KENAPA MUHYIDDIN MESTI DIPAKSA UNDUR?

Tidak cukup dengan usaha yang nampaknya kembali rancak mahu menggantung jawatan atau keahlian Timbalan Presiden UMNO, Muhyiddin Yassin, terdapat juga antara pemimpin atasan parti yang mendesak beliau berundur daripada jawatannya.
Antara hujah mereka, jika ingin terus mengkritik Najib Razak selaku Presiden UMNO, Muhyiddin harus berundur kerana ia merosakkan parti dan memberi imej tidak baik kepada orangramai memandangkan peranan  orang nombor dua ialah membantu orang nombor satu.
Sebagai pemimpin yang dipilih oleh perwakilan, perlukah Muhyiddin didesak untuk berundur atau secara sukarela mengundurkan diri?
Kalau perwakilan yang memilih, bukankah hanya perwakilan juga yang boleh menggugurkannya?
Lebih tidak masuk akal bilamana yang membuat desakan itu antaranya ialah mereka yang mempunyai latar belakang undang-undang seperti Nazri Aziz dan Azalina Othman Said.
Apakah mereka tidak faham undang-undang atau sengaja tidak mahu memahaminya?
Bagi Muhyiddin pula, apakah semata-mata kerana mengkritik Perdana Menteri, beliau mesti meletak jawatannya, tambahan lagi teguran yang dibuatnya bukanlah sesuatu yang palsu dan direka-reka?
Terdapatkah klausa dalam Perlembagaan yang mengatakan bahawa Timbalan Presiden tidak boleh mengkritik Presiden dan jika ingin menegur juga, maka haruslah berundur terlebih dahulu?
Adakah membantu Presiden hanya dalam bentuk puji-pujian, bodek dan kipas saja?
Tidakkah menyatakan kebenaran juga merupakan suatu bentuk bantuan, malah lebih ikhlas berbanding bodek, kipas dan puji-pujian?
Kemudian mereka yang sama juga mencabar Muhyiddin agar melawan Najib bagi jawatan Presiden UMNO jika tidak boleh lagi menerima kepimpinan Perdana Menteri.
Bagaimana Najib mahu dicabar kedudukannya jika tarikh pemilihan sudah dilewatkan sehingga ke tahun 2018?
Kalau benar-benar ingin melihat Muhyiddin bertanding jawatan Presiden UMNO melawan Najib, bukankah mereka seharusnya membuat desakan secara beramai-ramai agar pemilihan parti dipercepatkan tarikhnya?
Tetapi, memandangkan pemilihan UMNO sudah dilewatkan tarikhnya kepada 2018 dan tiada pula usaha mahu mempercepatkannya, adakah sepanjang tempoh itu Muhyiddin harus berdiam diri saja jika satu demi satu “kemungkaran” berlaku di depan mata?
Sama ada mahu melihat Muhyiddin terus bising atau didiamkan, ia akhirnya terletak pada keberanian Najib dan ahli- ahli MT UMNO untuk memutuskannya.
Kiranya mempercepatkan tarikh pemilihan pun tidak berani, janganlah marah jika Muhyiddin terus bising di sana sini. (SH 25/02/2016).
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:38 pm

44
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
AnonymousjamilwakparjoHusmad AhmadSabihah Ghazali Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Ringkasan cerita:
PM berak & kencing, selepas itu dibungkuskan lalu diberikan kpd semua menteri-menteri. Pasti ada yg x tahu, akan makan dgn lahab oleh kelazatannya. Tentunya ada yg akan meminta tambahan tahi & kencing yg diberikan oleh PM.
Namun ada yg tahu akan perihal tahi & kencing yang busuk,jijik, hancing, najis & sbgnya akan melempar @ membuangnya…
Begitulah movie cerita PM Najis yg memecahkan rekod "box-office" antarabangsa dan seluruh planet di cakerawala ini.

jamil
Guest
jamil

Berani ke Azalina ni bagi tahu pucuk pimpinan supaya pemilihan di adakan tahun ini. Jadi bolih TSM beratanding. Kalau tak ada pwmilihan nak bertanding kat mana

Husmad Ahmad
Guest
Husmad Ahmad

Ada juga menteri Malaysia pankid. Pondan adakah sama dengan pankid?

Husmad Ahmad
Guest
Husmad Ahmad

Ada juga menteri Malaysia pankid. Pondan adakah sama dengan pankid?

Anonymous
Guest
Anonymous

Camnilah…

Apa kata tsmy yg saman wsj? Kononnya nak bela maruah umno? Bukan ke wang itu derma utk umno seperti yg apandee cakap..bos lhdn pulak kata tak kena cukai sebab itu derma…so tunggu apa lagi…hanya orang umno yang boleh mulakan kes saman ni…

Anonymous
Guest
Anonymous

Karaoke UMNO. Siap passing mikrofon. Mula Nazri nyayi dulu lepas tu Azalina kemudian Rahim Tamby Chik.
Cara bagaimana nak memulakan acara itulah caranya. TSMY lagi arif perlembagaan UMNO pasal bab taati presiden. Ibarat merujuk pandangan DYMM Baginda Sultan Perak, menitipkan pemimpin adil, patuh syariat wajib ditaati.
Persoalan sekarang adakah DSN seorang pemimpin yang adil kerana beiau juga seorang penjawat awam yang tertakluk dengan peraturan dan undang-undang Malaysia.

Anonymous
Guest
Anonymous

Adakah negara ini sedang menuju kearah "sick nation" @ "negara gagal"? Tepuk dada tanya selera, bukan tepok2 tangan bila nampak melayu gadoh melayu, cina gadoh cina, india gadoh india, peribumi gadoh peribumi dan keadaan kucar kacir bila kesemuanya bergadoh sesama sendiri.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tahukah anda… Ini bukan salah mudin, syafie afdal, TDM & mukris, parti PKR & DAP & amanah (PH), wsj & sarawqk report dan sekalian rakyat marhaen yang menegur bahawa ketua negara gohead gostand dekat negara setan telah terlondeh seluar terkoyak seribu sehinggakan tak dapat dijahit. Takan nak biarkan ketua terburai seluar nampak burung unta pun masih nak memejam mata.Lojikkah nak bodek mendedak pun meminjamkan seluar kepada ketua dan ini akan menyebabkan pembodek mendedak telanjang bulat. Alkisahnya dicarikan pereka pakaian @ tukang jahit yang hanya mampu meyakinkan bahawa ketua tidak bogel tapi sedang memakai pakaian cantik mata memandang. Kalau bukan kerana… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau cabar tsmy bertanding lawan najib, pasal tangguhkan pemilihan?

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa komen Tuan P.sihat2 dari Parti Lebai? Mcm 2×5=5×2 je

Anonymous
Guest
Anonymous

Menurut cerpen maharaja dengan pakaian baru, dia hanya menyatakan pereka pakaian secara zahir.Mungkin ini pereka pakaian secara batin pulok doh.

Anonymous
Guest
Anonymous

Azalina yang mencadangkan Muhyiddin letak jawatan timbalan presiden kerana lantang mempersoalkan jenayah Najib. Rayuan kurang ajar itu memperlihatkan kepada kita bahawa majlis tertinggi UMNO Baru tidak ada kuasa memecat sebagaimana Najib memecat Muhyiddin dari jawatan timbalan perdana menteri. Mereka terpaksa memujuk dan memberi dedak yang banyak kepada ahli jawatan kuasa disiplin jika mahu Muhyiddin dijatuhi hukuman gantung keahlian atau dipecat. Mungkin ahli UMNO Baru Johor tidak ambil peduli terhadap gesaan itu kerana sudah kenyang melantak dedak…? Jika di rujuk pada Nazri pula berkata sekiranya bekas ketua Wanita Umno, Tan Sri Rafidah Aziz ingin bersuara, beliau hendaklah mewakili sesuatu kumpulan yang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

azalina ni HARAM JADAH.. kalau dia duduk d hutan. berok pun tak mau campur dgn dia sebab berok tak tahu samaada dia jantan atau betina. MEMALUKAN BANSA MELAYU

Mali Muyung
Guest
Mali Muyung

Saya nk sentuh lapiran TMI yg memetik Panel SPRM mendakwa cukup bukti untuk mendakwa NR dlm kes SRC.
X sabar tunggu komen menteri bertaraf maharaja lawak dari Sabah buat rebuttal.Arwah abg long saya pernah jadi pegawai khas to one of them semasa beluau ws the CM of Sabah.

Mali Muyung
Guest
Mali Muyung

Saya nk sentuh lapiran TMI yg memetik Panel SPRM mendakwa cukup bukti untuk mendakwa NR dlm kes SRC.
X sabar tunggu komen menteri bertaraf maharaja lawak dari Sabah buat rebuttal.Arwah abg long saya pernah jadi pegawai khas to one of them semasa beluau ws the CM of Sabah.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebaik-baiknya semua undurkan diri.

Yang Muhyiddin lakukan sekarang ini ialah mencabar lah .. bukan kritik.
Saman je WSJ !

Najib yang sepatutnya mencabar Muhyiddin dengan mengadakan pemilihan sepertimana Mahathir mencabar Najib bersumpah. Maknanya Mahathir berani buat dulu. Begitulah sepatutnya Najib mencabar Muhyiddin. Najib buat dulu. Berundur dan buat lah pemilihan.

Dari cabar Muhyiddin berundur, Muhyuddin cabar Najib pecat dia,
Silap-silap Najib yang kena pecat. Mengambil kira sambuat Majlis 40 tahun baru-baru ini.

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Namlaknya pemimpin samada umno ke menteri ke sangat kurang ajar cakap ikut rasa je kutuk pemimpin terdahulu main suka hati je cakap pasal islam pandai tapi cakap tak serupa bikin maka tak hairanlah rakyat hari ini pun mesti kurang ajar kutuk mereka tetapi janganlah nak marah pula ditegur buat salah ambil duit semua halal itulah dunia orang isla berbangsa Melayu org bukan islam berbangsa cina india dan rakyat bangsa Bangla senyum je tengok Melayu Islam bercakaran aaaammmmiiiinnnn fikir2kanlah

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Namlaknya pemimpin samada umno ke menteri ke sangat kurang ajar cakap ikut rasa je kutuk pemimpin terdahulu main suka hati je cakap pasal islam pandai tapi cakap tak serupa bikin maka tak hairanlah rakyat hari ini pun mesti kurang ajar kutuk mereka tetapi janganlah nak marah pula ditegur buat salah ambil duit semua halal itulah dunia orang isla berbangsa Melayu org bukan islam berbangsa cina india dan rakyat bangsa Bangla senyum je tengok Melayu Islam bercakaran aaaammmmiiiinnnn fikir2kanlah

Anonymous
Guest
Anonymous

Zaman sekarang, ada jantan, betina, jantina, betijan, dan kerabau

Anonymous
Guest
Anonymous

Jika jantina sendiri pun tak tahu bagaimana saudara azalina nak bagi pendapat yg bernas? Kawasan yg di wakilinya sudah ketandusan pemimpin ke atau kekurangan penduduk?
Bukankah saudara azalina sendiri terpalit dgn isu rasuah di 2 kementerian sebelumnya? Dunia saudara azalina lepas lah….kan,AKHIRAT tak pernah fikir ke?
Malaysia tak perlu pemimpin dua alam…harap,saudara azalina faham….
Mmg takkan faham pun……!

Anonymous
Guest
Anonymous

Mungkin ada dark secrets atau skeletons in the closet sehingga orang2 bijak2 ini diperas-ugut sampai sanggup ketepikan nilai, Maruah, batas2 agama Dan kebijaksanaan. Sampai bilakah ia Akan berterusan. Adakah sampai agama, bangsa Dan negara rosak, baru nak sedar?

Anonymous
Guest
Anonymous

Betul sangat. Inilah yang difikirkan oleh rakyat sejak rombakan kabinet. Tak kan laaa belajar tinggi tinggi pon tak boleh menilai yang mana permata, kaca, atau paper lama untuk recycle. Lulus form 3 pon tau, kecuali sorang dua yang lulus LCE tahun 50an…

Anonymous
Guest
Anonymous

Yo brother brother muhydin, mukhriz, tok kuli, tok rafidah, kalau nak masih inginkan diri tu relevan pada rakyat, keluar la umno….buat parti baru, at least dapat juga kerusi parlimen PRU nanti. PRU nanti umno akan tumbang di semenanjung, BN borneo pun tak kan support umno lagi. Tak akan ada parti dapat majoriti, boleh laaa yang menang buat kerajaan campuran. Brand umno dah tak boleh diselamatkan lagi.

Anonymous
Guest
Anonymous

sepatutnya najib and the gang yang kena keluar umno, sebab diaorang buat khianat pada parti dan ahli umno, muhyiddin, mukhris, tok det and the gang pulak kelompok yang berjuang atas prinsip umno, jadi tak logik la diorang yang kena keluar umno dan tubuh parti baru…betul tak??

Anonymous
Guest
Anonymous

Inilah BALA bila ramai Businessman & Lawyer berkecimpung dlm Dunia POLITIK..Habis Khazanah Negara dijual dan habis Undang2 diputar terbalikan..Ingatkan bila ada manusia2 yg BIJAK pandai dan kaya dlm pertubuhan POLITIK ni, dapatlah membantu menguatkan Parti tapi nampak gayanya Melingkupkan Parti dan Negara pulak jadinya… Rupa2nya CIKGU dan Doktor jugaklah yg paling Layak BERKHIDMAT utk Parti…

Unknown
Guest
Unknown

Salam, ini mgkin off topic skt,
1. Semua pemimpin negara kata laporan wsj beri imej negatif pd negara dn blh menjejaskn ekonomi dn secara langsung beri kesan kpd kita rakyat msia. Sbagai rakyat yg terkesan dgn laporan wsj, blh kah kita saman wsj krna laporan dn fitnah yg kononya dilaporkn oleh wsj.

2. Kalau najib msh tk saman wsj, sya seru rakan2 bawa usul dlm mesyuarat cawangan nanti mengesa najib saman wsj kerana memalukan najib, umno dan negara. Sya akn buat yg sma dlm cawangan sya InsyaAllah.

tq

Anonymous
Guest
Anonymous

Walaupun Nazri & Azalina berlatarkan undang2, mereka juga guna jawatan spt Najib utk kayakan diri mereka, dlm kata lain makan duit rasuah. Dlm bab guna jawatan utk mengkayakan diri, mereka lebih experience dari Najib. Najib belajar dari mereka. Nazri disiasat BPR/SPRM dlm kes permit Taxi semasa jadi Menteri Perusahaan manakala Azalina disiasat semasa jadi Menteri Pelancongan dan lepas tu Menteri Belia & Sukan. Najib belajar dari kaki2 rasuah ni dan semasa menjadi Menteri Pertahanan praktik ilmu dari Nazri & Azalina dan sapu duit rasuah dari Sukhoi dan Scorpene yg melibatkan pembunuhan Altantuya. Jadi PM, ilmu rasuah dipraktikan lagi sehingga dpt… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebenarnya sdra Azalina tahu siapa yang telah merosakkan umno dan memberi nama buruk negara seantereo dunia. Tak lain bos dia. Tapi hang berpura2 menyalahkan orang lain. Kenapa ekkkk. Tak lain krn dah diberi jawatan, dgn kata lain lubuk emas. Semua tu duniaaaa Azalina, hang tenang ke hidup dgn cara ni.

Anonymous
Guest
Anonymous

Azalina ni xpayah nak peringat akhirat kat dia buat penat aja. Klau di ni jenis ingat akhirat takkan jadi pengkid sampai ketua.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesian kat dia….macam mana dia nak dapat ketenangan? Ada ostat minat nak pinang dia?

sahren morshidi
Guest
sahren morshidi

Apabila menteri cap ayam bercakap, hasilnya memang macam tahi ayam.

sahren morshidi
Guest
sahren morshidi

Apabila menteri cap ayam bercakap, hasilnya memang macam tahi ayam.

mustapa m said
Guest
mustapa m said

Takkan Sdra Azalina tidak tahu yg pemilihan jawatan dlm umno telah ditangguhkan sehingga selepas PRU14? Mana ada peluang TS Muhyiddin nak lawan Presiden Umno sekarang?

Justeru, eloklah Azalina cadangkan MT Umno buat keputusan adakan pemilihan mengikut jadual, tidak dilanjutkan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak leh tahan gelak ni bila dipanggil Sdra Azalina…agak2 kat manalah burung Sdra Azalina ni bersarang…

Anonymous
Guest
Anonymous

Eh1 Aku dah keliru … Azalina ni "saudara" ke? atau "saudari"?

Anonymous
Guest
Anonymous

burung unta ats kepala dia

Anonymous
Guest
Anonymous

Camna pengkid tua ni boleh jadi menetri ya???

Sabihah Ghazali
Guest
Sabihah Ghazali

Manusia dua Alam Tinajan..alat tine pakai- tampilan jantan!

wakparjo
Guest
wakparjo

Azalina…??dia betina sundal+lesbian….

mustapa m said
Guest
mustapa m said

Takkan Sdra Azalina tidak tahu yg pemilihan jawatan dlm umno telah ditangguhkan sehingga selepas PRU14? Mana ada peluang TS Muhyiddin nak lawan Presiden Umno sekarang?

Justeru, eloklah Azalina cadangkan MT Umno buat keputusan adakan pemilihan mengikut jadual, tidak dilanjutkan.

lufang
Guest
lufang

Atak olang undur ,atak lain olang bolih naik maa aa ,itu macam senang maa aa .

Anonymous
Guest
Anonymous

Sila guna bahasa kebangsaan dengan betul. Terima kasih.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ini saudara azalina mmg buaya besar tapi cakap pun tak serupa bikin. Dulu mati2 nak cabar sharizat lembu untuk jawatan ketua wanita umno. Akhirnya tarik diri. Nak kata kat TSMY tapi diri sendiri pun penakut. Lidah bercabang jalan pun kengkang cirit merata. Dasar lawyer buruk.
Elok jadi lawyer buaya saja.

Sabihah Ghazali
Guest
Sabihah Ghazali

Check dgn ROS bolehke tangguh hingga 2019 pemilihan Parti UMNO.
Tapi kalau dibubarkan..lagi senang!
Lega dan selamat rakyat..Najib/Mahmok dalam SgBuluh!