RM14,000 JUTA HILANG, CUKUPKAH DENGAN MENGATAKAN IA MASALAH DALAMAN? LAPOR POLIS TIDAK, SAMAN JUGA TIDAK?

Jika ada anugerah, pasti 1MDB layak menerima penghormatan sebagai syarikat paling budiman di dunia ketika ini berikutan sikapnya yang dianggap paling lunak walaupun sudah disahkan wangnya berjumlah RM14,000 juta hilang entah ke mana.
Kalau orang lain, jangankan RM14,000 juta, malah hilang RM14 pun bisingnya boleh riuh sekeliling kampung.
Dalam laporannya kepada Bursa Saham London sebelum ini, IPIC telah mengesahkan bahawa Aabar Investment PJS Ltd (didaftarkan di British Virgin Island) yang menerima wang RM14,000 juta atau AS$3.51 bilion daripada 1MDB sebagai jaminan bon tidak ada kena mengena dengannya, walaupun namanya hampir sama dengan syarikat milik mereka yang sebenar iaitu Aabar Investmet PJS yang didaftarkan di Abu Dhabi.
Berikutan pengakuan IPIC itu, Arul Kanda, CEO 1MDB tidak menolak kemungkinan penipuan besar-besaran itu mendapat kerjasama daripada orang dalam 1MDB sendiri.
Dalam kenyataan media yang dikeluarkan semalam pula, Arul Kanda berkata, oleh kerana pihaknya berurusan dengan eksekutif kanan IPIC dan Aabar Investment PJS mengenai wang itu, maka ia adalah isu dalaman untuk diselesaikan oleh firma Abu Dhabi itu.
Hairan bin ajaib, jika benar 1MDB berurusan dengan eksekutif kanan firma Abu Dhabi itu dan mereka pula sudah mengesahkan kepada Bursa Saham London tidak pernah menerima wang tersebut, mengapa tindakan undang-undang tidak dimulakan?
Mengapa hanya mengatakan ia masalah dalaman IPIC dan Aabar Investment PJS sedangkan yang hilang RM14,000 juta adalah 1MDB?
Selain itu, jika benar sepertimana yang dinyatakan Arul bahawa ada penglibatan orang dalam dan ia pula disertakan dengan pengesahan firma Abu Dhabi itu bahawa mereka tidak pernah menerima wang RM14,000 juta tersebut, kenapa 1MDB tidak membuat laporan polis mengenainya?
Dalam hal ini, bukan saja CEO 1MDB yang harus diberikan sanjungan, malah Pengerusi Lembaga Penasihat merangkap Perdana Menteri, Najib Razak yang tandatangannya wajib diturunkan bagi sebarang urusan, wajib diberikan segunung puji-pujian.
Lihatlah, sementara Arul Kanda mengatakan ia hanya sebagai masalah dalaman untuk diselesaikan oleh IPIC dan Aabar Invstment PJS, jauh sekali untuk mengambil tindakan saman atau membuat laporan polis, Najib pula relaks saja seolah-olah tiada apa yang harus dibimbangkan dengan hilangnya wang sebanyak RM14,000 juta itu.
Memang hebat kedua-dua mereka ini!! 
Hanya “manusia-manusia terpilih” saja yang mampu  berkelakuan seperti Najib dan Arul ini.
Atau mereka jadi tak kisah dan relaks kerana  wang itu sebenarnya ialah wang kita semua? (SH 28/04/2016).
0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:39 pm
Subscribe
Notify of
guest

106 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Heri Budiman
Heri Budiman
11 August 2016 6:20 am

Aslamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang data dan anak anaknya, ditengah tagihan utang yg menumpuk dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan AKI ZYEH MAULANA hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsu hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah… Read more »

abrarmujahideen
abrarmujahideen
29 April 2016 2:13 am

Tahniah en budin..lepasi 100 komen..sgt menarik.

abrarmujahideen
abrarmujahideen
29 April 2016 2:12 am

Kompaun BNM … duet rakyat wajib 6% GST kalo tak digelar pengkhianat

abrarmujahideen
abrarmujahideen
29 April 2016 2:10 am

X report polis…ingat syarikat sendiri punya

abrarmujahideen
abrarmujahideen
29 April 2016 2:10 am

Masalah dalaman..ingat syarikat bapak dia

Anonymous
Anonymous
29 April 2016 12:45 am

Mung usahe le lagu mane pong..slagi natang Najik dang puok-puok umno neh dok merentoh..abish blake rezeki hok yang tuhang beghi kat mu tuh dirompok..dilanung dek natang-natang neh. Tok dang nok bawok tubek zakat boh! Mung toksoh mandang ke Cine sangat sebab natang Cine ni dia dok dulik sumber rezeki dia tu maghi kuk mane pong! Sabit tu skoloh dia lengkap segale segi..dok haghap sangat ngang keghajaang. Neh skolong kebangsaang gok buleh sangat nok mewah tapi doh keghajaang penoh ngang rasuoh..suk ke cikgu besar pong abish bahang ke dia blake..bodho mung!

azhar
azhar
28 April 2016 9:57 pm

Aku masuk sini nak bagi kesedaran kat anak melayu yg jadi penganalis politik xade gaji ni…pergilah buat kerje jd usahawan hebat biar boleh Bantu anak bangsa yg keluar universiti tapi takada kerje yg mengharapkan kerja dgn towke cina…..ade ke masalah pengangguran anak cina….kau tengok sekolah cina semua Ada air con…dewan..smk kipas pun xjln……biar kits semua jadi kaya barulah hebat politik melayu…..tak perlu nok rasuah…..boleh beri zakat…….

Anonymous
Anonymous
29 April 2016 12:45 am
Reply to  azhar

…kita memang kaya, bahkan kaya raya. Cuma kekayaan berlegar di sekitar golongan bangsawan, yang lelain mampus pi lah.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:37 pm

Budin, saya cadangkan mana2 komen yg tidak kene mengena baik delete je.. buat semak, tak ada org nak baca pun!! sekian t/kasih.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 2:27 pm

Dah kena tipu dgn najib mcm ni punya teruk pun masih nak tunggu 50 tahun lagi ker?
Please lah bro..
Nyonya jual buah pernah kata kat aku " aiyaa skrng saya pun ta mau sokong dia lagi lorr…
Aku mmg kenal lama dgn nyonya ni dia orang MCA

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 1:59 pm

bersedialah untuk terus diboddo boddo oleh amno
50 tahun lagi

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:51 pm

RAKYAT MALAYSIA XLAYAK DIPER BODOH KAN KECUALI PEMAKAN DEDAK.KHALAS

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:50 pm

PENGUAT KUASA…Di mandul kan

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:49 pm

Penegak benang basah Arul Kandasamy

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:48 pm

Rezki Jhae Taek Low

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:47 pm

Rezki Rosmah

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 1:46 pm

Rezki najib

azhar
azhar
28 April 2016 12:34 pm

Kamu semua ni bodoh tahap gabang….g meniagalah bodoh….Cari duit jgn duk menyalahkan orang bile tak Ada duit…buang masa bicara politik murahan….ade org kesah ke…..

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:58 pm
Reply to  azhar

Awat gaduh bang, yg ko bodoh bangang marah2 kat sine apa hal

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 2:03 pm
Reply to  azhar

Encik Azhar ooiii.

Dah tahu buang masa bicara politik murahan, yang kau singgah kat blog ni and bagi komen apa hal???

Kan tu bodoh bertingkat-tingkat, bangang berlapis-lapis namanya.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:27 pm

hebat macai umno …… dari cerita rm14,000juta hilang bertukar jadi cerita ph dan pas di sarawak …..MEMANG MELAYU SUKA MELUPA-LUPAKAN….AGAR YANG HARAM JADI HALAL

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:08 pm

Ini semua masaalah Jin Dalam Botol yang menetap di negara padang pasir semua telah berhijrah ke Mesia sebab senang buat fulus. Itu sebablah susah mahu lawan sama mereka….ada kuasa mistik mah!!!!

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 11:44 am

Kalau nak dapat balik duit yang discuri orang, sila baca mantra ini: Mengapalah dulu daeng mu tak matikering (scorched by the) sun right through your bones.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:13 am

Pelik dgn 1mdb ni.. Arul (1mdb) ckp ada penipuan.. Tapi pac dan sprm check (siasat).. Takda apa2 pula.. Yg paling pasti DUIT HILANG BERBILION.. Rakyat yg jadi penjamin kepada hutang kerajaan..

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 10:43 am
Reply to  Anonymous

1MDB ni bersih lagi suci tapi yg pasti duit 14 ribu juta hilang.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:34 am

si Islam tolak jemaah kepimpinan ulama dan cuba mengalahkan PAS
si non-muslim sokong kepimpinan ulama dan kini menghabiskan masa ke Sarawak memanangkan PAS

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:37 am
Reply to  Anonymous

…si kafir menentang perasuah. Si ulama cium mulut pulak.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:33 am

Ramai orang beritahu aku bahawa PAN ditubuhkan kerana PAS nak UG dengan UMNO. Daripada pemilihan Muktamar sampai sekarang itu yang diulang-ulang. Tapi tak banyak perkembangan hanya sebagai tohmahan tanpa bukti yang nyata dan jitu. Ayat nak selamatkan UMNO daripada lemas satu daripada perkataan untuk menarik sokongan kepada parti pecahan PAS, iaitu PAN @ AMANAH. Kata-kata Tok Guru Nik Aziz yang UMNO adalah musuh jangan selamatkan UMNO sedang lemas menjadi trademark kepada 'pendakwah' PAN. Tapi hari ini bila aku lihat dan kaji secara fakta, aku dapati sebaliknya. Yang nak selamatkan UMNO/BN bukan PAS sebab PAS bertanding lawan UMNO/BN dimana-mana sahaja termasuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:33 am
Reply to  Anonymous

…pan hanya lawan parti yang amal politik natang. Tak gitu

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:34 pm
Reply to  Anonymous

Anon 17:33 ko jgn nak putar belit cerita tghh politik matang yg politik natang tu adalah pan.nampaknya pan talibarut dap vs pas.pkr vs dap.bila dap dgn tali barutnya dah mampus atau nyawa nyawa ikan baru senang pkr gabung dgn pas lawan umno yg nyawa nyawa ikan.mcm tu baru islam dpt ditegakkan dgn sepenuhnya tanpa prejudis dap n talibarutnya n juga umno krn semua dah tunggu nak mati je.sekalian tgok keras kepala dap di serawak kenapa tak bg laluan sj kpd pkr.bkn ke sama sj pembangkang.sekarang beri ruang pd umno pula.parti pan tu tak payah ckplah mmg sudah terang lg bersuluh… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:58 pm
Reply to  Anonymous

…anon2034, hahaha. Pkr gabung dengan pas, kepala otak bapak kau. Yang betulnya serban nak gabung dengan bow adalah. Jadi lah lebai kfc. Tak gitu

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 1:00 pm
Reply to  Anonymous

…isu ganu, lebai marang dah cium mulut, tapi tak bawak viagra. Kesian

Tara ku cha cha
Tara ku cha cha
28 April 2016 7:43 am

Untuk tidak mensia-siakan ikhtiar Budin yang tidak mengenali makna penat dan lelah, beliau telah mengenengahkan tajuk RM14,000 yang lesap dan benda-benda yang sewaktu dengannya. Pastikan komen-komen anda kena pada sasaran.

Mari kita berkerjasama untuk memastikan matlamat kita adalah sejajar dengan Budin. Pastikan apa-apa yang kita luahkan itu kena pada tajuk dalam perbincangan.

Kita seolah-olah menyabotaj Budin kalau kita tidak ambil berat dalam hal ini.

Terima kasih.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:30 am

Silap, RM14,000 juta sepatutnya.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:37 pm

Hehehe..rm14000 vs rm14000 juta..jika bilis yg sapu rm14000 je pun, compom masuk ke DALAM tak kurang 5 tahun tu…

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 7:22 am

Rakyat Malaysia susah ke? Yang susah tu sendiri buat susah… yang lain aku nampak releks je belanja sakan… Apa-apa pun BRIM dah ambil ke belum… syukur rezeki anak-anak… amin…!!!

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:25 am
Reply to  Anonymous

jangan cakap f**kin stoopid ok? kalau diri bangang juga janganlah hukum kite yang jadi mangsa… ambil itu brim lah ptuiii! anak cucu kite terbeban hutang negara bahlol!!!

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:29 am
Reply to  Anonymous

Yang belanja sakan tu kerja kerajaan…kerja cam taik pon gaji jalan, bonus ada. BRIM tu hasil kutip duit gst. Duit kita juga. Apasal bebal sangat? Lulus form 3 jerr kot?

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:38 am
Reply to  Anonymous

Dapat BRIM sen sen pon dah happy…bahlol tahap gaban.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 10:40 am
Reply to  Anonymous

Bodoh 15.22, ada org kena buang kerja, rumah bank tarik, kereta pun tak dapat nak bayar. Dulu bini surirumah tapi sekarang kena keluar cari kerja sebab kos hidup tinggi.

Belanja anak dicatu, makan minum ala kadar tau tak. Brim boleh bagi makan tiap bulan ke?

Dalam setahun berapa ringgit dapat BRIM? Dalam setahun berapa banyak jumlah GST yg rakyat kena bayar? Mana yg lebih banyak??

Bagi tangan kanan tapi tangan kiri tarik balik lebih dari yg dibagi.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 7:22 am

Perbalahan berterusan antara PKR dan DAP berhubung pertindihan kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 akan menjejaskan keyakinan rakyat terhadap pakatan pembangkang.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh tidak bersetuju dengan perebutan kerusi antara kedua-dua parti itu, di mana kedua-dua pihak enggan bekerjasama untuk menyelesaikan masalah itu.

“Terus terang saya katakan, pertandingan tiga penjuru antara ahli Pakatan sendiri sangat tidak wajar.

“Tetapi, saya rasa sampai ke tahap tertentu, rakyat telah dikecewakan oleh tindakan tidak bertanggungjawab itu.

NordinabilaH
NordinabilaH
28 April 2016 6:42 am

Itu semua adalah kerja penyamun penyagak pemimpin yg tak bermaruah kenapa senyap saja siapa yg ujudkan 1mdb mana anjing2 belaan tu belalah 1mdb ia merupakan sebuah sykt yg banyak mengkayakan penyangak2 dan penyamun2 negara bukan ke begitu agaknya

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 7:21 am
Reply to  NordinabilaH

Ini semua DAP dan Anwar Ibrahim punya kerja. Hancur negara…kihkihkihkih…

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:27 am
Reply to  NordinabilaH

Anwar politikus pertama yang beramal politik WANG masa dulu dalam UMNO…

NordinabilaH
NordinabilaH
28 April 2016 6:42 am

Itu semua adalah kerja penyamun penyagak pemimpin yg tak bermaruah kenapa senyap saja siapa yg ujudkan 1mdb mana anjing2 belaan tu belalah 1mdb ia merupakan sebuah sykt yg banyak mengkayakan penyangak2 dan penyamun2 negara bukan ke begitu agaknya

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 6:41 am

Hidup rakyat semakin payah. Mereka berniaga kecil-kecilan ikut kemampuan macam cendawan tumboh lepas hujan. Ada jual nasi bajet. teh goncang, kopi terbang dan pelbagai lagi. Semua untuk menampong perbelanjaan yang sentiasa tiris bencana gst, hutang kereta, hutang rumah, hutang ptptn, hutang saudara, segala bil dan makan minum seharian. Bantuan kerajaan seperti BRIM sebagai candu yang amat ditagih. Pembangkang pula terus beantakan. Adakah strategi Najib berjaya???? atau 'ilmu Rosmah' cukup menjadi. Rakyat menjadi mangli longlai meLAYU. Kalau bising pun bagai anjing lapar menyalak bukit. Rosmah tetap utoh….

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 10:33 am
Reply to  Anonymous

Allah akan mengadili dia anak beranak.
Kuasa Allah siapa yg boleh elak?
Allah yg akan menentukan.
Kalau munafik tunggulah balasan balanya.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 6:35 am

Aku lagi sedih bro.Aku baru saja bersara wajib.Duit EPF aku laburkan ke dalam lslamik Unit Trust Fund. Ingatkan inilah modal pelaburan yg terbaik yg aku buat untuk meneruskan kehidupan aku selepas bersara. Aku nak berniaga sendiri aku tak pandai. Harapan aku hanyalah unit trust jalan yg paling selamat untuk jana pendapatan.Rupa rupanya aku mengalami kerugian demi kerugian.Terduduk aku.Akan tetapi aku cukup pelik mcm mana najib boleh kata ekonomi negara kian berkembang. Transfomosi negara kearah negara maju 2020 pasti berjaya. Kalau tak silap aku najib kata rating pun dah melebihi 90%. Tapi mcm mana unit trust islamik fund aku merudum?????Najib dapat… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:43 am
Reply to  Anonymous

..trust fund..stock market.. future market .. ko tak perlu involve le bro…
Coldcooler

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 11:15 am
Reply to  Anonymous

Sebab to kena ada diversified portfolio. Pada pandangan saya, epf memberi pulangan yang baik dgn risiko yg sederhana/rendah.
Zaman UT bagi pulangan >10% setahun telah berlalu. Apatah lagi dgn fee UT yg tinggi. Nak cover fee pun kadang2 kena tunggu lebih setahun.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 1:27 pm
Reply to  Anonymous

masalahnya, epf ni..kalau tak silap saya… dividen nya kita tak boleh withdraw..kena tunggu kat umur2 tertentu… setuju dengan tuan..dapat pulangan 5-6% dah cukup bagus…

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 5:56 am

malayasiaku kaya. baru kini aku percaya, bila syarikat kerajaan hilangkan RM 14 000 000 000.0 kerajaan, pm dan raja buat tak kesah je. macam orang kaya hilang duit lima sen. air mataku menitis kerana aku dicukai berkali kali.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 10:31 am
Reply to  Anonymous

Dia tak kesah pun sebab bukan duit dia.
Kalau duit dia dah lama macam cacing kepanasan.
Duit dia dah memang la duit dia tapi duit rakyat pun jadi duit dia jugak.

abrarmujahideen
abrarmujahideen
28 April 2016 5:29 am

Jenayah kolar putih!!!!

cik daisy
cik daisy
28 April 2016 5:29 am

Syarikat berniaga hutang piutang mendobi duit guna klorok cap rosmah habis hancur duit ditabur dikota kota perdagangan jual beli intan berlian.pinjam hutang bodek bunga tabung negara bank negara semua ikut terkait tipu daya songlap putar pusing kepala terbelit.apa bodoh sgt semua org satu atau beberapa anak syarikat ini nak tipu org guna syarikar ipicpun tak dpt jln juga dpat derma pula.cash is king is going to turn into cash is going to kill you when you corop.let we together bleach them dont use rosmah bleach she will bleach out all our money.mereka dobi duit kita mari kita dobi mereka.habis tu… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 5:23 am

Dukacita dimaklumkn bahawa hati yg sedih melihat org2 kmpung luar bandar kini kais pg mkn pg kais ptg xmkn pape.Diperingatkan bahawa bala yg datang berbagai bentuk,panas,kebakaran, penyakit dan musibah dlm negara skrg atas kesalahan rakyat negara ini.yg tidak bersalah pun turut sama merasai.harap umat muhammad kembali la ke pangkal jln.tingglkn kemaksiatan.sy menasihati diri yg lemah ini dan kalian.bg keluarga jg la tggjwb anda pasangan anda n ank2.bg masyarakat lakukan amal makruf dan tinggalkn kemaksiatan.bg pemimpin sedarla tggjwb anda terhadap rakyat.senangila hati rakyat.bersarala jika tidak mampu memikul tggjwb dan amanah rakyat.berilah tggjwb kepada yg mampu menggalas tugas yg besar ini.bertaubatlah.dosa ank2… Read more »

lleekh
lleekh
28 April 2016 5:06 am

Siapa yang sain cek? Siapa yang tulis cek? Minit mesyuarat lulus bayar ada? Mungkin semua tulis dan sain atas keping cek untuk diisi orang lain kut?

Joe Harry
Joe Harry
28 April 2016 5:02 am

Diharap ada pihak yang tampil mendedahkan perjanjian ipic dengan 1mdb. Yang PENTING, apa KEUNTUNGAN yang IPIC dapat bila 1mdb gagal membayar ikut perjanjian.

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:15 am
Reply to  Joe Harry

Mr Joe,
Bukan yang penting IPIC dapat yang lebih utama apa yang rakyat akan tanggong beban bila sah 1MDB dah default semua hutang dia buat ingat kerajaan penjamin jadi rakyat akan tanggung beban kelak.

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:41 am
Reply to  Joe Harry

Mr Joe,
Bukan yang penting IPIC dapat yang lebih utama apa yang rakyat akan tanggong beban bila sah 1MDB dah default semua hutang dia buat ingat kerajaan penjamin jadi rakyat akan tanggung beban kelak.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:59 am

Banyak komen-komen yang lari dari tajuk. Apa masalah korang ni? Main belasah tulis je. Dah lah komen lari dari tajuk, mintak izin pun tidak. Buat semak je lah. Tulis panjang-panjang pulak tu. Buat paranoid orang je nak baca. Nak komen pasal pilihan raya Sarawak pergi la blog yang tulis pasal tu. Bukan kat sini. Korang ni telah merosakkan diskusi sebenar berkenaan pelaburan syarikat sarat hutang 1MDB yang tuan admin ingin sampaikan. Jadi perbincangan sepatutnya berkisar ke arah tu. Tajuk pos ni adalah perihal 1MDB yang telah bayar USD 3.51 billion kepada syarikat palsu yang berpengkalan di British Virgin Islands (BVI).… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:57 am

Gilo komen panjang2.

Joe Harry
Joe Harry
28 April 2016 4:52 am

Pada pendapat saya,Arul telah terjerat oleh kenyataan IPIC bahawa pembayaran yang dibuat oleh 1mdb bukan melalui anak syarikat IPIC. Maknanya duit itu hilang dengan niat menipu sebab itu tiada sebarang tindakan susulan yang diambil oleh pihak 1mdb atau najib.Kenyataan arul bahawa itu masalah dalaman ipic dan biar ipic yang selesaikan kerana 1mdb dan najib tak nak kes ini terungkai dan pecah lubang.Ipic yang menjadi penjamin keatas bon 1mdb, meneruskan pembayaran bagi pihak 1mdb kerana MENGIKUT PERJANJIAN.apakah perjanjian itu??? Sekiranya 1 pihak gagal, maka apa pertaruhan nya??? Tak mungkin ipic pun akan diam tanpa ambil sebarang tindakan undang-undang keatas pegawainya yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 6:05 am
Reply to  Joe Harry

Munafikin akan tercampak ke dalam lapisan neraka terbawah…

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 10:23 am
Reply to  Joe Harry

Dia tak kesah pun. Dia kata kubur masing2, itu belakang kira. Yg penting sementara ada nyawa dia nak hidup bermewah-mewah bersenan lenang anak beranak. Tak nak hidup susah melarat. Tak kiralah duit haram ke apa ke, janji dapat hidup mewah. Mati tu belakang kira, cam mana dlm kubur sapa yg tahu. Itulah prinsip hidup seorang penyamun.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:45 am

Sokongan daripada kaum Iban untuk calon PAS N07 Dun Samariang tidak berbelah bahagi apabila kehadiran mereka di Pusat Penamaan Calon memberangsangkan. Mereka setia menanti walaupun cuaca di tempat kejadian hujan lebat. Sebaik sahaja pengumuman calon oleh pihak SPR, laungan takbir silih berganti dengan jeritan “HIDUP PAS” daripada mereka. Dalam ucapan wakil daripada kaum Iban semalam ada menyebut mereka terharu dan berbangga Tuan Guru Presiden PAS dapat turun ke perkampungan mereka untuk melihat kesusahan mereka yang sering diabaikan oleh pihak kerajaan sekarang. Mereka yakin PAS dapat membantu mereka untuk meneruskan hidup dengan lebih baik. Terkini, Ustaz Yusof menerima keahlian baru Dewan… Read more »

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:20 am
Reply to  Anonymous

Elok la tu bersama sama dgn parti jual agama,dan sesat kerana mengkafir sesama muslim iaitu umno dah lupa ka.tak ada apaapa yg sejahtera cerita syok sendiri

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:22 am
Reply to  Anonymous

…kesusahan mereka yang sering di abaikan oleh pihak kerajaan. Parti lebai nak buat apa, mangsa banjir k'tan teterus terabai. Ada parti lebai kesah. Tunggu je lah kejutan prn Sarawak, lebai marang bakal terkejut badak, …sarawak kata pergi, ijn kata mari sini.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:41 am

Assalamualaikum,,,Analisis menyatakan salah satu penyelesaian kemelut kerajaan negeri Terengganu adalah bagi Umno Terengganu untuk berUG dengan PAS.Nampaknya saranan UG masih dinyalakan oleh Umno tetapi penerimaan PAS tetap macam biasa tiada perubahan, cuma digempar gempurkan oleh macai macai PAN bahawa PAS beriya iya sangat nak berUG. Sekarang peluang tiba sekali lagi, apa macam PAS? apa macam macai PAN? PJ PAS Terengganu , ustaz Saiful Bahari dan TGHH sudah menyatakan pendirian PAS mengenai krisis di Terengganu, tiada UG dengan Umno dan tiada UG dengan rebel Umno.Sepatutnya idea UG sudah ditutup, tetapi kerana Umno yang nak sangat menyelamatkan kerajaannya yang ditubuh dengan penipuan… Read more »

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:25 am
Reply to  Anonymous

Saya bukan penyokong PAN tapi kemelut ini lebik buat PRN kita tengok PAS berentap dgn PAN baru betul lepas tu nak kutok kutok la sekarang ini jgn perasan la,suruh HJ Hadi (eddy) puluk najib lama lama sikit.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:14 am
Reply to  Anonymous

…dah cium mulut, tapi lebai marang lupa bawak viagra

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:39 am

Sorryla Shahbudin saya nk tumpang blog ni nk menyumpah skejap. dh lama panas hati, sakit hati. org2 melayu dok sokong UMNO lg, BN, msih buta2 mengiyakan aje ape yg tv3suku siarkn. bodoh xleh nk tlg dah. mmg bangsat si najib n the geng, menteri2 kabinet kayu semuanya. klu lepas ni ade lg melayu bebal baju merah buat kecoh time pilihan raya mmg sialla diorg tu. melayu pun bodo jugk takut sgt DAP memerintah klu undi pembangkang. eh klu nk jdi pemerintah kna ade majority kerusila ngok. takut DAP (cina) tp skarang MELAYU sendri yg jual tanah kepada syarikat cina. xfikir… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:08 am

Buang umno dan bn dulu…lain lain hal boleh bincang. Orang2 PH bukan bodoh, tak babi buta ikut cakap pemimpin macam orang bn

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:56 am

Memang menakutkan politik di malaysia ni… tidak ada satu pun parti politik yang betul-betul berjuang untuk rakyat… kepimpinan yang ada dalam SEMUA parti politik di malaysia sekarang adalah muka-muka haramjadah yang bertopengkan agama, bangsa dan lain-lain lagi… tapi hasrat sebenar mereka hanya lah untuk menjarah harta negara dan rakyat… paling tidak pun mengumpul harta sementara berkuasa… walaupun jelas dan nyata ada kesalahan berlaku dalam pentadbiran negara namun tak seekor pun berok-berok politik ini bersuara… kalau pun bersuara sekadar melepas batuk di tangga.. baik dalam kerajaan mahupun pembangkang… semua nya mahu jaga periok nasi sendiri… biar pun orang tu bergelar tok… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:46 am

Salam Tuan Blog,

Satu perkara untuk direnungi, jika IPIC menidakkan hubungkait dgn IMDB, kenapa pula mereka bersetuju untuk membuat pembayaran Bond Interest sebagai penjamin jika IMDB defaulted.

Sila rujuk laporan Bloomberg seperti pautan di bawah.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-25/abu-dhabi-s-ipic-to-make-1mdb-bond-payment-in-event-of-default

-Asni-

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:31 am
Reply to  Anonymous

Sebab 1MDB ada buat swap deal dgn gadai tanah TRX,sebab tu depa setuju untuk sign peringkat awal dan sebab tu Tabung haji kantoi tak boleh pindah milik nama tanah wang dah bayar,begitu juga dgn KWSP,SOCSO,tabung amanah tentera dan KWSP semua terkantoi,jadi kalau 1MDB dah default payment tunggu la tanah asal untuk pembangunan ekonomi bumi putra akan lesap diambil org luar.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:24 am

Assalamualaikum,,, Ketika Dr.Zuhdi meramalkan BN akan menang besar di Serawak, bukan main menggelupar mulut mulut macai PH mengutuk beliau dan menuduh beliau mahu meneruskan agenda UG dengan Umno, tetapi sejurus selepas penamaan calon, BN sudapun menang 2 kerusi tanpa bertanding.Di samping itu lebih dari 10 kerusi talian hayat dibekalkan kepada BN menerusi pertandingan lebih dari 2 penjuru dan antaranya ada kerusi yang menampilkan 2 calon dari PH.2 lawan 1 tidak memberi kelebihan kepada PH sebaliknya yang diberi kelebihan ialah 1, iaitu BN, yang bermakna awal awal lagi BN sudah ada kelebihan untuk menang besar sekaligus membenarkan ramalan Dr. Zuhdi. apa… Read more »

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:35 am
Reply to  Anonymous

Buat penat ja kamu ulas ada org sini kesah,PRN Sarawak tak panting kerana apa apa keputusan tak ubah pun kedudukan Najib saya bukan org PAN tp sedar la najib dan menteri menteri dan kuncunya adalah pengkianat,tolong faham isu dibincang diatas.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:09 am
Reply to  Anonymous

Siapa Dr Zuhdi??? Punahsihat Presden PAS. Hancusssss

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 9:03 am
Reply to  Anonymous

…kot kot murSHITdol goBLOK ke3 dah jampi air mandian yang segar untuk bn sarawak.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:21 am

Pintu rundingan antara DAP dengan PKR mengenai pembahagian kerusi bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 Sarawak sudah tertutup dan tiada lagi perbincangan mengenainya perlu dibuat. Demikian kata Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua yang menganggap sudah terlambat untuk meneruskan rundingan itu selepas proses penamaan calon tamat semalam. Sebaliknya Tony menegaskan, rakan sekutunya itu perlu bertindak dengan menarik balik kesemua calonnya yang bertanding di lima kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) yang berlaku pertindihan itu. "Tiada lagi rundingan. Mereka (PKR) perlu datang balik dan beritahu kami bahawa mereka tarik balik lima calonnya dan kami juga akan tarik balik seorang calon kami (daripada bertanding),"… Read more »

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:38 am
Reply to  Anonymous

Apa yg kamu bincangkan satu pun tak bawa makna dan kebaikan untuk negara dan rakyat,tp isu yg admin blog bawa memberi kesan masa depan rakyat kerana diananyia oleh najib.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:05 am
Reply to  Anonymous

Anon 11:21 dah overdose dedak nasikangkang ke???
Tuan punya blog menulis ttg penipuan wang 1MDB kamu melalut pasal PRN SARAWAK apa pasal?…belum makan pilkuda ke hari ni?

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:52 am
Reply to  Anonymous

…goBLOK ke3, mabuk dedak cop badak. Nak buat kejutan kat prn Sarawak, akhirnya tuan gundu yang terkejut langsung ke ijn. Kesian

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:18 am

Assalamualaikum,,,Satu fakta yang perlu diberi perhatian semula oleh majlis syura ialah punca sebenar kekalutan dan perpecahan dalam PR adalah PKR walaupun selepas itu diambil alih oleh DAP dengan memutuskan hubungan dengan TGHH.Kajang Move adalah turning point yang dimulakan oleh PKR dan PKR sepatutnya diambil tanggungjawab terutama dalam mengenepikan presiden PAS dalam semua keputsan berkaitan penggantian MB Selangor. Majlis syura tetap berlembut dengan tindakan "ganas" PKR ini dengan mengekalkan tahalul siyasi dengan PKR.Kemudian PKR berada di depan dalam menubuhkan PH serta sentiasa di depan ketika membantu puak PAS yang mufarakah dari jemaah melanggar bai'ah mereka dan menubuhkan PAN.Tindak tanduk PKR jelas… Read more »

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:40 am
Reply to  Anonymous

Apa yg kamu bincangkan takda faedah negara baik untuk buang masa saja

roslan othman
roslan othman
28 April 2016 6:40 am
Reply to  Anonymous

Apa yg kamu bincangkan takda faedah negara baik untuk buang masa saja

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 7:05 am
Reply to  Anonymous

En roslan anon kat atas nak bagitau kita semua yang PAS ni bagus dan kuat. Parti lain semua kaki u-turn. PAS ja ada jaminan surga.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:30 am
Reply to  Anonymous

…hehehe, goBLOK ke3 yang di tubuhkan pas nampak sedang mahu berkembang??? …kesian, kat prn Sarawak tak dengar pun goBLOK ke3

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:15 am

Assalamualaikum,, Antara DAP parti rasis dan DAP parti liberal, mana lebih betul? Ingat dasar perjuangannya Malaysian Malaysia mahukan hak sama rata untuk semua rakyat tak kira apa bangsa dan ugamanya, sekaligus menjadikan dasar dan perlembagaan negara tidak menepati apa yang DAP perjuangkan.DAP tak boleh terima hak keistimewaan bumiputra, Islam sebagai ugama resmi negara kerana dua peruntukan perlembagaan ini bertentangan dengan dasar mereka. Jadi kalau ada siapa kata DAP terima hak keistimewaan bumiputra dan Islam ugama resmi negara, mereka adalah golongan yang terpedaya dengan helah politik DAP.Begitu juga kalau ada yang dakwa menentang DAP adalah rasis juga tertipu dengan mainan politik… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:40 am
Reply to  Anonymous

…tuan gundu pun macam tak berapa menentang pimpinan umno yang rasis dan liberal. Tak gitu, cium mulut adalah. RM14000 juta ghaib pun, ada parti lebai kesah.

Jo3JB
Jo3JB
28 April 2016 11:02 am
Reply to  Anonymous

Ko minum todi ke ? Merepek meraban panjang lebar Bangang topik lari jauh pulak tuh! Ko ingat org nak baca ke ? Baca 2 line je org dah sedar… kena tipu..Hahaha gi laa bukak blog sendiri jgn nak tumpang free je !

tatang ka
tatang ka
28 April 2016 7:24 pm
Reply to  Anonymous

Woi onon 11:15 hang bodoh kah. Apa pasai hah. Orang dok cakap pasai 1mdb hang dok merapu pasai agama. Tu isu sensitif bahlol, tolol.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 3:12 am

Assalamualaikum,,,PH ditubuhkan untuk mengambilalih pemerintahan dari BN yang korup, pemerintahan seluruh Malaysia tetapi dalam PRN Serawak yang sudah memasuki fasal penamaan calon, terserlah ketidakmampuan PH untuk mengambil alih pemerintahan dari BN.Menurut perkiraan, PKR meletakkan 40 calon, DAP 29 dan PAN 13 bermakna keseluruhan calon PH ialah 82 sedangkan jumlah kerusi yang dipertandingkan ialah 87, kurang 5 kerusi yang dipertandingan sementara dari jumlah 82 kerusi itu, ada berita mengatakan berlaku pertindihan kerusi antara DAP dan PKR sebanyak 5 kerusi, ada setengahnya mengatakan 6 kerusi dan setengah yang lain mengatakan 8. Saya tidak dapat pastikan lagi mana satu yang betul tetapi kenyataannya,… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 4:48 am
Reply to  Anonymous

Orang sembang 1MDB anda berbual channel/frequency
berbeza…panjang lebar pulak tu. Macam post blogspot
sendiri. Agak2lah beb!!!

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 5:28 am
Reply to  Anonymous

Bro 12:48

Orang tu sambung 3 kali jela kat bawah…..dia buat pekak-badak jer.

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:07 am
Reply to  Anonymous

Merepek apa pulak ni..??

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 8:45 am
Reply to  Anonymous

…tok gundu nak buat kejutan prn sarawak. Kita tunggu dan lihat, sesilap tuan gundu yang terkejut, masuk ijn lagi. …tentunya akan dapat kunjungan hormat. Teterus lah cium mulut. Politik natang

Anonymous
Anonymous
28 April 2016 12:23 pm
Reply to  Anonymous

Dulu serang blog Omakkau.. skrg datang serang blog Budin pulak..

Kita tgk Budin boleh layan ke idak..

Anonymous
Anonymous
29 April 2016 1:58 am
Reply to  Anonymous

Buka blog sendiri ler…

Anonymous
Anonymous
29 April 2016 2:10 am
Reply to  Anonymous

Kau org sembang imdb sbb ini saja isu untuk pru akan datang..hari2 tak habis2 sampai kiamat pun x selesai..tak kira fitnah ke tipu ke ..tak ada isu 1mdb mulut kau org rasa2 taklah sebangkai sekarang..

Anonymous
Anonymous
29 April 2016 7:33 am
Reply to  Anonymous

Anon 10:10. Kalau fitnah gi la saman. Apa ada hal. Ni dah brp kali selasa, x ada pun. Yg ada, byk reta benda negara dah lingkup.