KENAPA 40 TAHUN?

Sabtu ini UMNO akan mengadakan majlis kesyukuran sempena 40 tahun penglibatan Najib Razak dalam politik yang bermula pada 1976 ketika beliau mula-mula bertanding dalam pilihanraya menggantikan tempat bapanya, Allahyarham Tun Razak.
Majlis yang diadakan di PWTC itu bermula jam 6 petang, dimulai dengan solat maghrib, bacaan Yassin, doa selamat, jamuan makan dan ucapan.
Surat jemputan kepada pimpinan UMNO seluruh negara yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor berhubung perkara itu sudah pun dikeluarkan sejak kira-kira seminggu yang lalu dan kini didapati bersepah-sepah di media sosial.
Meraikan hari kelahiran atau ulangtahun perkahwinan memang perkara biasa bagi sesiapa, tetapi barangkali tidak pernah mana-mana Perdana Menteri sebelum ini meraikan berapa lama penglibatan mereka dalam dunia politik.
Tun Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Badawi, dua bekas Perdana Menteri yang masih hidup dan lebih berliku perjuangan politik mereka, tidak kedengaran ada berbuat demikian ketika berkuasa dahulu.
Tetapi kenapa Najib mahu tempoh penglibatannya dalam politik diraikan dan mengapa pula  angka 40 tahun itu jadi pilihan? 
Kenapa tidak ditunggu sehingga usia karier politiknya mencecah 45 atau 50 tahun? Atau kenapa ketika tempohnya 30 atau 35 tahun dulu tidak diraikan?
Jika ada yang merasakan wujudnya 1MDB sehingga berhutang RM42 bilion dalam tempoh enam tahun dan keupayaan Najib mendapat derma RM2,600 juta sebagai antara perkara-perkara pelik dalam negara, meraikan usia penglibatan dalam politik seorang Perdana Menteri mungkin merupakan satu lagi tambahan kepada kepelikan itu.
Adakah ini merupakan tanda-tanda tahun terakhir keraian penglibatan Najib dalam politik mahu diraikan atas kapasitinya sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri? (SH 18/02/2016).
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:38 pm

75
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
ViagraAmbo lh niAnonymousjamilabrarmujahideen Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Bambang Irawan
Guest
Bambang Irawan

Thanks for sharing, nice article.

PENIRUM

PENIRUM ASLI

HAMMER OF THOR

TITAN GEL

VIMAX

Unknown
Guest
Unknown

jual viagra
di jamin viagra asli

Bambang Irawan
Guest
Bambang Irawan
penirum
Guest
penirum
penirum
Guest
penirum

Greetings admin
I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
I will wait for your next article updates
Thank you, for sharing

penirum

penirum asli

toko tangerang
Guest
toko tangerang
Viagra
Guest
obat pembesar penis
Guest
obat pembesar penis

thanks for sharing

toko tangerang
Guest
toko tangerang

thanks for sharing

Streaming Film
Guest
Streaming Film
Viagra
Guest
Viagra

terima kasih gan semoga bermanfaat…
obat vimax
viagra
klg
vimax

Anonymous
Guest
Anonymous

Pasl nak bodek mcm bapa anak dia ikut kipas.kena laki bini x tau.kipas kuat2

Anonymous
Guest
Anonymous

La dah 40 tahun dah najib. Buat kenduri lagi ke. Selalunya orang yang buat majlis macam ni orang yang dah berhenti ataupun nak berhenti. Alhamdulillahlah kalau najib dah berhenti dah

Anonymous
Guest
Anonymous

Utk masuk blog din penyu & syed diluar kotak, cuba click "www.unblockedaccess.com"….
Thats how I access their blogs.

Ambo lh ni
Guest
Ambo lh ni

dah cuba tp bila disuruh log in fb,kita folloe dan taip blog yg nk di akses,still fail.anyone could give
hints kat mana silap sy??

jamil
Guest
jamil

Hari ini blog din penyu dan syed diluar kotak langsung tidak dapat masuk. Sebelum ini walau pun disekat tetapi masih lagi dapat lolos melalui .sg

Anonymous
Guest
Anonymous

So far so good bagi saya. Sejak mula orang memperkatakan tentang blog Din Turtle dan OutSyedTheBox kena block, say tak pernah menghadapi masalah untuk masuk ke dua-dua blog ini.

jamil
Guest
jamil

Pada pendapat saya, acara ni sengaja diadakan olih pemakan dedak dan kaki kipas disekeliling Najib terutamanya Teuku Adnan supaya hayatnya sebagai menteri dan SU UMNO berpanjangan

Anonymous
Guest
Anonymous

The Significance of the Number 40 in Islam The number 40 is repeated in Islam a lot of times. Only Allah knows the answer, so gathering a lot of information I have found lots of things that took place with the number 40. The Prophet (Pbuh) revealed his Prophethood at the age of 40 year as instructed by Allah (swt).Musa Alahi salam traveled 40 years in the desert.Musa spent 40 days on Mount Sinai where he received the 10 commandments.Prophet Ibrahim spent 40 days in a fire and lived because Allah made the fire like flowers.Prophet Yunus was in a… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Hidup sebagai seorang muslim bukan bergantung pada angka 40 atau mensuci dosa dengan mengerjakan umrah atau bersumpah menjunjung quran.lu pikiaq sendiri la.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada bro.

40 tahun adalah satu significant… yang susah jadi senang, yang buruk jadi baik, yang baik bertambah baik. Pendekata, berlaku perubahan yang positif. Najib mungkin kekal begitu tetapi mudah-mudahan perubahan berlaku pada negara. Najib kemudian akan terima pembalasan yang sewajarnya jika setelah 40 tidak berubah menjadi baik.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hikayat Ali baba dan 40 penyamun

Pada suatu hari, Ali Baba pergi memotong kayu di hutan seperti biasa, dan secara kebetulan terdengan sekumpulan empat puluh penyamum datang ke tempat persembunyian hasil rompakan mereka. Tempat persembunyian itu terletak di dalam sebuah gua, yang mana mulutnya dikunci oleh kuasa sihir. Ia dibuka dengan membaca mentera "iftah ya simsim" (seringkali ditulis sebagai "Bukalah Bijan"), dan dikunci semula dengan mentera "Ikfil ya simsim" ("Tutuplah Bijan"). Setelah para penyamun tersebut beredar, Ali Baba sendiri memasuki gua tersebut dan membawa pulang sebahagian daripada harta rompakan mereka berupa satu peti penuh berisi syiling emas.

Anonymous
Guest
Anonymous

Apa istimewanya angka 40?

Untuk membodek?kipas?ampu?
Buatkan najib terus alpa?
Atau hayat najib hampir tamat?

Anonymous
Guest
Anonymous

Lepas makan kenyang, habis jerr majlis, geng2 baju merah…ali tinju, mat 3.85, ali ketam, reezal mamakan, boleh laa organize demo kat kedutaan China, sebab kapal perang dia ceroboh sempadan air sarawak. Kedaulataan negara dicabuli, so kepada pahlawan baju merah, tak kan tak nak tunjuk hero kot?

Anonymous
Guest
Anonymous

Kenapa program untuk ahli umno sahaja?kenapa tidak dibuat program bersama dgn ahli gabungan lain spt MCA,MIC,GERAKAN?
Nampaknya,hanya ahli ahli umno yang bodoh dan boleh diperbodohkan.harap gabungan BN lain,tidak spt ahli umno yg terus diperbodohkan oleh najib

Anonymous
Guest
Anonymous

Nampaknya zahid cukup kuat menggilap najib sempena 40 tahun ini. Adakah ini berkaitan dengan 1.5 juta Bangladesh ? Mahukah najib menyokong permintaan zahid dan membelakangkan NGO yang kuat menyokong beliau seperti Ikhlas ?

abrarmujahideen
Guest
abrarmujahideen

Yang Haq..40tahun adalah bermulaanya Kenabian dan Kerasulan junjungan besar..saw

Obat Tradisional Insomnia paling Ampuh
Guest
Obat Tradisional Insomnia paling Ampuh

keren abis

Obat Kuat Pria Alami
Guest
Obat Kuat Pria Alami

nice and perfect

Anonymous
Guest
Anonymous

Wah budget ambik dr poket umno ke utk majlis ni…mmg betul lah suka membazir dan riak. Harap yg di jemput boikot majlis ini atau Tinggalkan majlis bila Najib berucap. Baru dia tau semua orang sangat benci pada dia.

Anonymous
Guest
Anonymous

Harap2 ini perkara terakhir yg umno buat utk najib sebelum dia berambus dari kerusi presiden umno dan paling penting dari kerusi PM….go to hell najib

Anonymous
Guest
Anonymous

Punya dahsyatnya… Zahid pernah ke hadiahkan Al Quran Digital kepada kakitangan nya ?

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang UMNO dah sewel. Ucapan bagaimana seseorang perlu ucap? Selamat menyambut tahun yang ke 40 DS berpolitik. Atau tahniah kerana berjaya berpolitik selama 40 tahun… Kalau selamat menyambut dari dulu tiap-tiap tahun dia sambut atau sekurang-kurangnya terima ucapan. Kalau taniah apa istimewanya sebab ramai yang lagi lama dari dia pun tak sambut. Kalau nak test sokongan atau jumpa pemimpin Bahagian… tolong lah dia orang semua ada anak-anak dan ada emak ayah… tolong lah jangan malukan anak-anak dan emak ayah dia orang… Jangan lah perbodohkan dia orang semua… Tapi Ketua Timbalan Bahagian dan yang lain-lain pun silap… ingat makan bagi makan… Read more »

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Life begin at 40 maka sebeb itula dia buat sambutan olitik sama ada dia buat meraikan kehancuran umno akan bermula agaknya atau kehancuran karier politiknya sendiri kerana sejak ambil alih kuasa rayat menderita dg bebagai2 skendal yg dilakukan semoga hayat umno akan berakhir aaaammmiiiinnñn

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Life begin at 40 maka sebeb itula dia buat sambutan olitik sama ada dia buat meraikan kehancuran umno akan bermula agaknya atau kehancuran karier politiknya sendiri kerana sejak ambil alih kuasa rayat menderita dg bebagai2 skendal yg dilakukan semoga hayat umno akan berakhir aaaammmiiiinnñn

Anonymous
Guest
Anonymous

Dinegara lain tentera da coup de etat tpi cop pantat pun takda da baru bagi dedak,sultan2 nampak takda pergerakan lagi mcm da statik mgkn mkn dedak kot.

timor
Guest
timor

Pada 40 tahun penglibatan politik, beliau maseh berpeluang merayakan! Tapi pada 43 atau 45, mungkin dah dalam jail!!!

timor
Guest
timor

Pada 40 tahun penglibatan politik, beliau maseh berpeluang merayakan! Tapi pada 43 atau 45, mungkin dah dalam jail!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan lupa jemput para graduan universiti umno. Dapat datang kl free, tidur dan makan free, budi akan dikenang sampai mati.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau anda jumpa ular dan si kepala botak itu, mana satu patut dibunuh dulu? dua dua pandai putar dan belit dan dua dua juga berbisa?. mana satu yang korang nak bunuh dulu?

Anonymous
Guest
Anonymous

Tunggulah Zaid kipas masa berucap…

Joe Harry
Guest
Joe Harry

Sempena angka 40 ini juga, zahid telah membeli 500naskah buku najib dengan harga rm70,000 untuk di hadiahkan dikementeriannya.Apa yang saya nampak1. Hidung tak mancung pipi tersorong2. Maksudnya najib ni dah tak tamat tempoh, merata tempat orang dah meluat, keluar buku pun tak ada orang yang nak peduli sebab dah tau memang tak ada apa2 yang boleh dijadikan rujukkan.2. Sirih pulang keganggang. Maksudnya "kejayaan" zahid dalam politik dewasa ini kerana najib. "Kejayaan" najib mempertahankan jawatannya kerana zahid. Zahid ada lah penjilat tegar yang setia selagi ada dedak. Saya rasa anda semua masih ingat rekodnya semasa anwar jadi tpm dan menteri kewangan.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kemungkinan upacara terakhir untuk beliau dalam politik,nak tunggu hingga 45-50 mungkin tak sempat.Baik juga ditalkinan bila ada masa senang.Inilah menunjukan bahawa ahli-ahli umno semuanya sudah sehati dan sejiwa bagi menatng boss mereka," umpama perumpamaan menatang minyak yang penuh".Selamat!…

Anonymous
Guest
Anonymous

Mana tak ? Dia nak raikan penggilap epal dan jemuan. Jangan lupa pula yg AG sudah clear beliau. Bolehlah jugak dia nak raikan sekali dengan derma lebih.

Anonymous
Guest
Anonymous

AG mesti datang sebab nak makan yee sang

Anonymous
Guest
Anonymous

Bini anon 1022 tu pun katek juga sebab tu dia marah2.

Anonymous
Guest
Anonymous

Anon 10.22 tu memang pemakan dedak. Pemakan dedak taraf 4D

Anonymous
Guest
Anonymous

Awat hang pun teringin juga nak beli bini orang? Cash is king. Hang pi lah beli kat dia.Yang hang nak marah pasai apa. Buat lah kerja 3D tu. Awat hang tak mau buat pulak.

Anonymous
Guest
Anonymous

bab rosmah tu, itulah jodoh..jodoh ajal semua milik tuham yg 1..hang xpyh nk pertikaila..await hang tak mau pertikai ka jodoh hang?? betuila..pander

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada beza jodoh dengan kawin..
Yang silap kita samakan jodoh dengan kawin.

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan bagi hidangan istimewa.
Jangan bentang karpet merah.
Agenda kita ialah rakyat.

Mengapa sambutan 40 tahun dalam politik?

Ilham ini datang apabila kumpulan rock kembali dan mengadakan konsert untuk peminat.

Gambar lama Najib akan dikumpul dan dewan pun ketawa melihat rupa masing-masing semasa di zaman itu. Di hujung ucapan Najib dengan muka sedih meluahkan rasa hatinya betapa berat bahunya memikul tanggungjawab sebagai PM ketika ini.

Kenapa tidak 30 tahun atau 50 tahun? Sudah tahu bertanya pula tuan hamba ini …

Anonymous
Guest
Anonymous

jangan lupa menu utama sayur kangkung masak belacan arrr..

Anonymous
Guest
Anonymous

dia jemmput makanla tu..p jelaa..hrp bila dh pencen esok, senyapla..jgn jadi seperti org tua tu, dulu demo bukn budaya kita..siap anuar skli ISA laaa ni dia dh terbalik…nyayuk

Anonymous
Guest
Anonymous

Pemakan dedak

Anonymous
Guest
Anonymous

Tak payah jemput sebab armada china tu datang tolong buat kerja 3D maaa….lepas pangsai dia balik lohhh. Sebelum balik dia mesti beli kangkung dulu.