhai rakyat Malaysia tercinta apalah malang nasibnya kita… Read more »

tebing tinggi
Guest
tebing tinggi

Dari pasar singgah dikedai
membeli barangan pesanan Pak Akub

Tiada apa yang dapat dilerai
di Malaysia semua jalan sudah ditutup.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tudia.. lps ni sumer tanah Johor akan dizakatkan kpd Singapore. Sbb depa negara kecil dan miskin.

Mcm aruah 3 ABDUL (Tunku Abdul Rahman , Tun Abdul Razak dan Abdul??) bagi zakat la. Bapa borek, anak rintik.

Seniwati Sarimah apa khabar? Mujur x jadi aruah mcm Altantuya jugak.

CiLi PaDi
Guest
CiLi PaDi

Bangkai gajah walau macam mana ditutup pun tetap akan terhidu jugak.
Rakyat cuba DIPERBODOHKAN.
Bagi yg nak MENGUNDI 2 PRK tu tolonglah BERINGAT sikit.

Dlm Malaysiakini melaporkan TUN M sarankan ONE-TO-ONE FIGHTS TO BEAT BN (SATU-LAWAN-SATU).