MESKIPUN SELEPAS LAPORAN PAC, KEMELUT 1MDB BELUM LAGI BERAKHIR

Walaupun Najib Razak mengatakan Laporan PAC mengenai 1MDB yang dibentangkan di Parlimen membuktikan wang RM42 bilion tidak hilang seperti didakwa Tun Mahathir dan Zahid Hamidi pula menyifatkan laporan itu telah membuktikan tiada “tangan ghaib”  dalam mendapat keuntungan daripada syarikat pelaburan itu, beberapa persoalan tetap memerlukan jawapannya.
Begitu juga, masih terlalu awal untuk membenarkan kenyataan Azalina Othman Said yang pantas mengampu dengan menyebut Laporan PAC menunjukkan tiada salah laku jenayah dalam 1MDB sebagaimana didakwa banyak pihak sebelum ini.
Antara persoalan yang perlu difikirkan ialah:- 
– bayaran AS$1.4 bilion atau RM5.5 bilion kepada Aabar Investments PJS Limited sebagai deposit sekuriti tanpa kebenaran Lembaga Pengarah 1MDB.
Sehingga ini 1MDB juga masih belum mengemukakan pengesahan sama ada anak syarikat International Petroleum Investment Corp atau IPIC itu ialah Aabar Investments PJS Limited (British Virgin Island) atau Aabar Investment PJS (Abu Dhabi).
Meskipun 1MDB mengemukakan sijil yang dikeluarkan Offshore Incorporations Limited untuk membuktikan Aabar Investments PJS Limited adalah anak syarikat IPIC, namun Jabatan Audit Negara mendapati syarikat itu tidak tersenarai dalam kumpulan IPIC berdasarkan penyata kewangannya pada 2013 dan 2014.
Jadi, apa misteri Aabar Investments PJS Limited itu? Syarikat apa dan kepunyaan siapakah ia?
Jika Lembaga Pengarah tidak meluluskannya, siapa pula yang pandai-pandai membuat bayaran tersebut?
Bolehkah dipercayai pengurusan kanan begitu berani meluluskan bayaran sebesar itu atau adakah pihak lain yang telah memberi kebenaran dalam gelap kepada pengurusan kanannya untuk berbuat demikian?
– bayaran sebanyak AS$700 juta atau RM2.72 bilion kepada Good Star Limited, sebuah syarikat yang tiada kaitan dengan Petro Saudi yang menjalinkan kerjasama dengan 1MDB, juga tanpa kebenaran Lembaga Pengarahnya. 
Good Star dipercayai ada kaitan dengan Jho Low.
Oleh kerana tiada kebenaran Lembaga Pengarah, siapa yang meluluskan pembayaran itu dan mungkinkan pihak pengurusan juga begitu berani membuat keputusan sendiri mengenainya?
– dalam tempoh empat tahun, dua firma audit iaitu Ernst & Young dan KPMG telah ditamatkan perkhidmatannya oleh 1MDB kerana dikatakan sering mendesak dokumen-dokumen penting dan bertanya terlalu banyak soalan.
Kenapa langkah penamatan diambil oleh 1MDB dan bukankah sesuatu yang normal bagi syarikat audit meminta dokumen penting dan bertanya banyak soalan?
– mengapa laporan audit oleh Jabatan Audit Negara yang menjadi asas siasatan 1MDB masih diletakkan dibawah Akta Rahsia Rasmi meskipun setelah Laporan PAC dibentangkan di Parlimen?
Sebelum ini Hasan Ariffin, Pengerusi PAC ada memberitahu laporan audit itu hanya diletakkan dibawah Akta Rahsia Rasmi hanya sementara pihaknya menyiapkan laporan saja, tetapi Ambrin Buang kemudian mengesahkan kedudukan di bawah Akta Rahsia Rasmi itu tidak berubah.
Apa lagi yang mahu disembunyikan daripada pengetahuan umum dengan terus meletakkannya di bawah Akta Rahsia Rasmi?
– bekas CEO 1MDB, Shahrol Azral Ibrahim Helmi dan pengurusan 1MDB dicadangkan oleh PAC agar disiasat oleh agensi-agensi penguatkuasa atas beberapa kelemahan pengurusan yang pernah berlaku.
Adakah Shahrol Azral sekadar kambing hitam semata-mata dalam hal ini?
Benarkah beliau dan pengurusan saja yang membuat keputusan dalam beberapa perkara dan mengabaikan keperluan mendapat kelulusan Lembaga Pengarah?
Dalam hal ini juga, mengapa Najib sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB tidak dikaitkan dengan sebarang pertanggungjawaban meskipun seperti yang diketahui umum, resolusi 1MDB memerlukan tandatangan dan kelulusan Perdana Menteri dalam semua perkara besar melibatkan syarikat pelaburan itu.
Mungkinkah siasatan terhadap Shahrol Azral akan mendedahkan segala-galanya?
Apa di sebalik kata-kata Shahrol Azral bahawa beliau tidak melakukan sebarang kesalahan sewaktu menjadi CEO 1MDB?
Jika beliau yakin dirinya tidak melakukan kesalahan sedangkan PAC melihatnya seolah-olah ada melakukan kesalahan, siapakah yang sebenar-benarnya terlibat dalam kesalahan itu?
– mengapa secara tiba-tiba Lembaga Pengarah 1MDB menawarkan untuk meletakkan jawatan sebaik Laporan PAC dibentangkan, sementara sebelum ini Arul Kanda Kandasamy juga turut mengumumkan hasrat mahu mengundurkan diri?
Apakah mereka ingin membebaskan diri atau ia menunjukkan seolah-olah Lembaga Pengarah sedia memikul tanggungjawab atas beberapa kelemahan yang dibangkitkan dalam Laporan PAC serta dalam masa yang sama memperlihatkan pihak lain kelihatan putih bersih daripada sebarang kekotoran?
Jika perletakan jawatan itu diterima, siapa pula yang bakal menduduki Lembaga Pengarah 1MDB selepas ini?
Selain itu, Laporan PAC ini juga hanya menyingkap persoalan-persoalan yang banyak berlegar dalam negara saja, itu pun belum lagi berakhir sepenuhnya. Selain penyiasatan oleh SPRM, PDRM dan Bank Negara terhadap Shahrol Azral dan pengurusan 1MDB mungkin mendedahkan perkara-perkara lain, jangan lupa  bahawa tujuh negara iaitu Amerika Syarikat, United Kingdom, Switzerland, Singapura, Hong Kong, Luxembourg dan Australia belum lagi menutup failnya, khususnya berkaitan penggubahan wang haram yang dikaitan dengan syarikat pelaburan strategik itu. 
Segala-galanya belum berakhir lagi, khususnya bagi Najib yang menubuh dan menjadi Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB. (SH 08/04/2016).
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:38 pm

64
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
PAK HAJI RIDWANAnonymousSalwah AbdatNordinabilaHMohd Sani Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Mana nak selesai ini bukan kes rm1 atau rm2 tetapi duit yg hilang n hutang berjuta ringgit yg songlap duit semuanya bapak penyamum penyangak anjing2 belaan semua ada jadi rakyatlah yg jadi mangsa barua2 ini hidup senang lenang

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

Tahu takpe awak,,si perasuah cekek darah rakyat cukup cukup

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Mana nak selesai ini bukan kes rm1 atau rm2 tetapi duit yg hilang n hutang berjuta ringgit yg songlap duit semuanya bapak penyamum penyangak anjing2 belaan semua ada jadi rakyatlah yg jadi mangsa barua2 ini hidup senang lenang

Anonymous
Guest
Anonymous

PAS umum akan bertanding 11 kerusi di Sarawak. Pengarah Pilihan Rayanya Cikgu Pa dalam ucapan ada mengatakan sekiranya PAS memang kesemua kerusi PAS tak boleh memerintah dan tak akan boleh mengubah apa-apa. Parti AMANAH @ PAN pula mengumumkan akan bertanding 13 kerusi dan bersedia untuk bertenbung dengan PAS jika wujud bertindanan kerusi yang ditandingi. Pakatan Harapan tidak ada kesefahaman, malah PR dan DAP pun tak boleh duduk semeja bukan pilihanraya kali ini, malah sebelum ini pun. Aku cuba faham kenapa PAS nak bertanding juga di Sarawak dengan masyarakat Sarawak yang lebih bersifat memilih parti kaum dan masih wujud lagi anti-semanjung?… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Harun Din kata hudud nyawa Pas. Knp tak berdakwah hukum Allah kpd rakyat Sarawak? Knp perlu double standard dlm perjuangan hukum Allah?

Sebab itulah ramai orang Melayu yg celik politik dah nampak Pas ini memperalatkan hudud dan Islam utk habuan dunia golongan parti lebai malang.

Lebai2 malang ini bersubahat bersama walaun2 bebal mrk menipu Allah dan ahli parti. Pas dah jadi Umno mengamalkan politik sekular matlamat menghalalkan cara.

Hadi Awang selaku penasihat najib si ketua penyamun mulakan asas berdakwah dulu kat bini PM (Penyamun Malaysia), Rosmah supaya menutup aurat dan jaga kelakuan spt muslimah sejati.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib ada lah Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, berapakah upah dan elaun yang dibayar pada Najib?

Anonymous
Guest
Anonymous

gaji seringgit sebulan tapi elaun kerayaan $2Billion USD

Anonymous
Guest
Anonymous

Salam, Takkan annual financial report tak dibentang langsung kepada BOD? Dan BOD langsung tidak aware dengan cash flow. Bukannya sikit tapi banyak dah smp 50B to date. Di bawah MoF Inc atau Menteri Kewangan dan PM sahaja? Takkan tiada langsung orang lain dari Ministry dalam 1MDB? Tiada komen? Mustahil untuk aliran tunai ini tidak perlukan perkenan dari BOD sebelum apa – apa pelaburan atau bayaran dibuat. Even nak release sebarang cheque/grant atau draft perlu lalu banyak department dan dibawa ke meeting untuk pengesahan. Dan jika ada meeting mesti ada Minute of Meeting. Semua ada rekod. Mustahil – mustahil chairman tak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

umat Islam perlu kuatkn iman, tabah dlm liku2 kehidupan.semuany akan kembali kepadaNya.Ujian yg kita semua hadapi skrg adalah dr Allah untuk menguji setiap hambaNya.Muhasabah setiap apa yg berlaku.mulakn dgn diri,diri kepada kuarga,kepada jiran,dan kepada masyarakat umumny.dan dekatkn diri dengan jemaah Islam.Doa la kepada Allah yg Maha Bijaksana.Untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.jgnlah dgn situasi skrg ini.masyarakat islam semakin lemah iman.Akhir kalam,sy berkata untuk dri sendri dan anda semua marilah berdoa moga Allah melindungi negara kita dr bala yg mkin hari makin berat tuk kita tempuhi..azab dr segala sudut.renungknlah.

Anonymous
Guest
Anonymous

orang melayu patut tinggalkan agama terbenar sekali didunia ni, main hari makin BODOH jadinya, kena kencing ngan tuhan arab dan pak arab sekali gus. LOL

Anonymous
Guest
Anonymous

Bodoh ko ni weh anon 1834..da mabok holywater..

Anonymous
Guest
Anonymous

ALLAH BERKUASA ATAS SEGALA SESUATU…Kalau kalian lupa …kita ingatkan balik…kalau ini dah pemimpin lupa ,artinya pemimpin sdh mabuk oleh kuasa…harap ulama kita …tak seorangpun yg berani ungkap kebenaran….entah apa alasan..rezki bukan datang dari pemimpin..

Anonymous
Guest
Anonymous

Tuhan JESUS LAGI POWER doh!

Anonymous
Guest
Anonymous

Al-Masih Nabi Isa akan turun dari langit dan membunuh Maha Dusta Ad-Dajjal.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 1832 tak paham apa erti al masih sbb da overdose dgn holywater,berangan2 nk dibaptis kan di vatikan dan misi utama beliau utk menghina islam,cuba menyuarakan keyakinan beliau pada fahaman trinity..taktikal yg agak sadis dan bangang abadi..LOL apak kau..

Anonymous
Guest
Anonymous

Perkara ini nabi sendiri dah sabda bilamana yang melakukannya mungkar itu orang biasa, memang akan di dakwa habis-habis namun bila melibatkan orang atas – semua bole cover. Apa amaran nabi jika ini berlaku??

Anonymous
Guest
Anonymous

Itulah sebab ulama yang bijak dan waras tertanya-tanya kepada Hadi Awang: Siapa yang layak menghakimkan mahkhamah hukumun hudud PAS (yang dahsyat akibatnya dalam tangan yang jemuan dan bangang)

Anonymous
Guest
Anonymous

Hudud kluk klek dedak yang hanya mahu di putarjaya dan kejap lagi akan buat u turn.

Anonymous
Guest
Anonymous

JESUS is the BEST!

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 1830 macai MISSIONARY yg cube menyebarkn fahaman salib dan menyemak dlm blog shahbudin..trselit komen2 yg mnghina islam..ade lebih baik kau bwk fahaman kau ke tempat lain..BODOH!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau dah yakin sangat dengan lapuran PAC, bawa lah pulak ke mahkamah untuk di endorse kan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sekadar nasihat kepada penjawat awam dan business executives yang ingin menganjingkan diri kepada ahli politik. Anjing boleh dikambing hitamkan apabila tiba saat dan ketikanya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Petunjuk utama kebodohan orang yang berkuasa ialah bila melakukan salah tidak akan mengaku salah dan tidak mahu meletak jawatan.Bila rakyat marhaen bangkit marah kerana menolak perbuatan diperbodohkan, si bodoh ini sekat dengan pelbagai undang2 double standart mereka tapi bila rakyat marhaen diam2 elak masaalah dikerasi, sibodoh ingat rakyat marhaen suka dan tak nampak sibodoh buat salah.negara kita negara islam tapi nilai islam apa sibodoh ini amalkan?Apabila berlapis-lapis kesusahan dihadapi rakyat ini menunjukkan berlapis-lapis dan melantun-lantun kebangangan orang yang berkuasa sebenarnya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kenapa nak sakit kepala? Semua kesilapan dan kesalahan yang berlaku di malaysia, tdm kena tanggung. Mudah cerita. Sebabnya tdm yg lantik, tdm yang buat, idea tdm, tdm yg cadang, tdm yg bersungguh, tdm berlaka. Yang tdm tak mahu hanya hudud pas. Ikut pula pemimpin pas kata hudud tak perlu, negara kebajikan, tolak dulu, tangguh dulu. Salah tdm juga ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tdm tak buat 1 mdb. Dia pencen 12 tahun dah. Engkau tu dalam kelab 5B ke? Bodoh, biul, bangang, bahlol, dan kota Belud.

Unknown
Guest
Unknown

Senang btol anon 0950 bg jwpn smua ats tdm..baek pny spin..da xde modal lain..?bpe tan dpt dedak..?

roslan othman
Guest
roslan othman

Ini lah alasan bahalol yang sering diguna oleh ahli ahli umno buta perut yang masih sokong najib dan orang yang anti TDM yang datang dari idea reformasi sebenarnya TDM melantik pak dol tidur dan najib melanun kena aka sesiapa sekali pun dikira pada pemilihan agung UMNO siapa yang calon dan undi bangsat bangsat ini kejawatan naib presiden ,Timbalan presiden ,jawapan nya sudah tentu perwakilan umno dan ahli umno peringkat bahagian bukan TDM pun TDM melantik mereka jadi TPM dan PM bila mereka ada jawatan tertinggi umno yang dipilih oleh perwakilan dan ahli bahagian umno jadi salahkan juga ahli ahli umno… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 9:50, Kalau kamu yg rogol, mu yg bunuh, mu yg rompak, … Bapak mu masuk jail atau dia bergantung?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tdm ka yg ada masuk duit berbilion dlm akaun.. Tdm ka yg asas 1mdb.. Tdm ka yg buat 1mdb hutang.. Tdm yg buat gst.. Tdm ka tukar ag.. Tdm ka yg sekat penyiasatan.. Tdm ka yg beli beli belah jutaan rm.. Salah tdm ka tak sokong apa yg pm.. 1mdb salah siapa sebenarnya.. Awat masih takda salah siapa dlm isu 1mdb

Anonymous
Guest
Anonymous

Jika selalu menyalahkan TDM bermakna kita kena beri kuasa dan tanggung jawab kepada TDM sepenuhnya untuk memperbetulkan kesilapan yang lalu.

Baru lah adil.

Anonymous
Guest
Anonymous

12:12 suatu pandangan Yg bernas n masuk akal…TDM pun dah cabar Najib bertanya terus kat tun…ada berani

Mohd Sani
Guest
Mohd Sani

Anon 09:50 ni terlepas dr reban. Tapi nak lari mana lg klu tak ketempat yg berdedak. Skrg tengah kebulur dedak sbb tu mencelah diblog ni dn menceceh spy dpt sambung nyawa ngan dedak

troubadour
Guest
troubadour

It will take 3 generations or more perhaps for things to get better. That is considering action is taken now. My children and their children and their children's children will still bear the brunt. I have my eldest safely abroad and my youngest is due abroad at the year's end and two more children are learning foreign language now to follow suit. The point is that they will have to suffer less abroad rather than stay in poverty in this god-forsaken land!

Anonymous
Guest
Anonymous

Yes it will take at least 3 generations for things to be better if all attempts and efforts to change the system is succesfull . We should not stop and just give up.

But things definitely as it be if Ku Li is replacing Najib and UMNO is continue in power.

I always worry about this.

Anonymous
Guest
Anonymous

Berdasarkan tulisan tuan din.. Lagi byk soalan yg muncul.. Jawablah cmna pun.. Tetap rakyat takkan terima.. Sbb.. Tak masuk akal langsung hasil siasatan.. Bygkan.. Semua siasatan.. "takda salah laku langsung. (kecuali mat despact kena tahan)"…

Anonymous
Guest
Anonymous

Benda 'ghaib' mana boleh hilang dan pergi begitu sahaja.

Anonymous
Guest
Anonymous

PM jadah ni kes2 ciput libatkan tuduhan keatas bini dia, cepat saja dia saman. Tapi kes besar curi duit bilion2 yang dikatanya fitnah, haram satu pun dia tak berani saman. Lbh 50 media popular dunia cakap dia seleweng duit 1MDB tapi boleh pula jadah ni buat pekak badak tak saman wlu pun maruah dia dan negara Malaysia dipijak pijak sehinanya. Nampak sangat PM Malaysia ni jenis manusia dan pemimpin bacul, manusia yang tak ada maruah. Maka manusia mcm ni bkn mustahil kalau dia bedal duit secara haram. Cara dia mengelak menjawab, buat bodoh dan tak sensitif terhadap segala dakwaan yang… Read more »

roslan othman
Guest
roslan othman

Budin,
Saya tak nak ulas panjang sebab cukup apa yg anda ulas cuma nak jelaskan apayg yg dikatakan oleh YB Tan tim pengerusi PAC yang byk org silap faham beliau berkata,"setakat ini Najib tak terlibat secara LANGSUNG "macai najib pun lombat mcm beruk memang betul tapi kemungkinan secara TIDAK LANGSUNG najib mungkin terlibat,kerana mana mungkin wang dgn jumlah besar boleh keluar tampa kebenarannya,kena ingat najib bukan setakat penasihat beliau juga executive chairman ada kuasa execute
Dan TS Auditor general pun bijak dah mula arah sisiatan diteruskan keatas pengurusan dan bekas CEO pun dah mula sebut nama najib kita tunggu episod seterusnya.

roslan othman
Guest
roslan othman

Budin,
Saya tak nak ulas panjang sebab cukup apa yg anda ulas cuma nak jelaskan apayg yg dikatakan oleh YB Tan tim pengerusi PAC yang byk org silap faham beliau berkata,"setakat ini Najib tak terlibat secara LANGSUNG "macai najib pun lombat mcm beruk memang betul tapi kemungkinan secara TIDAK LANGSUNG najib mungkin terlibat,kerana mana mungkin wang dgn jumlah besar boleh keluar tampa kebenarannya,kena ingat najib bukan setakat penasihat beliau juga executive chairman ada kuasa execute
Dan TS Auditor general pun bijak dah mula arah sisiatan diteruskan keatas pengurusan dan bekas CEO pun dah mula sebut nama najib kita tunggu episod seterusnya.

Ozz
Guest
Ozz

Perdana Menteri Najib perlu pecat Menteri Kewangan juga Pengerusi 1MDB (1 Massive Debt Bomb).

Salwah Abdat
Guest
Salwah Abdat

That is the real reason why they took a longer time to investigate as to cover up here and there,,this is all bullshit..!!

Anonymous
Guest
Anonymous

yang bijak pandai ingat rakyat bodoh sangat. akan terbongkar semua nanti. in sha allah.

Anonymous
Guest
Anonymous

lebih afdal berdoa kepada tuhan jesus. lagi power pada tuhan arab kaki kencing …. insy-al-jesus

Anonymous
Guest
Anonymous

Tetiba ade bau najis..oopp!!baru perasan anon 1829 baru keluar dari church mmberi komen..

Anonymous
Guest
Anonymous

Skrng ni, it is not only money that is being laundered but also wrongdoings and criminal breaches are being laundered.

Anonymous
Guest
Anonymous

Maruah bangsa too…hung in the open like dirty linen

Anonymous
Guest
Anonymous

bangsa melayu yang hina menjadi hamba aran padang pasir kaki kencing.

Anonymous
Guest
Anonymous

You wrote that "Segala-galanya belum berakhir lagi…." I agree. After all, Pua has noted that both the reports from the PAC and the Auditor General have failed to consider certain documents that the parties concerned were looking for such as the numerous bank statements related to the 1MDB's overseas accounts. Apparently, these documents were never handed by the 1MDB to the PAC and the Jabatan Audit Negara. All in all, in my humble view, no final conclusions can be made one way or another about much of anything with the issuance of the PAC report. Perhaps one needs a court… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Derama penipuan dalam penipuan,akhirnya akan terbongkar juga.Dont worry be happy.Nampak umpama ayam yang menyorok kepala dibawah timbunan kayu,malangnya pongkor yang bergelomang tahi maseh boleh dilihat oleh pencari .

Anonymous
Guest
Anonymous

Siapa lagi ayam tu kalau bukan Azalina

Anonymous
Guest
Anonymous

Ayam tua ni begitu ghairah mengampu najib dgn harapan untuk dapat jawatan ketua wanita umno drp sharizat lembu

Anonymous
Guest
Anonymous

Setakat ini yg lebih jelas ialah terbongkarnya pembohongan Mahahtir.42 billion sah tidaka lesap dan belum terbukti wang RM2.6 di masukan ke dalam akaun PM Najib.Aku sangat memerlukan bukti sah dari kamu sekalian,toplonglah berikan utk membolehkan aku mempercyai Mahathir.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kami pun harap kepada sisatan kerajaan USA, UK, HK, Sing., Luxem., UAE, untuk buktikan kepada AG dan IGP Malaysia jenayah Najib dan Jholow.

Anonymous
Guest
Anonymous

azalina is a babe doh! and she got bigger DICK than you guys. LOL!

Anonymous
Guest
Anonymous

Swiss AG mengatakan US$4billion wang 1MDB telah diselewengkan dll maklumat yg disiasat olih agency antarabangsa. Mengenai Najib, dia diperakukan olih Sprm utk dituduh dibawah sek.403 Kanun Keseksaan kerana secara jenayah menylahgunakan wang SCRI RM42billion & kemasukan RM4.2billion wang rasuah yg bercampor wang 'derma' dlm akaun dia. Utk ni dia kena didakwa diMahkamah dan tak bolih dilepaskan. Isu 1MDB adlah isu pertanggungjawaban dan isu akauntability. Sebagai penasihat Najib harus dipertanggungjawabkan. Hutang 1MDB ialah RM50billion. Mana keuntungannya?????? walaupun tanah kerajaan di Sungai Beri diberi secara rendah kpd 1MDB dan dijual secara mahal. Duit yg sepatutnya jadi keuntungan ni la yg diselewengkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Inilah 'Bolehland'….macam-macam perkara ganjil dan pelik boleh berlaku. Yang pasti kita rakyat akan terus susah entah sampai bila!

Anonymous
Guest
Anonymous

Jibgor dan Jolok:
"We may screw up your public money more than the Joker ever did, but that's fine, we don't mind, we've developed elephant skins. We sure as hell don't give a damn about Batman!"

Anonymous
Guest
Anonymous

salah tu, inilah akibatnya negara dengan majoriti rakyat yang menganuti agama terbenar sekali didunia! LOL

Anonymous
Guest
Anonymous

First huge payout 1mdb made was to good star days after jv psi-imdb. This was in 2009. Siasatan hanya mula in 2015. Dan berbagai bagai kepincangan dikesan. Kalau transactions dilapor tiada mendapat kebenaran bertulis perdana menteri, tak perdana menteri tak melenting langsung dan lepas lebih dsri 6 tahun (setelah disiasat) baru pulak nak cakap perkara asas dalam M&A. Apa punya bahalol dah hassan ariffin cari makan ni. Dan apa punya bahalol perdana menteri ni langsung tak bertindak keatas pengurusan imdb. takkan tak bentang akaun kepada perdana menteri kalau provision M&A memang jelas. Skrip apa ni ? SRC tak ada tekod… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Dude 2:20

Your frustrations is as good as mine and you said it clear & conscise…..the element of fraud and I add, deceit are there to be proven Bugis-Pirate is GUILTY until proven innocent in a Court of Law!

Anonymous
Guest
Anonymous

najib is an ASSHOLE.

Anonymous
Guest
Anonymous

Azalina ayam tua…

Anonymous
Guest
Anonymous

sambil ketawa azalina berkata: "you guys can suck my BIG dick!"

PAK HAJI RIDWAN
Guest
PAK HAJI RIDWAN

ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.ALHAMDULILLAH..!!saya bersyukur kpd Allah SWT.atas keberhasilan PENARIKAN UANGGHAIB.setelah melalui proses panjang &sangat sangat beresiko,dgn izin Allahalhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsilkami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,dengan catatan:1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)2.tidak untuk memperkaya diri-PELET PUTIH/PENGASIHAN JARAK JAUH-MENAKLUKKAN LAWAN JENIS-PENGLARISAN/JIMAT GOIB BISNIS DLLAPAKAH ANDA TERMASUK KATEGORI DI BAWAH INI.???4.BUTUH MODAL DALAM BUKA USAHA5.SELALU KALAH DALAM BERMAIN TOGEL6.DILILIT HUTANG7.BARANG BERHARGA ANDA SUDAH HABIS8.DILILIT HUTANG————————————————–bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini…..silahkan menghubungi PAK HAJI… Read more »