KETIKA KEMPEN PILIHANRAYA, SEMUA ORANG SEPATUTNYA BEBAS KELUAR MASUK KE SARAWAK

Menjelang pilihanraya Sarawak pada 7 Mei depan, setiap hari sekarang ini kita mendengar ada saja nama-nama tertentu yang dilarang memasuki negeri itu, dan sudah tentu 99.99 peratus daripadanya adalah pemimpin daripada parti-parti pembangkang di Semenanjung.
Hanya Jamal Mohd Yunos, pemimpin “ikan bilis” daripada UMNO yang sehingga ini kita dengar turut disekat sama.
Di hari-hari seterusnya, ternampak bahawa trend itu akan berterusan dan pastilah lebih ramai lagi yang bakal menerima nasib yang sama.
Walaupun kita sedar kuasa Imigresen itu memang diberikan kepada Kerajaan Negeri Sarawak sejak di awal pembentukan Malaysia lagi, tetapi ianya tidak seharusnya digunapakai secara berleluasa ketika kempen pilihanraya sedang berlangsung.
Di waktu-waktu yang lain, larangan itu mungkin boleh diterima atas pelbagai yang diwajarkan logiknya. Namun ketika kempen pilihanraya, semua orang seharusnya dibenarkan masuk, lebih-lebih lagi jika parti mereka turut serta meletakkan calon dalam pilihanraya.
Ini kerana semasa kempen pilihanraya, ia adalah waktu di mana semua orang mahu “menjual”  calon mereka kepada rakyat. Biarkanlah mereka berkempen dan bercakap apa pun untuk menarik perhatian. 
Jika kempen atau pengucapan yang dilakukan oleh mana-mana pemimpin agak keterlaluan, bukankah pelbagai undang-undang lain seperti Akta Hasutan atau tindakan saman boleh diambil untuk menanganinya?
Oleh itu, alasan bahawa larangan itu kerana mereka kononnya menggugat keharmonian dan keamanan Sarawak tidak masuk akal sama sekali. Tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana semua orang faham ini adalah waktu kempen pilihanraya.
Maka, sementara semua pemimpin pro kerajaan bebas keluar masuk dan bercakap apa saja kepada pengundi Sarawak, kenapa pula pihak lain mesti dikenakan larangan?
Di mana keadilan dan kesamarataannya? 
Kenapa rakyat Sarawak perlu dihalang daripada mendapat akses maklumat yang lebih terbuka dan mendengar sendiri kempen pilihanraya daripada pelbagai pihak sebelum mereka membuang undi?
Apakah boleh dianggap kemenangan yang adil jika hanya satu pihak saja dibenarkan berkempen, bercakap dan menaburkan macam-macam janji kepada pengundi manakala satu pihak lagi, jangankan mahu berkempen dan bercakap, menjengukkan diri pun tidak dibenarkan?
Tidak malukah Najib Razak, Zahid Hamidi dan Adenan Satem kepada dunia dengan keadaan ini? (SH 17/04/2016).
Kongsikan artikel ini
Updated: 26 March 2019 — 1:39 pm

51
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
PAK HAJI RIDWANHeri BudimanAnonymousMuhammad adam AbdullahAli Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Heri Budiman
Guest
Heri Budiman

Aslamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang data dan anak anaknya, ditengah tagihan utang yg menumpuk dan ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan AKI ZYEH MAULANA hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsu hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mengapa pemimpin PAS tidak jadi ancaman lagi di Sarwak ?

Adakah kerana salah seorang calun PAS adalah kristian?

Alasan melarang pemimpin PH berkempen demi keharmonian masyarakat Sarawak perlu di buktikan terlebih dahulu dan sepatutnya mereka yang di larang hendak lah membawa kes ini ke mahkamah seperti mana Rafizi telah mencabar akta rahsia di mahkamah.

Buktikan akta yang sedia telah di salah gunakan.

Anonymous
Guest
Anonymous

May the day come when Allah swt shall give to them exactly what they have given us! Sarawak is their Sdn. Bhd. which they can do whatever they want? And if course this is to ensure the continuing dominance of the corrupt political and economic elite while the people are sold on hope and hardly anything but hope that their future shall be much better. The world is watching and Allah swt is also watching.

Ali
Guest
Ali

Adnan satem dah jd adnan setan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dicadangkan Adnan Satem dilarang masuk ke Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan kerana dikhuatiri Adnan Satem akan memecah belahkan masyarakat di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan.

rance
Guest
rance

"Malu" perkataan itu tidak ada dlm kamus mereka.

Anonymous
Guest
Anonymous

bagi pembangkang masuk ke sarawak tak semesti depa boleh menang . Pasal apa melatah pulak ?

QalamQabut
Guest
QalamQabut

Terimalah seadanya. Yang di Semenanjung ni pun bukanlah perfect sangat dari segi penyatuan rakyat. Sepatutnya satu sekolah saja utk semua supaya dapat hidup bercampur gaul bersama2. Adakan kelas bahasa Mandarin, Tamil, Urdu, Tagalog, Siam, Swahili, Arab dll kalau nak pandaikan lagi rakyat berkomunikasi.

Muhammad adam Abdullah
Guest
Muhammad adam Abdullah

Betoi qalam qabut satu sekolah untuk semua.masalah di malaysia bermula dgn sekolah jenis.tutup semua hanya sekolah kebangsaan saja.

Muhammad adam Abdullah
Guest
Muhammad adam Abdullah

Betoi qalam qabut satu sekolah untuk semua.masalah di malaysia bermula dgn sekolah jenis.tutup semua hanya sekolah kebangsaan saja.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada ke "MALAYSIA" wujud? Apakah itu Malaysia? Memang pada mula negara-negara Singapura, Sarawak dan Sabah diistiharkan sebagai Negara Malaysia bersama Persekutuan Tanah Melayu. Pada masa itu kita semua boleh merasakan adanya penyatuan. Bila Singapura keluar, mulalah pemikiran berubah dan keperluan Sarawak dan Sabah menjadi kepentingan pulak.

SEKARANG orang Sarawak dan Sabah tidak lagi sebut Malaysia (cuma Semenanjung saja yang entah kenapa masih mengguna Malaysia).

Apa maknaya kita berbaangga dengan Malaysia sedangkan antara Negara, kita di Semenanjung tidak diiktiraf sebagai rakyat 'bersátu'. Masuk Sarawak atau Sabah macam masuk Negara asing..

Anonymous
Guest
Anonymous

Malang sarawak dapat diktator jadi km. Dulu taib. La ni adenan stim. Pelik presiden parti bertanding tk boleh pi kempen. Awat kalo mat sabu pi kempen adenan boleh kalah ker? Otak adenan ni kat lutut kot. Biar doktor periksa. Hahahaha

Anonymous
Guest
Anonymous

Malang sarawak dapat diktator jadi km. Dulu taib. La ni adenan stim. Pelik presiden parti bertanding tk boleh pi kempen. Awat kalo mat sabu pi kempen adenan boleh kalah ker? Otak adenan ni kat lutut kot. Biar doktor periksa. Hahahaha

Adukamaya
Guest
Adukamaya

Saya org sarawak, kami pun tak setuju pendekatan ini..kami pun sokong platform kempen yg adil dan tdk bias. so klu nk kutukpun jgn level kn semua org sarawak…

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebenarnya kalau kita baik orang akan tetap sokong kita. Tak kita walau siapa pun yg keluar masuk Sarawak sekalipun, yg baik tu jugaklah yg menjadi pilihan utama betul tak??

Melainkan ada nawaitu yg tidak lurus dan tidak yakin pada diri sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Saudara shah..pada hakikat bumi cipta ,,,smua ada pasangan….kalau senjata makan lawan…pasangan dia adalah senjata makan tuan…saya tak pernah minat pd politik ,,,karena padang pertandingan tdk pernah rata….dan jgn harap akan pernah rata…siapapun jadi penguasa akan guna peluang yg sama…yg bertuah ikut bertanding kali ini senjata yg ampuh adalah kenapa smua pemimpin partai dilarang masuk sarawak…itu senjata…apa yg ditakuti oleh kerajaan sehingga larangan itu dibuat…buat senjata itu makan tuannya….politik indonesia ,malaysia ..ada 2 orang yg aku sanjung dan hormati kepimpinannya …ahok governor jakarta..dan presiden jokowi….malaysia …belum ada lagi…karena media terlalu takut dgn kebenaran…media kerajaan….dan ini benar lho…ahok kristen…tapi boleh kawal transparency…dan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Aku cadangkan PH – Keadilan DAP & Amanah
boikoit sahaja pilihanraya Sarawak tu.
Biar Adanen menang dengan tidak ada teloq.
Kata BN kuat, tetapi penakut menghadapi PH.
Puuuiiiii…

Anonymous
Guest
Anonymous

Menang mesti menang sebab umno tak bertanding di prn sarawak.
Pemimpin umno ke sana untuk tabur dedak saja nak jaga fixed deposit bn.
Maka sebab itu pemimpin2 umno boleh cakap besar.
Cuba bubar dun di semenanjung tengok apa akan jadi kalau najib tak tersungkur

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

PM sendiri tak ada keyakinan boleh menang di Sarawak oleh kerana banyak kemungkaran yang telah lakukan dan beliau yakin kalau tak "main kotor" maka harapan tipis untuk BN menang besar di Sarawak

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini minda diktator dunia ketiga. Tak payahlah mahu berwawasan 2020!

Anonymous
Guest
Anonymous

Mula mula kuasa otonomi tadbir. Lepas tu sekat poltik. Lepas tu keluar malaysia. Najib bodoh

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak bertinju di gelanggang tapi tangan kaki lawan diikat malah dihalang masuk gelanggang. Apa citer ni Adnan Satem dan BN?. Bacul sangat ke?

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebab tu jamal ikan tongkol nak pi buka tapi dia pun kena halau balik.
Tak dapat jadi hero di sarawaklah jamal ikan tongkol tu
Pakai kot smart2 pun kena halau balik berangin satu badanlah si jamal

Anonymous
Guest
Anonymous

Kononnya kunjungan pemimpin pusat ke sarawak sekarang untuk merancakkan pembangunan.
Kenapa tak berterus terang saja dgn rakyat sarawak.
Sebenarnya kunjungan yg terlampau kerab selama ini untuk pastikan BN menang pilihanraya sarawak kan senang.
Kunjung pun bukan sebarang kunjung. Kunjung untuk menabur dedak

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Inilah cara BN memerintah tidak "bertamadun" sama sekali,, memalukan sangat sangat ..!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Bertemadun ke kalau masa pru kaw l.pantai fitnah org blh menang..cakap mulut bangkai

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Apa yang awak merepek ni??

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Agaknya org sarawak ni tak ada telor kerana banyak sangat org dari semenanjung tak boleh masuk masa pru ni hailah org sarawak macam katak bawah tempurung pula takut kat org luar pula hebat hebat hebat org2 ulu ni

Anonymous
Guest
Anonymous

kalau orang semenanjung ada telur dan hebat , jgn la berebut2 nak masuk srwak yg ulu n tinggal dlm hutan. kenapa la org bandar sibuk sngt nak masuk hutan n berkempen dgn org ulu. dari PM sampai ke pembangkang,semua sibuk nak masuk sana. for what reason?

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Agaknya org sarawak ni tak ada telor kerana banyak sangat org dari semenanjung tak boleh masuk masa pru ni hailah org sarawak macam katak bawah tempurung pula takut kat org luar pula hebat hebat hebat org2 ulu ni

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan semua orang sarawak suka kan perkara ini…dan saya rasa tak semua org sarawak jadi katak bawah tempurung seperti yg kau cakap…kita tahu mainan politik BN sarawak.Saya org sarawak dan x menyokong tindakan ini.

QalamQabut
Guest
QalamQabut

Laporan terbaru dari Sarawak Report:Why Did Najib Give Sarawak's Bustari Yusof A Million Ringgit?17 APR 2016 Najib paid his golf buddy a million ringgit, according to investigation papers One of the as yet unreported recipients of Najib’s cash, according to the papers released to ABC Australia’s Four Corners programme, was the Sarawakian mover and shaker Bustari Yusof. He received a million ringgit from the money that found its way into Najib’s personal account from the 1MDB subsidiary SRC. People who are currently being gifted with water butts and maybe RM50 per family as bribes to vote BN in the coming… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Oiiii keruak tak payahlah kau main sandiwara untuk najib. Rakyat Malaysia ni bukanlah bodoh seperti yg kau sangkakan.
Kau ingat kau menteri rakyat kena ikut cakap kau ker
Kami peduli apa kau menteri atau tidak.
Kami pun bukannya bangang mcm kau.

Cik Minah
Guest
Cik Minah

Eloknya, orang Sarawak juga tak dibenarkan sesuka hati datang ke SEMENANJUNG TANAH MELAYU. Mereka patut guna pasport juga, baru dia tahu macam mana rasanya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalu Xfaham sejarah 18perkara baik diam. & dont provoke.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bukan masalah provoke dah ada 18 perkara gunalah dgn bijaksana jgn jadi macam pasar borong…jgn jadi jaguh kampung

Muhammad adam Abdullah
Guest
Muhammad adam Abdullah

1714 malaysia milik semua cuma ada segelintir psyco yg phobia hilang kuasa.rakyat malaysia harus bebas kemana pun dlm negara kita.

Anonymous
Guest
Anonymous

Parti amanat sedondon tidak akan mendapat tempat dihati pengundi sarawak biar pon x da dengar pemimpin mereka kena sekat masok sarawak.

giorgio
Guest
giorgio

Malu?????? Ade ke dikalangan pemimpin 2 BN…..

Mohd Sani
Guest
Mohd Sani

Bro Din Dan rakan blogger yg lain. Just for sharing.Sebenar di Sarawak ini sentimen negeri ni lg kuat dr di Kelantan. Sbb sbhgn besar mreka masih beraja kan brooks.Slogan Sarawak for sarawakian ada di serata pelusuk negeri Sarawak lebih-lebih lg di waktu nak pilihan raya. jika pergi ke mana2 di tempat2 di mana menjadi tumpuan org ramai maka di situlah byk kedapatan t-shirt2 yg berslogankan Sarawak for Sarawakian terjual dgn pelbagai logo. Sehinggakan sykt pengedar toyota hilux di Sarawakpun meletakkan logo dn corak bendera lama Sarawak sbg plan promosi jualan mereka.Maka jika kita pertikai dn mempersoalkan cara CM Sarawak mghalang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Maka yg srwak kat senanjung ni elok je halau balik ke tmpat asal mreka..mnyemak je kat sini..

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 13:36…ya kasi halau semua tu balik sarawak…pastu kau kasi tau najib and the gang kasi kluar itu sarawak dari malaysia…pastu tarik semua org smanjung yang kerja d sarawak…pastu kluar kan petronas dan yg sekutu dengan nya dari sarawak….hehehe….

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak masok negeri sarawak pon susah, pemimpin pakatan harapan keluar negara pon kene sekat.Banyak sangat faktor yang membuatkan be end dan umngok kecuq telor.Bayangkan kalau pemimpin pakatan harapan keluaq ke usa dan menyaman wsj utk membersihkan nama negara, bukankah tindakkan ini akan menyebabkan saksi dan bukti dipanggil utk membela diri.

E AH
Guest
E AH

SPR masih berbangga mengaku pilihanraya di Malaysia adalah yang yang terbaik di dunia, bersih dari sogokan (rasuah) dan penyelewengan. Lucu untuk menerima self recognition tersebut ketika mereka berdepan bukan sahaja persepsi malah hukuman bersalah oleh majoriti rakyat Malaysia kerana ketidak-mampuan mengendalikan pilihanraya dengan bebas serta adil dan saksama. Badan tersebut dituduh kekal menjadi alat pemerintah selagi berada di bawah Jabatan Perdana Menteri. Perlembagaan memperuntukkan hak yang jelas kepada SPR menjalankan tanggungjawab pilihanraya yang bersih. Malangnya Perlembagaan dipersenda lembaga-lembaga yang tidak menghormati perjanjian nenek moyang kita malah tidak takut kemurkaan Allah kerana gagal memikul amanah. Anwar Ibrahim berusaha membina semula negara… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rakyat malaysia bebas bergerak kemana sahaja didalam malaysia.kenapa di masih ada halangan hanya kerana status pembangkang didalam kerajaan?
Ini hanyalah arahan dari Putrajaya yang amat takut dengan penyelewengan yang akan dibongkar oleh pembangkang.

roslan othman
Guest
roslan othman

Budin,Nak buat macam mana din kita hidup dalam negara pemerintah mataliti mundor kelas 4,zamam Tun M yang di gelar maha zalim oleh puak anuar dan PAS jumud pun tak dibuat macam tak ada dengar berita portal online di sekat akta hasutan diguna semaksima nya dan lain lain lagi bukan saja di sarawak,disemenanjung pun najib dan kuncu dah buat macam macam utk sekatan,bagi di sarawak harap rakyat sarawak buka mata la sikit dgn kes anak bekas KM Dahulu dimakamah syariah dlm sengap sengap ada lebih harta 1 billion yg rakyat dan negeri sarawak masih byk perlu pembangunan mereka pemerintah dlm usaha… Read more »

roslan othman
Guest
roslan othman

Budin,Nak buat macam mana din kita hidup dalam negara pemerintah mataliti mundor kelas 4,zamam Tun M yang di gelar maha zalim oleh puak anuar dan PAS jumud pun tak dibuat macam tak ada dengar berita portal online di sekat akta hasutan diguna semaksima nya dan lain lain lagi bukan saja di sarawak,disemenanjung pun najib dan kuncu dah buat macam macam utk sekatan,bagi di sarawak harap rakyat sarawak buka mata la sikit dgn kes anak bekas KM Dahulu dimakamah syariah dlm sengap sengap ada lebih harta 1 billion yg rakyat dan negeri sarawak masih byk perlu pembangunan mereka pemerintah dlm usaha… Read more »

kluangman
Guest
kluangman

Tidak dibenarkan masuk juga satu "kempen" yang boleh digunapakai bagi menunjukkan BN Sarawak ada masalah jati diri.

Tetapi kalau itu merosakan perpaduan, kita kena sokong.
Tetapi why not, benarkan masuk, bila ada fitnah dan hasutan, gunakan akta…hukankah malaysia sekarang sarat dengan akta dan KPN, 24 jam sedia menurut petintah.

Blogger macam tuan, rasanya susah nak lepas juga, cuba try test.

abrarmujahideen
Guest
abrarmujahideen

Kerajaan Penakut Adenan Satem..pui
Mereka wakili parti yang SAH berdaftar sepatutnya tidak dihalang. Kalo mcm haramkan shj mereka masuk tanah semenanjung..ade berani..kejaan zalim najib jugak..pui

Anonymous
Guest
Anonymous

Hahahaha jamal ikan tongkol pun kena halau balik.
Marah tak terkira dia.Calun BN sarawak ada degreelah jamal. Tak setaraf dgn srp kau
Skrng dah jadi jamal ikan busuk.
Nak masuk sarawak nak tabur dedak ker?

PAK HAJI RIDWAN
Guest
PAK HAJI RIDWAN

ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.ALHAMDULILLAH..!!saya bersyukur kpd Allah SWT.atas keberhasilan PENARIKAN UANGGHAIB.setelah melalui proses panjang &sangat sangat beresiko,dgn izin Allahalhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsilkami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,dengan catatan:1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)2.tidak untuk memperkaya diri-PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH-MENAKLUKKAN LAWAN JENIS-PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLLAPAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL6.DILILIT HUTANG7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS8.DILILIT HUTANG————————————————–bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini…..silahkan menghubungi PAK HAJI… Read more »