MANA NAK CEKAU AS$50.3 JUTA TU?

Berikutan IPIC telah menyelesaikan bayaran faedah bon 1MDB yang tertunggak berjumlah AS$50.3 juta atau kira-kira RM200 juta, syarikat itu akan menuntut jumlah wang berkenaan daripada Kementerian Kewangan Malaysia.
Disebabkan tindakan 1MDB yang ingkar, IPIC akan membuat tuntutan bertulis bagi mendapatkan ganti rugi bagi bayaran balik faedah itu daripada Menteri Kewangan dan 1MDB mengikut syarat-syarat perjanjian, demikian menurut kenyataan yang dikeluarkan IPIC semalam.
IPIC telah membuat pembayaran penuh untuk faedah bagi bon bernilai AS$1.75 bilion untuk 1MDB yang dijamin syarikat Abu Dhabi itu yang sepatutnya dilunaskan sebelum 18 April 2016.
Bila IPIC mahu menuntut balik wang tersebut daripada Kementerian Kewangan, di mana Menteri Kewangan mahu cekau wang sebanyak itu?
Daripada akaun peribadinya atau daripada wang kita semua sebagai pembayar cukai? (SH 30/04/2016).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:39 pm

43
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
PAK HAJI RIDWANHeri BudimanQalamQabutCiLi PaDiMohamed Noor Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Heri Budiman
Guest
Heri Budiman

Aslamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang data dan anak anaknya, ditengah tagihan utang yg menumpuk dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan AKI ZYEH MAULANA hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsu hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah… Read more »

QalamQabut
Guest
QalamQabut

Jom kita kenal sikit siapa dia Jho Lo, antara watak penting dalam drama dongeng popular Malaysia ketika ini. Aku bukan kutip dari Sarawak Report atau WSJ atau ABC tapi dari The New York Times, satu lagi media Yahudi yg ingin jatuhkan Najib utk digantikan dgn anak Mahathir. Dongeng Dari New York – Cerita Jho Lo(setahun yang lalu) Aku malas nak cerita, kutip babak2 menarik saja… • In early 2010, a young Malaysian financier named Jho Low began making some very expensive real estate deals in the United States. • First, a shell company connected to Mr. Low purchased a $23.98… Read more »

QalamQabut
Guest
QalamQabut

Heh heh heh… Tak sangka pulak ramai yg berpotensi nak jadi Menteri Kewangan ganti Mohd Najib.

Sebenarnya Malaysia ni hebat. Tragedi MH370 merombak semula cara fikir keselamatan aeronautik.

Sekarang #We Love PM Mohd Najib pula mencetus pemikiran baru dalam perbankan dan perdagangan antarabangsa dgn ilham ciptanya 1MDB.

Cara berpilihanraya juga akan berubah. Ntah berapa puluh bilyon peruntukan tercurah ke Sarawak, walhal bajet 2016 pun kena kira balik sebelum ni.

Kalau setakat tahap pemikiran Tun M tu, aku boleh kata 'nothing what what' berbanding.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa susah jual saja Malaysia ni

Cik Minah
Guest
Cik Minah

Bukannya susah nak bayar utang 50 BILLION tu,
NAIKKAN JE GST kepada 10%!!!!!!!!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib kena halalkan pelacuran untuk mengutip cukai yang banyak.Kementerian Pelancungan dan Pelacuran harus diwujudkan,dan menteri yang paling sesuai adalah tak lain dan tak bukan……….cuba teka..siapa???

Anonymous
Guest
Anonymous

Saleh buah Keduak

Anonymous
Guest
Anonymous

nazri samseng

Mohamed Noor
Guest
Mohamed Noor

anon 6.33.
si nazri tu bukan samseng.samdol adalah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Senang je tu..GST je dah berbilion sebulan…

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Bukan susah nak cari duit gadaikan saja malaysia ini baki duit tu faraid dgn pemakan2 dedak yg lain selepas tu pergi berhijrah ke negara lain maka rakyat yg tanggung penderitaannya klu masih lagi nak sokong bn n umno lagi tak tahulah

Anonymous
Guest
Anonymous

Mdb kan fitnah tun mana ada hutang klu tak caya coba tanya najik dan arul kandar mgkn tok arab silap kot kira juta2 panggil la mem badak satu malaysia tlg kira dia da kira bilion apa la sangat dgn juta

Anonymous
Guest
Anonymous

Kan dah jimat polis pengiring tun m ditarik balik…bolihlah bayar

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak apa lah nanti rakyat tolong bayar utk NAJIB…bukan banyak pun…lagi pun NAJIB orangnya baik…dia TAK PERNAH TAK TEPATI JANJI ..DIA SELALU BUAT DERMA DGN ORANG ORANG KAMPUNG…SEMBAHYANG TAK PERNA TERTINGGAL …PERGI UMRAH SELALU…PEGI HAJI PUN TAK KIRA…Anak anak dia baik baik …BAPAK NAJIB BANYAK JASANYA …EMAK NAJIB SOPAN SANTUN…Bagi rakyat Malaysia ini yg perlu di titikberatkan diatas KEBAIKAN NAJIB…dia pernah bercakap bohong…DUIT BOLEH DI CARI TAPI HATI BUDI TAK BOLEH DICARI GANTI..Hanya orang orang yg DENGKI SAJA KATA 200 juta tu banyak sedangkan mereka lupa kita ada ramai jutawaan dan TELAGGA MINYAK KITA BESAR…Orang yg BUTA ANGKA JE RASA… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Suruh Najib Razak dan regim pemakan dedak gadai teloq depa utk bayaq hutang. Tu pun kalau ada yg nak beli. Dulu cakap duit rakyat tak terlibat, skrg depa wajib gadai teloq dan belalai depa dan apa saja yg boleh jadi duit buat selesai hutang. Kalau depa gadsi dan jual tanah negara lagi, jom pakat pakat humban depa dalam kandang rimau atau kolam buaya. Mula kan dgn Chief penyamun dulu.

Anonymous
Guest
Anonymous

LHDN pun kalau kita tertunggak RM100 kejar sampai pejabat suruh HR potong gaji.
Knp tak berani nak tuntut kat najib?
Berbilion duit dlm akaun peribadi dia.

Anonymous
Guest
Anonymous

Lhdn? Kah kah kah..dengan bilis boleh la

Anonymous
Guest
Anonymous

Cadangkan potong gaji menteri dan ketua bahagian dan semua yang begitu bersungguh pertahankan Pm ini yang sudah hilang integritinya dan memalukan negara …..undur najib.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa ni?? Menteri2 mana cukup gaji.. ciput ja..

Kutip duit rakyat la.. ramai yg bermurah hati. Rakyat berjiwa besar la katakan..

Ali
Guest
Ali

Gadai bontot rosmah la.kembang mekar je,mesti ada nilai 1-2 ringgit tu..

Anonymous
Guest
Anonymous

1 ringgit 2 ringgit pun tak mengape…..sementara menanti duit yang Najib telah pulangkan kepada Tok Arab itu didermakan sekali lagi kepada si Najib yang cacat akal secara kekal.

FZL Resources
Guest
FZL Resources

Apa kata MOF lelong Jiiby arau Rosmah…mgkin penccai makan taik Jibby ada nak bid harga…..

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada satu wanemdibi,masa dibuat sunyi dan sepi,sampai ditanya tak tahu menteri, masuk ke akaun laki dan bini..

Bila satu dunia siasat, kesan emdibi sangat lah dahsyat, dalam negara semua selamat, Pru 14 rakyat yang decide..

Bila ditegur dikata DAP, tak sedar ramai umno dah lari, yang tinggal pencacai dedak berguni, sanggup melutut jawatan diberi..

Kini Tun jadi sasaran, pelbagai halangan dia lakukan, namun semua rakyat tak hairan, bersama Tun barisan hadapan..

Menghina Tun apalah pasal, harta emdibi bukan Tun bedal, bila dunia siasat selesai, merana nanti dia dan macai ..

Anonymous
Guest
Anonymous

duit dalam akaun Datuk Perdana Menteri kan berbilion-bilion sumbangan syeikh arab..apa lah sangat $50juta.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hish.. mana buleh bagi.. itu org derma kat dia.

Yg duit bunga ni.. masalah rakyat. Rakyat la kena tanggung.

Jgn bebal kena tanggung hutang orang. Sbb sendiri yg bodoh bangang.

Anonymous
Guest
Anonymous

Lelong bag tangan mungkin dapat balik sikit.

Anonymous
Guest
Anonymous

Lelong intan yg berat sepikul tu

Jason koji
Guest
Jason koji

lelong dia terus..mana tau pak arab berselera ke..

Anonymous
Guest
Anonymous

Tiap2 5km pacak lah kamera AES. confirm masyuukk

Anonymous
Guest
Anonymous

kita redha je la…jgn Tanya apa yang negara bg pada kita, Tanya apa yang kita beri kepada negara….(pstttt penasihat ketua dedak ayat ni boleh dpt dedak x?)kalau dpt alhamdullilah….

Anonymous
Guest
Anonymous

Kena ada yg menderma lg ni

kluangman
Guest
kluangman

saya juga, kalau sorang 10 hinggit…
30juta x 10 = 300 juta lebih dari cukup.
Kalau lebih tentulah Menteri Kewangan pulangkan.

Selain dari itu, PM mungkin selalu bernasib baik, tiap tiap bulan ada pak arab yang sudi derma.

Kalau PM berhati mulia dengan BRIM dan GST, kenapa kita rakyat tidak mencontohinya.

Terkini, kamera AES akan bertambah lagi di jalanraya, hadiah yang selalu berkunjung setiap kali Melayu nak raya.

kluangman
Guest
kluangman

saya juga, kalau sorang 10 hinggit…
30juta x 10 = 300 juta lebih dari cukup.
Kalau lebih tentulah Menteri Kewangan pulangkan.

Selain dari itu, PM mungkin selalu bernasib baik, tiap tiap bulan ada pak arab yang sudi derma.

Kalau PM berhati mulia dengan BRIM dan GST, kenapa kita rakyat tidak mencontohinya.

Terkini, kamera AES akan bertambah lagi di jalanraya, hadiah yang selalu berkunjung setiap kali Melayu nak raya.

Anonymous
Guest
Anonymous

pie mampuih hang dng najib sekali ok !!!
kami rakyat dah tak tahan dng cost sara hidup yg melambong, hang masih sanggup gadai utk seorang manusia yg menyusahkan 30 juta rakyat ?
banyak ka hang dapat dedak ?
mati hidup balik pun rakyat yg tak makan dedak tak akan sokong Najib punya laa….
Esok ahad, lusa Isnin and tulat Selasa…

john doe
Guest
john doe

Dia sarkastik ja tu. Hihi.
Kalau pemakan dedak ada maki hamun dan cakap mcm org baghu keluaq gua.

john doe
Guest
john doe

Dia sarkastik ja tu. Hihi.
Kalau pemakan dedak ada maki hamun dan cakap mcm org baghu keluaq gua.

Anonymous
Guest
Anonymous

Saya sanggup gadai segalanya utk Najib. Anda semua bagaimana?

lufang
Guest
lufang

Tatak payah gadai-gadai maa aa , itu wang kita semua akan bayar maa aa ,semuanya sutak tergadai lor rr.

Kita semua harus angkat itu tangongjawab maa aa . Lu sukaka tatak suka ka sutak tatak celita lagi maa aa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ingat lagi aku, ahjibgor tahun lepas dia buat lagu IM4U (I am for you) … padan muka tebalnya si tamak haloba mahu mendustakan kita rakyat biasa.

abrarmujahideen
Guest
abrarmujahideen

Harta negara..tentu lah harta najib in-keparat

Anonymous
Guest
Anonymous

ini benda senang laa. dia ambik duit Negara kemudian dia simpan dlm bank. cukup masa bank kasi bunga. duit Negara dia pulangkan balik manakala bunga dia ambik kasi bayar hutang. Duit nagara dia tak curi sebab dia pulangkan balik manakala bunga pula HARAM. jadi semua selesai.

CiLi PaDi
Guest
CiLi PaDi

Nak cekau tang mana?
Takkan nak cekau reta duit ringgit dia.
Yg tu nak simpan utk 7 keturunan.
Bia duduk senang-lenang, mewah goyang kaki 7 keturunan makan tak habis.
Jadi mana nak cekau tu?
Cekaulah duit kita, duit rakyat.
Takkan duit jatuh dari langit kot.
Takkan duit korek dari tanah.
Yg bodoh kita ni, kita jugak yg terkena.
Kita yg susah, tapi dia org satu keluarga hidup mewah, senang-lenang.

PRU 14 pakat beringatlah.
Jangan terpedaya lagi, kata janji manis.
Banyak janji dicapati.
PRU 14 akan datang kita jangan nak jadi bodoh lagi.
Bertindak sebelum hidup kita rakyat bawahan ni makin tersepit makin terhimpit.
Jom pakat kaleh semua.

PAK HAJI RIDWAN
Guest
PAK HAJI RIDWAN

ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.ALHAMDULILLAH..!!saya bersyukur kpd Allah SWT.atas keberhasilan PENARIKAN UANGGHAIB.setelah melalui proses panjang &sangat sangat beresiko,dgn izin Allahalhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsilkami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,dengan catatan:1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)2.tidak untuk memperkaya diri-PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH-MENAKLUKKAN LAWAN JENIS-PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLLAPAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL6.DILILIT HUTANG7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS8.DILILIT HUTANG————————————————–bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini…..silahkan menghubungi PAK HAJI… Read more »