BILA NAJIB NAK PANGGIL MUKHRIZ? KENAPA JUMPA KUMPULAN PENENTANG LEBIH DULU?

Sejak awal lagi sebaik saja timbul isu pemberontakan politik di Kedah yang mahukan kedudukan Mukhriz Mahathir sebagai Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah ditukar, ia segera dikaitkan dengan kehendak Najib Razak sendiri.
Ia bukan saja  kerana Najib memang bermasalah dengan bapa Mukhriz, Tun Mahathir Mohamad tetapi juga kerana hampir semua “muka-muka” di belakang gerakan itu adalah penyokong setia Najib belaka.
Kata mereka yang arif dalam politik, tidak mungkin mereka itu begitu berani mengadakan gerakan mahu menolak Mukhriz dan mewujudkan kemelut baru dalam politik UMNO, jika tidak mendapat restu daripada Najib sendiri.
Setelah dua hari kemelut itu berlangsung, pada pukul 4 petang hari ini pula, Najib dilaporkan akan bertemu dengan 14 Ketua UMNO Bahagian Kedah yang menolak Mukhriz itu. Pertemuan itu akan diadakan di ibu pejabat UMNO di Kuala Lumpur.
Dilaporkan turut hadir dalam pertemuan petang ini ialah Exco dan wakil-wakil rakyat Kedah.
Sekali lagi, timbul persoalan mengapa Najib begitu pantas berjumpa dengan 14 Ketua Bahagian itu terlebih dahulu sebelum mendapatkan maklumat penuh daripada Mukhriz sendiri?
Bukankah Mukhriz masih lagi Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah?
Tidakkah mengikut amalan biasa apabila timbul sesuatu masalah di peringkat negeri, pihak yang patut dipanggil terlebih dahulu untuk diperolehi maklumat ialah Menteri Besar dan Pengerusi Perhubungan UMNO negerinya?
Dalam hal ini, mengapa Najib lebih dahulu ingin bertemu dengan pihak yang menentang dan bukan dengan Mukhriz sendiri?
Mengapa Najib tidak memanggil Mukhriz terlebih dahulu sebelum bertemu dengan 14 Ketua Bahagian itu?
Apakah Najib sudah lupa amalan serta adab dalam menguruskan parti dan kerajaan?
Sejak bila kumpulan penentang mendapat lebih kemuliaan berbanding pemegang jawatan dalam parti dan kerajaan?
Adakah semua ini “wayang” yang sedang ditayangkan untuk menunjukkan seolah-olah penyingkiran Mukhriz adalah kehendak 14 Ketua UMNO Bahagian dan bukan datang daripada naluri Najib?
Bila pula Najib mahu memanggil Mukhriz? Apakah mungkin Najib akan memanggil Mukhriz selepas mengadakan pertemuan dengan 14 Ketua Bahagian tersebut?
Bergunalah lagilah pertemuan dengan Mukhriz jika Najib sendiri sudah membenarkan dirinya mendapatkan maklumat daripada pihak yang mahu menyingkirkan anak Tun Mahathir itu terlebih dahulu?
Hakikatnya, pertemuan petang ini jelas menandakan Mukhriz semakin di hujung jalan. Tidak lain, pertemuan Najib dengan 14 Ketua Bahagian Kedah itu hanyalah bertujuan untuk mempercepatkan penyingkiran Mukhriz saja.
Malah, tidak mustahil jika Najib terus mengabaikan Mukhriz dan tidak memanggilnya langsung dalam kemelut ini. (SH 22/01/2016).
Kongsikan artikel ini
No tags for this post.
Updated: 26 March 2019 — 1:37 pm

43
Leave a Reply

avatar
0 Comment authors
Anonymoussham zamJASMEEN FATIMAHsokong mukhrizNordinabilaH Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

ha ha ha nak tergelak aku baca komen ahli politik kedai kopi dalam blog ni. lawak lawak lawak. macam macam tau, hebat ni. boleh gati najib dgn mukhriz ni. hebat hebat , baguih

Anonymous
Guest
Anonymous

nampak gaya banyak komen yang dihantar datang dari yg tak berapa faham politik hanya ikut rasa hati saja. yang hampa tak faham ni nak tukar mb kedah bukan nak tukar kerajaan. apa nak kalut. Dah banyak mb kedah silih berganti tak dak apa pun jadi. Pakai akai la.

Anonymous
Guest
Anonymous

ajibgore sedang menggali lubang yg lebih dalam utk dirinya dan membawa umno bersama sama dgnnya. gst telah membantutkan ekonomi dan pendapatan negara..bahana dr ajibgore. mrk ingat dgn gst boleh korek byk duit lg dr tabung tabung negara..tapi hakikatnya org tamak memang selalu rugi

JASMEEN FATIMAH
Guest
JASMEEN FATIMAH

KEPIMPINAN UMNO/BN KEDAH MUKHRIZ MAHATHIR (MM) 1. Berapa kalikah MM datang ke bangunan UMNO Kedah sepanjang beliau menjadi Pengerusi Perhubungan OMNO Negeri?Jawabannya: 2 kali dalam 3 tahun 2. Berapa kalikah MM mengadakan Mesyuarat Pengurusan UMNO Kedah?Jawabannya: Tidak Pernah 3. Berapa kalikah Mesyuarat Perhubungan UMNO Kedah diadakan di Kedah?Jawabannya: 2 kali semua diadakan di luar Kedah (KL). 4. Berapa orang kakitangan pejabat UMNO Kedah yg MM kenal dan sebut nama?Jawabannya: 2 orang dari 26 orang. 5. Berapa orangkah Setiausaha Bahagian yg MM kenal?Jawabannya: tiga orang dari 15 orang. 6. Berapa orangkah Ketua Wanita Bahagian yg MM kenal dan ingat nama?Jawabannya: seorang… Read more »

sham zam
Guest
sham zam

1. siapakah jasmeen fatimah? jwpn: xwujud malah bukan rkyat kedah pun
2. apakah tahap pendidikan minah ni? jwpn: spm pangkat 3. aliran sastera dgn matematik p8 dan sains p7 t bm c4
4. mengapa minah ni menulis? jwpn: bapa nya salah seorang drpd 14 tu

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebenarnya soalan rekaan mek timah ini satu pun tak guna nak jawab sebab tau dah 14 musibat yang jumpa PM lanun hari ini satu pun tak leh pakai , kalau baguih sangat Ahmad Bashah ,Mahadthir khalid , Azeez dan barua barua lain pasai apa PRU 2008 semasa Mahathir khalid jadi MB BN tersungkok dengan PAS tau tau 2013 dengan janji Muhkriz akan jadi MB Baru naik muka boleh menang ,sebab senang saja semua rakyat kedah tau depa ini semua tak boleh pakai jenis songlap duit , la ni si minah ni pandai reka cerita macam macam ,macam la dia duduk… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

MM sedaq dengan ketua umno ini bukan boleh selalu jumpa. Kalau jumpa, lain tak ada, nak projek dan nak buat duit. Mesyuarat umno di semua peringkat negeri, yang nampak hasilnya karipap meehoon yang habis. Umno sebelum-sebelum ini pun banyak program-program besar… sekarang bila dah pokai, biasiswa pun kena tarik. Bila tak ada program besar ketua 14 tak masyhur tapi dalam masa komplen defisit teruk,nak jugak buat program projek besar-besar

Anonymous
Guest
Anonymous

Ni Jasmeen jgn bodoh ikut cakap14 jahanam tu sebenarnya jawatan MB bukan pengurus kilang,Jawatan ini dia mentadbir negeri tapi dia ada kewajiban lebih pd rakyat jadi kena faham,bukan macam mahathir khalid dok office belagak ja,kemudian pasai defisit tu Muhkriz dah dua tahun batal konsesi balak sebab nak jaga alam sekitar demi anak cucu bukan macam pahang dan kelantan main sapu,jadi hasil kurang tp pembangunan kena buat,muhkriz lebih pada industri seperti di kedah sekatan sedang melonjak dgn dua projek disana,tu belum airport kalau buat dah meningkat penang boleh padam tp Beruk najib tak bagi green light,kemudian bantuan wang darimalaysia federal mulaI… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

RUMUSAN

Najib lagi teruk dari Mukhriz sebab "janji ditepati" semua tak ada dalam manifesto BN. Tun Razak ngaku Najib tidak boleh jadi pemimpin. Najib patut jadi akauntan sebab kalau dia kebas pun bukan duit rakyat tapi duit syarikat, jika masuk duit dalam akaun kena lah tapi kerana duit rakyat, itu yang dia lepas.

Tapi kalau bini Mukhriz pakai cincin berjuta dan suka shopping tentu dapat sokongan. Untuk hidup mewah macam itu kena buat dua kerja…

sokong mukhriz
Guest
sokong mukhriz

Macam tak pernah jd ketua yg menulis ni… nak tau punca kena la panggil geng pemberontak… tanya sebab memberontak… lepas tu bru panggil bos depa… bincang cara selesai sbb dah ada info dan sebab musabab jd lagu ni…. cuba bygkan panggil anak mader ni dulu… bila tanya kenapa depa memberontak… kang dijawabnya… mana tau kena tanya depa la… SAYA TAK BUAT SALAH APA… SAYA PERFECT…. kan susah… kena jumpa mukriz 2 kali Sapa jumpa dulu pun nk jd isu… mangkak betul… kalau mukriz betui sgt… kenapa ptg tu atau pg esknya lepas geng pe.berontak buat sidang media tak terus call… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Yang memberontak dah bagi 4 sebab hilang keyakinan nak tanya apa lagi kalau bukan nak jalankan rancangan seterusnya. Apasal tidak ada pemimpin UMNO yang panggil ketua-ketua cawangan yang memberontak? Tapi sebaliknya di kenakan hukuman. Orang dah cakap yang memberontak semua tu orang-orang Najib. Satu tak ada kelayakan tapi jadi pengerusi TH. Satu ada dakwaan guna duit yapiem tapi tak kena tindakan. Call PM pun tak guna. Sepatutnya PM datang ke Kedah. Tenguk dengan mata kepala sendiri berapa ramai penyokong MB yang sambut Najib. Masalah nya di Kedah tapi selesaikan di KL. Kalau buat di Kedah jimat sebab 14 orang tak… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Semua orang tahu siapa dibelang geng kucing kurap 14 orang ni. Ini semua barua najib belaka.Barua tua najib si tengku palsu tu pula kata tidak ada apa2 tindakan yg akan diambil terhadap geng kucing kurap 14 orang ni. Dulu dia juga yg gantung semua ketua ketua cawangan yang menuntut najib letak jawatan. Besar sungguh kuasa tengku palsu ni sebab jawatan setiausaha agong dilantik oleh pm. Jadi mati matilah dia defend pm. Jawatan kuasa tatatertib umno belum buat keputusan lagi tapi tengku palsu ni dah buat dulu dengan membelakangi tugas dan kewajipan jawatan kuasa tatatertip umno. Tengku palsu ni memang gila… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Cukup hebat mahadzir khalid bekas MB kedah tu dulu telepon tv 3 daripada london nak bagi tahu dia menyokong pemecatan mukriz.
Memang dia langsung tak sedar diri sebagai bekas MB kedah yg ditewaskan oleh seorang ustaz yg tak ternama pun.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib bukan bukan berkerja untuk kepentingan parti.
Tetapi untuk penentang dalam parti selepas ini MB MB lain kena lah berjaga-jaga dan pasang perisik mana tahu ada komplot nak jatuh kan MB-MB seterusnya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Najib gila babi tu buat ini semua pun nak tunjuk kat Tun Mahathir yg dialah penyelamat career politik mukriz. Seolah olah nak tunjuk dia dah balas jasa baik Tun Mahathir dulu yg memilih dia sehingga menjadi perdana menteri skrng ni.Semuan orang tahu Maznah Hamid ketua wanita umno kedah ni besan najib. Tapi besan yg tidak disukai oleh rosmah mansor.Maznah Hamid dijemput oleh ahmat basah ni kononnya untuk menghadiri taklimat. Dia bukannya tahu tujuan sebenar mat basah ni nak perangkap dia supaya masuk dalam geng 14 ni. Kata nak bagi taklimat rupa2nya buat press conference nak pecat Mukriz.Geng 14 ni langsung… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

17.46,

Idea yang baik!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Panggil shj DUN bersidang dan bahas usul undi tidak percaya kpd Mukriz. Kalau diluluskan Mukriz pohon supaya DUN dibubarkan. Apa masalah??

Kalau tidak Mukriz bergabung shj dng ADUN2 pembangkang dan tubuh Kerajaan Kedah yg baru.

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Baik sungguh najib dahlah 14 ketua bahagian mangkok umno lawan Mb Mokhriz lepas tu Pm pula panggil untung mereka ni tak ada tindakan tatatertib memang mangkuk umno ni lagi cepat linkop lagi baik

NordinabilaH
Guest
NordinabilaH

Baik sungguh najib dahlah 14 ketua bahagian mangkok umno lawan Mb Mokhriz lepas tu Pm pula panggil untung mereka ni tak ada tindakan tatatertib memang mangkuk umno ni lagi cepat linkop lagi baik

Geng Mamak
Guest
Geng Mamak

Mana tak ? Pasti dia kena berjumpa dengan jemuan and pencium anggota badan (rahsia) dulu. Ada orang kata dia takut nak jumpa Mukhriz dan mungkin akan suruh Zahid saja bertemu. kah kah kah !

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan susah2 cakap je saya mendapat sokongan majoriti dari rakyat dan raja sama yang macam Najib selalu cakap. Kalau Najib suruh Mukhriz berhenti Najib pun samalah berhenti barulah adil.
Laut Pahang pun tak habis merah bauksit lagi, dah sibuk dengki khianat nak ganggu negeri orang. Teruskan tunjukkan kedengkianmu.

Ali
Guest
Ali

Ketua ternakan najib yg 14 org ni yg paling hitam tu yg paling kuat menipu. Yg wakil Baling tu. Dah Baling sembunyi tangan.mcm org tak kenal dia.Dah hitam berkilat pulak.Dah menipu mengampu pulak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Ishh tak baik cakap macam tu. Nanti harga minyak hitam merudum lagi lerr !

Anonymous
Guest
Anonymous

Wakakakaka

E AH
Guest
E AH

Sekarang bola dah masuk gelanggang Jemaah Pemangku Sultan Kedah. Adakah mereka akan mengikut rentak Sri Perdana (saya tidak maksudkan Putrajaya/Kerajaan Persekutuan/MT UMNO)? Jika Najib berkeras menurunkan Muhkriz beliau telah berbohong kepada Tuanku Sultan dan rakyat Kedah sebelum PRU13. Muhkriz dijadikan pelaris kempen beliau untuk merampas Kedah dari PR semata-mata

abrarmujahideen
Guest
abrarmujahideen

Padan muka Che Det..terkena lebih zalim dari perbuatan dia dahulu..HUKUM KARMA

E AH
Guest
E AH

Benar. Tetapi sekarang bukan Dr Mahathir seorang yang kena. Regim sedang membinasakan negara ini. Kita semua sama-sama kena. Tun sedang berusaha menyelamatkan negara, kewajipan kita untuk membantunya. Dosa beliau terdahulu sudah berbayar dan selebihnya antara beliau dengan Tuhan

Anonymous
Guest
Anonymous

Dosa Mahatir yg dulu masih lagi berjalan, kau ingat senang cakap dah bayar jgn apologetik, selagi dia tak bertaubat terang benderang kat Rakyat Malaysia yang dianiaya dulu dan skg pasal polisi pemerintahan dia dulu masih lagi terpakai dan cakap pun pasal hukum hukum agama pakai kepala otak dia, dosa dia masih berjalan sampai dia mati, sokong dgn buta hati tak dapat pun menolong mengelak Mahatir dari terhapus dosa nya yg byk tu kerana dia tu pemerintah yg zalim dalam kategori hukum hakam agama , kecuali bertaubat sesungguhnya minta ampun kat rakyat Malaysia sebelum dia mampus. Syarat paling utama tu. Dia… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Nak Bagi Derma kek ketua bahagian tu ..ha ha ha..

kay isma
Guest
kay isma

najib nak bg skrip baru pada pemakan dedak dulu… lepas tu baru nak jumpa mukhriz…

mo
Guest
mo

Assalamualaikum,

Mohon mencadang usul bubar DUN, kita tengok depa kelam kabut ka tak

mo
Guest
mo

Assalamualaikum,

Mohon mencadang usul bubar DUN, kita tengok depa kelam kabut ka tak

Anonymous
Guest
Anonymous

Majlis Raja-Raja perlu bersidang dalam kadar segera.

Banyak yang perlu mendapat perhatian dari Raja-Raja Melayu.

Tetap kan satu keputusan dan tindakan. Jangan dah macam ini masih mainkan peranan di belakang takbir.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kalau Mukhriz tersingkir, Daeng Marangkerapu Kerewang Mapudullung cari nahas.
Kalau tak tersingkir, Mapudulung Sontotbone akan nampak konon2nya berjiwa besar.
'Wayang' kan?
Sama mcm 'wayang' umur keluar duit KWSP 60 tahun, bila rakyat mengaruk…. tiba2 Biawak muncul jadi hero konon2nya tak jadi naikkan had umur pulak.
Mcm tu juga 'wayang' jual tanah TRX Tabung Haji. Muka selamba mmg tak malu jual wayang, semoga apa yg terjadi pada Gadaffi tak terjadi pada Biawak sekeluarga.. Wallahua'lam.

Anonymous
Guest
Anonymous

Mailah..mat pudullung ka. Mat polong ka. Mailah ke Kedah ni.Tomoi ada. Cekak ada. Gayong pun ada macam2 adaaaaa. Mai lah.Kami undi hangpa suruh hangpa buat kerja. La ni lepas hangpa puas berjoli di kuala lumpur tu tunggal hutang berlambak lambak hangpa balik mai nak jual tanah kami di Kedah pulak.Kalau najib nak jual mak dia sendiri pun itu dia punya pasailah. Yg hangpa bijak pandai tau hukum hakam pun nak jadi macam dia jugak ka? Hangpa pun nak jadi paria macam dia jugak ka? Sana sini tanah negara dia dah jual untuk bayar hutang dia. Hangpa pun nak ikut jadi… Read more »

roslan othman
Guest
roslan othman

Hang pa jgn risau aku ingat isu ini akan tambah lagi beban pd umno utk masuk lubang najis,depa ingat mudah dgn main guna kepala but.. depa aku percaya kalau pecat muhkriz mesti berlaku PRK kedah kalau tak dgn mudah mat bashah naik atau barua najib lain naik aku percaya negeri kedah bergolak rakyat tak kan dok diam,isu ini bukan mcm Tun M singkir osman arof sbb Osman arof org kedah pun tak kebulur ini lain nak pecat yg rakyat mau, pasti depa tak belajaq sejarah langkawi nanti sah benda zalim akan kena laknat dan 14 org haram jadah dan najib… Read more »

roslan othman
Guest
roslan othman

Hang pa jgn risau aku ingat isu ini akan tambah lagi beban pd umno utk masuk lubang najis,depa ingat mudah dgn main guna kepala but.. depa aku percaya kalau pecat muhkriz mesti berlaku PRK kedah kalau tak dgn mudah mat bashah naik atau barua najib lain naik aku percaya negeri kedah bergolak rakyat tak kan dok diam,isu ini bukan mcm Tun M singkir osman arof sbb Osman arof org kedah pun tak kebulur ini lain nak pecat yg rakyat mau, pasti depa tak belajaq sejarah langkawi nanti sah benda zalim akan kena laknat dan 14 org haram jadah dan najib… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Mahadzir khalid tu cukup tak sedar diri punya manusia.Zaman dia jadi MB Kedahlah yg umno/bn tewas kat tangan PAS.Sekarang ni bila Mukriz menangkan kembali umno/bn di kedah dia pula salah sorang dalam geng 14 ni menuntut Mukriz letak jawatan. Sepatutnya mahadzir khalid lah yg patut letak jawatan skrng ni.Tak malu ker masa dia MB kedah dulu umno/bn hilang sebuah negeri?Akai ada ker mahadzir khalid? Akai ada ker najib.Untuk pengetahuan rakyat Malaysia. mahadzir khalid dulu ni kalah di tangan seorang ustaz daripada PAS saja. Sedangkan masa tu dia seorang Menteri Besar umno/bnTak besar kemaluan mahadzir khalid sekarang ni.Kami rakyat Kedah tak… Read more »

rina idzhar
Guest
rina idzhar

Tapi depa tetap nk bodohkan rakyat terutamanya org kedah

Anonymous
Guest
Anonymous

Rakyat kedah bodoh?…Gunalah akai tu sikit. Kami bukan macam rakyat Pahang tu.Terutama sekali rakyat Pekan.
Najib mailah tabur kesemua RM2.6 bilion tu di Kedah tetap tak akan menang punya.
Nak main politik dengan kami? Mai lah.
Tanah rakyat pun hangpa nak juai semata mata nak bayar hutang najib itu hangpa punya sukalah.
Mai lah try di Kedah ni.
Mai lah oiiii…Mai lah. Silalah oiiii…Sila. Tengok kami perambat dgn parang panjang ke tidak.
Oiii Mat basah…oiii azeez rahim…oiii lebai sudin…oiii Jamil khir.Hangpa semua pengkhianat bangsa. Hang sanggup jadi barua najib.Sampai Kedah ada habuan hangpa

Anonymous
Guest
Anonymous

Oiii Jamil khir. Awat hang tak puas makan duit YaPEIM lagi ka? Besaq sungguh selera hang ni. Rumah pun dah macam istana.
Mai balik che mai..kami dok tunggu nak bagi habuan hang kali ni.

rina idzhar
Guest
rina idzhar

Mukhriz xkata sokong PM.. Tu sj punca segala gala masalahnya

Anonymous
Guest
Anonymous

Kehendak dan arah perdana menteri rosmah.najib ikut saja tuan budin.